Läntiset kylät

Huittinen

Huittisten läntiset kylät ovat lämminhenkisiä yhteisöjä lähellä luontoa ja Lauttakylän palveluja. Kyliä ympäröivät rauhoittavat pelto- ja metsämaisemat ja lisäksi Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto houkuttelee vierailijoita kauempaakin.

Kyläkulttuuria lähellä keskustaa

Huittisten läntisten kylien asutus on suurimmaksi osaksi keskittynyt näyttäviin Loimijoen maisemiin sekä Huittisten keskustan eli Lauttakylän läheisyyteen. Huittisten läntisiä kyliä ovat Jokisivu, Karhiniemi, Korvenkylä, Lauha, Raijala ja Vesiniitty. Kylien lisäksi alueella on harvaan asuttua maaseutua, jonka maisemassa vaihtelevat maatalousmaat, vehreät metsät ja suoalueet.

Huittisten länsiosa rajautuu pohjoisessa Kokemäkeen ja lännessä Säkylään. Valtatie 2:ta pitkin matka taittuu suoraa tietä Porin tai Helsingin suuntaan ja Valtatie 12 pitkin matkaa Tampereelle tai Turkuun noin tunnissa. Huittisten keskustaan eli Lauttakylään hurauttaa autolla noin 15 minuutissa kauempanakin sijaitsevista kylistä.

Karhiniemi – jokimaisemaa parhaimmillaan

Karhiniemeä pidetään Huittisten vanhimpana kylänä. Alue sijaitsee aivan Puurijärvi-Isosuon kansallispuiston ja valtatie 12 välissä ja niemeä rajaa Kokemäenjoki. Monelle huittislaiselle Karhiniemen silta ja uimapaikka onkin tuttu ja rakas maisema. Karhiniemen sillan kupeessa on myös veneenlaskupaikka niille, jotka haluavat nauttia maisemista joelta käsin. Kokemäenjoen komeista maisemista pääsee nauttimaan lisäksi joen toisella puolella, sillä Sammun kylässä sijaitsevalta Ripovuorelta avautuu upeat näkymät yli Kokemäenjoen ja sitä ympäröiviin peltomaisemiin. Ripovuoren lisäksi Huittisista löytyy 15 muuta 'vuorenhuippua'. Karhiniemessä toimii myös aktiivinen kyläyhdistys, Karhiniemen kyläseura ry.

Lauha – aktiivinen kyläyhteisö panostaa viihtyisyyteen

Lauhan kylä sijaitsee Kokemäenjoen syleilyssä, ja se on valittu vuonna 2020 Maailmankyläksi. Aktiivinen kylätoimija Lauhan Maamiesseura vuokraa Maijapirttiä, vanhaa kyläkoulua, juhliin ja tapahtumiin sekä järjestää vuosittain tapahtumia kylässä. Maamiesseura kunnostaa lisäksi Lauhan venevalkamaa ja rakentaa sinne laavua. Venevalkaman yhteyteen on tulossa myös veneenlaskupaikka, laituri, näköalatasanne, wc ja kukkapelto. Joelle voi suunnata vaikkapa vuokraamalla kanootin, kajakin tai sup-laudan Lauhan kanoottivuokraamosta. Kylän asukkaat nauttivat läheisestä luonnosta ja monipuolisen linnuston lisäksi majava on tuttu näky vesillä. Lähiruoan ystäviä hemmotellaan myös, sillä suoraan tilalta voi ostaa Takalan Myllyn tuotteita ja Tapanilan kasviksia.

Vesiniitty – luontoliikuntaa ja lähiruokaa

Viljavien peltojen keskellä sijaitseva Vesiniityn kylä kannustaa monenlaiseen luontoliikuntaan. Kajakkikioskista voi vuokrata vaikkapa kajakin ja suunnata kohti Puurijärvi-Isosuota. Kylältä löytyy myös tilamyymälöitä, joista juurikkaat ja kananmunat on helppo noutaa omaan keittiöön.

Korvenkylä – maaseutumatkailua ja yrittäjyyttä

Korvenkylään suunnataan Maurialan kautta pitkin mutkittelevaa asfalttitietä pitkin, läpi kauniiden maalaismaisemien. Kylällä on paljon yritystoimintaa mm. kokous- ja matkailupalveluita tuottava Rahgamo Resort. Korvenkylän tie on suosittu mm. motoristien keskuudessa, sillä sitä kautta pääsee mukavasti Säkylän varuskunta-alueen sotilaskotiin munkkikahville. Korvenkylässä ja Loimijoen varrella toimii myös aktiivinen kyläyhdistys Loima-Jokisivu -seura.

Vireä Sammun kylä lähellä kaikkea

Sammun kylä sijoittuu 12-tien molemmin puolin ja sen alueella on paljon yritystoimintaa. Elinvoimainen kyläkoulu ja sen kaunis pihapiiri on myös aktiivisessa harrastekäytössä iltaisin. Kylän alueelle sijoittuva Ripovuori on paikan helmi ja suosittu retkipaikka upean maiseman ja rauhallisen tunnelman ansiosta.

Kansallispuiston kauneutta ja jokilaaksojen hurmaa

Alueella sijaitseva Puurijärven-Isosuon kansallispuisto on oikea lintubongareiden unelma. Metsien ja soiden täyteisen alueen maisemaa hallitsee myös leveä Kokemäenjoki. Kansallispuiston luontopolut tarjoavat muutaman kilometrin reittejä lintutorneille ja luonnonrauhaan.

Kokemäenjoen ja sen sivujokien jokilaaksot mahdollistavat erinomaisen maaperän maanviljelyyn ja läntisten kylien alueilla harjoitetaankin ahkerasti nykyaikaista maataloutta. Myös pienyrittäjyyttä löytyy monipuolisesti yrittäjämyönteisestä ympäristöstä.

Naapuruston ominaisuudet

Luonnonympäristö
joen varrella
pellon laidalla
metsän reunalla

Rakennuskanta
omakotitaloja
puutaloja

Rakennettu ympäristö
maaseudun rauhaa
pientaloasumista

Naapuruston erityispiirteet
kulttuurihistoriallinen

Alueella on
kansallispuisto
luonnonsuojelualue

Kirjoituksia naapurustoista

Naapuruston hintataso info

Asuntojen myyntihinnat

Keskihintaa vähemmän
Keskihinta Turussa: 2090 €/m2
Hintataso on suuntaa-antava.

Naapuruston asukkaat info

Pääasiallinen elämäntilanne

työssäkäyvät 43 % opiskelijat 6 % eläkeläiset 34 % alle 14-vuotiaat 16 % muut 9 %
% asukkaista

Asumisen tapa


omistusasunnoissa 75 % vuokralla 23 % muut asumismuodot 2 %
% asumisesta

Asukkaiden keskimääräinen ikä

43,5 vuotta
Leaflet | ...

90 km Turun keskustaan
75 km Tampereen keskustaan