Yläne

Pöytyä

Yläneellä ympäröivä luonto tarjoaa tilaa rauhoittumiseen ja kansallispuiston polut alkavat melkein kotiovelta.

Järvien ympäröimiä eläväisiä kyliä 

Yläne liittyi osaksi Pöytyän kuntaa vuonna 2009. Entisestä kuntakeskuksesta löytyykin kattavat palvelut ja vilkkaan yritystoiminnan ansiosta myös erikoisliikkeitä. Yläneen yhtenäiskoulu tarjoaa opetusta 1-9.-luokkalaisille ja kunnan oma lukio sijaitsee Kyrön keskuksessa noin puolen tunnin matkan päässä. Kirkonkylältä hurauttaa Turkuun alle tunnissa ja tarvittaessa myös Matkahuollon busseilla pääsee läheisiin kaupunkeihin. 

Yläneen kirkonmäki ja pappila ovat valtakunnallisesti merkittäviä rakennettuja kulttuuriympäristöjä, ja Yläneen viehättävän punamultaisen kirkon kainalossa kelpaakin elää. Yläneen idyllisellä maaseudulla on myös monia kyliä; esimerkiksi tanssilavastaan ja teatteristaan tunnettu Uusikartano, kuuden järven ympäröimä Heinijoki ja Pyhäjärven upeissa maisemissa sijaitseva Kalikka (kylistä voi lukea lisää Kylien Pöytyä -esitteestä). Kesäisin Yläneen väkimäärä kasvaa entisestään, kun mökkiasukkaat saapuvat.

Tanssia, musiikkia ja paljon muutakin vapaa-aikaan

Yläneen vilkkaissa kylissä tapahtuu paljon. Paikalliset yhdistykset tarjoavat toimintaa partiosta musiikkiin ja liikuntaan, minkä ansiosta uuden asukkaan on helppo löytää tekemistä ja tutustua samalla paikallisiin. Yhdistysten tarkemmat tiedot löydät Yläneen sivuilta. Myös Auranlaakson kansalaisopisto tarjoaa harrastusmahdollisuuksia.

Yläneen helmi on suomalaista lavatanssiperinnettä ylläpitävä Valasranta, jonka tanssiharrastajat ympäri Suomea tuntevat kesäisin järjestettävästä Suomen suurimmasta tanssileiristä. Talvisin Valasrannassa voi pulahtaa avantoon, minkä lisäksi sauna lämpenee avantouimareille myös kunnan rantapaikassa Kalikassa. 

Luonto alkaa omalta kotiovelta 

Luontotiedon keskus Luontokapinetti puolestaan tarjoaa elämyksiä kaikenikäisille, ja keskuksen vierestä löytyy myös geologiaan tutustuttava Aikapolku ja näkötorni. Yläneen kotiseutumuseolla voi tutustua paikalliseen talonpoikaiselämään 1700-luvulta eteenpäin ja osallistua kesäisin moniin tapahtumiin. 

Yläneen retkeilymahdollisuudet ja upea luonto odottavat kotiovella. Pyhäjärven rauhoittaviin maisemiin voi halutessaan tehdä melontaretken Yläneenjokea pitkin. Vaskijärven luonnonpuiston 20 km:n mittaisen rengasreitin voi halutessaan kulkea päivässä tai jäädä yöksi luonnonpuiston laavulle tai mökkimajoitukseen. Kurjenrahkan kansallispuisto odottaa sekin vain vartin matkan päässä Yläneen kirkonkylältä. 

Naapuruston ominaisuudet

Luonnonympäristö
järven läheisyydessä
puistojen vehreyttä
metsän reunalla

Rakennettu ympäristö
pientaloasumista
yritysalue
vapaa-ajan asumista

Rakennuskanta
omakotitaloja
rivitaloja
vapaa-ajan asuntoja

Naapuruston erityispiirteet
vuoden kylä
kulttuurihistoriallinen

Alueella on
kansallispuisto
luonnonsuojelualue

Kirjoituksia naapurustoista

Naapuruston hintataso info

Asuntojen myyntihinnat

Keskihintaa vähemmän
Keskihinta Turussa: 2090 €/m2
Hintataso on suuntaa-antava.

Naapuruston asukkaat info

Pääasiallinen elämäntilanne

työssäkäyvät 40 % opiskelijat 6 % eläkeläiset 37 % alle 14-vuotiaat 17 % muut 9 %
% asukkaista

Asumisen tapa


omistusasunnoissa 85 % vuokralla 12 % muut asumismuodot 4 %
% asumisesta

Asukkaiden keskimääräinen ikä

46,5 vuotta
4
Leaflet | ...

55 km Turun keskustaan
45 km Huittisten keskustaan
75 km Rauman keskustaan