Rosala-Hitis

Kemiönsaari

Kemiönsaaren ulkosaaristo tarjoaa upeita elämyksiä ja paljon nähtävää matkailijoille, mutta elämä Saaristomeren syleilyssä on arkipäivää myös ympärivuotisille asukkaille. Saarten sijainti ja vaikuttava luonto takaavat ainutlaatuisen ympäristön asumiseen.

Elämää saaristossa

Rosala ja Hiittinen ovat yksiä Suomen eteläisimpiä vakituisesti asuttuja saaria. Asukkaiden on kuitenkin vaivatonta kulkea saarille omalla autolla Kasnäsistä kulkevien lauttayhteyksien ansiosta. Hitis-Rosalan ala-aste tarjoaa ruotsinkielistä opetusta Rosalassa. Lähimmälle yläasteelle Taalintehtaalle on matkaa noin 30 km ja ruotsinkieliseen lukioon Kemiön keskustaan noin 50 km. Sekä Taalintehtaalle että Kemiön keskustaan on tarjolla ilmainen koulukuljetus 1.-9 -luokkalaisille. 

Hiittisistä löytyy ympärivuotisesti palveleva lähikauppa, kesäkahvila sekä Suomen toiseksi vanhin ristikirkko. Rosalasta löytyy valloittava Viikinkikeskus, pienpanimo, leipomo ja kesäravintola. Onhan Hiittinen ollut viikinkien idäntien pysähdyspaikkana ja sieltä on löytynyt myös Suomen ainoa riimukiven kappale! 

Rosalaa ja Hiittistä ympäröi saaristomeren kansallispuisto, johon voi tutustua omalla veneellä, opastetuilla matkoilla ja esimerkiksi Örön saaren luontopolulla. Sokkeloiset saaret ja niiden rikas luonto tarjoavat mahdollisuuden todelliseen seikkailuun myös ympärivuotisille asukkaille, jotka voivat nauttia merestä kesäisin veneillen ja meloen. Talvisin jäätilanteen salliessa voi kokeilla vaikkapa retkiluistelua tai hypätä lautalla Kasnäsin kylpylään nauttimaan lämmitetyistä ulkoporeammeista. 

Kasnäs

Matkailun merkittävä keskus Kasnäs sijaitsee Kemiönsaaren eteläisessä kärjessä, noin 20 minuutin ajomatkan päässä Taalintehtaalta. Tärkeät lauttayhteydet Saaristomeren kansallispuiston kärkikohteisiin, kuten Bengtskärin majakalle ja Örön saarelle lähtevät Kasnäsin satamasta. Myös päivittäinen lautta Rosalaan ja Hiittisiin lähtee täältä. 

Kasnäs on paitsi solmukohta ulommas saaristoon kulkeville myös suosittu vierailukohde matkailijoiden keskuudessa. Kasnäsistä löytyykin hotellin ja kylpylän lisäksi ravintoloita, vierasvenesatama, leirintäalue, luontopolku ja uimaranta. Kasnäsin niemenkärjen palvelut ja lähikauppa palvelevat myös ympärivuotisia asukkaita.

Naapuruston ominaisuudet

Luonnonympäristö
meren äärellä
saaristossa
pellon laidalla
metsän reunalla
puistojen vehreyttä

Rakennettu ympäristö
pientaloasumista
vapaa-ajan asumista
maaseudun rauhaa

Rakennuskanta
omakotitaloja
puutaloja
vapaa-ajan asuntoja

Naapuruston erityispiirteet
kulttuurihistoriallinen

Alueella on
kansallispuisto
luonnonsuojelualue

Alue on
kaksikielinen
kansainvälinen

Kirjoituksia naapurustoista

Naapuruston hintataso info

Asuntojen myyntihinnat

Keskihintaa vähemmän
Keskihinta Turussa: 2090 €/m2
Hintataso on suuntaa-antava.

Naapuruston asukkaat info

Pääasiallinen elämäntilanne

työssäkäyvät 34 % opiskelijat 2 % eläkeläiset 51 % alle 14-vuotiaat 13 % muut 18 %
% asukkaista

Asumisen tapa


omistusasunnoissa 86 % vuokralla 9 % muut asumismuodot 5 %
% asumisesta

Asukkaiden keskimääräinen ikä

54,5 vuotta
4
2
Leaflet | ...

110 km Turun keskustaan
90 km Salon keskustaan