Hirvensalo - Saariston tunnelmaa vain kivenheiton päässä Turun keskustasta

Susanna | 18.6.2020

Hirvensalon valtteja ovat saariston luonto, merellisyys sekä rauhoittavat maalaismaisemat. Luonto on läsnä jatkuvasti ja Friskalanlahden luonnonsuojelualue houkuttelee lintubongaajia myös kauempaa. Pyöräillen pääsee suoraan maaseudun tunnelmaan, kun kulkijaa ovat vastassa laajat peltoaukeat, kesätöihin päästetyt lehmät ja hevoset. Kesällä tunnelma saaressa on kuin suositulla mökkiseudulla vesillä liikkujien ilmestyttyä pilkkijöiden tilalle. Pitkäaikainen Hirvensalon asukas Hannu Heikkala ja uudisasukas Heljä Laakso-Heikkala kertovat, millaista on asua saariston syleilyssä.

Hirvensalo houkuttelee monimuotoisuudellaan

Turun keskusta etelään sijaitseva Hirvensalo on monimuotoinen saari, jossa pysyvää asutusta on ollut jo vuosisatoja. Nykyään Hirvensalo on Turun nopeimmin kasvavia asuinalueita, kun vanhat peltoalueet ovat muuttuneet ensisijaisesti rivi- ja omakotitaloalueiksi. Kerrostalojakin alueelle kohoaa. Hirvensalo on tunnettu hulppeista omakotitaloista, mutta niiden lisäksi saarella on tarjolla vuokra- ja asumisoikeusasuntoja sekä erityyppistä palvelutaloasumista ja hoitokoteja.

Hirvensalon väestö on sopiva sekoitus alkuperäisiä ja uusia asukkaita.” -Hannu Heikkala

Kaunis luonto ja peltomaisemat ovat lähellä Hirvensalon Sorttamäessä
Kaunis luonto ja peltomaisemat ovat lähellä Hirvensalon Sorttamäessä. © Heljä Laakso-Heikkala

Hannu Heikkala on asunut Hirvensalossa vuodesta 1983, jolloin alueella oli vain vähän asutusta ja paljon peltoja. Hän etsi itselleen tonttia, joka olisi lähellä Turun keskustaa, rauhallinen, meren äärellä ja rauhoittavalla merinäköalalla varustettu. Hannun kaverit asuivat jo saarella ja auttoivat tontin etsinnässä. Se löytyikin niin sanotulta `jokamiehen palstalta´. Kukapa olisi tuolloin arvannut, kuinka suosituksi ja halutuksi asuinalueeksi Hirvensalo vuosikymmeniä myöhemmin muodostuisi.

Hannu kokee alueen edelleen rauhallisena ja turvallisena. Vaikka saari on muuttunut ajan saatossa paljon, on maalaismaisemaa vielä jäljellä ja kehityksen mukana saarelle on tullut lisää palveluita. Heljä Laakso-Heikkala muutti Hirvensaloon noin 4 vuotta sitten ja yhtyy Hannun kertomaan.

Alue on hyvä perheille, turvallinen ja rauhallinen” -Heljä Laakso-Heikkala

Heljä nauttii kesäpäivästä veneen kyydissä.
Heljä haluaa tuoda Hirvensalon elämykset muidenkin ulottuville. © Heljä Laakso-Heikkala

Tervetuloa kotiin!

Heljän mielestä parasta Hirvensalossa on sen luonto ja eläimet; lähiluonto, lähimetsä ja lähiruoka ovat lähellä Heljän sydäntä. Ympäröivän luonnon ja lähimatkailun innostamana Heli päätyi kehittämään yhdessä Hannun kanssa inspiroivan Local Home Visit- konseptin eli paikallisen kotivierailun. Idean ytimessä on tarjota matkailijoille autenttisia suomalaisia elämyksiä.

Matkailijoille tarjotaan pari tuntia kestävä suomalainen koti-illallinen ja samalla kerrotaan suomalaisesta elämästä, tavoista ja kulttuurista – mikä vieraita sillä hetkellä eniten kiinnostaa! Heljä kannustaa muitakin turkulaisia liittymään mukaan kotivierailujen järjestäjäksi ja kutsuukin kaikki kiinnostuneet mukaan rinkiin! Voit tutustua tarkemmin Local Home Visit -konseptiin nettisivuilla ja ilmoittautua mukaan – vieraana tai kutsujana.

Polkupyörän korissa metsästä kerättyjä sieniä ja taustalla Hirvensalon kaunis auringonlasku.
Sienimetsällä Hirvensalon Sorttamäen kesä-illassa. Näitä herkkuja on hyvä tarjoilla myös vieraille. © Heljä Laakso-Heikkala

Miltä tulevaisuus näyttää Hirvensalossa?

Hirvensalossa rakentaminen jatkuu ja sen huomaa erityisen hyvin Hirvensalon sillalla jatkuvana liikenteen kasvuna. Kun Hirvensalo alkaa olemaan täynnä, siirtynee rakentamisen painopiste etelämmässä sijaitsevalle Satavan saarelle ja siitä eteenpäin Kakskertaan. Kasvaviin liikennemääriin on reagoitu erilaisin ehdotuksin, mutta päätöksiä ei ole vielä tehty.

Alueelle tulee tulevaisuudessa myös lisää palveluita asukasmäärän kasvaessa arviolta muutaman sadan asukkaan vuosivauhtia. Viimeisimmät uutuudet Hirvensalossa ovat kaksi kuntokeskusta sekä frisbeegolf -rata. Vuonna 2018 Hirvensaloon valmistui kauan odotettu Syvälahden monitoimitalo. Tiloissa toimii kirjasto, neuvola, päiväkoti, nuorisopalvelutilat sekä yhtenäiskoulu, jossa on noin 600 oppilasta. Hannun mielestä saaressa on kaikki mitä tarvitaan arkeen, eli tärkeimpänä vähittäistavarakauppoja. Heljä on samaa mieltä eikä kaipaa esimerkiksi isoja marketteja.

Ilmakuva Turun Hirvensalon asutuksesta ja taustalla siintävästä merestä.
Hirvensalossa on juuri sopiva sekoitus luontoa, omaa rauhaa ja palveluja. Kuva Hirvensalosta vastarannalla sijaitsevan Uittamon suuntaan. © Akseli Laakso

Saaressa voitaisiin kehittää erityisesti luotomatkailua kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, koska saaren luonto on valtakunnallisesti arvokasta”, pohtii Heljä.

Hirvensalon merimaisemia ihailleena ja luontopolkuja kulkeneena on helppo yhtyä Heljän pohdintoihin.

-Susanna

Kiinnostaako Hirvensalo? Julkaisimme toisen blogin yhteydessä videon Hirvensalosta, jossa jaamme myös asukkaiden kokemuksia alueesta. Voit tutustua tarkemmin Hirvensaloon myös Know Your Hoodsin Hirvensalon naapurustosivulla.

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Esa A

Alussa 2.rivillä on pieni kirjoitusvirhe, pitäisi olla Friskalanlahden.

29.6.2020 23:13Vastaa
0 0
Susanna | hoods.fi

Kiitokset Esa tarkkuudesta, korjasin virheen. 🙂

30.6.2020 13:06
0 0