Upeimmat maisemat Varsinais-Suomessa

Vieraskynä / Visiting author | 21.4.2022

Kevät on täällä ja valoa riittää päivä päivältä pidempään. Nyt on aika suunnata retkelle Varsinais-Suomen vaikuttavimpien maisemien äärelle. Paikalliset polut vievät upeille paikoille, joista avautuu näkymä yli metsien ja meren, joskus jopa naapurikaupungin harjakatoille saakka.

Varsinais-Suomi hellii meitä, jotka kaipaamme korkeille tähystyspaikoille tai muutoin kauniiden maisemien äärelle. Kokosimme muutamia omia suosikkikohteitamme Varsinais-Suomessa. Nämä retkikohteet tarjoavat kauniita maisemia, mutta myös hiljaisia polkuja rauhoittumiseen.

Missä on oma suosikkimaisemasi Varsinais-Suomessa? Kerro kommenteissa!

Lammalan luontopolku | Kemiönsaari

Avara maisema ja puinen pöytä japenkit kallioilla Lammalan luontopolun korkeimmalla näköalapaikalla
Lammalan luontopolun lisäksi Västanfjärdissa on myös esimerkiksi Jatulintarha. © Mauri Paloheimo

Västanfjärd Kemiönsaaressa on rauhallinen ja kaunis alue, joka on täynnä kulttuurihistoriaa. Alueen rantaniityt, laiduntavat lampaat ja lehmät sekä merenkulun historiasta muistuttavat maamerkit henkivät autenttista saaristotunnelmaa.

Lammalan luontopolku Västanfjärdissä on 2 km:a pitkä, ja sopiikin pituutensa puolesta hyvin pienelle päiväretkelle. Polun näköalapaikalta aukeaa kuitenkin hieno maisema, jonka äärelle voi pysähtyä pidemmäksi aikaa. Näköalapaikalta löytyy pöytä ja penkit eväiden nauttimista varten. Samalla reissulla kannattaa poiketa myös läheiselle Jatulintarhalle!

Kuparivuori | Naantali

Lokki liitelee Kuparivuoren kallioiden ja meren yllä
Kuparivuori kesäisin suosittu piknik-paikka. © hoods.fi

Aivan Naantalin keskustassa sijaitseva Kuparivuori tarjoaa yhden Naantalin upeimmista näkymistä. Jyrkiltä kallioilta avautuu näkymä merelle ja Naantalin saarille. Kuparivuori sijaitsee aivan Naantalin keskustan kupeessa, ja vierailuun kannattaakin yhdistää myös kävely Naantalin vanhassakaupungissa. Kuparivuorella sijaitsee myös suosittu kävelytie Rakkaudenpolku.

Pst! Mikäli halajat hienoja valokuvia, Rymättyläntien varrella sijaitsevan Särkänsalmen sillan päädystä löytyy paikka, josta saa erityisen hienoja kuvia sillasta sekä Luonnonmaan ja Särkän saarista!

Korven eräreitistö | Marttila

Kiinnostaako korpimaisemat? Suuntaa Marttilaan! © Maria Silvanti

Aina upea maisema ei vaadi korkeaa näköalapaikkaa. Korven eräreitistö Marttilassa Hämeen Härkätien varrella tarjoaa sijaintiinsa nähden ainutlaatuisia korpimaisemia. Eräreitistöltä löytyy erimittaisia reittejä, jotka polveilevat karujen metsien ja soiden ympäröimänä lähes erämaamaisessa ympäristössä.

Hetkittäin kulkija pääsee myös pitkospuille kallioilta ja metsäpoluilta, ja yön-yli retkeileville löytyy laavuja yöpaikaksi. Monipuolisten reittiensä ansiosta Korven eräreitistö sopii retkeilyn lisäksi myös esimerkiksi maastopyöräilyyn. Pitkän retken päätteeksi voi pulahtaa uimaan Palaisten uimarannalle!

Maalun näköalatorni | Sauvo

Nainen katselee laskevaa aurinkoa korkealta näköalatornista
Maalun näköalatornilla on erityinen historia. © Elli Sainio

Sauvossa sijaitseva näköalatorni tarjoaa upeat näkymät yli metsien. Torilla on vaikuttava historia; paikalla sijaitsi alunperin ilmavalvontatorni, jossa lotat vartioivat sodan aikana sotakoneita. Valvontatornin tilalle rakennetusta näköalatornista voi nykyään sotakoneiden sijaan tähyillä vaikkapa etelästä saapuvia muuttolintuja!

Maalun näköalapaikalta löytyy myös pöytä ja penkit eväiden nauttimista varten. Näkötornin vieressä on myös luontopolku, joka kulkee jääkauden synnyttämän muinaisrannan eli pirunpellon ohi.

Vaarniemen näköalatorni | Kaarina

Syksyinen maisema Vaarniemen lintutornin huipulta
Vaarniemen maisemat palkitsevat kaikkina vuodenaikoina! © Jenna Lindfors

Vaarniemen–Rauvolanlahden luontopolut Kaarinassa johdattavat Vaarniemen näköalatornille, joka palkitsee kiipeilijät merimaisemilla. Korkealla voi testata, kuinka monta Turun ja Kaarinan maamerkkiä maisemasta tunnistaa. Eväät voi syödä läheisellä taukopaikalla. Vaarniemen reitti yhdistyy Pyhän Katariinan polkuihin, joita seuraamalla innokkaimmat voivat jatkaa pidemmälle patikointiretkelle.

Vinkki! Vaarniemestä löytyy myös kuntoportaat, joten treenikin onnistuu komeissa maisemissa!

Linnavuori | Piikkiö

Avara metsämaisema avautuu Piikkiön linnavuoren huipulta
Piikkiössä maisemista voi nauttia peräti kahdella eri linnavuorella. © Heli Uusitalo

Piikkiön luonnonsuojelualueella voit nauttia upeista näköaloista peräti kahdella eri huipulla: Huttalan linnavuorella sekä viereisellä Pohtionvuorella. Linnavuoren reitit tarjoavat vaihtelevia maisemia, mutta myös historiaa: alueelta löytyy esimerkiksi muinaisranta ja esihistoriallisia hautapaikkoja ja asuinalueita!

Linnavuori | Lieto

Auringonlasku Liedon linnavuorella
Liedon Vanhalinnan huipulta avautuu 360-asteen näköala maalaismaiseman yli. © hoods.fi

Aurajokilaaksossa sijaitseva Liedon Vanhanlinna on yksi Suomen merkittävimmistä muinaislinnoista, joka on ollut käytössä myös keskiajalla. Historiallisesti tärkeä puolustuspaikka tarjoaa nykyisin hienot näkymät varsinaisuomalaiseman viljelysmaiseman yli.

Alueen historiaan voi tutustua ympäröivillä kulttuuri-ja luontopoluilla sekä Vanhanlinnan museossa. Myös Vanhalinnan kartanomiljöö tarjoaa upean vierailukohteen, ja kesäisin kannattaakin varata aikaa myös kesäkahvilassa pistäytymiseen!

Raisionlahden lintutorni | Raisio

Raision lintutornille johtava puinen käytävä
Erityisesti keväisin muuttolintujen palattua Raisionlahti on täynnä elämää. © Janica Vilen

Merenläheisissä Kaanaan ja Nuorikkalan naapurustoissa Raisiossa sijaitseva Raisionlahti on rikas lintuvesi. Lahdella sijaitsevasta lintutornista on hienot näkymät pohjukan vesialueelle ja rantaniityille. Paikasta on nopeasti tullut suosittu kohde muuttolintujen seurantaan.

Raisionlahden luonnonsuojelualueella polveilee myös noin 4 km:a pitkä Uikkupolku. Reitti on pääsääntöisesti helppokulkuista maastoa, joka seuraa osittain kevyen liikenteen väyliä. Märkinä aikoina saappaat voivat kuitenkin olla tarpeen, ja meriveden noustessa polku saattaa toisinaan tulvia. 

Mikä on oma suosikkikohteesi Varsinais-Suomessa? Kerro kommenteissa!

- Hilal

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

JUHA

Kyllähän varsinais-suomen upeimmat näköalat on Aaslan saaressa sijaitsevalta Karhuvuoren ilmavalvonta tornilta. Näkymä kantaa koko saariston yli.

8.5.2022 8:05Vastaa
1 0
Anna

Kiitos mahtavasta vinkistä! Kaikille tästä vinkistä innostuneille tiedoksi, että lisätietoa kohteesta löytyy esimerkiksi täältä: https://visitnaantali.com/vinkit-paivaretkelle-rymattylaan/

Heti tänä kesänä tutustumaan!
Terveisin,
Anna ja Hoodsin väki

16.5.2022 16:12
1 0