Rymättylä

Naantali

Rymättylä on ainutlaatuinen maaseudun ja saaristomaiseman täyteinen alue Otavan saarella, etäällä tiheämmin asuttujen alueiden vilkkaudesta. Rymättylässä meri ja luonto ovat aina lähellä.

Elämää monenkokoisilla saarilla

Rymättylä on noin 20 kilometrin päässä Naantalin keskustasta sijaitseva sadoille saarille hajautunut alue, jonka keskeinen asuinkeskittymä sijaitsee Otavan saaren eteläisessä osassa. Rymättylä on ollut oma kuntansa vuoteen 2009 asti, jolloin se liittyi osaksi Naantalia. Rymättylässä sijaitsee kirkonkylän lisäksi kymmeniä erillisiä ja vahvan identiteetin omaavia kyliä.

Otavan saarelta pääsee liikkumaan kätevästi Naantalin keskustaan, sillä alueelta on siltojen ansiosta kiinteä yhteys mantereelle. Turun seudun liikenne Fölin kyydissä ennättää Naantalin keskustaan noin puolessa tunnissa, mutta oma kulkuneuvo on monelle asukkaalle tarpeellinen. Turkuun matka-aikaa autolla kertyy reilu puoli tuntia.

Saaristossa liikkuminen tapahtuu myös osittain vesiteitse. Hämmärönsalmen lossi liikennöi Aaslaan, jossa on myös vakituista asutusta. Yhteysalus liikennöi lisäksi Rymättylän asuttuihin saariin, joita ovat esimerkiksi Korvenmaa, Pakinainen, Ruotsalainen ja Samsaari. Rymättylän lävitse kulkeva ja matkailijoiden suosima Pieni rengastie kuljettaa syvemmälle saaristoon Hankasta Seiliin ja Nauvoon.

Yhteisölliset kylät värittävät luonnon ohella Rymättylän maisemaa

Rymättylän maisemassa hallitsevassa roolissa ovat meri, niityt, pellot ja metsiköt. Rymättylän rakennuskanta koostuu pääosin maatiloista ja omakotitaloista, joista monet sijaitsevat aivan merenrannan tuntumassa tai metsän ja peltojen keskellä etäällä naapureista. Valtaosa palveluista sijaitsee Rööläntien varrella Rymättylän kirkonkylässä, jossa on muun muassa Rymättylän alakoulu, päiväkoti, kirjasto, lähikauppa, leipomo, ravintolapalveluita, majoituspalveluita ja pankki.

Rymättylä on suosittu vapaa-ajan asukkaiden ja matkailijoiden keskuudessa. Yksi tunnetuimmista kohteista on historiallinen ja vireä Röölän kylä, joka sijaitsee aivan Otavan saaren eteläosassa. Rymättylässä toimii alueen kotiseutuhenkeä ylläpitävä ja Rymättylän kulttuuria vaaliva Rymättylä-seura ry sekä Röölän kylätoimikunta.

Naapuruston ominaisuudet

Luonnonympäristö
saaristossa
meren äärellä
metsän reunalla
järven läheisyydessä
puistojen vehreyttä
pellon laidalla
mäkimaisemaa

Rakennettu ympäristö
pientaloasumista
vapaa-ajan asumista
maaseudun rauhaa

Rakennuskanta
omakotitaloja
vapaa-ajan asuntoja
puutaloja
rivitaloja

Naapuruston erityispiirteet
kulttuurihistoriallinen

Alueella on
luonnonsuojelualue

Kirjoituksia naapurustoista

Naapuruston hintataso info

Asuntojen myyntihinnat

Keskihintaa vähemmän
Keskihinta Turussa: 2090 €/m2
Hintataso on suuntaa-antava.

Naapuruston asukkaat info

Pääasiallinen elämäntilanne

työssäkäyvät 45 % opiskelijat 6 % eläkeläiset 31 % alle 14-vuotiaat 17 % muut 9 %
% asukkaista

Asumisen tapa


omistusasunnoissa 85 % vuokralla 13 % muut asumismuodot 3 %
% asumisesta

Asukkaiden keskimääräinen ikä

46,3 vuotta
Leaflet | ...

32 km Turun keskustaan