Turun Luolavuoren luonnosta teatterimaailman saloihin

Ninna | 28.6.2020

Turun Luolavuori on ollut teatteriaktiivi Jounin koti jo neljän vuoden ajan. Hyvinkäältä Turkuun muuttaneelle Jounille tärkeää asuinalueessa on se, ettei hänen tarvitse olla riippuvainen muusta kuin omista jaloistaan. Minne kaikkialle Jounin jalat ovat miestä vieneet?

Jouni Kekkonen on asunut Luolavuoressa jo neljän vuoden ajan. Turusta on tänä aikana tullut hänelle todellinen kotikaupunki ja Jouni onkin viihtynyt kaupungissa mainiosti. Vaan mikä sai Jounin muuttamaan Hyvinkäältä Turkuun ja millä perusteella hän päätyi juuri Luolavuoreen asumaan? 

Lähikuva hymyilevästä Jounista Turussa.
Teatteriaktiivi Jouni löysi pitkäaikaisen kotinsa Luolavuoresta © Jouni Kekkonen

Luolavuoressa hinta ja hyöty solmivat sopivan suhteen  

"Oikeastaan, alkuperäinen kriteeri hakiessani asuntoja Turusta oli etäisyys keskustaan. Kipurajani oli 3 kilometriä", Jouni kertoo.  

Jouni oli tottunut matkoihin, joita on helppo taivaltaa jaloin jo Hyvinkäällä asuessaan. Tästä luksuksesta mies ei ollut valmis luopumaan myöskään Turkuun muuttaessaan. Jalkojen kantaman päästä löytyikin uusi koti eräästä luolavuorelaisesta kerrostalosta, josta on kaiken lisäksi Jounin kriteereihin sopiva matka keskustaan.

"Tämän asunnon ja joen välissä on vain yhdet liikennevalot ja esteettömästi pääsee pyörällä kulkemaan melkein suoraa viivaa Teatterisillalle. Tykkään helpoista matkoista", Jouni selittää.

Teatteriharrastuksen pariin Turun keskustaan Jounilta kestääkin pyörällä vain kymmenisen minuuttia. Asunnon valintaan vaikutti myös maksetun hinnan ja asunnosta saadun hyödyn punnitseminen. Mitä sitä turhasta maksamaan? Jouni huomasi, että jopa kilometrin lähempänä keskustaa olevilla alueilla hinta teki loikkauksen ylöspäin. Mieluummin Jouni säästää rahassa ja valitsee päiviinsä muutaman minuutin lisää hyötyliikuntaa.  

"Jos se on kävellen 10 minuuttia pois matkasta ja vuokra on 50 euroa lisää, niin ei se ehkä ole sen arvosta maksaa enemmän niin pienestä hyödystä", Jouni pohdiskelee.  

Pientaloja kadun varrella Turun Luolavuoressa kesäisenä päivänä.
Luolavuoressa on paljon rauhallista pientaloasutusta © CYF

Turun Luolavuoressa viihtyy maaseudulla kasvanutkin

Jouni kokee olevansa kahden kaupungin kasvatti. Hän syntyi maaseudulle Mäntsälään, mutta koulun myötä elämä siirtyi Hyvinkäälle. Kun viettää kriittiset nuoruusvuodet kahdessa eri paikassa, niin mistä sitä sitten loppujen lopuksi onkaan kotoisin? Jounilla ei kuitenkaan ollut suunnitelmissa jäädä Hyvinkäälle loppuelämäkseen, vaikka erinäiset syyt häntä siellä pitkään pitivätkin.  

Kolmenkymmenen ikävuoden hujakoilla tuli tilanne, jossa Jouni huomasi, ettei syitä pysyä Hyvinkäällä enää löytynyt. Turkuun sitä vastoin oli ilmestynyt eräs pikkuinen, mutta erittäin painava syy. Jounin sisko oli nimittäin saanut lapsen ja Jounista oli tullut eno.  

Maaseudun rauhaan hän saattaa välillä haikailla, mutta onneksi myös Luolavuoresta löytyy erinomaisia luontokohteita. Luolavuori on Jounin mielestä niin rauhallinen, että siellä ei tule lainkaan tarvetta paeta luontoon, mikä keskustassa asuvaa saattaa puolestaan vaivata. Onhan Jounilla luonto jatkuvasti ympärillään.

Kerrostaloja rivissä, laaja nurmialue ja puita Luolavuoren asuinalueella Turussa.
Luolavuoren kerrostalojen takapihoilta löytyy luontoa ja kallioita. © CYF

Luolavuoren luolan suulta omalle takapihalle

Luolavuoren tunnetuin luontokohde on varmaankin Luolavuoren luola. Kyseinen luola on yksi Suomen kiinnostavimmista luolakohteista. Luolan suu saattaa olla myös vaikea löytää ilman ohjeistusta ja huonon sään aikaan maasto on vaikeakulkuista.

"Olen asunut täällä neljä vuotta ja nyt vasta löysin, missä Luolavuoren luola edes on. Se oli spontaani reissu, joten meillä ei ollut kunnon lamppuja mukana. Sen takia ei menty peremmälle niihin niin sanottuihin huoneisiin", Jouni kertoo.  

Luolavuoren huipun polku, metsää ja muutama kerrostalo.
Luolavuoren huipulta on upeat näkymät joka suuntaan. © CYF

Luontoseikkailuja Luolavuoressa riittää siis vielä tulevillekin vuosille! Moni muukaan luontokohde ei välttämättä ole niin yksinkertaisesti löydettävissä tai monenkaan tiedossa. Jounikaan ei ole ehtinyt neljän vuoden aikana seikkailla luonnossa yhtä paljon kuin olisi toivonut. Hän nauttii kuitenkin suunnattomasti luonnontilassa olevasta luonnosta.

"Teki oikeasti todella hyvää olla niin koskemattomassa luonnossa. Kyllähän Turussa on paljon puistoja ja puita ja kaikkea, mutta suurin osa on kuitenkin niin ihmisen näköistä. Siellä menee hiekkateitä, puistonpenkkejä, katuvaloja... Mutta tämä oli koskematonta luontoa, missä kaatuneet puut oli jätetty lojumaan, ja sen kokoista metsää, että pääsee alueelle, missä ei kuule mitään eikä tiedä, missä päin on talo tai tie", Jouni muistelee viimeisintä luontoretkeään.

Oikeastaan Jounin ei tarvitse lähteä kuin omalle takapihalleen ja salainen luontokohde on paljastunut aivan kerrostalojen vierestä. Talon takaa löytyy upea kallio, jossa Jouni on monesti kavereidensa kanssa pelaillut pihapelejä ja hakenut useampia näytelmiä varten luonnonmateriaalia lavastukseen.

"Saman kaverin kanssa kierrettiin siellä perusteellisemmin ja löydettiin onkaloita ja kalliolaavuja. Hassua, kun se on tässä talon takapihalla", Jouni kertoo.

Turun Ylioppilasteatteri toisena olohuoneena

Teatteriin Jouni ajautui puhtaan sattuman seurauksena, mutta se on pysynyt miehen harrastuksena jo pitkään. Turkuun muutettuaan Turun Ylioppilasteatterin toiminta imaisi hänet mukaansa. Jouni tutustui heti muuton jälkeen Turun Ylioppilasteatterin väkeen, mutta toimintaan hänet saatiin mukaan vasta vuoden kuluttua. Ja sekin kävi vahingossa.

"Alunperin en edes itse päättänyt lähteä teatterin toimintaan mukaan. Eräs kaverini oli muuttanut Turkuun silloin ja se on teatteri-ihminen. Vinkkasin sille, että on tulossa Ylioppilasteatterin uusien ilta ja sinne kannattaisi mennä, kun on uusi Turussa. Sitten mentiin yhdessä sinne. No, se ei jäänyt mukaan toimintaan, mutta itse jäin" , Jouni naurahtaa.

Jouni on viimeisen kolmen vuoden aikana ehtinyt olla jo 16 teatteriproduktiossa mukana, joista suurin osa on ollut Ylioppilasteatterilla, mutta muutama myös Jo-Jo Teatterilla ja Taideakatemialla. Eniten Jouni on tehnyt töitä lavastuksen parissa, mutta teatteri kokonaisvaltaisena osaamisena kiinnostaa ja hän haluaisikin tehdä uusia aluevaltauksia.  

Jouni lavastamassa Turun ylioppilasteatterilla.
Jouni lavastamassa Turun ylioppilasteatterilla. © Jouni Kuru / Brave Teddy

Tällä hetkellä Jouni on Ylioppilasteatterin johtokunnassa. Hän on tilavastaava, kurssivastaava ja vara SYTY-edustaja. SYTY ry on siis Suomen Ylioppilasteatteriliitto, johon kuuluu kaikki Suomen ylioppilasteatterit.  

Hei, miten pääsee mukaan teatteriin?

Turun Ylioppilasteatteri on harrastajateatteri eli se on paikka, jonne ihmiset tulevat juuri opettelemaan teatteria. Produktioissa tarvitaan monenlaista osaamista näyttelemisestä lavastukseen, puvustukseen, ääni- ja valosuunnitteluun, ohjaamiseen, käsikirjoittamiseen ja niin edespäin. Lisäksi kaivataan yleisiä apukäsiä!

Kuva Jounista Turun ylioppilasteatterissa kaulupaidassa musta hattu päässään.
Jouni on ollut jo 16 teatteriproduktiossa mukana asuessaan Turussa. © Jouni Kuru / Brave Teddy

Turun Ylioppilasteatterille pääsee milloin tahansa lipunmyyntitiimiin. Lipunmyyntiin osallistuminen on helpoin tapa saada jalka oven väliin ja tutustua teatterilaisiin. Jos haluaa sukeltaa suoraan syvään päähän, voi osallistua näytelmien  "startteihin" eli työryhmähakuun, jossa ohjaajat valitsevat itselleen sopivan tiimin. Työryhmähaut ovat kaikille avoimia.

 "Alkusyksystä on uusien ilta. Sitten meillä on kursseja: lukukauden kestäviä näyttelijäntyön kursseja, improkursseja ja lyhytkursseja, jotka kestää yleensä 5 tuntia. Ne on maksullisia, mutta kaikille avoimia. Sen verran, kun mahtuu porukkaa, niin mukaan pääsee. On meillä myös talkoita", Jouni kertoo.

Kannattaako Turun Luolavuoreen muuttaa?

Luolavuoresta Jouni kertoo seuraavaa:

 "En voi puhua koko Luolavuoren puolesta, mutta tällä tiellä on todella rauhallista, koska tämä on tosi hiljainen tie keskellä ei mitään. Tässä ei ole kovin paljoa liikennettä ja talokin on parinkymmenen metrin päässä tiestä. Ylipäätään, mitä olen täällä liikkunut, niin on täällä aika rauhallista muuallakin."

Kenelle Luolavuori on sopiva asuinalue? Luolavuori sijaitsee kävelymatkan päässä keskustasta, mikä oli Jounille tärkeimpiä kriteerejä aluetta valitessaan. Koskemattoman luonnon ystävät pääsevät keskelle metsää, jossa ei ole talon taloa näkyvissä ja tien melu ei kantaudu korviin. Lisäksi luolaseikkailijoille, frisbeegolfaajille, maastopyöräilijöille ja muille luonnonkävijöille on alueella tarjolla upeita harrastusmahdollisuuksia.

-Ninna

Voit tutustua tarkemmin Luolavuoren alueeseen myös Know Your Hoodsin asuinaluesivulla tai voit kokeilla naapurustojen hakukonettamme ja testata, mikä alue sopii parhaiten sinulle.

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu. Lämna en kommentar och börja diskussionen :)