“En voisi kuvitella muuttavani enää ikinä muualle.” – Mikä on Auran salaisuus?

Anna | 4.5.2023

Aura voisi helposti olla yksi niistä paikoista, joka ohitetaan matkalla Turkuun ja jonka nimi muistetaan vain tienvarren kyltistä. Mutta yllättäen pienen maaseutukunnan tapahtumat houkuttelevat ihmisiä ympäri seutua, eivätkä sen asukkaat haluaisi enää asua missään muualla. Mikä ihme on tämän pikkukunnan salaisuus?

Päästäksemme Auran lumovoiman jäljille, meidän täytyy kääntyä paikallisten puoleen. Mikä heidän mielestään on Aurassa parasta? Erityisesti kolme asiaa nousevat vastauksissa esiin. 

1. Aura on elävän virran kunta – tekemistä ja tapahtumia joka lähtöön

“Aurassa on hyvä asua, koska täällä on elävä virta. Täällä on valtavasti tapahtumia ja toimintaa, ja ihmisillä on sellainen tunne, että he haluaa osallistua, kun on jotakin mikä on Auran omaa.” - Auran asukas

Kuusi suppailijaa Aurajoella
Elävän virran kunnassa on “tekemisen meininkiä” ja uusia juttuja kokeillaan rohkeasti! © Anna Rauhansuu

Kun paikallisilta kysyy, mikä Aurassa on heidän mielestään parasta, yksi asia nousee toistuvasti esiin: “Tekemisen meininki”. Aurassa on toki monia hyviä puolia, mutta mikään ei tunnu vetävän vertoja kunnan, sen asukkaiden, yritysten ja paikallisyhdistysten idearikkaudelle, joka tuo poikkeuksellisen paljon säpinää maalaiskuntaan ja ilahduttaa koko seudun asukkaita.

Aurassa järjestetään tapahtumia vuoden ympäri ja uutta on kehitteillä koko ajan. Esimerkiksi Aurinkoviikkojen ohjelma tarjoaa joka kesä monipuolista tekemistä. Aura tunnetaan myös esimerkiksi Ajoneuvojen jouluvalokulkueesta, joka on kasvanut vuosi vuodelta isommaksi tapahtumaksi ja päässyt jopa Maikkarin uutisiin saakka. 

Jouluvaloin koristeltu traktori Auran ajoneuvojen jouluvalokulkueessa
Ajoneuvojen jouluvalokulkueesta on tullut yksi seudun odotetuimmista joulutapahtumista. Tapahtuma on erinomainen esimerkki asukkaiden, yritysten ja kunnan saumattomasta yhteistyöstä.  © Hoods.fi

“Meidän muutosta 2012 todella paljon kehittynyt. Uusia tapahtumia ja jatkuvasti uusia ideoita kunnan kehittämiseksi. Rauhallinen ja yhteisöllinen paikka, jossa peruspalvelut ovat hyvin saatavilla. Luontoa ja metsää lähellä. Ihan keskustan tuntumassa hieno luontopolku aivan Aurajoen rannalla. Todella hyvä paikka asua.” - JaaGeRMaisTeR

Aura on myös osa Aurajoentien matkailureittiä, joka tarjoaa vuoden ympäri nähtävää luontokohteista kulttuuriin, näyttelyihin ja kivoihin kahviloihin. Kirjotimme viime kesänä Aurajoentien monista kiinnostavista kohteista blogissamme. 

Auraa ei siis syyttä kutsuta “Elävän virran kunnaksi”. Vauhdikkaiden tapahtumien lisäksi Auran kunta on kuitenkin panostanut myös ihan tavalliseen arkeen kehittämällä peruspalveluita ja virkistysmahdollisuuksia järjestelmällisesti, mitä asukkaat selvästi arvostavat:

“Aura on ollut kotini yli puolet elämästäni. Silloin alussa tämä oli pieni paikka, mutta on ollut ilo nähdä rakkaan kotikunnan kasvavan. Täällä on ollut hyvä kasvattaa myös omat lapset aikuiseksi. En voisi kuvitella muuttavani enää ikinä täältä muualle. Täällä saa asua maalla, mutta kuitenkin lähellä kaikkea.” -Eeva

Aura onkin onnistunut hyvin siinä, mistä monet pikkukunnat haaveilevat: se on elinvoimainen, elämyksellinen ja rohkeasti kehittyvä. Videolla auralaiset kertovat, mikä heidän mielestään on Aurassa parasta:

Kuva videosta, jolla auralaiset kertovat miksi Aura on paras paikka asua

Kuulet Auran YouTube-kanavalla lisää auralaisten ajatuksia!

2. Aurassa on kaupunkitason palvelut

Harva kunta voi saada molemmat: maaseudun rauhaa kumpuilevassa kansallismaisemassa mutta kaupunkitason palveluilla. Aura on kuitenkin onnistunut myös tässä ja tarvittaessa  kunnan loistava sijainti mahdollistaa sen, että Turkuun ja Raisioon ajaa reilussa vartissa. Tämä on asia, jota paikalliset arvostavat.  

“Aura on kiva paikka asua! Täältä löytyvät kattavat peruspalvelut: Terveyskeskus ( jonne ainakin itse olen saanut nopeasti aikoja ), apteekki, päiväkoti, yhtenäiskoulu, kirjasto, lähikaupat .. On myös ihana leipomo, lihakauppa ja erikoisliikkeitä, kuten Tuisa ja mahtavan palvelun Boxishop.” -Paula

Ilmakuva Auran keskustasta kesällä
Aura saa asukkailta kiitosta hyvistä palveluista. “Täällä on kaikki tarvittava”, asukkaat kehuvat. © Hoods.fi

Aura onkin yhdistelmä kaupunkielämän ja maaseudun parhaita puolia. Esimerkiksi Kirkonkulmassa aidon maaseudun keskellä kyläkoulu on edelleen toiminnassa. Myös harrastus- ja yhdistystoiminta on Aurassa vilkasta. Aurajoen laineilla suppaillaan ja melotaan ja suositulla Ulkoilulahdon alueella liikutaan vuoden ympäri. Kuhankuonon reitit tarjoavat mahdollisuuden retkeilyyn.  

“Harrastusmahdollisuudet ovat täällä huippuluokkaa. Urheilukenttiä sekä ulkoilumaastoja löytyy erilaisiin tarkoituksiin. Jalkapallo on Aurassa todella suosittua kuten voimistelukin. Kirjasto on iso ja aineisto monipuolinen.” - timo

Ilmakuva Auran Sisupuistosta Aurajoen rannalla
Keskustan Sisupuistossa voi treenata kuntoportaissa, hypätä SUP-laudan kyytiin tai järjestää vaikkapa kesäisen teatterihetken. © Hoods.fi

3. Aurassa asuminen on edullista ja luonnonläheistä

Tapahtumien ja tekemisen lisäksi Aura tarjoaa asukkaille myös omaa tilaa ja luonnonrauhaa. Asuinalueet ovat luonnonläheisiä ja moni voi suunnata metsään suoraan omalta takapihalta. Juuri Auran luonto nouseekin monien paikallisten kehuissa usein esiin. 

“Aurassa parhainta on luonto ja rauhallisuus. Täällä on monipuolisesti tekemistä niin talvella kuin kesälläkin. Lenkkeily on näissä maisemissa aivan parasta! – – 20 vuotta täällä jo asunut ja en kyllä muuttaisi pois.” -AnniH 

Matalalta loistava ilta-aurinko valaisee Aurajoen ja sitä ympäröivän metsän
Paikallisten mielestä yksi Auran valttikortti on sen kaunis luonto, joka on aina lähellä. © Summit Media

Auran luonnosta voi nauttia myös vaivattomasti vuokra-asunnossa elellen. Tai sitten oman kodin voi rakentaa suurille tonteille, jotka jättävät paljon tilaa puutarhahaaveiden toteuttamiseen.

Samalla Auran etuna on sen edullinen hintataso verrattuna seudun keskuskaupunki Turkuun. Rakentajan on vain päätettävä, pystyttääkö unelmakoti Auran keskustaajamaan palveluiden ja lukuisten tapahtumien sydämeen Metsä-Halavan, Pikku-Lahto II:n ja Säästökallion alueelle vai hieman sivummalle kyläkoulun läheisyyteen Järykselän Rantamaalle. 

Tutustu Auran tonttitarjontaan Oma koti Auraan -sivulta

Oma koti Auraan -tapahtuma 13.5. klo 10-15

Pitäisikö Auran lumo sitten kokea omin silmin? Suosittelemme! Lauantaina 13.5. tähän eläväiseen kuntaan voi ihastua syvemmin Oma koti Auraan -tapahtumassa, jossa voit tutustua Auran tonttipaikkoihin. Messutorin puheenvuorot ja yritykset tarjoavat inspiraatiota asumiseen, rakentamisen ja puutarhanhoitoon. Jos perheeseen kuuluu lapsia, heidät kannattaa ottaa mukaan, sillä perheen pienemmille on varattu erityistä ohjelmaa. 

Tapahtuma järjestetään Monitoimitalo Auraamolla (Turuntie 1, Aura) 13.5.2023 klo 10-15. Laita päivä kalenteriin! :) 

Ilmakuva Monitoimitalo Auraamosta ja sen ympäristöstä
Tavataan Auraamolla 13.5.! © Hoods.fi

Pitäisikö muuttaa Auraan?

Jos sinä innostuit Aurasta asuinpaikkana, tutustu kuntaan täällä Know Your Hoodsissa.

-Know Your Hoodsin Anna & Auran kunta

Myös nämä blogit saattavat kiinnostaa sinua:

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jätä kommenttisi ja avaa keskustelu :)