Turun lähiseudun parhaat luonnonjäät

Elisa | 2.3.2023

Varsinais-Suomen kesäkaupungit ja Saaristomeri hemmottelevat kauneudellaan myös talvikautena: merten ja järvien jäätyessä alue on oikea talviurheilijoiden paratiisi! Kokosimme blogiin parhaimmat luonnonjäät Turun lähiseuduilta löydätkö listalta oman suosikkisi?

 • Huom! Luonnonjäällä liikkuminen on aina omalla vastuulla. Löydät perusohjeet turvalliseen luonnonjäillä liikkumiseen tämän blogin lopusta.
 • Retkiluistelua varten voit myös vuokrata luistimet. Tavalliset luistimet voi vuokrata Turun kaupungilta ja retkiluistimien vuokrausta kannattaa tiedustella Turun Latu Ry:ltä.

Viime viikonloppuna uskaltauduin vihdoin monen muun tavoin Pitkäsalmen jäälle nauttimaan auringosta ja luonnonjään laakeudesta. Nyt kannattaakin suunnata luonnonjäille niin kauan kuin pakkasta riittää! :)

Muistetaanhan silti aina tarkistaa jään kantavuus sekä ottaa asianmukaiset varusteet ja kaveri jos toinenkin matkaan mukaan. Ennen lähtöä on myös hyvä selvittää kohdekohtaisesti hiihto- ja luistelubaanojen kunto – talvikelit kun ovat olleet ailahtelevia tänä vuonna eteläisessä Suomessa. Löydät tarvittavat nettisivut jokaisen kohteen kohdalta!

1. Littoistenjärven jää ja Littoisten kenttä | Kaarina/Lieto

Mies ja nainen luistelevat kädestä kiinni pitäen lumisessa maisemassa.
Littoistenjärvi ympäristöineen on suosittu vapaa-ajan kohde. © Pexels / Pavel Danilyuk
 • Osoite: Littoistenjärventie 153, Littoinen (luonnonjää) ja Nipsikatu 8, Littoinen
 • Mitä: Luistelua ja muita talviurheilumahdollisuuksia
 • Lisätietoa: Ajankohtaista tietoa jään tilanteesta kannattaa seurata esim. Kaarinan kunnan nettisivuilta sekä Littoistenjärven FB-sivuilta.

Littoistenjärvi on Kaarinan kaupungin ja Liedon kunnan yksi suosituimmista alueista liikkumiseen niin kesällä kuin talvellakin. Littoistenjärvi on varsin matala, joten se jäätyy nopeasti ja paikalliset hyödyntävät jäätä monipuoliseen talviurheiluun. Mikäpä sen ihanampaa kuin kiitää avaralla luonnonjäällä Littoisten idyllisissä maisemissa!

Tänä talvena ensimmäiset pilkkijät nähtiin Littoistenjärven jäällä jo joulukuun alussa, mutta tammikuussa sää muuttui valitettavan leudoksi. Luistelijoiden kannattaakin tutkia tarkkaan ennen jäälle astumista, onko järven jää tarpeeksi paksua ja mikä on lumitilanne. Jos lunta on liikaa, ei luistelu järven jäällä onnistu.

Viime vuonna Littoistenjärvelle aurattiin 5,4 kilometrin pituiset, rinnakkain kulkeneet baanat luisteluun ja hiihtoluisteluun. Mikäli luonnonjäälle ei ole vielä turvallista mennä, kannattaa suunnata Littoisten kentälle luistelemaan tunnelmallisiin Verkatehtaan maisemiin. Ajankohtainen tieto Littoisten kentän jäädytyksestä löytyy Kaarinan kaupungin sivuilta.

2. Luolalanjärven jää ja Väskin saaren talviseikkailu | Naantali

Luolalanjärven jää

Ihmisiä hiihtää järven jäällä aurinkoisessa talvisäässä.
Luolalanjärvelle aurataan hyvä luistelurata ja hiihtämäänkin pääsee. © hoods.fi

Luistelua kannattaa ehdottomasti lähteä testaamaan naantalilaisten rakastamalle Luolalanjärvelle, jonne aurataan säiden salliessa talvisin luistelubaana ja hiihtolatu! Tämä retkiluistelun helmi jäätyy myös verraten nopeammin kuin moni muu järvi, sillä Luolalanjärvi on varsin matala. Luolalanjärvi löytyy aivan Naantalin keskustan itäpuolelta ja järvellä riittää upeasti pinta-alaa monelle luistelijalle.

Väskin saaren talviseikkailu

Luistelijoita Naantalin meren jäällä.
Talviseikkailun lomassa voit poiketa myös talvisessa Muumimaailmassa. © hoods.fi
 • Osoite: Monta eri mahdollisuutta Naantalin rannassa. Suosituin lähtöpaikka on Nunnalahden uimaranta (Nunnantie, Naantali).
 • Mitä: Väskin saari ympäri luistellen, hiihtäen tai kävellen
 • Lisätietoa: Ajankohtaiset tiedot Naantalin sivuilta ja Naantalin jää- ja latuinfosta.

Naantalin kaupunki tekee talvisin suositun hiihto- ja luistelureitin meren jäälle, kun jäät ovat tarpeeksi kestävät. Tämä onkin ainutlaatuinen ja elämyksellinen reitti, joka johdattaa kiitämään avariin maisemiin luonnonjäällä Väskin seikkailusaarelle saakka.

Reitti ei ole mahdottoman pitkä, mutta retkelle kannattaa silti lähteä varustautuneena, sillä ulkoilupäivän kruunaa herkulliset eväät sekä kuumaa kaakao. Kuinka ihanaa! :)

3. Kakskerranjärven jää | Turku

Kuvassa maisema Kakskerranjärven luistelubaanasta talvisena päivänä.
Kakskerranjärvellä oleva luistinrata pysyy avoinna vapaaehtoisvoimin. © Rami Korhonen
 • Osoite: Brinkhallintie 387, Turku
 • Mitä: Luistelurata Kakskerranjärven jäällä
 • Lisätietoa: Ajantasaisen aurauksen tilannetta kannattaa udella esim. Hirvensalo-Kakskerran FB-ryhmästä.

Turun Kakskerta on siitä erityinen saari, että siellä voi viettää aikaa sekä meren että järven jäällä, kunhan on tarpeeksi pakkasta ja jäät kantavat. Kakskerran saaren keskellä on nimittäin pitkä ja kapeahko järvi, joka jäätyy nopeasti talvisin.

Viime vuosina reittiä on huoltaneet vapaaehtoiset kuten Rami, joka piti myös edeltävänä talvena jään hyvässä kunnossa päivätyönsä ohella. Luistelureitin auraaminen riippuu aina keliolosuhteista. Jos siis pakkasta ei ole tai vaihtoehtoisesti lunta on pyryttänyt turhankin paljon, ei luistelu ole mahdollista. Onneksi Kakskerran kauniit ja luonnonläheiset meri- ja järvimaisemat tarjoavat loistavat puitteet myös kävelyretkelle! 

4. Saaristomerelle luistellen | Kemiönsaari

Retkiluistelija järven jäällä.
Kun etäisyydet ovat pidemmät, reissun suunnittelu sekä varusteet on hyvä miettiä tarkasti etukäteen. © Flickr / Tero Koski
 • Osoite: Lähtöpaikka esim. Ölmösin pohjoisin uimaranta, Ölmosintie 465, Kemiönsaari
 • Mitä: Retkiluistelua, mutta myös hiihtoa ja muuta talviretkeilyä Saaristomerellä
 • Lisätietoa: Ajankohtaisia jäähavaintoja esimerkiksi retkiluisteluun löytyy Skinnari.fi-palvelusta. Kannattaa ottaa seurantaan myös Suomen Retkiluistelijoiden (Skinnarin) FB-sivut.

Merivesien jäätyessä Saaristomereltä löytyy lukemattomia mahdollisuuksia retkiluistelureissuihin. Esittelemme Retkipaikka-blogin kirjoittajan Sanna-Mari Kuntun tekstistä inspiroituneena yhden vaihtoehdon, joka starttaa Kemiönsaaren Ölmösin pohjoisimmalta uimarannalta.

Mikäli mielessä on lyhyempi päiväretki, Ölmösin uimarannalta pääsee kätevästi vierailemaan vaikkapa Storön saarella, jonne on Ölmösin uimarannalta vain muutama kilometri. Jos taas aikaa ja energiaa piisaa pidemmälle seikkailulle, voi Ölmösin rannalta retkiluistella esimerkiksi Höglandin tai Sandön vierasvenesatamille. Tästä matkaa voi jatkaa kohti Saaristomeren kansallispuistoa (josta voi kysellä majoitusmahdollisuuksia) tai Gullkronan idyllistä saaristorykelmää. Vaihtoehtoja on mielin määrin ja maisemat henkeäsalpaavan kauniita!

Merellä luistellessa jää- ja säälukutaidot ovat korvaamattoman tärkeitä. Varusteet on oltava kunnossa eikä matkaan saa lähteä yksin. Jääturvallisuusetiketti löytyy Suomen ladun sivuilta ja retkiseuraa sekä koulutusmahdollisuuksia voi löytää kätevästi Skinnari.fi-palvelusta.

5. Pitkäsalmen jää | Turku

Ihmisiä ja koira kävelemässä lumisen luonnonjään päällä aurinkoisessa säässä.
Pitkäsalmen jäällä on lääniä liikkua. Vieressä kulkee Katariinanlaakson luontopolku. @ hoods.fi
 • Osoite: Katariinanlaakson luontopolun parkkipaikka-alue, Sigridinpolku 5, Turku
 • Mitä: Vapaata hiihtoa, retkiluistelua sekä lenkkeilyä
 • Lisätietoa: Ajankohtaisia päivityksiä jäätilanteesta voi seurata esimerkiksi Pitkäsalmen FB-sivuilta.

Katariinanlaakson luontopolku on mainio kohde sekä lintubongareille että luontoretkeilijöille. Lumitilanteen salliessa alueelle aurataan myös erinomaiset hiihtoladut kaikille hiihdon hurmasta nauttiville.

Luontopolulta on myös kätevä pompata tallustelemaan Pitkäsalmen luonnonjäälle. Pitkäsalmi on Saaristomeressä Turun ja Kaarinan edustalla oleva salmi, joka erottaa Hirvensalon saaren manner-Turusta. Täällä voi nähdä niin pilkkijöitä, hiihtäjiä, luistelijoita kuin koiranulkoiluttajiakin.

Jäikö oma suosikkikohteesi mainitsematta? Vinkkaa se meille blogin kommenteissa! :)

Turvallisuus ennen kaikkea! Muista vielä nämä erittäin tärkeät ohjeet luonnonjääällä liikkumisesta

Jäälauttoja ja niiden välillä ohutta jäätä.
© Pexels / James Cheney
 1. Luonnonjäällä liikkuminen on aina omalla vastuulla.
 2. Turvallinen jään paksuus on 10 cm. Jään paksuus vaihtelee eri kohdissa luonnonjäätä.
 3. Suoraan vedestä muodostuvan kirkkaan teräsjään paksuuden tulee olla vähintään 5 cm, jotta se kantaa yksin kulkevan ihmisen.
 4. Luonnonjäällä liikkuessa tulee ottaa mukaan naskalit ja heittoliina, joiden avulla voi pelastaa tai pelastautua.
 5. Kannattaa myös miettiä, lähteekö yksin matkaan. Retkeily on turvallisempaa, jos joku toinen on mukana hädän sattuessa.
 6. Muista käydä katsomassa etukäteen reitin kunto kunnan sivuilta, jos se on kunnan ylläpitämä.
 7. Lisää ohjeita jäällä liikkumiseen löytyy Suomen ladun sivuilta ja ajankohtaisia jäähavaintoja löydät Suomen retkiluistelijoiden Skrinnari.fi -palvelusta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat talviaiheiset blogimme:

-Elisa & Know Your Hoodsin tiimi

P.S. Jos haluat tutustua tarkemmin Turun lähiseutujen naapurustoihin, kokeile maksutonta naapurustojen hakukonettamme ja tee löytöjä!

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jätä kommenttisi ja avaa keskustelu :)