Turun Nummen puutalojen keskeltä löytyy pihakirppiksiä, omenoita ja itsetehtyä limonadia

Ninna | 7.7.2020

Turun Nummessa puutalojen keskeltä löytyy Turun parhaiden kirppisten lisäksi myös anteliaisuutta, kertoo alueella vuoden verran asunut Verna. Verna, hänen poikaystävänsä ja kaksi lastaan ovat viihtyneet erinomaisesti Nummen idyllisessä ympäristössä ja nauttineet omakotiasumisesta. 

Maailma vei, mutta Nummeen toi rakkaus

Verna on asunut kesästä 2018 asti Turussa ja on viihtynyt erittäin hyvin. Turku onkin Vernalle uusi aluevaltaus monien muuttojensa saralla. Hän muutti kaupunkiin kahden pienen lapsensa kanssa, joista toinen on vielä päiväkodissa ja toinen aloittanut koulun.

Verna kävelemässä jalkakäytävällä autotien vieressä Vanhalla Hämeentiellä Turun Nummessa.
Paljon muuttanut Verna on asunut yli vuoden Turun Nummessa. © CYF

"Turku tuntuu kaikista parhaalta paikalta Suomessa, missä olen asunut. Turku on pieni. Tavallaan pikkukaupunkimainen, muttei niin pikkukaupunki. Ja sitten se on todella lapsiystävällinen. Mielestäni huomattavasti lapsiystävällisempi kuin Helsinki tai Tampere. Täällä on jotenkin kaikki suunniteltu ja täällä on paljon kaikennäköisiä erilaisia harrastuksia, toimintaa ja kerhoja lapsille", Verna kertoo.

Alunperin Sastamalasta kotoisin oleva Verna ei ole kauaa paikallaan pysynyt. Elämä on vienyt naista ympäri Suomea ja koteja on löytynyt niin Tampereelta, Oulusta kuin Helsingistäkin. Vuoden verran Verna vietti myös Amsterdamissa. Vaan mikä toi hänet Turkuun?

"Olen aina ollut todella innokas muuttaja", Verna naurahtaa.

Omakotitaloja tien varrella Nummen asuinalueella Turussa.
Verna muutti Turussa Nummeen, jossa on paljon omakotitaloja ja pieniä katuja. © CYF

Turkuun Vernan toi – mikäpä muu kuin – rakkaus. Hän oli jo ennen Turkuun muuttoaan viettänyt kaupungissa aikaa poikaystävänsä luona Nummessa, joten seutu oli hänelle ennestään tuttu.

"Olimme tapailleet vasta vähän aikaa, kun hän laittoi viestin, että "Pitäisköhän sun muuttaa Turkuun?" ja vastasin, et "No, miks ei!" Verna muistelee.

Nummessa on tilaa kaikille

Nummeen Verna muutti hetken keskustassa asuttuaan. Nyt hänellä, lapsilla, poikaystävällä ja heidän muutamalla ystävällään on yhteinen omakotitalo vuokrattuna. Yhteisöllinen asuminen on toistaiseksi harvinainen, mutta yleistyvä trendi nuorten aikuisten keskuudessa.

"Kommuuniasuminen toimii oikein hyvin, koska ei tarvitse oikeastaan koskaan olla yksin kotona ja omakotitaloasuminenhan on ihan erilaista kuin kerrostaloasuminen. Vapauksia antavaa", Verna kuvailee asumistaan.

Nummesta löytyy muitakin samankaltaisia asumisjärjestelyitä, sillä alue on suosittu myös nuorten ja opiskelijoiden keskuudessa. Toisaalta alueella on paljon omistusasuntoja, joista lapsiperheet ovat löytäneet pitkäaikaisen kodin ja joissa osa iäkkäämmistä asukkaista ovat asuneet jo vuosikymmeniä. Nummen kauniit puutalot viehättävät monia ja alueella on monenlaisia asumismuotoja tarjolla. Verna ja lapset ovat viihtyneet Nummessa erinomaisesti.

Kaksi puutaloa lumisen tien varrella Turussa Nummen asuinalueella.
Nummessa on paljon kauniita puutaloja, jotka piristävät väreillään talvellakin © CYF

"Me viihdytään tässä todella hyvin. Tässä on kohtuullinen vuokra ja meillä on käytössä koko talo. Lapset pääsevät itsenäisesti ulkoilemaan. Toisin kuin tuolla keskustassa, missä ennen asuttiin, ei ollut mahdollisuutta tällaiseen. Tässä on metsää ja Nummenmäkeä ympärillä, eli täällä on paljon ulkoilumahdollisuuksia luonnossa", Verna kertoo Nummesta.

Myös koulut ovat Nummessa lähellä ja Vernan ensimmäisen luokan aloittaneen pojan kouluun onkin lyhyt kävelymatka. Ruokakauppa on aivan vieressä ja muutamia ravintolapalveluitakin alueelta löytyy. Verna pitää myös yhteyksiä keskustaan erittäin hyvinä ja kertoo Fölin liikennöivän aktiivisesti melkein kotiovelta Turun keskustaan.

Nummi – pihakirppiksiä, puutaloja ja anteliaisuutta

Vernaa viehättää myös Nummen kirpputorit ja tavaran vaihtoon liittyvä kulttuuri talojen pihoilla ja kadulla. Hän käy itse paljon Laiskan kirppiksellä ja Hassisen kirpputorikeskuksessa ja molemmat ovat suosittuja paikkoja Turussa. Kesäisin Nummen talojen pihoilta löytyy myös paljon pihakirpputoreja, joilla vierailla.

Verna seisomassa Turun Nummessa sijaitsevan kotinsa alakerran ovella.
Nummessa Verna, Vernan lapset ja poikaystävä pääsevät nauttimaan omakotiasumisesta ystävien kanssa. © CYF

"Monesti kun ollaan kesällä kävelty Nummessa, niin tossa on naapureita, jotka sanoo "Hei tulkaa kattoon, meillä on täällä pihakirppis!" ja sitten saattaa olla lapsia myymässä itse tehtyä limsaa. Ihmiset jättää myös tosi paljon kesäisin laatikoihin tienviereen tavaraa, mitä saa ottaa. Siitä tulee niin hyvä mieli!" Verna kertoo.

Myös syksyisin antaminen ja naapureiden ilahduttaminen jatkuu – tietysti Nummen pihojen omenapuiden suurien satojen ansiosta, mistä Verna jatkaa:

"Tai sitten saattaa olla omenoita korissa. Sitä on ollut nyt tosi paljon ainakin tässä Vanhalla Hämeentiellä. Että kun ihmisille tulee omenoita yli omien tarpeiden, niin laitetaan niitä koreihin ja niitä saa ottaa, kun kävelee ohi. Lapset tykkää hirveesti."

Nummessa tällä hetkellä T-talolla on tilat, joita ahkerasti vuokrataan ja rakennuksen tiloista löytyy myös paljon harrastustoimintaa. Samasta rakennuksesta löytyy myös Monipalvelukeskus Tsempin tiloja, joissa on monipuolista toimintaa mielenterveyskuntoutujille ja haastavassa elämäntilanteessa oleville – sekä Nummen asukkaille, kuten Tsempin ylläpitämä Laiskan kirppis. Nummessa toimii myös Nummenpakanseura, joka järjestää alueella yhteisöllistä toimintaa alueen asukkaille.

Kannattaako Turussa muuttaa Nummeen?

Millainen on Nummi asuinalueena? Jos pitää rauhallisesta asumisesta hyvien yhteyksien päässä, mäkisistä metsistä ja luonnosta ja kauniista puutaloista, niin Nummi on erinomainen paikka asua. Verna kokee, että alue sopii erinomaisesti lapsiperheille ja tarjoaa monipuolisia ulkoilumahdollisuuksia luonnossa.

"Mulla tulee vietettyä todella paljon aikaa Nummessa. Täällä on kiva asua, etenkin kun täällä on niin rauhallista. Tässä on kaikki koulut ja kaikki lähellä ja kauppaan ei ole pitkä matka. Nummi on myös alueena viihtyisä ja hyvä paikka asua", Verna kehuu naapurustoaan.

-Ninna

Voit tutustua tarkemmin Nummen alueeseen myös Know Your Hoodsin asuinaluesivulla tai voit kokeilla naapurustojen hakukonettamme ja testata, mikä alue sopii parhaiten sinulle.

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu. Lämna en kommentar och börja diskussionen :)