3 kesäretkeä Euraan - Bilettäjän, kulttuuri-intoilijan ja lapsiperheen vinkit

Susanna | 21.6.2023

Lomakausi on kuumimmillaan - kirjaimellisesti - ja kesäretkelle olisi kiva lähteä. Keräsimme vinkit, miten koostaa täydellinen kesäpäivä Eurassa. Jos nyt kysyt itseltäsi, 'Ai missä!?', jatka lukemista! Tämä Etelä-Satakunnan helmi Rauman kupeessa todellakin yllättää monipuolisuudellaan.

Olin tammikuussa 2023 testiasukkaana Eurassa ja kokemuksiani voi lukea aiemmasta blogistani. Nyt kesällä tein paluun Euraan ja selvitin, mitä kaikkea kivaa paikkakunta tarjoilee kesävieraille ja tietenkin myös paikallisille. Keräsin kolme erilaista päivämatkan ohjelmaa. Mille reissulle sinä lähdet?

HUOM! Suositukset ovat omiin kokemuksiini perustuvia, eli jutussa olevat yritykset eivät ole maksaneet maininnoista.

Bilettäjän kesäreissu Euraan

Ensimmäisenä Eurasta ei ehkä tule mieleen bile- ja keikkapaikka, mutta ainakin itselläni on ollut tähän mennessä kesän hauskimmat bileet juuri Eurassa! Tässä bilettäjälle sopiva päiväohjelma, olkaa hyvä:

Ihmisiä Viihtymän kesäterassin tiskillä.
Aloita päivä Viihtymän kesäterassilla. © Hoods.fi
 • Reissupäivän aloitus: Aloita päivä keskustassa joen varralla sijaitsevan Viihtymän kesäterassilla, jossa tarjolla erikoiskahveja, drinkkejä, mocktaileja ja pientä syötävää. Avoinna päivittäin klo 11 alkaen.
 • Shoppailua: Eurassa on paikkakunnan kokoon nähden useita persoonallisia putiikkeja, josta voi hankkia illan juhliin vaatetuksen. Tsekkaa ainakin lifestyle-myymälät Artemiia ja Ihanuuteni, vaateliike Cara Fashion ja alusvaateliike Ihollasi. Kirppistelijät suuntaavat Kirppiscafe Kirputtomaan tai Löytökehään. Lisää putiikkeja ja muita palveluita löydät Hoodsin kartalta.
 • Myöhäinen lounas: Euran ravintolamaailman uusin tulokas PP's Bistro tarjoilee Kauttualla runsaan buffee-lounaan klo 15 asti ja tämän jälkeen bistro-herkkuja.
 • Pit stop: Jos bilepaikkana on Kauttua, pysähdy matkan varrella Kauttuan Ruukinkartanon kesäterassilla.
 • Keikka Kauttualla: Eura Events järjestää keikkoja Kauttuan ruukkialueella. Blogin kirjoitushetkellä on tiedossa ainakin seuraavat keikat: Suvi Teräsniska 30.6., Klamydia 8.7., Vesterinen yhtyeineen 13.7. ja Jarkko Ahola 18.8.
 • Keikka Sieravuoressa: Honkilahdella sijaitsevassa Sieravuoressa juhlitaan läpi kesän. Koko juhannuksen kestävien bileiden lisäksi ainakin seuraavat keikat kannattaa laittaa muistiin: Portion Boys ja Ramses II 12.7., Bess ja Käärijä 19.7., Vesterinen yhtyeineen 11.8. ja Popeda 18.8.
 • Nukkumaan: Kauttualla majoitusvaihtoehtoina on ylellinen Kauttuan Ruukinkartano ja majatalotunnelmaa Villa Majatalossa. Sieravuoressa voi vaikkapa vuokrata mökin tai yöpyä leirintäalueella (mene sitten oikeaan telttaan!)
Ihmisiä Kauttuan Kivinavetan ympärillä.
Kauttuan kivinavetta on remontoitu upeaksi keikkapaikaksi, jossa bileet kestää yöhön asti. © Hoods.fi

Kulttuuri-intoilijan kesäreissu Euraan

Kulttuurin ja historian ystäville Eura on kesän MUST-kohde! Jos rakastat Fiskarsin ja Mathildedalin tunnelmaa, ihastut myös Kauttuan Ruukinpuistoon. Myös Alvar Aalto -faneille Eurasta löytyy tutkittavaa. Ota päiväohjelma talteen:

Alvar Aallon Terassitalosta kuvaa sekä ulkoa että sisältä.
Kauttuan Ruukinpuistossa näkyy ruukkihistorian lisäksi Alvar Aallon kädenjälki. © Hoods.fi
 • Reissupäivän aloitus: Jos olet reissussa arkena, aloita aamu Cafe Onnissa klo 7 alkaen. Tarjolla hyvä valikoima myös erikoisruokavaliota noudattaville.
 • Kauttuan Ruukinpuisto: Tutustuminen kannattaa aloittaa Vierailukeskuksessa, jossa kuulee alueen historiasta ja ihmisten tarinoita. Samalla 8 euron lipulla pääsee vierailulle Alvar Aallon suunnittelemaan Terassitaloon, jossa on tänä kesänä Lassi Kempaksen taidenäyttely ja Artekin vintage-kalusteita. Ruukinpuiston kuivurissa, tallissa ja maitokopissa on maksuttomat taidenäyttelyt 6.8. asti ti-su klo 11-17 (juhannuksena suljettu). Myös paikallisen taiteilija Ilona Auramaan näyttely on ihasteltavissa Ruukin sydämessä. Katso kaikki Kauttuan Ruukinpuiston kohteet alueen verkkosivuilta.
 • Kaffetauko: Hurmaava Ruukin Sydän sijaitsee keskellä ruukkialuetta. Tarkasta aukioloajat verkkosivuilta.
 • Pistäytyminen Paneliassa: Kulttuurimatkailijan kannattaa ehdottomasti käydä myös kahdesti vuoden satakuntalaiseksi kyläksi valitussa Paneliassa, jossa etenkin harvinainen 4-rivinen rivimylly on nähtävyys. Panelian museo sijaitsee jugend-tyylisessä osuusmeijerissä ja vieressä kohoaa komea kirkko.
 • Luistarin kalmisto: Jos historia kiinnostaa, suuntaan Luistariin, joka on yksi Suomen merkittävimmistä rautakauden kalmistoalueista. Noin puolen hehtaarin alueella on yli 1300 hautaa! Tarjolla on omatoiminen opaskierros.
 • Illallinen Ruukinkartanossa: Kulttuuri-intoilijan päivä päättyy tietenkin entisen ruukinpatruunan hoodeille, eli illallinen on upeassa Ruukinkartanossa. Täällä voi myös yöpyä!
 • Vaihtoehtoinen ilta Jokisaunassa: Voit vuokrata Ruukinpuistossa sijaitsevan Alvar Aallon suunnitteleman Jokisaunan tarjoiluineen ja viettää hauskan illan ystävien kanssa.

Kauttuan Ruukinpuisto on mukana meidän Kesäretkihaasteessa ja rasti löytyy Vierailukeskuksen luota. Kirjaa itsesi QR-koodilla haasteeseen ja olet mukana arvonnassa!

Pyöräilijöitä levähdyshetkellä Panelian maisemissa kesällä.
Paneliassa on ihana tunnelma ja mielenkiintoista historiaa. © Hoods.fi

Lapsiperheen kesäreissu Euraan

Erityisesti Euran monet vesistöt tekevät paikasta kivan kesäretkikohteen lapsiperheille. Toki näistä vinkeistä voi vanhemmatkin vesipedot innostua! Tässä vinkkejä retkipäivään:

Kaksi ihmistä järvimaisemissa laiturilla.
Järviä ja uimapaikkoja Eurassa riittää! © Hoods.fi
 • Leikkipaikka, check: Keskustaan (Räisälänpuisto, Satakunnankatu 12) on juuri avattu ihan uusi leikkipaikka. Jos porukassa on vanhempia lapsia, kadun toiselta puolelta löytyy minigolf-rata.
 • Naurava Lohikäärme: Suomen ensimmäinen esihistorian opastuskeskus lennättää kaikenikäiset vieraat muinaishistoriaan ja erityisesti viikinkiaikaan. Näyttelyssä on huomioitu lapset ja mukana on toiminnallista tekemistä. Aikuiset 4€, 7-17-vuotiaat 2€. Avoinna kesä-elokuun ti-su klo 11-17.
 • Myöhäinen lounas: Italialaisen Trattoria La Mia Bellan aito puulämmitteinen pizzauuni ei petä.
 • Vesileikkejä: Honkilahdella ja Pyhäjärven rannalla sijaitseva Sieravuori on vesiurheilijoiden paratiisi, jossa voi harrastaa uinnin lisäksi suppailua, melontaa, purjelautailua, jollapurjehdusta, vesihiihtoa ja wake-boardingia. Lisäksi alueella on ulkoilureittejä, lapsille suunnattuja tapahtumia sekä lapsiystävällinen ravintola. Majoittuakin voi mökeissä, karavaanari- tai leirintäalueella.
 • Lisää uintia!: Eurassa on mahtavat uimarannat ja julkiset saunat, joista olen itse testannut useammat. Katso paikat, aukioloajat ja hinnat Euran kunnan sivuilta.
 • Yöpyminen: Sieravuoren lisäksi Eurassa on useampikin viihtyisä majatalo. Kurkkaa kaikki vaihtoehdot Euran kunnan sivuilta. Myös AirBnb:ssä on kivoja kohteita.

Naurava lohikäärme on mukana meidän Kesäretkihaasteessa ja rasti löytyy paikan etuovesta. Kirjaa itsesi QR-koodilla haasteeseen ja olet mukana arvonnassa!

Esihistorian Opastuskeskus Nauravan Lohikäärmeen etuovi sekä viinkiaikaisia miekkoja.
Nauravassa lohikäärmeessä saa heittäytyä viikinkiaikaan. © Hoods.fi

Tervetuloa Euraan!

Innostuitko lähtemään kesäretkelle Euraan? Jos kyllä, mikä päiväohjelmista kuulostaa parhaimmalta vaihtoehdolta? Jos innostuit Eurasta muutenkin (ehkä jopa asuinpaikkana), tutustu kuntaan ja sen kiehtoviin kyliin täällä Know Your Hoodsissa.

-Susanna - sydämensä osittain Euraan jättänyt kaupunkilainen

Myös nämä blogit saattavat kiinnostaa sinua:

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jätä kommenttisi ja avaa keskustelu :)