Lähimaastossa lenkkeily voi olla myös luonnonsuojelua

Vieraskynä / Visiting author | 3.6.2021

Toukokuun loppu ja kesäkuun alku on monien lempivuodenaika: aurinko lämmittää, mutta ulkoilma on vielä raikasta, lintujen laulanta on aktiivisimmillaan ja luonto on puhjennut talven jälkeen odotettuun, vehreään kukoistukseen.

Maisema tutun lenkkipolun varrella on alkukesästä joka päivä uusi, kun puiden lehdet ja hennot putkilokasvit kurottavat kohti valoa. Tien pientareelta ja ojien pohjalta nousee melkein joka päivä uusia värikkäitä päitä: keltaisena loistavia rentukoita, ujon näköisiä ojakellukoita, pitsimäisiä koiranputkia, violetin ja punaisen sävyissä loistavia kurjenpolvia…

Perinteisen laidunnuksen ja niiton hiivuttua juuri teiden varsista on muodostunut monien niittykasvien ja niistä riippuvaisten pölyttäjien viimeinen rintama. Harva osaa ajatella, että tienpientareet muodostavat merkittävän osan suomalaisesta luonnosta: Avoimia teidenvarsia on Suomessa yli 50 kertaa enemmän kuin lajistoltaan arvokkaita niittyjä on jäljellä.

Lupiinin kukkia.
Lupiini on yleinen näky tienvarsilla. Mutta tiesitkö, että laji ei kuulu Suomen luontoon ja valtaa tilaa niittyjen muilta lajeilta?

Bongaa lenkkipolun varren puutarhakarkulaiset

Valitettavasti teidenvarsien ja muun luonnon monimuotoisuutta uhkaavat haitalliset vieraslajit – puutarhasta karanneet vierasperäiset kasvit, jotka valtaavat alaa luonnonvaraisilta lajeilta ja muodostavat suuria yksipuolisia kasvustoja. Tällaisia kutsumattomia vieraita ovat muun muassa kaupunkipuistoihin aikanaan laajalti istutettu kurtturuusu, laajalle levinnyt komealupiini, siemeniä poksauttelemalla levittävä jättipalsami sekä ikäviä polttovammoja aiheuttavat jättiputket.

Jättipalsamin kukkia ja lehtiä.
Jättipalsamin nähdessään voi siitä tehdä ilmoituksen, jolloin lajin leviäminen saadaan kuriin. © Titta Vikstedt

Onneksi meistä jokainen voi osallistua vieraslajien torjuntaan. Jo pelkkä havainnointi ja ilmoitusten tekeminen on arvosta luonnonsuojelutyötä! Ilmoituksia vieraslajeista voi tehdä esimerkiksi Vieraslajit.fi -sivustolla, mutta lenkkipolulle tai luontoretkelle näppärä työkalu on myös maailman suurimman luontoyhteisön työkaluksi luotu iNaturalist -sovellus, joka auttaa tekoälyn ja muiden käyttäjien avulla määrittämään ja vahvistamaan lajihavaintoja.

iNaturalistilla tehdyt havainnot kootaan Suomessa Lajitietokeskuksen tietokantaan, jossa ne ovat tutkijoiden, viranomaisten ja kaikkien kansalaisten hyödynnettävissä. Havaintotietojen avulla voidaan esimerkiksi suunnitella ja kohdistaa vieraslajien torjuntatöitä.

Osallistu vieraslajien torjuntaan

Vieraslajien torjuntaan voi osallistua myös talkoilemalla. Kunnat ja paikalliset yhdistykset ympäri Suomea järjestävät kesäisin lukemattomia vieraslajitalkoita. Talkoita voi tiedustella esimerkiksi paikalliselta luonnonsuojeluyhdistykseltä.

Kaksi talkoolaista tien varrella keräämässä vieraslajeja.
Talkootyö on mukavaa yhdessä puuhastelua, jossa samalla tulee tehtyä päivän hyvä työ. © Raisa Ranta

Tänä kesänä on mahdollista osallistua vieraslajien torjuntaan myös omatoimisesti ottamalla osaa Soolotalkoot -kampanjaan. Kampanjan myötä kymmenissä Suomen kunnissa on yhteensä satoja komealupiinin ja jättipalsamin kitkentäpaikkoja, joissa kuka tahansa voi kantaa kortensa kekoon Suomen luonnon puolesta. Voit perustaa myös oman kitkentäpaikan, mutta muista aina kysyä maanomistajalta lupa torjunnoille! Haitallisuudestaan huolimatta vieraskasvilajien kitkeminen juurineen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Voit kuitenkin poimia esimerkiksi lupiineja maljakkoon ja siten ehkäistä kasvin siementen leviämisen luontoon.

Innostuitko vieraslajien havainnoinnista tai torjumisesta? Tervetuloa osallistumaan keskusteluun ja kysymään neuvoja Soolotalkoot -ryhmään Facebookiin!

- Titta Vikstedt

Hankekoordinaattori, ViekasLIFE

Suomen luonnonsuojeluliitto ry

Sinua saattaa myös kiinnostaa seuraavat blogit:

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu. Lämna en kommentar och börja diskussionen :)