Sota Ukrainassa on herättänyt ennennäkemättömän auttamishalun suomalaisissa. Ihmisten sydämellisyys ja taistelu rauhan puolesta tuovat toivoa synkän ajanjakson keskellä. Itselle sopivan auttamistavan löytäminen on myös paras vastalääke voimattomuuden tunnetta vastaan.
Koska tilanne paikan päällä on hallitsematon, avustusjärjestöt muistuttavat auttamaan vakiintuneen järjestön välityksellä. Näillä järjestöillä on vankka kokemus kriisialueella toimimisesta ja ammattitaito toimia ihmisten kanssa, jotka ovat läpikäyneet traumaattisia tapahtumia. Järjestöt myös pystyvät viemään alueelle sellaisia tarvikkeita, joille on kriittisin tarve.
Keräsimme kuusi tapaa auttaa Suomesta käsin ja erityisesti Vakka-Suomen alueella. Löydätkö näistä sinulle sopivan tapan auttaa ukrainalaisia kriisin keskellä?
1. Lahjoita rahaa
Ukrainan kriisi herättää valtavaa huolta ja halua auttaa. Vakiintuneet, kansainväliset ja luotettavat toimijat tietävät miten toimia vaikeissa olosuhteissa, selvittävät todellisen avun tarpeen ja varmistavat avun pääsyn perille.
Lahjoituksen tekeminen järjestöille on tehokas ja turvallinen tapa auttaa. Tutustu alla eri lahjoituskohteisiin. Rahalahjoitus vakiintuneen organisaation kautta on myös paras tapa varmistaa, ettei raha vahingossa päädy huijarin taskuun.
Voit myös ilmoittautua vapaaehtoiseksi ja ryhtyä esimerkiksi lipaskerääjäksi tai osallistua muuten toimintaan. Ukrainassa apua tarvitaan vielä pitkään.
Voit halutessasi katsoa Mobile Payn Facebook-sivuilta järjestöjen lyhytnumerot, joiden avulla lahjoituksen tekeminen on kätevää ja nopeaa.
- Pelastakaa lapset - Auta lapsia
Pelastakaa Lapset ry on toiminut Ukrainassa vuodesta 2014 lähtien ja jatkaa hätäavun toimittamista lapsille ja heidän perheilleen.
- SPR - Lahjoita katastrofiapua
Suomen Punainen Risti lähettää paikalle avustustarvikkeita sekä avustustyöntekijöitä.
- SOS-Lapsikylä - Anna suojaa ja koulutusta lapsille
SOS-Lapsikylä tukee lapsia ja lapsiperheitä Ukrainassa.
- Unicef - Auta lapsia
Unicef auttaa lapsia Ukrainassa ja sen naapurimaissa.
- UNHCR - Auta kodinsa jättäneitä
UNHCR auttaa kotinsa jättäneitä Ukrainassa ja sen naapurimaissa.
- Kirkon ulkomaanapu - Lahjoita ruokaa ja suojaa
Kirkon ulkomaanapu jakaa ruoka-apua ja perustarvikkeita Ukrainasta paenneille perheille.
- Oikeutta eläimille - Auta Ukrainan eläimiä
Jos haluat auttaa ukrainalaisia eläimiä, voit löytää lahjoituskohteen Oikeutta eläimille -järjestön kokoamasta listasta.
Muistathan, että oman rahankeräyksen aloittamiseen vaaditaan rahankeräyslupa!
2. Tarjoa kotimajoitus Suomeen saapuvalle
Ukrainan kriisin vuoksi moni yksityinen henkilö, yritys ja järjestö haluavat tarjota majoitusta Suomeen tuleville. Tämä onkin upea tapa auttaa! Nopeasti kärjistyneestä tilanteesta huolimatta on kuitenkin tärkeää, että auttaminen tapahtuu organisoidusti ja sääntöjä noudattaen.
Muista seurata Maahanmuuttoviraston eli Migrin ohjeita heidän verkkosivuillaan. Lisätietoa ja ohjeita löytyy osiossa Usein kysytyt kysymykset Ukrainasta.
Jos sinulla on kiinteistö, jonka voit tarjota majoitusta varten, tiedon voi laittaa Maahanmuuttovirastoon sähköpostiosoitteeseen migri@migri.fi.
Kokosimme erilliseen blogitekstiin asiat, jotka tulee ottaa huomioon, mikäli suunnittelee kotimajoitusta. Paljon tietoa löytyy myös Kotimajoitusverkoston sivuilta ja Facebook-ryhmästä.
Onko sinulla AirBnb-asunto? Myös AirBnB-asunnon voi nyt tarjota sotaa pakenevien käyttöön ilmaiseksi! Tarkempaa tietoa löydät Kotimajoitus-blogista.
3. Tarjoa apua Commun kautta
Commu on maksuton mobiilisovellus, jossa voit pyytää ja antaa apua lähialueellasi ihmisten kesken. Sovellus auttaa Suomeen saapuvia ukrainalaisia löytämään turvaverkoston paikallisista ihmisistä ja voit myös tarjota sitä kautta apua esimerkiksi majoituksen löytämiseen.
Commun Facebook-sivulla on myös katsottavissa ilmainen webinaari aiheesta "How to support refugees coming to Finland", jossa kiinnitetään erityistä huomiota traumaattisia tapahtumia läpikäyneiden tukemiseen.
Voit ladata Commu-sovelluksen ilmaiseksi sovelluskaupasta.
4. Jaa luotettavaa tietoa Ukrainan tilanteesta
Tiedon jakaminen on tärkeä tapa auttaa. Voit esimerkiksi jakaa sosiaalisessa mediassa tietoa Ukrainan tilanteesta tai kertoa ystäville luotettavista avustusjärjestöistä. Tiedon jakaminen voi näyttää esimerkiksi tältä:
- Kysy, millaista apua Suomeen saapuvat ukrainalaiset kaipaavat. Materiaalista apua vai kenties apua majoituksen löytämiseen? Ehkä tukea käytännön asioiden hoitamisessa uudessa maassa? Levitä tietoa avun tarpeesta ja seuraa esimerkiksi Kotimajoitusverkoston tiedotusta.
- Jos asut Vakka-Suomen alueella, voit hyödyntää ja jakaa tietoa Mobiililuotsista. Mobiililuotsissa on kottuna tietoa ukrainalaisille suunnatuista palveluista suomeksi, englanniksi ja ukrainaksi.
- Tutustu Ukrainalaiseen kulttuuriin, taiteeseen, kirjallisuuteen! Luitko hyvän ukrainalaisen teoksen? Jaa vinkkisi! Kysy kirjastosta lukusuosituksia. Myös paikalliset Ukraina-seurat järjestävät tilaisuuksia, joihin voi osallistua tutustuakseen kulttuuriin!
- Jaa luotettavaa tietoa Ukrainan tilanteesta, mutta varo valheellisen tiedon jakamista. Alla on ohjeita siihen, miten luotettavan tiedon tunnistaa.
Tällä hetkellä tietoa Ukrainan tilanteesta liikkuu paljon, mutta kaikki tieto ei ole luotettavaa. Tiedon jakamisessa onkin oltava erityisen tarkkana, jotta ei itse toimi äänitorvena valheelliselle sisällölle.
On hyvä kiinnittää näihin asioihin huomiota, ennen kuin jakaa materiaalia sosiaalisessa mediassa:
- Kuka on jakanut materiaalin? Onko tiedon tuottaja asiantuntija?
- Missä tieto on julkaistu? Henkilökohtaisella vai asiantuntijaorganisaation tilillä?
- Milloin tieto on julkaistu?
- Miksi tieto on julkaistu? Onko se fakta vai mielipide? Kenen etua se ajaa?
- Herättikö materiaali tunteita? Jos materiaali herätti sinussa voimakkaan tunnereaktion, kannattaa tiedon oikeallisuus tarkistaa rauhassa.
Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että perinteisen median ja viranomaisten jakamaan tietoon voi luottaa. Myös media erehtyy joskus, mutta oikaisee virheellisen tiedon mahdollisimman nopeasti.
Vaikka materiaali olisi saanut somessa paljon tykkäyksiä ja jakoja, ei se vielä takaa sen luotettavuutta. Ukrainan sodan verukkeella on julkaistu huijausvideoita ja kuvia. Harhaanjohtavaa materiaalia luodaan esimerkiksi käyttämällä kuvia vanhoista konflikteista ja jopa hyödyntämällä materiaalia elokuvista. Sodasta jaettavan "informaation" kohdalla terveellinen skeptisyys on hyvä asenne.
Aktiivisimmat salapoliisit voivat alkaa selvittää kuvien ja videoiden alkuperää erilaisilla keinoilla, kuten käänteisellä kuvahaulla, kuvan metatietoja tutkimalla ja kuvaa analysoimalla. Bellingcat ylläpitää päivittyvää listaa varmennetuista ja valheellisiksi todetuista julkaisuista Ukrainan sotaan liittyen.
Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että jos et ole tiedosta täysin varma, älä jaa sitä!
5. Kuljetus Suomeen
Mikäli organisoit ukrainalaisten kuljetuksia Suomeen, on hyvä huomioida, että maahanmuuttoviraston tilannekeskus pyytää ilmoittamaan Ukrainasta saapuvien kuljetuksista Maahanmuuttovirastolle ennakkoon täyttämällä Maahanmuuttoviraston ilmoituslomake.
Jos tietoja ei voi välittää lomakkeen kautta, Maahanmuuttovirastoon voi olla yhteydessä puhelimitse 0295 463 300. Tietojen välittäminen ennakkoon on tärkeää, jotta viranomaiset voivat arvioida ihmisten mahdollista majoitustarvetta ja tuen tarvetta. Paikan päälle lähtiessä on mukana tärkeää olla henkilö, joka osaa kieltä.
On kuitenkin tärkeää huomata, ettei Ukrainan rajalle toivota henkilöautoja noutamaan pakolaisia.
Avun tulee olla hyvin organisoitua ja logistiikan sujuvaa, jotta hyvää tarkoittavat auttajat eivät kuormita tilannetta entisestään. Kokemattomasta auttajasta saattaa tulla autettava itse, ja pahimmillaan auttaja vaarantaa vahingossa itsensä ja paikalliset. Paras tapa auttaa on luotettavan avustusjärjestön kautta tai paikan päällä Suomessa. Jos kuitenkin lähdet paikan päälle, on hyvä toimia yhteistyössä paikallisen järjestön kanssa.
6. Auta Vakka-Suomessa
Asutko Vakka-Suomen alueella? Hienoa! Vakka-Suomesta löytyy nimittäin muutamakin konkreettinen tapa auttaa.
- Mobiililuotsi
Mobiililuotsi on Vakka-Suomen muuttajille suunnattu sovellus, josta löytyy nyt myös tietopaketti ukrainalaisten auttamisen tueksi. Know Your Hoodsin taustalla toimiva CYF Digital -yritys vastaa myös Mobiililuotsin suunnittelusta, ja olemmekin viime aikoina ahkeroineet kääntääksemme Mobiililuotsin sisältöä ukrainaksi ja kootaksemme palveluun ukrainalaisia hyödyttävää tietoa. Ensimmäiset sisällöt on käännetty ja lisää on tulossa! Voit ladata sovelluksen Mobiililuotsin sivuilta ilmaiseksi.
- Tarvikeapua Laitilassa
Laitilan kaupungin organisoima Apua ukrainalaisille Laitilassa -ryhmä kokoaa kootusti tiedot siitä, miten alueelle saapuneita ukrainalaisia voi auttaa.
- Tarvikeapua Uudessakaupungissa
Uudessakuapungissa kerätään tarvikeapua ukrainalaisille. Tavaraa voi toimittaa osoitteeseen Rauhankatu 6, arkipäivisin klo 12-19 ja lauantaisin klo 12-14. Facebookryhmästä löytyy päivittyvä lista tarvittavista tavaroista sekä tarkemmat yhteystiedot.
Löysitkö näistä oman sinulle sopivan tavan auttaa? Autetaan toinen toisiamme hädän hetkellä ja toimitaan päättäväisesti rauhan puolesta!
- Anna ja Know Your Hoodsin tiimi