Kimito Landsbygden - Maaseutu

Kemiönsaari

Kemiönsaarella on laajoja haja-asutusalueita, joita täplittävät saaristokylät meren rannalla ja omassa rauhassa peltojen ympäröimänä. Kylien pitkästä historiasta huolimatta alue elää vahvasti nykyhetkessä, ja tuoreet tuotteet saa pöytään suoraan naapuritiloilta.

Lähiruokaa suoraan tiloilta 

Kemiönsaaren harvaanasutettu alue on vehreää ja täynnä upeita asuinpaikkoja meren läheisyydessä ja pitkän historian omaavissa saaristokylissä. Kemiönsaari on tunnettu maanviljelystä, ja sen maisemalle onkin ominaista sirpaleiset vilja- ja sokerijuurikaspellot. Perinteisen viljelyn lisäksi Kemiönsaarella on kasvavaa ja nykytrendeihin vastaavaa osaamista myös luomuviljelyssä ja artesaaniruokien tuottamisessa.  Kemiönsaaren suoramyyntitiloilta ja puutarhoista voikin ostaa tuoreet kasvikset ja lähiruokatuotteet suoraan pellolta pöytään!

Historiallinen Kiila elää vahvasti nykyhetkessä 

Alueen tiet johtavat usein pitkän historian omaaviin pieniin kyliin, joilla on usein vahva identitetti ja vilkas kyläyhteisö. Esimerkiksi Kiilan kylässä Kemiönsaaren pohjoisosassa on ollut asutusta jo 1500-luvulla, ja kylässä on edelleen hyvin säilynyt ryhmäkylämiljöö, jonka rakennuskanta on peräisin 1900-luvun taitteesta. Kiilan kylä onkin määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Kiilan kylästä löytyy myös sadunomainen Westersin puutarha, joka tarjoaa puutarhan taikaa ja kukkaloistoa. 

Pitkän historian lisäksi Kiilassa on aktiivinen kyläyhteisö. Esimerkiksi Kemiön Kiilat järjestää urheilutoimintaa suunnistuksesta soutuun ja jopa e-urheiluun, ja Kiilojen urheilutalo tarjoaa puitteet monenlaiseen liikuntaan. Kiilan läheltä  löytyy myös kunnan omistama Lappdalin kaunis uimapaikka ja vuokrattava sauna. Kiilasta hurauttaa Kemiön keskustan palveluiden pariin vain noin vartissa, ja täältä pääsee kätevästi myös mantereelle Kokkilan lossilla Saloon. 

Omaa rauhaa saaristokylissä

Kiilan lisäksi Kemiössä on myös muita pitkän historian omaavia kyläyhteisöjä, kuten Björkboda, Nivelax ja Vestlax. 1800-luvun loppupuolella Björkbodassa aloitettiin menestyksekäs lukkojen valmistus, jonka vaiheista alueella toimiva lukkomuseo kertoo. Björkbodassa on kauniita rakennuksia, kuten kultturitoimintaa organisoivan Kulturhusetin kaunis punainen rakennus, joka aikaisemmin toimi kouluna. 

Västanfjärdin kyläyhdistys voitti vuoden 2021 maisemateko-kilpailun kunnostamalla Björkboda-järven rannalla sijaitsevan Nivelaxin uimarannan, jonka Björkbodan ja Nivelaxin kylien asukkaat kunnostivat talkoovoimin. Täältä löytyy myös upea talkoovoimin rakennettu laavu, jossa voi istuskella ja nauttia maisemista ympäri vuoden. 

Vestlaxissa on ollut ennen erilaista teollisuutta, kuten kalkkikivilouhos, ja alueelta onkin louhittu kalkkia jo 1500-luvulta lähtien. Nykyisin Vestlax on rauhallinen, viljelysmaiden ja meren ympäröimä alue, jossa saa seurata vuodenaikojen vaihtumista omassa rauhassa.

Naapuruston ominaisuudet

Luonnonympäristö
pellon laidalla
metsän reunalla
meren äärellä
joen varrella
järven läheisyydessä
saaristossa
puistojen vehreyttä
mäkimaisemaa

Rakennuskanta
omakotitaloja
puutaloja
vapaa-ajan asuntoja

Rakennettu ympäristö
maaseudun rauhaa
vapaa-ajan asumista
pientaloasumista

Naapuruston erityispiirteet
ruukkikylä
kulttuurihistoriallinen

Alueella on
luonnonsuojelualue

Alue on
kaksikielinen

Kirjoituksia naapurustoista

Naapuruston hintataso info

Asuntojen myyntihinnat

Keskihintaa vähemmän
Keskihinta Turussa: 2090 €/m2
Hintataso on suuntaa-antava.

Naapuruston asukkaat info

Pääasiallinen elämäntilanne

työssäkäyvät 48 % opiskelijat 12 % eläkeläiset 33 % alle 14-vuotiaat 8 % muut 9 %
% asukkaista

Asumisen tapa


omistusasunnoissa 44 % vuokralla 54 % muut asumismuodot 2 %
% asumisesta

Asukkaiden keskimääräinen ikä

45,5 vuotta
Leaflet | ...

75 km Turun keskustaan
60 km Salon keskustaan