Rokkia, leffoja ja persoonallisia putiikkeja – 5+1 syytä viihtyä Huittisissa

Elisa | 9.5.2023

Huittinen on noin 10 000 asukkaan eläväinen maaseutukaupunki, jossa työttömyysprosentti on Satakunnan alhaisinta ja elokuviakin voi katsella peltomaisemissa peurojen kanssa. Siis mitä? Lähde kanssamme hullaantumaan Huittisiin ja selvittämään, miksi juuri Huittisissa on niin hyvä elää ja tehdä töitä.

Tähän alkuun paljastan, etten ihan puolueettomasti tätä blogia kirjoita. Synnyin Huittisissa, jossa vietin elämäni ensimmäiset 21 vuotta ennen kuin opinnot kiskoivat minut Turkuun.

Muistan ensimmäisissä työpaikoissani Huittisissa kiinnittäneeni huomiota siihen, kuinka moni oli tehnyt pitkän, jopa vuosikymmenten mittaisen uran samassa firmassa. Työporukat olivat kuin pieniä perheitä, joiden kanssa nähtiin usein myös vapaa-ajalla.

Näin kertoo myös Huittisten Saarioisilla työskentelevä Susanne “Töitä ja hyvää elämää Huittisissa” -videolla (video avautuu uuteen ikkunaan):

"Kaikki auttavat toisiaan, tullaan hyvin toimeen ja pystytään avautumaan toisillemme. Me ollaan muutenkin kavereita kuin pelkästään töissä", kertoo Susanne videolla.

Yhteisöllisyyttä Huittisista ei siis puutu. Entä mitkä muut seikat tekevät kaupungista niin viihtyisän paikan elää ja työllistyä? Keräsimme huittislaisten kokemuksia ja niputimme näistä 5+1 tärkeintä syytä viihtyä Huittisissa.

1. Loistava sijainti ja näppärän kokoinen keskusta

Muutettiin tänne isommasta kaupungista ja ollaan oltu koko perhe erittäin tyytyväisiä. Autolla helppo suhata lähellä oleviin isompiin kaupunkeihin (Pori, Turku, Tampere), jos on tarve. -Pirppis, hoods.fi

Kaikki tiet eivät suinkaan vie Roomaan, vaan selvästikin Huittisiin! Kaupunki sijaitsee Turuntien varrella isojen valtateiden risteyskohdassa. Matka Huittisista Turkuun tai Tampereelle kestää noin tunnin, ja Poriin matka taittuu 45 minuutissa. Huittisten “portteina” toimivat ABC ja Huoltoasema Härkäpakari, jotka ovat monen matkantekijän – sekä huittislaistenkin – vakkari-taukopaikkoja.

Huittisissa on monia ihastuttavia kyliä vain 5-20 minuutin ajomatkan päästä keskustasta eli tuttavallisemmin Lauttakylästä. Täällä onkin helppo asua maaseudulla sellaisenkin, joka kaipaa välillä kaupungin palveluita ja vilskettä.

Keskustaan, palveluiden pariin ja Huittisten leikkipuistoihin hurauttaa Sammusta nopeasti autolla 10 minuutissa. Pyörätiet myös hyvät kylille. -Metsurinmorsian, hoods.fi

Keskusta yrityksineen on tiivis, ja monet isommat työllistäjät ja peruspalvelut sijaitsevat aivan Lauttakylän läheisyydessä - sanotaankin, että kaikki Huittisten palvelut löytyvät 5 minuutin pyöräilymatkan sisällä!

Ihminen pyöräilee sillalla.
Tiivis keskusta soveltuu mainiosti pyöräilijöille. © hoods.fi

Tykkään asua Huittisissa varsinkin kun minulla ei ole autokorttia, niin kaikki on kuitenkin suht lähellä kun asuu keskustan alueella. Kaikkialle on lyhyt matka. -Susanne, Töitä ja hyvää elämää Huittisissa - Saarioinen

Juna-asemaa Huittisista ei löydy, mutta kätevän sijaintinsa ansiosta bussit kulkevat Huittisista säännöllisesti isoimpiin kaupunkeihin. Erityisen vilkkaita ovat Huittinen-Tampere ja Huittinen-Pori -reitit: busseja menee ja tulee arkisin jopa tunnin välein.

2. Edullista asumista

Huittisissa asutaan edullisesti.

Vuokrattavien yksiöiden ja kaksioiden (kerrostalot, rivitalot, paritalot) hinnat liikkuvat noin 300-600 euron välimaastossa. Vuokra-asuntoja on myös yleensä hyvin vapaana, joten asunto lyhyemmän tai pidemmänkin vierailun ajaksi hoituu takuulla. Ehkäpä karkaat kaupungista kesäksi Huittisiin kokemaan maaseudun rauhaa ja romantiikkaa? Mutta varo, sillä Huittisiin jää äkkiä koukkuun! ;)

Naapurit tunnetaan vuosien takaa ja uudet toivotetaan tervetulleeksi. Kun on vuosia asunut ison kaupungin sykkeessä osaa todella arvostaa tilaa ja rauhaa sekä turvallisuutta. -Paluumuuttaja, hoods.fi

Mikäli haaveissa on omakotitalon osto, hinnat ovat Huittisissa huomattavasti edullisempia kuin isommissa kaupungeissa. Esimerkiksi hyväkuntoisen noin 100m² kokoisen omakotitalon saa ostettua Huittisista noin sadallatuhannella eurolla, jopa sen alle. Porissa on jonkin verran korkeammat hinnat kuin Huittisissa, ja Turussa vastaavanlainen omakotitalo maksaa reippaasti helposti lähemmäs 300 000€. Hinta toki riippuu paljon kohteesta ja sen sijainnista.

Lapsi leikkii hiekkalaatikolla.
Huittinen on turvallinen ja viihtyisä paikka elää, etenkin lapsiperheiden näkökulmasta. Kuvassa leikin riemua Teppamäen leikkipuistossa. © Helena Kaitanen

Myös rakennusvalmiita omakotitontteja on saatavilla hyvinkin runsaasti ja edullisesti eri puolilta Huittisten kaupunkia; ainakin Kuninkaisista, Nanhialta, Sammusta ja Vampulasta. Apu oman kodin rakentamiseen löytyy lisäksi kätevästi omalta paikkakunnalta. Jos siis unelmasi on oman kodin tai yrityksen rakentaminen, kannattaa tutustua Huittisten kaupungin tonttisivuihin.

3. Töitä riittää tekijöille!

Huittisissa nautitaan monipuolisesta elinkeinorakenteesta sekä Suomen kärkitasoa olevasta yritystiheydestä. Myös työttömyysaste on Satakunnan alhaisinta. Viime vuoden lopulla Huittisissa olikin Satakunnan paras työllisyystilanne.

Huittisissa on noin tuhat toimivaa yritystä ja yli 300 maatilaa. Huittinen on myös erittäin yrittäjämyönteinen kaupunki: se on valittu vuosina 2019 ja 2020 Satakunnan yrittäjäaktiivisimmaksi kunnaksi!

Merkittäviä toimialoja ovat muun muassa tukku- ja vähittäiskauppa, ruokaketju maataloudesta elintarvikkeiden jatkojalostukseen, metalli- ja teknologiateollisuus, rakentaminen ja logistiikka-ala. Tekemisen meininkiä löytyy yllättävänkin monella eri alalla. Kurkkaa esimerkiksi alla oleva video Hannu Rantalan työurasta Polarteknikillä, jossa hän kertoo miten on viihtynyt talossa jo vuodesta 1986 (video avautuu uuteen ikkunaan):

TE-palveluiden mukaan Huittisissa oli vuoden 2023 huhtikuussa avoinna noin 100 työpaikkaa. Eniten Huittisissa haettiin palvelu- ja myyntityöntekijöitä (reilu 30 työpaikkaa), joihin kuuluu esimerkiksi opettajat, hoitajat, ravintolatyöntekijät ja asiakaspalvelualan myyjät. Työtä oli tarjolla myös mm. rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöille, keikkatyöläisille, siivoojille ja huoltajille.

Löydät kattavan listan Huittisten mielenkiintoisista yrityksistä MyHuittinen.fi nettisivuilta!

4. Monipuolisia palveluja ja persoonallisia yrityksiä

Vaikka kyseessä on noin 10 000 asukkaan kaupunki, Huittisista löytyy lähes kaikki mitä elämässä voi tarvita. Palveluihin kuuluvat mm. monipuoliset sosiaali- ja terveyspalvelut, erilaiset liikunta- ja kulttuuripalvelut, liikenneasemat, päiväkodit, peruskoulut, ammattiopistot ja lukio.

Alla olevalta videolta pääset katsomaan, miten Riikka, Liisa ja Pasi viihtyvät vuonna 2022 perustetussa ryhmäkoti Aunelassa (video avautuu uuteen ikkunaan):

Monipuolisten peruspalveluiden lisäksi Huittinen on tunnettu persoonallisista erikoisliikkeistään, joista huittislaiset kiittelevätkin vuolaasti. Tiesitkö, että Huittisten keskusta kivijalkaliikkeineen onkin huomattavasti kokoaan kattavampi muihin kuntiin verrattuna? Ja kuten todettu - kaikki on lähellä!

Keltainen puurakennus keskustassa, jonka seinässä lukee "Rauta ja Talous".
Maalaiskaupungissa ei ole kiire mihinkään. Palvelu ja yleinen vieraanvaraisuus onkin Huittisissa ihan omaa luokkaansa, myös allekirjoittaneen mielestä! © hoods.fi

Kerrostalosta suoraan joenrantaan tai metsään koiran kanssa lenkkeilemään, elokuviin tai ruokakauppaan kävellen ihan naapuriin, Huittisten keskustassa yhdistyy hienolla tavalla kaupunki ja luonto. Kaikki on lähellä, päiväkodit ja koulut, terveyskeskus, kaupat ja pankit, harrastuspaikat Kännövuoren reiteistä uima- ja jäähalliin. -Lisko, hoods.fi

Todella upeita kivijalkaliikkeitä ja huippupalvelu! -Pirppis, hoods.fi

Lähiruokaa tarjolla!

Maaseudulla harjoitetaan aktiivisesti nykyaikaista maataloutta, jonka ansiosta huittislaiset pääsevät herkuttelemaan myös kylissä tuotettua lähiruokaa. Esimerkiksi huittislaisen Mattilan Marjatilan tuotteet löydät sekä ruokakaupoista, paikallisista lähiruoka- ja käsityömyymälöistä, sekä itse tilaltakin.

Traktori kyntämässä peltoa kyntöauralla.
Miltä kuulostaisi poimia ja mehustaa marjat itse, maistella tilan omia viinejä tai nauttia olosta maalaisromanttisessa kesäkahvilassa? © hoods.fi

5. Monet harrastusmahdollisuudet ja kulttuuririennot ilahduttavat huittislaisia

Monipuolisuus ei koske Huittisissa pelkästään yrityksiä ja palveluita, vaan myös harrastuksia ja kulttuuritapahtumia.

Luontoliikkujalle Huittisista löytyvät esimerkiksi Vanhankosken sykähdyttävät lehtomaisemat, keskustapuistojen ihastuttavat kävelypolut, sekä Kännölän mahtavat pururadat laavuineen ja kuntoportaineen. Myös linnustostaan tunnettu Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto sekä mahtava Harjureitti ovat lyhyen automatkan päässä.

Laavu ja ihmisiä auringonpaisteessa.
Ripovuoren laavulla kelpaa nautiskella retkieväitä! Laavu upeine näköaloineen sijaitsee Ripovuorentien päässä, osoitteessa Ripovuorentie 58, Huittinen. Omat polttopuut mukaan! © hoods.fi

Huittislaiset pitää liikkeessä myös monenlaiset pallopelit, voimisteluharrastukset, tanssi, ratsastus, yleisurheilu, uinti, melonta ja karate. Urheilu yhdistää muutenkin kaupunkilaisia, sillä Huittisia edustaa liigatasolla pelaava lentopallojoukkue LP-Vampula.

Huittisten kylissä toimii monia erittäin aktiivisia kyläyhdistyksiä, jotka ilahduttavat asukkaiden arkea toiminnallaan ja pitävät huolen kylien elinvoimaisuudesta ja palveluiden saavutettavuudesta. Sekä kyläyhdistykset että kaupungin kulttuuritoimi järjestävät myös monia erilaisia tapahtumia pitkin vuotta.

Omalla kylällä Kukonharjassa Vampulassa järjestetään aina jotain kivaa mielen virkistystä varsinkin kesällä. -ansuli, hoods.fi

Isompia kulttuuritapahtumia Huittisissa ovat Hullu Yö, Huhtamo Film Festival, LauttaRokki sekä Hullun Miehen valinta.

Huittisten Hullu Yö

Pomppulinna ja ihmisiä torilla.
© Helena Kaitanen

Huittisten perinteinen Hullu Yö järjestetään aina keväisin ja syksyisin, yleensä perjantaina. Tällöin paikalliset yritykset hulluttelevat tarjouksillaan, tempauksillaan ja tapahtumillaan iltamyöhään asti. Lisäksi kadut täyttyvät monista tuoksuvista ruokakojuista, erilaisista esityksistä, pomppulinnoista, kaupunkijunista ja vaikka mistä!

Huhtamo International Film Festival

Ihmiset katsovat ulkoilmassa elokuvaa isolta näytöltä, jonka takaa kurkistaa kerrostaloja.
© Tiia Öhman Photography / HIFF

“Hidasta elämää, rakkaudesta elokuvaan”, kerrotaan Huhtamo International Film Festivalin nettisivuilla. Huhtamon elokuvajuhlat järjestetään Huittisten alueella, pääsääntöisesti Huhtamon maalaisympäristössä kyläyhteisön talkoovoimin. Eläviä kuvia katsellessa voi samalla nähdä peurojen loikkivan pellolla ja ihastella kesäyön värjäämää purppurataivasta. Näitä elokuvafestivaaleja on vaikea sanoin kuvailla: ne on koettava itse. 

LauttaRokki

Ihmisiä puistossa kesäsäässä.
© Laura Haavisto 

LauttaRokki on Huittisten kulttuuritapahtumien uutukainen, sillä tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vasta viime vuonna Wanhan WPK:n rannassa. Kyseessä on Huittisten Yrittäjät Ry:n järjestämä musiikintäytteinen kesätapahtuma Lauttakylässä. Tapahtuma on ikärajaton ja maksuton.

Huittisten Hullu Mies

Huittisissa valitaan vuosittain Huittisten Hullu Mies (tai nainen), joka on merkittävällä tavalla toiminut Huittisten hyväksi. Julkistamistilaisuutta vietetään usein kesällä, mutta esimerkiksi vuonna 2021 se osui syksyn Hulluun Yöhön. Seuraava Hullu Mies vuosimallia 2023 julkistetaan jälleen syksyn Hullussa Yössä 29.9.2023!

Tiesitkö, että muinainen sanonta “Hullu mies Huittisista syö enemmän kuin tienaa” viittaa suuren ruokahalun sijasta huittislaisten ahkeruuteen ja periksiantamattomuuteen?

+1 “No kun Huittinen nyt vaan on paras paikka asua”

Kesäinen jokimaisemakuva, jossa näkyy peltomaisemaa voikukkineen, metsää ja jokea.
Näissä kuvankauniissa maalaismaisemissa mieli ja keho rauhoittuu. Siksi palaan aina takaisin synnyinkaupunkiini Huittisiin. © hoods.fi

Kyseinen kommentti toistuu lähes aina, kun vierailen perheeni luona Huittisissa - usein kiivaan kaupunkiväittelyn päätteeksi. Parasta vaan uskoa kaikkia niitä huittislaisia, jotka ovat löytäneet oman paikkansa (Työ)Hullun Miehen kotikonnuilta:

Kaikki se, mitä ihminen tarvitsee, löytyy täältä! -Susanne, Töitä ja hyvää elämää Huittisissa - Saarioinen

Maalla on mukavaa. -ansuli, hoods.fi

Yllättävän harvoin täältä tekee mieli muualle lähteä. -Pirppis, hoods.fi

Hyvä olla ja elää. -NH, hoods.fi

Myös nämä blogit saattavat kiinnostaa sinua:

- Elisa, ikuinen huittislainen

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jätä kommenttisi ja avaa keskustelu :)