Mari ja Riitta ovat tunteneet toisensa jo vuosikymmeniä. Nyt ystävykset asuvat Ilpoisissa, jota he kuvailevat kuin se olisi Turun asuinalueiden salainen helmi. Millainen on Turun Ilpoinen asuinalueena? Lue, mistä ystävykset pitävät Ilpoisissa ja miten he päätyivät samaan naapurustoon.
Turun Ilpoinen näyttää kartasta tarkasteltuna muutamien kerrostalojen alueelta, jota ympäröi metsä lähes joka puolelta. Saapuessani bussilla tapaamaan Maria ja Riittaa, huomaan väljään rakennettuja kerrostaloja, kaupan ja niiden takana kohoavan houkuttelevan metsäisen kukkulan. Mari toivottaa minut lämpimästi tervetulleeksi avaraan kerrostaloasuntoonsa ja Riitan saapuessa istahdamme valoisaan olohuoneeseen juttelemaan.
“Tämä on todella avarasti rakennettu verrattuna Uittamoon esimerkiksi. Ilpoisissa on laajoja pihoja ja kivoja alueita lapsille. Se on tosi hienoa, ettei tänne ole tungettu liikaa”, Mari pohtii.
Mari on asunut Ilpoisissa kaksi vuotta. Riitta puolestaan on asunut naapurustossa jo vuodesta 2003. Molemmat ovat olleet vaikuttuneita erityisesti Ilpoisten luonnosta ja alueen rauhallisuudesta. Lisäksi Ilpoinen on väestömäärältään pieni lähiö, mikä tekee siitä omanlaisensa ja erityisen. Metsän syliin kätkeytyvässä Ilpoisissa ei ole rakennettu liikaa ja ehkä myös sitä ympäröivä luonnonsuojelualue pitää huolen, että alue säilyttää pienen kokonsa ja rauhallisuutensa tulevaisuudessakin.
Asumista metsän sylissä ja monien näköalapaikkojen ympäröimänä
Mari ja Riitta rakastavat Ilpoisissa ympärille levittäytyvää luontoa. Luonto ei ainoastaan tarjoa metsän rauhaa vaan myös nähtävyyksiä. Ilpoisista kun lähtee kiipeämään metsäiselle kukkulalle muuttuu alue pian Luolavuoreksi.
“Tuossa on kivat lenkkipolut ja ulkoliikunta-alue aivan vieressä. Ilpoisten alue rajoittuu tuohon Luolavuoren luonnonsuojelualueeseen. Monelle on varmaan outoakin, että täällä on luonnonsuojelualue. Sitten tuossa on tuo täyttömaa, joka on aikanaan ollut kaatopaikka, muttei se ole enää. Sen päälle kun kiipeää, niin aukeaa koko Turku”, Mari kertoo.
“Sieltä näkee ihan joka puolelle Turkua, et se on upea näköalapaikka!” Riitta lisää.
Luontopolut, frisbeegolfrata, erinomainen maasto maastopyöräilyyn, suunnistusrastit, Luolavuoren luola ja muut harrastusmahdollisuudet houkuttelevat alueelle muitakin ulkoilijoita kuin paikallisia Ilpoisista ja Luolavuoresta. Alue on paikallisten kovassa käytössä. Mari ja Riitta ovat löytäneet myös muita lempipaikkoja metsästä kuin vain Luolavuoren huipun näkymän.
“Kun takapihani metsään menee aika pitkälle siitä kallioitten yli, tulee toinen näköalapaikka, josta on hieno näköala Haritun suuntaan”, Riitta kertoo.
“Kuntopolultakin on yksi aivan erinomainen näkymä. Se taitaa olla Ispoisten puolta siitä lenkistä jo. Sitten kun on ihan puhki, niin siellä on ylimmällä kohdalla penkki, missä voi istua ja sitten kun katsoo maisemaa siltä penkiltä, niin tuntuu kuin olisi saaristossa. Ei rakennuksen rakennusta vaan männyt ja kalliot”, Mari kuvailee.
Riitta ja Mari ovat molemmat eläkkeellä. He pohtivat, kuinka Ilpoisten lähiluonto pystyy täyttämään vanhemman väestön ulkoilutarpeet, minkä lisäksi se tarjoaa myös erinomaisia elämyksiä urheilullisille ihmisille. Eikä urheilu liity pelkästään kesäkauteen vaan myös talvella alueelle tulee erinomainen hiihtolatu.
Miten ystävykset päätyivät juuri Ilpoisiin?
Riitta etsiskeli ensimmäistä omistusasuntoaan yli 10 vuotta sitten. Hän oli löytänyt kiinnostavan kohteen Ilpoisista, jota oli tulossa katsomaan. Oli vielä talvi ja valtavat nietokset, kun Riitta saapui paikallisbussin kyydittämänä Ilpoisiin.
“Silloin oli hienot hanget ja näin ensimmäiseksi tämän metsän. Ajattelin, että 'voipa kun se asunto ei olisi kovin paha'. Kävin pienellä kävelyllä metsässä, vaikka oli paljon hankea ja ihmettelin, miten kaunista voi ollakaan. Ihan tässä ja toi talo on tossa. Voi hyvänen aika!” Riitta muistelee ihastellen.
Myös asunto oli Riitalle sopiva ja lisäksi edullinen, joten metsään ihastunut Riitta muutti metsän keskelle. Marin taas houkutteli naapurustoon monien tekijöiden summa. Hintataso oli edullinen, luonnonympäristö viehätti, bussiyhteydet toimivat ja alue oli harvaan rakennettu, ilmava ja rauhallinen. Myös asunnossa itsessään oli tarpeeksi neliöitä.
“Olen nauttinut näistä kahdesta vuodesta. Asuin ensin keskustassa 13 vuotta ja sitten totesin, että en niitä keskustan palveluita niin paljoa käytä ja että täällä pääsee taas vähän paremmin luontoon”, Mari kertoo.
Myös kirjasto oli yksi syy Marin muuttopäätökseen. Se sijaitsi nimittäin aivan asunnon vieressä, 100 metrin päässä. Kirjastossa erityistä on, että se on itsepalvelukirjasto, johon pääsee aamu seitsemästä ilta yhdeksään. Lisäksi kirjasto on yhteisöllinen paikka.
“Tässä kirjastossa on myös kaikennäköistä toimintaa. Siellä on yks maalausryhmä, missä me molemmat käydään ja sit semmonen senioriryhmä, jossa on aktiviteettia senioreille. Myös lapsille löytyy paljon toimintaa”, Mari kertoo.
Kätevät yhteydet muualle kaupunkiin – vaan miten käy Ilpoisten bussien?
Mari ja Riitta kertoivat monista salaisista metsäreiteistä, joita ei Google mapsistä voi löytää. Ilpoisista pääsee kävellen tai pyörällä helposti liikkumaan joka suuntaan.
“Tästä pääsee pyörällä metsän poikki Ispoisiin. Se on huomattavan lyhyt reitti verrattuna siihen, että menee tuota tavallista tietä”, Mari kertoo.
“Siinä on sitä pyörätietä vaikka kuinka paljon ja se on turvallinen reitti vielä kaiken lisäksi. Jos nopeasti ajaa keskustaan, niin ei se 20 minuuttia enempää vie. Osan aikaa reitti kulkee metsän poikki”, Riitta lisää.
Ystävykset ovat olleet erittäin tyytyväisiä myös Turun julkisen liikenteen Fölin toimivuuteen. Mutta niin Ilpoisissa kuin Uittamolla ja Katariinanlaaksossakin on noussut huoli uudesta runkolinjauudistuksesta.
“Meidän suora linja eli 61 lakkaa kulkemasta ja siihen tulisi tilalle jokin 20 minuutin liitäntäbussi, joka menee hassusti Kuralaan saakka. Siinä pitäisi vaihtaa toiseen bussiin, jos haluaa keskustaan. Mikään näistä uusista linjoista ei menisi esimerkiksi sillä tavalla Uudenmaantietä, että pääsisi Uudenmaantien Citymarketiin, jota tämän alueen väestö on tottunut käyttämään”, Riitta kertoo.
Alueella on myös paljon iäkästä väestöä ja huoli siitä, mitä pidemmäksi kävely käy bussipysäkille tai miten vaikeiksi bussien vaihdot muuttuvat on suuri. Mari ja Riitta pohdiskelivat, että muutos on varmasti toisille edullinen, mutta toisille asioita hankaloittava. Pohdinta siirtyi myös laajempiin aiheisiin, kuten kenen ehdoilla kaupunkikehitystä toteutetaan.
“Useimmat ihmiset tällä alueella eivät edes tiedä, että tällainen uudistus on tulossa. Ei ihmiset jaksa seurata tällaisia asioita. Sitten kun jollekin vanhemmalle ihmiselle kertoo tästä, niin ne on ihan kauhuissaan”, Riitta kertoo.
Kannattaako Turun Ilpoisiin muuttaa?
“Suosittelen!” Riitta huudahtaa.
Ystävykset pohtivat, että Ilpoisten arvokkuus piilee myös siinä, ettei naapurusto ole liian suosittu. Se tarkoittaa asukkaille väljyyttä, rauhaa ja luontoa. Lisäksi asuntojen hinnat eivät tällöin kohoa pilviin.
“Joo, kyllä. Jos näitä arvoja arvostaa, niin tänne vain. Kannattaa tutustua eikä olla ennakkoluuloinen”, Mari pohtii.
“Viime talvenakin, kun oli ne valtavat nietokset, niin ei tarvinnut kauas lähteä kävelemään, niin siellä oli upeat maisemat. Se oli ihan satumaista! Et oli sit kesä tai talvi niin täällä voi kokea uskomattomia luontoelämyksiä”, Riitta toteaa.
-Ninna
P.S. Tutustu tarkemmin asuinalueeseen Ilpoinen-Peltolan aluesivulla tai hae itsellesi parhaiten sopivaa asuinaluetta hakukoneemme avulla.