Pohjoinen haja-asutusalue

Turku

Turun keskustan pohjoispuolella on rauhallinen haja-asutusalue maaseutumaisessa ympäristössä sekä useampi työpaikkojen keskittymä.

Pohjoinen haja-asutusalue on pääosin rauhallista maaseutua rikkaan luonnon ympäröimänä. Lisäksi alueella on Urusvuoren, Orikedon, Metsämäen ja Saramäen teollisuusalueet sekä Turun lentoasema. Alueen eteläinen reuna sijaitsee noin kuuden kilometrin etäisyydellä Turun ydinkeskustasta ja kaukaisemmat alueet noin 15 kilometrin päässä. Julkinen liikenne kulkee säännöllisesti erityisesti teollisuusalueiden eli työpaikkojen kautta.

Alueella on kylämäistä haja-asutusta erityisesti sen itäpuolella Paimalan, Taston ja Haagan kaupunginosissa. Paimalassa on lisäksi suurien kasvihuoneiden keskittymä. Haagan kartanon alue ja Aurajoen vastarannalla sijaitseva Liedon vanhalinna muodostavat yhdessä valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen.

Turun lentoaseman läheisyydessä on suojeltu Haunisten allas ja Pomponrahkan suoalue sekä Kärsämäen pirunpesä. Lisäksi Paimalan ja Taston rajalla sijaitsee padottu tekojärvi Maarian allas, jonka ympäristössä on luontopolkuja, koskematonta metsää ja Jäkärlän uimaranta. Maarian altaan alueella toimii Maarian Allas ry, joka pyrkii edistämään alueen virkistyskäyttöä ja vaalimaan sen historiaa.

Lentoaseman ympäristö on kehittyvää aluetta ja sinne onkin suunnitteilla suuri logistiikkakeskus, LogiCity, joka tulee luomaan alueelle uusia työpaikkoja. Metsämäestä taas löytyy aktiivinen Metsämäen ravirata. Metsämäen ja Saramäen alueille on keskittynyt Turun alueen jätehuolto ja alueella sijaitsee Topinojan kaatopaikka. Myös Turun vankila sijaitsee Saramäessä.

Asutko mielelläsi haja-asutusalueella maaseudun rauhassa?

Naapuruston ominaisuudet

Luonnonympäristö
pellon laidalla
metsän reunalla
puistojen vehreyttä
joen varrella

Rakennuskanta
omakotitaloja

Rakennettu ympäristö
maaseudun rauhaa
pientaloasumista
yritysalue

Naapuruston erityispiirteet
kulttuurihistoriallinen

Alueella on
luonnonsuojelualue

Alue on
kaksikielinen

Kirjoituksia naapurustoista

Naapuruston hintataso info

Asuntojen myyntihinnat

Keskihintaa vähemmän
Keskihinta Turussa: 2090 €/m2
Hintataso on suuntaa-antava.

Naapuruston asukkaat info

Pääasiallinen elämäntilanne

työssäkäyvät 41 % opiskelijat 10 % eläkeläiset 34 % alle 14-vuotiaat 14 % muut 15 %
% asukkaista

Asumisen tapa


omistusasunnoissa 55 % vuokralla 42 % muut asumismuodot 3 %
% asumisesta

Asukkaiden keskimääräinen ikä

42,5 vuotta
Leaflet | ...

8 km Turun keskustaan