Aurajoen rannat ja Tuomiokirkon kissan tassut

Vieraskynä / Visiting author | 13.6.2020

Oletko jo löytänyt keskiaikaisen kissan tassun painauman Turusta? Turkuun 9 vuotta sitten muuttanut vieraskynäilijämme Annukka löysi henkisen kotinsa historiallisesta Turusta ja iloa arkeen kaupunginosaseurojen toiminnasta. 

Vieraskynä: Annukka Leppänen-Turkula

Juuret Helsingissä – henkinen koti historiallisessa Turussa

Henkinen kotini on historiallinen Turku. Olen siis Korppolaismäellä asuessani hieman väärässä paikassa, sillä ikkunasta näkyy Pitkäsalmi ja sen toisella rannalla Hirvensalo. Osa historiallista Turkua on tosin lähellä: kun menen ulos ja katson Aurajoen yli, siellä seisoo Turun Linna.

Turun linna iltavalaistuksessa.
Turun linna on toinen Turun vanhimmista säilyneistä rakennuksista. Toinen on Tuomiokirkko. © CYF

Isoisäni muutti Helsinkiin vuonna 1895, ja synnyin siellä yli 70-vuotta sitten. Rakastan 50-luvun Helsinkiä, sen rantoja ja ratikoita sekä Töölön funkistaloja. Kuitenkin vuosien mittaan Helsingistä kasvoi liian suuri, hieman mahtaileva ja asunnoista tuli kalliita. Niinpä mieheni Timo ja minä aloimme etsiä uutta kotia eläkepäiviämme varten.

Muutamista tutkimistamme ja kokeilemistamme vaihtoehdoista löysimme Turun, ensin vain viikonlopun mittaisina "ulkomaanmatkoina". Turussa viehättivät erityisesti Vanha Suurtori, Brinkkalan talo, jonka parvekkeelta julistetaan Joulurauha, Tuomiokirkosta löytyvä vanha tiili, jossa on muinaisen kissan tassun painauma, kehittyvä jokiranta, kaikki ihastuttavat museot ja hyvät ravintolat. Asuinalueista meille sopivimmaksi valikoitui Korppolaismäen reuna, Etelärannan talot. Muutimme Turkuun.

Turun tuomiokirkko keväällä aurinkoisena päivänä.
Turun Tuomiokirkon sisältä voi löytää muinaisen kissan tassun painauman. Kuva keväisestä päivästä, jolloin myös jokirannan kirsikkapuut ovat parhaimmillaan. © CYF
Turun Tuomiokirkko talvisena iltana.
Tunnelmallinen aurajoen ranta talvisena iltana. © CYF

Kahdessa eri kaupunginosaseurassa – yhdessä samassa ruokapöydässä

Yksi mielenkiinnon kohde ja iloa tuottava toiminta ovat kaupunginosaseurat, joista toivoisin asukkaiden tietävän enemmän. Timo aloitti keskikaupunkiseura Tälpual jokke ry:ssä, jonka hän löysi Turkuseuran listalta aika pian tänne muutettuamme. Nyt hän toimii Martinrantaseurassa, joka on asuinalueemme oikea asukasyhdistys. 

Minun keskiaikainen sieluni viihtyy Vanhalla Suurtorilla ja sen ympäristössä, siis Tälpual jokke on minulle oikea paikka. Ongelmia ei onneksi synny, sillä tärkeintä mielestämme on kaupunginosaseurojen toiminta kaikkien eri alueiden asukkaiden hyväksi. Sitä mekin voimme edistää omalta osaltamme kahdessa eri asukasyhdistyksessä, vaikka jaamme yhden ja saman ruokapöydän Pitkäsalmen rannalla.

Rakennuksia Vanhan Suurtorin ympäristössä.
Vanhan Suurtorin ympäristö viehättää kaikkina vuodenaikoina. © CYF

Mitä asukasyhdistyksissä tehdään?

Jostain syystä asukasyhdistyksiä saatetaan pitää vanhanaikaisena toimintana, mutta silloin kyseessä on erehdys, mitä suurimmassa määrin. Hyvässä seurassa voi tehdä monenlaista, siellä viihdytään, edistetään yhteisöllisyyttä, saadaan uutta tietoa, opitaan omasta asuinalueesta, tutustutaan ihmisiin ja vaikutetaan siihen, mitä ympäristössä tapahtuu. 

Esimerkiksi keskikaupunkiseura Tälpual jokke ry toimii historiallisen Turun keskustan ja sen asukkaiden ja eri toimijoiden yhteistyökumppanina. Yhtenä tavoitteenaan se sovittaa yhteen Turun vanhan historiallisen keskustan ja nykyajan vaatimat uudistukset, edistää alueellaan sekä aineellisen että henkisen kulttuurin ja perinteen vaalimista ja kiinnittää erityisesti huomiota asukkaiden viihtyvyyteen, turvallisuuteen, liikenteen sujuvuuteen, viheralueiden suojelemiseen ja ympäristöhaittojen vähentämiseen.

Yhdistys on paljon kokoaan suurempi, sillä se vaikuttaa asukkaiden puolesta myös kaupunkiin päin. Kohtaamissi-tilaisuuksia järjestetään noin kuusi kertaa vuodessa. Silloin tutustutaan mielenkiintoisiin kohteisiin ja mahdollisuuksien mukaan paikkoihin, mitkä varsinaisesti eivät ole yleisölle avoinna. Pääosin tilaisuudet ovat ihmisen kokoisia ja helposti lähestyttäviä tilaisuuksia, jossa voi luoda uusia ihmissuhteita ja kokea kuuluvansa ryhmään.

Rakennuksia auringonlaskussa Turun itäisessä keskustassa.
Vanhan kaupungin tunnelmaa Turun keskustassa täl pual jokke. © CYF

On mielenkiintoista ja hauskaa tutustua alueeseen ja sen vanhoihin rakennuksiin kävelyretkillä tai pohtia vaikkapa Vanhan Suurtorin ja vanhan kaupungin elävöittämistä tai kulttuurirannan kehittämistä yhteistyöryhmässä. Aktiivinen ihminen pääsee halutessaan mukaan monenlaiseen suunnitteluun ja päätöksentekoon, mutta mukana voi olla myös vain kuuntelemalla muita. Toiminta on tarkoitettu asukkaille, alueella töissä käyville, koululaisille ja heidän vanhemmilleen, siis kaikille alueella toimiville, yritykset mukaan lukien.

Historiallinen Turku on tänä päivänäkin läsnä

Historiasta kiinnostuneelle Aboa Vetus on mielenkiintoisimpia museoita, joita yleensä on olemassa. Se jaksaa viehättää joka kerta, ja myös sen Ars Nova puoli on hyvä. Myös Biologinen museo on uskomaton paikka, samoin Apteekkimuseo ja Käsityöläismuseo. Olisipa vain Katedraalikoulun kaivaukset jätetty jotenkin yleisesti nähtäville, se olisi ollut hyvä lisä historialliseen keskustaan. 

Turkulaisetko outoja?

Kun muutimme Helsingistä Turkuun, meille ennustettiin, ettemme tule viihtymään "kun ne ihmisetkin on niin outoja". Me olemme kohdanneet vain mukavia ihmisiä, turkulaisia, jotka puhuvat ja välittävät. Yhdeksän vuotta on kulunut ja me viihdymme vuosi vuodelta paremmin. Kun ystäviä tulee vierailulle Helsingistä, käymme taidenäyttelyissä ja syömme jossakin jokirannan monista ravintoloista. Moni ystävä on todennut, että täällähän voisi viihtyä.

- Annukka Leppänen-Turkula

P.S. Tutustu tarkemmin Turun historialliseen keskustaan Know Your Hoodsin asuinaluesivulla tai hae itsellesi parhaiten sopivaa asuinaluetta hakukoneemme avulla.

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jätä kommenttisi ja avaa keskustelu :)