Matkaopas Marttiin, Turun omaan Italiaan

Anna | 12.3.2021

Turun Marttiin muuttanut Anna oli kaupunginosan suhteen alkuun epäileväinen, mutta kun Martti hiljalleen paljasti salaisuutensa, varasti naapurusto lopulta koko sydämen. Hurmaava kaupunginosa tarjoaakin koronan takia peruuntuneille lomamatkoille oivallisen vaihtoehdon!

Puinen keltainen talo Turun Martissa.
Turun Martissa on kauniita puutaloja, jotka hurmaavat kävijän! © hoods.fi

Olin jo ehtinyt asua Turussa useamman vuoden ennen kuin sattuma johdatti minut Marttiin, pieneen kaupunginosaan Aurajoen itäpuolella. Koska uusi koti piti löytää nopeasti ja Martista vapautui asunto, tartuin tilaisuuteen salamana. 

En kuitenkaan tuntenut naapurustoa etukäteen, ja pian oma äkkipäätös alkoikin epäilyttää. Vilkkaasti liikennöidyn Stålarminkadun hulina tuntui levottomalta ja kaipasin lähemmäs luontoa. Mutta kun Martin salaisuudet hiljalleen avautuivat, varasti naapurusto lopulta koko sydämen!

Martti saattaa olla Turun pienin kaupunginosa, mutta koostaan huolimatta siellä riittää paljon ihasteltavaa. Marttia ei turhaan kutsuta Turun Italiaksi; kaupunginosan näyttävin maamerkki on italialaistyylinen Martin kirkko, jonka piazzalta puuttuu vain suihkulähde ja ruudulliset pöytäliinat. Väitetään myös, että Martin pitkäaikainen ravintola Pippurimylly toi ensimmäiset pizzat Turkuun jo 70–luvulla.

Italian lisäksi Martista on löydettävissä myös palanen pariisilaista romantiikkaa rauhallisilta mukulakivikaduilta, joilla voi kävellä käsi kädessä ja ihastella lyhdyin koristeltuja puutarhoja. Vaikka matkustaminen onkin koronan takia saanut jäädä, tarjoaa Martti onneksi lääkettä matkakuumeiselle. Pyrähdä siis Etelä-Euroopan sijasta Turun Marttiin, ja rakenna romanttinen irtiotto arjesta tämän matkasuunnitelman avulla:

Aamulla Martin maukkaimpaan leipomoon

Keltainen puutalo Turun Martissa
Martti on ehkä Turun pienin naapurusto, mutta koostaan huolimatta se on oivallinen lähimatkakohde. © hoods.fi

Aloita lomapäivä hakemalla evääksi vastapaistettua leipää tai leivoksia Leipomo Mannasta. Mannassa kannattaa käydä heti aamusta, koska iltapäivällä leipomon herkut ovat kadonneet jo parempiin suihin. Korona-aikana leipomosta myydään tuotteita vain mukaan, mutta paikan päällä voi silti aistia eteläeurooppalaisen tunnelman. Suosikkipuuhani onkin pysähtyä nauttimaan kahvi rauhassa ja tarkkailla samalla asiakkaita ruskeiden leipäpussiensa kanssa. 

Manna on yhtä lailla lasten ja vanhusten suosiossa, ja lauantaiaamuisin jono ulottuu usein ulos asti. On kuitenkin varoitettava, että Martin lomapäivän ainoa stressin aihe saattaa syntyä juuri tässä jonossa: erimakuisia ja -värisiä macaron-leivoksia kun löytyy niin monia, että niiden väliltä on melkein mahdoton valita. Ongelman voi ratkaista valitsemalla samantien useamman leivoksen – tai tulemalla heti seuraavana päivänä uudestaan!

Aamupäivällä kävelylle Martin idylliseen naapurustoon

Polku ja valkoinen lauta-aita Turun Martissa
Martissa riittää polkuja ja mukulakivikatuja tutkittavaksi! © hoods.fi

Aivan Leipomo Mannan ovelta alkavat Martin hurmaavat puutalokorttelit. Ensin kannattaa suunnata kävelylle Mestarinkadun mukulakiville ja pujahtaa sitten sivukaduille katsomaan, mitä salaisuuksia niiltä löytyy. Samalla voit kurkistella naapuruston viehättäviin puutarhoihin.  Keväisin pihojen kirsikka- ja omenapuut kukkivat upeasti, ja pimeinä vuodenaikoina asukkaat koristelevat ne valoilla ja lyhdyillä. 

Puutaloalue sijaitsee myös kätevästi aivan jokirannan lähellä. Itse rentoudun parhaiten kävelemällä katsomaan jokilaivojen valoja ja purjeveneiden lipumista laituriin – ellen sitten ole jäänyt matkan varrella ihastelemaan jonkin kivijalkamyymälän näyteikkunaa, miltä Martissa on vaikea välttyä!

Iltapäivällä seikkailulle minne mieli tekee

Puisia rivitaloja kadun toisella puolella Martissa Turussa.
Martti on keskeisellä sijainnilla Turussa, ja sieltä onkin helppo lähteä melkein minne vain! © hoods.fi

Idyllisestä Martista matka voi jatkua, no, melkein minne vain! Samalla tavalla kuin Etelä-Euroopasta voit suunnata helposti Välimeren rannoille tai vuoristomaisemiin, ei Martistakaan ole pitkä matka minnekään. Martista pääsee nopeasti keskustaan, mutta halutessaan myös ulkoilureiteille luontoon – vaikka en sitä aluksi uskonutkaan! Esimerkiksi Luolavuoren lenkkeilypolut ovat hyvin tavoitettavissa Martista. 

Merikään ei ole Martista koskaan kaukana. Kävellen tai pyörällä pääsee hujauksessa Telakkarantaan katselemaan isoja laivoja ja kesäisin jopa uimaan pienelle uimarannalle. Voit myös ottaa alle pyörän ja hujauttaa Martista suoraa tietä aina Hirvensaloon saakka. Martista onkin helppo lähteä mihin suuntaan vain!

Illaksi romantikkojen salaiselle näköalapaikalle

Martin tyylikkäissä mutta kodikkaissa ravintoloissa ja baareissa viinilasillinen maistuu vähintäänkin yhtä hyvältä kuin eteläeurooppalaisissa verrokeissaan, ja ne kannattaakin laittaa muistiin koronarajoitusten jälkeistä aikaa ajatellen. Täydellä vatsalla on nimittäin hyvä kavuta Martin kirkon viereiselle puistoalueelle tähyämään kaupungin valoja. Tämä pieni puistikko vaikuttaa Turun tunnetuimpiin kukkuloihin verrattuna vaatimattomalta, mutta illan tullen sen suojista näkyy silti upeasti esimerkiksi Turun numerotornin valot. 

Puiston suojissa voikin uskaltautua tarttumaan mielitiettyään kädestä ja tuntea olevansa aidosti lomatunnelmissa. Vaikka korona-aika onkin laittanut matkasuunnitelmat uusiksi, meidän ei tarvitse lähteä merta edemmäs löytääksemme upeita matkakohteita. Turun eteläeurooppalaisin naapurusto kun tarjoaa oivallisen vaihtoehdon Euroopan kaupunkilomille!

-Anna & Know Your Hoodsin tiimi

P.S. Jos haluat kuulla ja nähdä lisää kuulumisia, seuraa Facebook- ja Instagram-sivujamme. :)

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

lähialueen asukki

Leipomo Manna on ihan paras 🙂 Pitäisköhän harkita Marttiin muuttoa ….. 🤔

2.4.2021 8:51Vastaa
1 0
Susanna | hoods.fi

Manna on kyllä ihana paikka! Martin asukkaat tuntuvat poikkeuksellisen tyytyväisiltä, eli ei varmastikaan huono vaihtoehto. 😃

2.4.2021 11:04
1 0