Strömma

Kimitoön

Skärgården börjar från Strömma! Strömma erbjuder sina invånare en naturskön boendemiljö precis vid porten till skärgården. Läget garanterar smidiga förbindelser till Salo och Åbo. Strömma kanal är en unik attraktion i sig och den enda platsen i Finland där man kan observera tidvattensfenomenet!

Porten till skärgården

Strömmaområdet ligger i östra delen av Kimitoön på gränsen mellan Salo och Kimitoön. Du tar dig enkelt till Kimitoön längs landsvägen österifrån via Strömma kanal. Strömma har ett idealiskt läge vid havet och är samtidigt nära fastlandet med bra förbindelser. Det tar ca. en halvtimme med bil till Salo centrum och en timme till Åbo. Strömma ligger ca 10 km från Kimito centrum med regelbundna bussförbindelser till Salo, Åbo och Helsingfors.

Utöver basservice finns det mataffärer, apotek, banker, teknikaffärer och mycket fritidsaktiviteter i Kimito centrum. Här hittar du också Amosparken som erbjuder mångsidiga motions- och idrottsmöjligheter för invånarna. 

Dahlby-Sandåsen-området är omgivet av parkaktigt naturområde och skogar som erbjuder förmånliga tomter för husbygge. Härifrån promenerar du på fem minuter till Solbads simstrand. Stranden är utrustad med en hyresbastu och ett hopptorn för modiga simmare! Dahlby-Solstrand erbjuder i sin tur tryggt och bekvämt skärgårdsboende med havsutsikt, gemensamt strand och bra förbindelser. Grannarna är nära och all behövlig service ligger nära i Kimito och Salo.

Historisk kanal

Strömma kanal har spelat en viktig roll för kustens industri och trafikhistoria och var en viktig knutpunkt för sjö- och landtrafiken i flera hundra år. Muddring av kanalen började på 1840-talet samtidigt som det utvecklades bebyggelse, service på området och den äldsta bron. Strömmas nuvarande klaffbro stod klar 1968 och svängbron byggdes 1897. 

I takt med att vägtrafiken utvecklades minskade trafiken i Strömma men kanalen är fortfarande ett unikt resmål med en välbevarad historia.  Till sevärdheterna hör bland annat Strömma lotshuset från 1850-talet och kanalvaktens hus. Strömma var enda platsen i Finland där man fick bygga en lotsstation i anslutning till kanalen.

Aktivt liv i skärgården

Utöver den maritima och naturnära miljön finns det mycket fritidsaktiviteter i Strömma året runt. Strömma-Dahlby byaföreningen anordnar olika aktiviteter för invånarna i området som till exempel loppisar. Föreningen har också gjort en stor insats och renoverat Strömmamagasinet som fungerar som en mötesplats för byborna. Dessutom ligger motions- och friluftsaktiviteterna i Kimito inom nära räckhåll.

Områdets egenskaper

Naturområde
vid havet
vid skogsbrynet
i skärgården
parkernas grönska
vid åkerkanten

Bebyggt område
småhusboende
landsbygdens lugn
fritidsboende

Byggnadstyper
egnahemshus
trähus
nybyggen
fritidshus
tomter

Naapuruston erityispiirteet

Alue on

Artiklar om bostadsområden

Områdets prisnivå info

Bostäders priser

Lägre än medelpriset
Medelpris i Åbo: 2090 €/m2
Prisnivån är vägledande.

Bostadsområdets invånare info

Primär livssituation

i arbete 36 % studerande 7 % pensioner 46 % under 14 åringar 12 % andra 18 %
% av befolkningen

Boendeform


i ägarbostad 91 % på hyra 5 % annan typ av boende 3 %
% av boendet

Invånarnas medelålder

52 år
Leaflet | ...

70 km till Åbo centrum
38 km till Salo centrum