Rannikkoreitti - Onko tässä kesän 2022 retkeilyhitti?

Veera | 27.6.2022

Onko Turun edustalla oleva Saariston Rengastie tullut ajettua läpi jo useampaan kertaan ja haluaisit tutustua saaristoon uudella tavalla? Vuonna 2018 nykyisessä muodossaan lanseerattu Rannikkoreitti on kaunis ja elämyksellinen reitti, joka vie upeisiin saaristokohteisiin neljän kunnan alueella!

Sileä kallio Hangossa, jonka takana aukeaa sininen meri.
Rannikkoreitin saaristo on karulla tapaa kaunista ja merta riittää silmänkantamattomiin. Monet kalliot tarjoavat aurinkoisen levähdyspaikan reittiä kiertäville. ©Veera Niemi

Rannikkoreitti on kokonaisuudessaan käytössä kesäaikana ja sopii erityisesti pyöräilyyn, mutta sen pääsee kiertämään myös muilla kulkuvälineillä. Kesäajan ulkopuolella pääset nauttimaan reitistä osittain esimerkiksi Kemiönsaaressa tai Raaseporissa vieraillen. Kiinnostava reitti kulkee jopa 4:n eri kunnan alueella sekä Varsinais-Suomessa että Uudenmaan puolella.

Rannikkoreitin kartalta löydät eri kiertomahdollisuuksia ja monipuolisesti palveluja. Karttaan on kirjattu reitin varrelle monia eri nähtävyyksiä ja vinkkejä tekemiseen. Tässä blogissa nostamme esiin muutaman mielenkiintoisen kohteen, jollaista et välttämättä muualta löydä!

Miksi lähteä?

Merellisistä maisemistaan tutulta Rannikkoreitiltä löydät hurmaavia pieniä satamakyliä ja upeita saaria. Tämän reitin erikoisuutena ovat myös kuvankauniit ruukkikylät, joissa on erityisesti kesäaikaan paljon nähtävää. Lisäsyy lähtemiselle on myös se, että Rannikkoreitille on helppo päästä monista Etelä-Suomen suuremmista kaupungista. Helsingistä ja Turusta Rannikkoreitille ennättää noin tunnissa. Matkan voi aloittaa vaikka Salosta, Kemiönsaaresta tai Hangosta, joihin pääsee kätevästi junalla ja bussilla.

Taalintehtaan vierasvenesatama ja veneitä. Takana kolme keltaista rakennusta.
Taalintehtaan hurmaava vierasvenesatama sijaitsee aivan vanhojen ruukkikohteiden lähellä. ©Visit Kemiönsaari

Majoittuminen ja kulkeminen

Rannikkoreitillä on runsaasti majoitusvaihtoehtoja, joista jokainen löytää varmasti itselleen sopivan. Matkan varrelta löytyy esimerkiksi monia Bed & Breakfast -yrityksiä ja paikallisia lomamajoituksia aina sympaattisista pikkuhotelleista kylpylähotelliin. Tarjolla on myös lukuisia vuokramökkejä sekä camping-alueita.

Rannikkoreitin kokonaispituus on hieman yli 200 kilometriä. Osa tästä matkasta taitetaan toki meritse saarien välissä, jolloin voit ihastella saaristomaisemia ja bongata esimerkiksi Bengtskärin majakan. Reitin varrella on Salo, Kemiönsaari, Hanko ja Raasepori. Reitin voi hyvin kiertää myötä- tai vastapäivään oman mieltymyksen mukaan.

Keltainen lossi laiturissa keskellä sinistä merta. Taustalla näkyy saaria.
Rannikkoreitti koostuu useammasta saaresta ja reittiä voi vieläpä muokata omanlaisekseen suunnittelemalla hieman saarihyppelyä. Uniikkeja ja kauniita saarikohteita ovat esimerkiksi Högsåra, Örö ja Bengtskär. ©hoods.fi

Pyöräilijät on huomioitu Rannikkoreitillä hyvin ja pyörien vuokrauspisteitä löytyykin useampia. Pyörällä kuljettaessa matkaa on helppo tauottaa seikkailemalla sivupoluilla ja pysähtymällä huilaamaan vaikka luonnon kalliolla taikka kahvilassa.

Näissä paikoissa kannattaa ainakin piipahtaa:

Mathildedalin ja Taalintehtaan ruukkikylät

Rannikkoreitin varrelta löytyy poikkeuksellisen monia historiaa huokuvia ruukkikyliä, joista vanhin on jopa 1680-luvulta. Näitä ovat Kirjakkalan ruukkikylä Salon tienoilla, Mathildedalin ruukkikylä Teijon kansallispuiston lähellä ja Taalintehtaan ruukkikylä Kemiönsaarella. Jokainen kylä on omintakeinen ja ehdottomasti vierailun arvoinen. Yhteistä kylille on esimerkiksi se, että niistä kaikista löytyy upeita rustiikkisia maisemia ja pikku puoteja sekä kahviloita täynnä paikallisia makuelämyksiä ja tunnelmaa.

Tiilinen ruukkimuseon rakennus, jonka edessä on kaksi vanhaa laivan potkuria.
Taalintehtaan museolla voit tutustua ruukkikylän historiaan. ©hoods.fi

Kemiönsaaren monipuoliset kohteet Söderlångvikin kartano ja Viikinkikeskus

Kemiönsaarelta löytyy suuri määrä erilaisia tilapuoteja ja muita vähemmän tunnettuja kohteita, jotka ovat etenkin kesäaikaan ihanteellinen piipahduskohde pyöräilijälle tai autoilijalle. Upea kohde on myös Söderlångvikin kartano, josta löytyy muun muassa ravintola, majoitusta ja museo. Museon näyttelyt tarjoavat katseltavaa moneen makuun, sillä esillä on luontokuvia, nykytaidetta ja tietenkin alueen omaa historiaa. Söderlångvikin kartanon puutarhassa silmä ja mieli lepää!

Kemiönsaaren eteläisessä osassa sijaitsee Rosalan saari, jossa tavanomaisesta poikkeavaa nähtävää tarjoaa muun muassa Viikinkikeskus. Keskuksessa on kaikenlaista mielenkiintoisista tapahtumista majoitukseen ja ravintolasta muinaispolkuun. Viikinkikeskus on todella käymisen arvoinen kohde siksi, että sen miljöö on äärimmäisen autenttinen ja jopa majoitus on viikinkityylille uskollista. Aikakaudesta kiinnostuneen kannattaa varata useampikin päivä Rosalassa, jolloin Viikinkikeskuksella voi vierailla vaikkapa heinäkuun viikinkipäivien aikaan! :)

Viikinkikeskus on niin autenttinen paikka, että astuessani sisään päälikön majaan lounaalle, mietin olenko tullut viikinkiaikaisen elokuvan kuvauksiin.

Rannikkoreitille kannattaa suunnata jo kesäkuussa, jolloin Kemiönsaarella on käynnissä suosittu Naapurustosuunnistus! Ilmainen saaristoseikkailu tutustuttaa upeisiin luonto- ja kulttuurikohteisiin ja tarjoaa samalla elämyksiä kaikenikäisille.

Kansallispuistot

Rannikkoreitin varrella on kulttuurin lisäksi myös paljon valloittavan kaunista ja vaihtelevaa luontoa. Sekä Teijon kansallispuisto että Saaristomeren kansallispuisto sijaitsevat reitin varrella. Teijon kansallispuistoon on todella helppo poiketa, sillä sen retkeilyreitit lähtevät aivan Rannikkoreitin tien 1824 varresta. Teijosta löydät kimmeltäviä järviä ja kaunista suomaisemaa, jonka läpi kulkee monipuolisesti pitkospuureittejä ja tunnelmallisia metsäpolkuja.

Teijon kansallispuiston vehreä suomaisema, jonka läpi kulkee pitkospuut.
Teijon kansallispuitossa on monia kauniita suoreittejä. ©Anna Jaakkola

Saaristomeren kansallispuisto on suojelualue, joka on puolestaan pala Suomen kauneinta rannikkoluontoa. Tämä kansallispuisto sisältää tuhansia pieniä saaria, joten kohteita vene- tai kajakkiretkelle on mistä valita! Suuremmista saarista muun muassa Högsåra ja Örö sijaitsevat kansallispuiston alueella ja niihin pääsee helposti tietä pitkin tai yhteysaluksella. Lisätietoa Saaristomeren kansallispuistosta saat myös poikkeamalla Kasnäsin satama-alueella sijaitsevalla infotaululla, jossa esitellään alueen kartta ja muuta tarvittavaa tietoa.

Retkeilyn lisäksi kansallispuistoissa on paljon muutakin tekemistä, sillä voit pidentää visiittiäsi vaikkapa vuokraamalla kajakin ja melomalla osan päivästä Saaristomeren tai Teijon vesissä. Jos suosit Rannikkoreitin varrella telttamajoitusta, niin kansallispuistoissa yöpyminen teltassa voi olla mukava lisä retkeen. Saaristomeren kansallispuiston alueelta löytyy myös rauhaa rakastaville saaria, joilla voi yöpyä Metsähallituksen vuokrattavissa tuvissa.

Ihmisiä SUP-lautailemassa ja melomassa saaristossa aurinkoisena päivänä.
Tyynellä ja aurinkoisella säällä melonta ja SUP-lautailu ovat erinomaisia tapoja tutustua rannikkoon ja kansallispuistoihin. ©Veera Niemi

Kansallispuistojen parasta antia on ehdottomasti luonto ja Saaristomeren kansallispuiston alueella kannattaakin tähyillä merelle, sillä ties vaikka bongaisit hylkeen.

Örön saari

Voit myös poiketa Örön linnakesaarelle, joka avattiin yleisölle vasta vuonna 2015. Tätä ennen saari oli yli 100 vuotta puolustusvoimien käytössä, mutta nykyisin siellä toimii esimerkiksi majoituspalveluita ja Ravintola 12". Kesäkaudella voit herkutella myös kahvilassa ja rantabistrossa. Saarelta löytyy monenlaisia kauteen liittyviä aktiviteetteja, kuten luonto-opastuksia ja saaristolaistansseja. Erityisen kiehtovaa Örössä on myös saaren luonto. Örölta löytyy paljon lintuja, tunnelmallisia perinnemaisemia ja monia harvinaisia kasveja, kuten lännen- ja etelänkylmänkukka.

Hanko

Rannikkoreitin eteläisin osa kulkee kauniin ja idyllisen Hangon kaupungin läpi. Hanko on tunnettu ihanista hiekkarannoistaan ja meren tuntumassa sijaitsevista pitsihuviloistaan. Keskustassa on kahviloita ja ravintoloita, joissa matkailija voi käydä nautiskelemassa.

Hiekkaranta ja matala merenlahti Hangossa.
Hangosta löytyy lukematon määrä kauniita hiekka- ja kalliorantoja. ©Veera Niemi

Hangosta Rannikkoreitti jatkuu vielä Raaseporin kunnan läpi. Raaseporin alueella on monia Etelä-Suomen kauniita pikkukaupunkeja ja muutama hyvin vanha ruukkikylä. Loppumatkan reitti kulkee Tammisaaren kautta takaisin kohti Teijon kansallispuistoa ja Saloa.

Merellinen Sauvo

Jaksatko vielä jatkaa matkaa? Kemiönsaaren pohjoispuolella - eli ihan Rannikkoreitin lähellä - sijaitsevasta Sauvon kunnasta löydät lisää merellisiä maisemia. Sauvon rannikkoa pitkin kulkee muun muassa kaunis melontareitti, joka tarjoaa maisemia ja vierailukohteita sekä yöpymismahdollisuuksia kymmenien kilometrien varrella. Melomisen voi aloittaa esimerkiksi Merellisen Sauvon Sarapistosta tai Marjaniemestä.

Toivottavasti sait hyviä vinkkejä Rannikkoreitin alueelle ja innostut piipahtamaan siellä kesällä. Mukavaa retkeä Rannikkoreitille ja sitä ympäröiviin kuntiin! :)

Hyvää matkaa Rannikkoreitille!

- Veera ja Hoodsin tiimi

Sinua saattaa myös kiinnostaa seuraavat blogit (klikkaa blogin nimeä):

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

e.a.

on se luonto kyllä komiaa katottavaa

14.7.2022 12:51Vastaa
2 0