Viime vuoden hiihtoblogissamme listasimme Lounais-Suomen kymmenen suosituinta hiihtolatua. Mutta entäs jos laduilla on ruuhkaa ja samat mutkat ovat tulleet jo turhankin tutuiksi? Päätimme tänä talvena ottaa fokukseen Varsinais-Suomen ja selvittää alueen 4 + 1 paikallisille tuttua mutta muille kenties tuntemattomampaa hiihtopaikkaa. Kurkkaa myös kattava lista Turun ja sen lähiseutujen laduista blogin lopusta!
Huom! Blogin julkaisupäivänä 5.1.2023 kaikkien latujen kuntoa ei ollut vielä päivitetty niiden sivuille. Tarkista siis ennen lähtöä ajantasainen tieto latuja ylläpitävän tahon sivuilta. Tarvittavat linkit löydät blogista kunkin hiihtopaikan kohdalta. :)
1. Suojalan hiihtoladut | Sauvo
- Osoite: Järvenkyläntie 166, Sauvo
- Mitä: 1-2 kilometrin mittaiset valaistut hiihtoladut, lenkkipolkuja, ampumarata sekä vuokrattava hiihtomaja luonnon helmassa
- Lisätietoa: Latujen ajankohtaisen tilanteen sekä tarkemmat tiedot voi löytää esim. Sauvon Urheilijoiden nettisivuilta ja Facebook-sivuilta sekä Sauvon kunnan nettisivuilta ja somekanavista.
- Tutustu myös viime vuoden blogipostauksesta Karunan kyläyhdistyksen hiihtolatuihin!
Noin 5 kilometrin etäisyydellä Sauvon keskustasta voit löytää Järvenkylän varrelta kunnan perinteikkäät Suojalan hiihtoladut. Suojala on Sauvon Urheilijoille jo vuosikymmenien ajan kuulunut saunallinen hiihtomaja, jonka voi halutessaan vuokrata myös omaan käyttöönsä. Mikä olisikaan sen ihanampaa, kuin päättää hiihtopäivä lämpimiin löylyihin tunnelmallisessa maalaisympäristössä!
Suojalan vierestä pääsee hiihtämään 1 ja 2 kilometrin mittaiset valaistut hiihtoladut. Ympäristössä sijaitsevat myös lenkkipolut ja ampumarata. Eksymistä ei tarvitse pelätä, sillä polkujen varsilta löydät ajantasaiset suunnistuskartat.
Tiesitkö, että voit vuokrata sukset Impivaaran suksivuokraamosta?
2. Askaisten ja Rivieran ladut | Masku
- Osoite: Askaisten kuntopolkun parkkipaikka-alue: Askaistentie 576, Masku | Rivieran isompi parkkipaikka-alue: Ruskontie 51, Masku
- Mitä: Askaisissa 1,5 kilometrin mittainen hiihtolatu ja tuliterät kuntoportaat | Rivieralla noin 3 kilometrin mittainen valaistu ulkoulureitti latuineen
- Lisätietoa: Latujen ajankohtaisen tilanteen sekä tarkat sijaintitiedot voi tarkistaa Maskun kunnan kotisivuilta.
Maskusta esittelemme kaksi keskenään erilaista hiihtoympäristöä: Askaisten maalaismaisemalliset ladut sekä Rivieran hiekkakuoppa-alueen hiihtomiljööt!
Maskun kunnan ylläpitämällä Askaisten kuntoradalla pääset hiihtämään 1,5 kilometrin mittaisen matkan metsäisessä peltoympäristössä. Alueen parkkipaikalta löydät suunnistuskartan sekä kuntoradan läheisyydestä upouudet kuntoportaat, joiden avajaisia vietettiin itseasiassa vasta 13.12.2022! Talvikautena portaiden kunto kannattaa kuitenkin tarkistaa paikan päällä. Askainen on valittu myös vuoden 2022 Varsinais-Suomen kyläksi! :)
Maskun Rivieran hiekkakuoppa-alue on taas monelle ei-maskulaisellekin tuttu kesäinen uimakeidas. Riviera ei hiljene täysin talvisinkaan, sillä ympäristöstä pääsee nauttimaan kunnan järjestämillä hiihtoladuilla. Rivieran ulkoilureitti on noin 3 kilometrin mittainen, eikä ole nousuista ja laskuista huolimatta liian vaativa vaikeustasoltaan. Latu on valaistu, ja valot sammuvat klo 23.
3. (Talvi)urheilijan paratiisi | Mynämäki
- Osoite: Urheilutie 6, Mynämäki
- Mitä: 3,6 kilometrin valaistu latuverkosto sekä muut Urheilukeskuksen palvelut (mm. jääkiekkokaukalo, luistelualue, frisbeegolfrata ja kuntosali)
- Lisätietoa: Latujen ajankohtaisen tilanteen sekä lisätiedot palveluista voit tarkistaa Mynämäen kunnan nettisivuilta.
Mynämäen Urheilukeskus sopii talvipäivän kohteeksi erityisesti silloin, kun porukasta löytyy muitakin (talvi)urheilijoita kuin hiihtäjiä. Jos itse lähdet ladulle, voivat muut sillä aikaa esimerkiksi ottaa matsia jääkiekkokaukalossa, “fribailla” läheisellä frisbeegolfalueella tai nostaa rautaa Urheilukeskuksen kuntosalilla. Täältä löytyy jokaiselle jotakin!
Urheilukeskus latuineen sijaitsee hyvien yhteyksien päässä Mynämäen keskustan palveluista sympaattisissa kuntamaisemissa. Mynämäen kunnan ylläpitämällä pururadalla on mahdollisuus sekä perinteiseen hiihtoon että luisteluhiihtoon. Latuverkosto on 3,6 kilometrin mittainen ja valaistu.
4. Koko perheen Hiihtomaa | Lieto
- Osoite: Liedon Keskuspuisto, Kirkkotie 13, Lieto
- Mitä: Valaistu hiihtotaitojen opettelupaikka sekä opettelurinne
- Lisätietoa: Hiihtomaan ajankohtaisen tilanteen voit tarkistaa esim. Liedon kunnan sivuilta.
Liedon Hiihtomaa on oivallinen koko perheen hiihtotaitojen harjoittelupaikka: se sopii niin vasta-alkajille, hiihtotaitojaan hioville tai rauhallisemmasta hiihdosta nauttiville hiihtäjille!
Alueella on mahdollista harjoitella haaranousua, vuorohiihtoa, tasatyöntöä, mäenlaskua, luisteluhiihtoa sekä aurajarrutusta. Puistosta löytyy myös noin 700 metriä pitkä latu. Koko alue on valaistu katuvaloilla.
Hiihtomaa sijaitsee Liedon keskustassa kaupungintalon takana hyvien parkkipaikka-alueiden sekä monipuolisten palveluiden läheisyydessä. Hiihtomaassa onkin helppo piipahtaa ja viettää esimerkiksi hauska talvirieha-hetki Liedon keskustakierroksen lomassa! :)
Hiihtomaan ylläpidosta vastaa Liedon kunta.
+ Hiihtotunneli Paippi | Paimio
- Osoite: Prosessitie 3, Paimio
- Mitä: Hiihtotunneli, kahvila, suksivuokraamo, kylpyhuoneet ja sauna
- Lisätietoa: Tarkemmat tiedot löytyvät Finnfoam Paipin nettisivuilta.
Koska luontoäiti sääilmiöineen osaa olla oikukas, lisäsimme listaan bonuksena Paimion Hiihtotunneli Paipin!
Paimion Paippi on nimensäkin mukaisesti tunneli, joka mahdollistaa hiihtämisen myös huonon sään sattuessa. Toisaalta se tarjoaa myös virkistävää vastapainoa perinteiselle luonnossa hiihtämiselle. Pituutta hiihtotunnelilla on 700 metriä ja hiihtotunnelin sisälämpötila on hieman pakkasen puolella.
Sukset on mahdollista vuokrata paikan päältä. Paipista löytyy lisäksi kahvila, kaapit välineiden säilytykseen sekä peseytymismahdollisuudet saunan kera. Paippi on matalan kynnyksen hiihtotunneli, jonne uskaltaa mennä hiihtäjä kuin hiihtäjä osaamistasosta riippumatta!
Mikäli näistä ei vielä löytynyt sopivaa hiihtohelmeä, olemme listanneet blogin loppuun Turun alueen ja sen muutamien lähiseutujen ladut helposti löydettävään pakettiin.
Turun alue:
- Kaikki ladut on valaistu klo 6–22 (paitsi Haritussa vanha 1-tie- ja Huhkolan välinen osuus).
- Latujen ajankohtaisen tilanteen sekä tarkemmat sijaintitiedot voit tarkistaa helposti Turun kaupungin nettisivuilta. Latujen ylläpidosta vastaa Turun kaupungin liikuntapalvelut.
- Hiihtovälineet on mahdollista vuokrata Impivaaran suksivuokraamosta. Tarkemmat tiedot ja aukioloajat löydät niin ikään Turun kaupungin nettisivuilta.
- Ladut:
- Nunnavuori: 1,7 km, luistelu ja perinteinen
- Nunnavuoren lisälenkki: 1,0 km, luistelu ja perinteinen
- Nunnavuoren naperolenkki: noin 300 m
- Impivaara - Isosuo: 2,7 km
- Impivaara-Mälikkälä: 5,0 km, luistelu ja perinteinen
- Mälikkälä - Härkämäki: 4,5 km
- Härkämäki: 1,1 km
- Härkämäki - Pansiontie: 2,9 km
- Pansio: 1,0 km
- Suikkila: 1,5 km
- Tortinmäki: 1,8 km
- Maaria: 1,5 km
- Moisio: 1,3 km
- Oriketo : 1,5 km
- Oriketo - Räntämäki: 1,8 km
- Oriketo - Halinen: 1,4 km + 1,0 km
- Varissuo: 1,9 km
- Luolavuori - Ispoinen: 1,7 km, luistelu ja perinteinen
- Ispoinen: 1,5 km, luistelu ja perinteinen
- Ispoinen - Harittu - Lauste: 7,2 km, luistelu ja perinteinen
- Lauste: 1,9 km + 0,6km, luistelu ja perinteinen
- Hirvensalo: 2,0 km, luistelu ja perinteinen
Marttila:
Marttilan Urheilukentän latu:
- 7 km mittainen klo 21 asti valaistu latu eri reittipituuksineen. Ladun varrelta löytyy lisäksi pulkkamäki lapsille sekä laavu.
- Lue lisää Urheilukentän viereisistä laduista sekä Marttilan Korven eräreitistön laduista viime vuoden blogistamme!
Aura:
Ulkoilu-Lahdon Maijantien latu:
- Valaistu 3,8 kilometrin hiihtoreitti, matkan varrella myös laavu.
- Lue lisää Ulkoilu-Lahdon talviurheilukeskuksesta viime vuoden blogistamme!
Kemiönsaari:
- Kunnassa on 6 kuntorataa/latua, joista 5 on valaistuja.
- Vreta: 2,5 km, valaistu. Lisäksi noin 4 km:n perinteisen tyylin hiihtolatu, joka ei ole valaistu.
- Kiila: 1,5 km, valaistu
- Taalintehdas: 1,5 km ja 2,6 km, valaistu. Isolla Masuunijärvellä ja metsässä 8 km, ei valaistu
- Kulla: 1,1 km, valaistu
- Mjösund: 1 km, valaistu
- Nivelax: 2,5 km ja 1,7 km, ei valaistuja (vain hiihtolatu)
- Latujen ajankohtaisen tilanteen sekä tarkemmat sijaintitiedot voit tarkistaa helposti Kemiönsaaren kunnan nettisivuilta löytyvästä Latutilanne.fi -linkistä. Kuntoratojen kunnossapidosta vastaavat Kemiönsaaren urheiluseurat ja kunta.
Valitettavasti kaikki Varsinais-Suomen huikeat ladut eivät mahdu yhteen blogiin. Mikäli oma lempilatusi jäi puuttumaan listalta, vinkkaa se muillekin hiihtäjille blogin kommenttiosiossa!
Ja näin listamme on tullut päätökseen! Mikä laduista on oma suosikkisi? Entä aiotko ottaa jonkun listamme laduista testiin?
Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat blogit:
- Missä on Turun seudun paras pulkkamäki? – 7 kohdetta mäenlaskuun!
- Seikkaile Naantalin luontopoluilla – Talvisiin metsiin ja meren äärelle!
- Meren jäältä kaukaloihin - Parhaat luistelupaikat Turun seudulla
-Elisa & Know Your Hoodsin tiimi
P.S. Voit tutustua Varsinais-Suomen naapurustoihin maksuttoman naapurustojen hakukoneemme avulla!