Turun Jäkärlän vihreys viehättää ja tarjoaa kodin jokaiseen elämäntilanteeseen

Ninna | 19.10.2019

Ympäri Suomea muuttanut Mia viehättyi vihreyteen Turun Jäkärlässä ja löysi paikkansa

Metsän tuoksu, vihreys, suuria pihoja, suuria taloja ja suuria koiria – siinä varsin havainnollinen ensivaikutelmani Turun Jäkärlästä. Myös Jäkärlässä asuva Mia Lehtonen kuvaili Jäkärlää näin. Kuitenkin Mian kertoessa lisää asuinalueestaan huomasin, että Jäkärlä on paljon muutakin. Olin nähnyt vasta pienen palan tästä luonnonläheisestä, edullisesta ja omaperäisestä asuinalueesta.

Turun Jäkärlässä hiekkainen Maarian uimaranta hohtaa auringossa metsän keskellä, muutamia ihmisiä istuskelee hiekalla ja Maarianaltaan vesi on kirkasta.
Maarian (Jäkärlän) uimarannalla voi nauttia myös omasta rauhasta, vaikka kuumimpina päivinä hiekkaranta täyttyy uimareista. Tällä hetkellä rannalla kuvataan myös kauhuelokuvaa! © CYF

Mia on asunut Jäkärlässä miehensä, poikansa ja kahden koiransa kanssa jo vuodesta 2007 lähtien. Erityisesti Miaa viehättää alueessa sen luonnonläheisyys ja rauhallisuus.

Muutin Jäkärlään Helsingistä. Ihastuin Jäkärlässä vihreyteen jo siinä vaiheessa, kun hain asuntoilmoituksia. Olen asunut ympäri Suomea ja käyn tälläkin hetkellä ympäri Suomea töissä. Naapurustoltani kaipaan luonnonläheisyyttä”, Mia kertoo omasta ensi-ihastuksestaan Jäkärlään.

Mia kertoo yhä reissaavansa paljon ympäri Turkua ja jopa ympäri Suomea töidensä vuoksi. Jonkin aikaa Mia kävi Jäkärlästä käsin Helsingissä asti töissä päivittäin. Perhe voisi myös Mian miehen puolesta asua missä päin Turkua tahansa, mutta he ovat viehättyneet alueeseen. Mian aviomies muutti Jäkärlään jo ennen Miaa ja kertoo ensimmäisestä muutosta seuraavaa:

Ensimmäisen kerran tänne toi asuntojen hintataso. Oltaisiin sillä rahalla, mitä me saatiin täältä 85,5 neliötä, saatu Helsingistä Kalliosta 16 neliötä. Niin ennemmin ajoin päivittäin 150 km ja 1,5 tuntia kuin asuin siellä”, Mia selittää muuttopäätöstä.

Ilmakuvaa Jäkärlän pientaloista, joilla on suuret pihat ja joiden ympärillä on paljon metsää.
Jäkärlässä on Haihun omakotitaloalue, joka tarjoaa vehreitä pihoja ja omaa rauhaa. © CYF

Myöhemmin hintataso ei ole ollut asumisessa tärkeintä, vaan perhe on tykästynyt alueeseen. Mia ja hänen miehensä tutustuivatkin alunperin Helsingissä ja alkoivat hynttyyt yhteen lyötyään pohtimaan sopivaa paikkaa asettua. Jäkärlästä löytyi pitkäaikainen koti.

Pitää saada hengittää. Ymmärrän ihmisiä, joilla on sellainen elämäntilanne, että ne tykkää asua kaupungissa. Mutta kun lähdetään vertaamaan Helsinkiä ja Turkua, niin Helsinki on se niin sanottu “city”, missä on kiihkeä pääkaupungin meno ja Turku on keskieurooppalainen kaupunki, jossa otetaan 'lungimmin'”, Mia pohtii.

Jäkärlästä löytyy koti joka elämäntilanteeseen - ja edullisesti!

Mian perhe on ehtinyt asua jo kahdessa eri osoitteessa Jäkärlässä. Myös ihmiset, jotka myivät asuntonsa Mian perheelle, ovat muuttaneet vain toisiin asuntoihin Jäkärlässä elämäntilanteensa muuttuessa.

Jäkärlä on alue, jonka sisällä muutetaan paljon. Tämä on siitä hauska paikka. Kun Skanssia rakennetaan ajatuksella syntymästä kuolemaan, niin Jäkärlä on ollut sitä jo kauan”, Mia kertoo naapurustostaan.

Jäkärlässä elämisen monenlaisissa elämäntilanteissa mahdollistaa sen monipuolinen rakennuskanta. Kaikenlaisia alueita löytyy naapuruston sisältä, kuten Miakin selittää:

Jäkärlän ydinkeskusta on pienen matkan päässä meiltä. Siellä on kerrostaloja ja ne ovat suurimmaksi osaksi vuokrakerrostaloja. Tässä Jäkärlän mäen ympärillä on omakoti- ja rivitaloaluetta. Sitten on vielä erikseen ennen tuonne maalle menoa omakotitaloja. Tänne on rakennettu hirveän erityyppisiä ja erikokosia taloja.

Jäkärlän ostoskeskuksen läheisyydessä oleva valkoinen kerrostalo ja muutamia ihmisiä kävelemässä kauppakassien kanssa sen edessä olevalla tiellä auringonpaisteessa.
Jäkärlän ostokeskuksen ympäristössä on edullista kerrostaloasumista. © CYF

Mia arvostaa Jäkärlässä myös sen erityislaatuisuutta yhtä aikaa yhteisöllisenä, mutta reilusti yksityisyyttä tarjoavana alueena. Naapurit pääosin tuntevat toisensa, mutta väljästi rakennettu alue mahdollistaa kaikille oman tilan ja toisten yksityisyyttä kunnioitetaan.

Täällä on myös yksityisyyttä. Tiedetään naapurit, mutta ei olla liikaa kanssakäymisissä, ja se on toisaalta taas ihan hyvä. Jos poika nyt innostuu pelaamaan sinne aamu neljään, niin se saa huutaa ja rauhassa riehua ilman, että naapurit tulee hakkaamaan oven taakse. Me ollaan kuitenkin se “perhe kovaääniset”, niin meidän ääni kantautuu tarvittaessa!” Mia naurahtaa.

Mainettaan mahtavampi ja lähempänä kuin luuletkaan

Hämmästyin itse Jäkärlään saapuessani eniten sitä, kuinka nopeasti bussi kiisi alueelle pitkin Tampereen valtatietä. Olin Turun keskustasta lähdettyäni puolessa tunnissa Mian kodin pihalla, jossa hän istuskelikin jo minua vastassa. Mia pohti, että moni pitää Jäkärlää syrjäseutuna, vaikka se sijaitsee erittäin hyvien yhteyksien päässä. Mian ja hänen aviomiehensä mielestä Jäkärlästä on monia muitakin uskomuksia, jotka eivät enää pidä paikkaansa.

Kun täällä käy kylässä ja tutustumassa tähän paikkaan, niin monen mielikuva muuttuu. Monikaan turkulainen ei ole lainkaan käynyt täällä”, Mia selventää.

Maine on kummallinen struktuuri, joka on helposti pitkissä kantimissa ja sitä luodaan uudestaan puhumalla ja välillä rikkinäisellä puhelimella. Vaan mitä sanoo kokemuksen ääni yli kymmenen vuoden ajalta Jäkärlästä alueena?

Jos syntyperäiseltä turkulaiselta kysyt, ne vastaavat: “Joo, Jäkärlä – se on ihan hirveä huligaani paikka!” Mutta sitä se saattoi olla sillon 80-luvulla. Tykkään tästä paikasta nyt. Tämä on rauhallinen. Poliisit olen nähnyt tasan kaksi kertaa tänä koko aikana, mitä olen asunut täällä. Täällä on turvallinen olo”, Mia kertoo kokemuksestaan.

Alueen maine juurtaa juonensa historiasta, josta Mian mies osaa kertoa seuraavaa:

Koko alue on enemmän tai vähemmän rakennettu vuosina -80, -82 ja sen jälkeen. Kun aikanaan Maaria oli itsenäinen kunta ja kun Maaria ja Turku yhdistyi, niin Turku lupasi siinä yhteydessä, että tänne rakennetaan, ettei Maarian alue kuole. Eihän tätä maantieteellisesti varmaan kukaan olisi valinnut. Ensin mennään 17 km moottoritietä ja rupee rakentaan siihen jotain asuinaluetta.

Jäkärlä ei kuitenkaan ole vain sattuman kaupalla rakennettu kuntien rajojen välimaastoon vaan alueella on myös esihistoriallisesti merkittävä asema, minkä voi päätellä esimerkiksi monista teiden nimistä. Alueelta on nimittäin löydetty muinaislöytöjä, kuten ainutlaatuista Jäkärlän kampakeramiikkaa.

Muinaisjäännöksiin ja esihistoriaan voi tutustua myös Maarian Kivikautisella polulla, joka kulkee Maarian altaan itäpuolella. Kivikaudella alueella on arvioitu asuneen peräti satoja ihmisiä. Alue onkin ollut yksi ainoista veden pinnan yläpuolella sijainneista maa-alueista silloin.

Metsän keskellä oleva puinen kyltti, jossa lukee "Maarian kivikauden polku. Matka 6 km".
Maarian Kivikauden polku kulkee Maarian altaan luonnossa ja esittelee muinaisia kohteita. © CYF

Pieni kylämäinen yhteisö vaatii myös palveluiden pysyvyyttä

Mia on ollut erittäin tyytyväinen alueen palveluihin koko siellä asumisensa ajan.

Tässä on kaksi kauppaa ja kaksi parturi-kampaamoa, joista toinen myy myös vaatteita. Sitten meillä on apteekki ja kaksi ravintolaa. Toinen on tässä ostarilla ja toinen on K-kaupan luona. Sitten on koirapuisto, nuorisotila, ala-aste, ainakin kaksi päiväkotiа ja perhepäivähoitajiа. Tässä on huomioitu lapsiperheet todella hyvin”, Mia luettelee.

Keltainen puutalo, joka on Maarian nuorisotalo Turun Jäkärlässä ja sen hiekkaisella pihalla muutamia penkkejä kukkaistutuksia.
Jäkärlässä on yhteisöllisiä tiloja ja hyvät palvelut, joiden säilyminen on yhteisölle tärkeää. Kuvassa Maarian nuorisotalo ja asukkaiden yhdessä laittamat istutukset. © CYF

Jäkärlän kirjasto me nyt menetettiin, koska rakennettiin se iso kompleksi nimeltä Ypsilon Yli-Maariaan. Siinä on nykyään kirjasto. Meillä käy kuitenkin kirjastoauto tässä”, Mia kertoo.

Kirjasto oli Mialle tärkeä paikka ja kyllähän se häntä harmittaa, että palvelu on poistunut. Mia pelkää myös muiden julkisten palveluiden puolesta, mikäli yritetään yhdistää Jäkärlän, Yli-Maarian ja Moision alueita. Alueet ovat kuitenkin verraten kaukana toisistaan ja tärkeää kaukana keskustasta sijaitsevalle asuinalueelle on sen omavaraisuus palveluiden suhteen.

Kannattaako Turun Jäkärlään muuttaa?

Ehdottomasti!” huudahtaa Mia.

Tämä on hintatasoltaan sellainen, jossa tavallinen palkansaaja pääsee rivitaloon ja omakotitaloon kiinni. Tässä hyvin lähellä on luontoon liittyviä mielenkiintoisia juttuja. Tuossa hyvin lähellä heti kun menee radan toiselle puolelle, on niin paljon metsää kuin ikinä jaksaa samoilla”, kuvailee Mian mies.

Maarian altaan ylittävä silta, jossa on puinen lattia ja vihreät metalliset kaiteet sivuilla ja yläpuolella.
Maarian altaan ylittävälle Myllyojan sillalle pääsee metsän läpi Jäkärlästä. Metsäalueella on myös aktiivisesti harrastetoimintaa, esimerkiksi suunnistusta. © CYF

Mian mukaan Turun Jäkärlä on monipuolinen asuinalue, jossa on kaikenikäisiä ja kaikenlaisissa elämäntilanteissa eläviä. Se on luonnonläheinen, rauhallinen, yksityinen ja historiallinen.

Ei ole myynnissä asuntoja, mutta kysyntää olisi. Tätäkin asuntoa kävi meidän lisäksi katsomassa viisi tai kuusi yhdellä näytöllä ja tämä meni heti ensimmäisessä näytössä. Meidän edellinen asunto meni niin, että se pistettiin nettiin myyntiin perjantaina, sunnuntaina oli ensimmäinen näyttö ja se myytiin saman tien”, Mia muistelee.

Jäkärlään siis kannattaa muuttaa, mutta ongelmaksi ei välttämättä muodostukaan kysynnän puute vaan tarjonnan!

-Ninna

P.S. Tutustu tarkemmin asuinalueeseen Jäkärlän aluesivulla tai hae itsellesi parhaiten sopivaa asuinaluetta hakukoneemme avulla.

P.P.S. Jäkärlä kuuluu Maaria-Paattisen suuralueeseen, josta kirjoitimme oman blogipostauksensa. Mukana on myös video alueesta.

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Sari Havia

Hyvä kirjoitus ja esittely alueesta mutta kirjoittaja nolaa Mian perheineen.
Tarkoituksella korostettu ettei äidinkieli ole hallussa haastateltavilla.

20.10.2019 14:23Vastaa
2 1
Susanna

Kiitos Sari palautteestasi! Tavoitteemme ei missään nimessä ole nolata ketään, vaan kertoa asukkaiden tarinoita heidän omalla äänellään. Tekstit luonnollisesti myös hyväksytämme haastatelluilla ennen julkaisua.

Käymme haastattelemassa ihmisiä henkilökohtaisesti ja käytämme tekstissä heidän todellisia puhuttuja kommenttejaan, jotta niistä välittyisi aitous. Tätä olemme yrittäneet korostaa sitaatteina lainausmerkein teksteissä.

Puhutun kielen kirjoittaminen tekstiin on toki tyyliseikka, joka jakaa lukijoiden mielipiteitä.

Toivottavasti löydät jatkossakin kiinnostavia tarinoiksi luettavaksi 🙂

Susanna | Know Your Hoods

20.10.2019 18:09Vastaa
7 0
Sähköhella ella

Jäkärlä on kyllä kieltämättä ihana paikka asua. Täällä on useissa talouksissa tapahtunut sukupolvenvaihto silleen että lapsena asuttu samassa talossa mikä ostettu sitten omalle nykyiselle perheelleen aikuisiällä vanhemmiltaan. Turun keskustassa taasen ei ole itselle ainakaan yhtään mitään, jos ja kun aina pidetään sitä vertauspohjana kuinka pitkä matka on sinne kaupungin keskustaan. Onneksi on ohikulkutie. Isojen teiden varsilta löytyy palvelut, Kuninkojalta ja Ravattulasta esim.

21.8.2020 11:01Vastaa
4 0