Turun Ruohonpäässä ruoho on vihreää myös omalla pihalla

Ninna | 22.9.2019

Miten usein taloon ja naapurustoon muutetaan tietämättä niiden historiaa? Tarinat usein katoavat talojen vaihtaessa omistajaa. Näin ei ole kuitenkaan käynyt Tuire ja Kari Mäentaan elämässä vaan tarina on säilynyt katkeamattomana jo muutaman sukupolven ajan.

Ja nyt meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus kurkistaa syvemmälle kuin vain sukunimeen postilaatikossa.

Suuri keltainen omakotitalo Ruohonpäässä, jonka kuistilla seisoo talon omistajat Tuire ja Kari Mäentaka.
Karin ja Tuiren talo on myös Karin lapsuudenkoti. Tuirekin on saapunut taloon vierailemaan jo nuorena tyttönä. © CYF

Viiden tuhannen kirjan talo

Minua odottaa erittäin lämminhenkinen vastaanotto, kun saavun vehreään ja suojaisaan pihapiiriin, joka kätkee sisäänsä suuren keltaisen talon. Ihan hämmästyn, miten en huomannut taloa aiemmin. Sitä tekisi melkein heti mieli kutsua kodiksi, niin kotoisa tunnelma on. Pihaa koristaa vanha ja valtavan kokoinen kuusi, joka on varmasti todistanut paljon talon historian ajalta. Ja niin ovat myös talon asukkaat!

Tuire on laittanut käden käänteessä pöydän koreaksi ja keittänyt kahvit. Talo on Karin lapsuudenkoti ja pariskunta on asunut talossa vuodesta 1993 lähtien Karin isoäidin muutettua vanhainkotiin.

Mutta miten Kari ja Tuire tapasivat? Mitä talo merkitsee Tuirelle? Vuosien rakkaustarina alkoi Ruissalon tansseista, jossa pariskunta tapasi.

“Nykyään tansseissa käydään lähinnä Ruotsin laivalla”, Kari naurahtaa.

Tuire kuitenkin tiesi talon jo ennen kuin tapasi Karin. Hän on Ilpoisista kotoisin ja perhe vietti kesäisin aikaa Rymättylässä. Lapsena he menivät Rymättylään linja-autolla Satakunnantietä pitkin. Tie oli tuolloin paljon kapeampi kuin nykyään. Bussin ikkunasta tämän talon nähdessään pikkuisesta Tuiresta tuntui, että pian oltaisiin perillä. Myöhemmin, kun pari alkoi tapailemaan ja Kari toi Tuiren ensimmäistä kertaa isovanhempiensa luokse, Tuire hämmästyi:

“Ai tämä on tämä talo!”

Talon vintti on erityinen paikka. Siellä Karin vanhemmatkin asuivat, kun Kari syntyi. Myös jokainen Karin sisaruksista on vuorollaan asunut vintillä, kun väliaikaiselle asumukselle on ollut tarvetta. Vielä tänäkin päivänä perinnettä jatketaan ja erityisesti yhteiset joulut kruunaavat vuoden. Taloon mahtuu majoittumaan jopa 14 henkinen perheyhteisö - Tuiren ja Karin kolme poikaa perheineen.

Tuire ja Kari eivät haluaisi muuttaa Ruohonpäästä, mutta talon suuri koko ja kolmikerroksisuus tulee jossain vaiheessa olemaan haaste. Tavaraa on kertynyt vuosien ajan ja Karilla on Tuiren sanojen mukaan ainakin 5000 kirjan kokoelma. Karin isoisä oli peltiseppä, joten myös monenlaista vanhaa työkalua ja tekelettä on jäänyt taloon, kuten myös muiden asukkaiden jälkeen jättämiä tavaroita. Kukaan Tuiren ja Karin pojista ei ole ilmoittautunut asumisen jatkajaksi ja talon tyhjentäminen myyntiä varten tuottaa vaikeuksia.

“Katsotaan päivä kerrallaan ja odotellaan, koska joku tulee kysymään, että myyttekö te tämän talon,” Kari vitsailee.

Ruohonpäässä on jo monen sukupolven tarina

Karin suku on asunut Ruohonpään alueella neljän sukupolven ajan. Kaikki alkoi, kun Karin isoisän isä muutti aikoinaan Pöytyältä Maarian kuntaan. Hetken aikaa renkinä työskenneltyään hän löysi paikkansa Ruohonpäästä ja muutti siellä sijaitsevaan mäkitupaan vaimonsa kanssa.

Historiallinen mustavalkoinen kuva, jossa Karin isoisän vanhemmat istuvat kiven päällä puuaita takanaan.
Karin isoisän vanhemmat, jotka muuttivat aikoinaan Maarian kuntaan Ruohonpään alueelle. © Kari Mäentaan kotialbumi
Turun alueen Ruohonpään käsinpiirretty kartta vuodelta 1910.
Ruohonpään alueen kartta vuodelta 1910. © Kari Mäentaan kotialbumi
Historiallinen mustavalkoinen kuva, jossa on vanha puinen mäkitupa ja aitaa.
Karin ja Tuiren talon paikalla ollut vanha mäkitupa, jonka tilalle Karin isoisä ja isoäiti rakensivat nykyisen talon. © Kari Mäentaan kotialbumi

Romantiikka löytyi noina aikoina useinkin juuri siitä naapurin tytöstä tai pojasta. Näin kävi myös Karin isovanhempien. Isoäiti asuikin vain puolen kilometrin päässä toisessa mäkituvassa.

“Ei tästä kauheesti mihinkään olla lähetty!” Tuire naurahtaa.

Karin isoisä lunasti 1921 isänsä mäkituvan ja näin tupa siirtyi seuraavalle sukupolvelle.

Historiallinen mustavalkoinen kuva, jossa on vanha puutalo ja sen edustalla 5-henkinen perhe.
Karin isoäidin kotitalo, joka sijaitsi vain puolen kilometrin päässä isoisän talosta. Kuvassa isoäidin vanhemmat, isoäiti, Karin isä edustalla mekossa ja isän sisko vaunuissa. © Kari Mäentaan kotialbumi

Isoäiti ja isoisä rakensivat edellisen talon paikalle uuden vuonna 1939 - juuri tämän kauniin ja merkityksellisen kodin, jossa Karikin on lapsuutensa viettänyt. Ennen sotaa Ruohonpäässä oli vain muutama maalaistalo ja torppa.

“Ei tässä ollut kuin kaksi taloa ennen sotaa joskus 1930 -luvulla”, Kari selventää.

Sodan jälkeen sodasta palanneet saivat Ruohonpäästä tontteja ja rakennuttivat Karin isovanhempien naapurustoon rintamamiestaloja.

Murha! Iik!

Turun Ruohonpää on tunnetusti erittäin rauhallinen asuinalue, mutta kyllä tarinoiden joukkoon mahtuu synkempiäkin tarinoita – muun muassa yksi murha!

Kävipä niin, että koulun talonmiehen vaimoa ei eräänä päivänä näkynytkään. Etsintöjen jälkeen vaimo löydettiin Raisionlahdesta – kuolleena. Muutoin Ruohonpää on ollut erittäin rauhallinen paikka asua.

Tuiren ja Karin pihapiiriin on tunkeuduttu ainoastaan kerran. Festareiden aikaan reppuselkäinen hahmo hiippaili pihalle varastamaan Mäentakojen pojan lukitsemattomasta autosta tavaraa ja mukaan lähti myös auton vara-avaimet. Seuraavana iltana tulijaan oli varauduttu. Kaikki valot sammutettiin. Tuire kuuli naksahduksen makuuhuoneesta, näki valot pojan autosta, kun varas taisteli ohjauslukon kanssa ja Kari lähti yöasussaan juoksemaan varkaan perään. Kiinni varasta ei saatu, mutta eipä sen jälkeen palannutkaan.

Mäet, jotka vaihtavat paikkaa

Ruohonpään mäet ovat vaihtaneet paikkaa, ja herääkin kysymys, miten se on mahdollista!

Aivan Tuiren ja Karin talon vieressä on mäki, jossa sijaitsee Teräsrautelan koulu. Ennen mäkeä kutsuttiin Mustasmäeksi. Mäen nimi tuli ehkä siitä, että aiemmin romaniväestö saattoi leiriytyä mäelle, kun alue oli vielä kohtuullisen asuttamatonta. Nyt kun aluetta tarkastelee kartalta, Mustasmäki sijaitseekin muualla. Tämä toinen alue oltiin nimetty Mustasmäen puistoksi, mutta kartalla näkyy nykyään vain nimi Mustasmäki.

Myös lähistöllä sijaitseva Pirunmäki on vaihtanut paikkaa. Alkuperäistä Pirunmäkeä ei tosin ole enää olemassakaan, sillä se räjäytettiin pois. Kartalta kuitenkin löytyy Pirunmäki, johon rakennettiin sodan aikana bunkkereita. Karikin on siellä pienenä leikkinyt. Nykyään mäellä on jäljellä betoniset osat bunkkereista ja niiden ulkonäkö muuttuu viikoittain graffitiartistien tekemän taiteen myötä. Pirunmäeltä löytyy myös vanha pommisuoja, jonka lukot on rikottu ja sisään pääsee tutkimaan - omalla vastuulla.

Minne katosi terveysasema?

Ruohonpäässä mäkien lisäksi paikkaa vaihtavat myös terveysasemat – tai ne peräti katoavat kokonaan! Tuirea ja Karia tämä erityisesti harmittaa.

Ruohonpäästä löytyy heidän mielestään lähes tarpeelliset palvelut läheltä ja lisäksi keskustaan on lyhyt matka ja erinomaiset kulkuyhteydet. Alueella on kuitenkin paljon ikääntyviä ihmisiä ja terveyspalveluita tarvitsevia asukkaita. Tuiren ja Karin mielestä alueelle pitäisi saada Terveyskioski, joka toisi terveydenhoitajan palvelut lähelle niitä tarvitseville.

Terveysaseman tai palvelupisteen paluuta alueelle on yritetty ajaa eteenpäin myös asukasyhdistyksessä, jonka hallitukseen Kari kuuluu.

Kannattaako Turun Ruohonpäähän muuttaa?

Lopuksi kysyn, miksi Ruohonpäähän kannattaisi muuttaa. Tuire ja Kari vastaavat yhteen ääneen: Ruohonpäässä on rauhallista, luonto ja lähes kaikki tarpeelliset palvelut ovat lähellä. Haluttaessa kaupungin vilske on lyhyen matkan päässä.

“Välillä Ruisrock kuuluu tännekin asti hyvin! Sillon kun on ihan tyyntä, niin sieltä kuulee melkein sanatkin!” Tuire naurahtaa kuvaillessaan, kuinka lähellä tapahtumat ovat.

“Toisaalta volyymia on viime aikoina laitettu pienemmälle”, Kari lisää.

Kari ja Tuire istuvat omassa rehevässä puutarhassaan.
Kari ja Tuire istumassa pihalla talon edustalla vanhan kuusen katveessa. © CYF

-Ninna

P.S. Tutustu tarkemmin asuinalueeseen Ruohonpään aluesivulta tai hae itsellesi parhaiten sopivaa asuinaluetta hakukoneemme avulla.

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Juho

Olipa kiva kirjoitus 🙂

25.9.2019 0:10Vastaa
1 0
Valtteri

👍 tuttu paikka

25.9.2019 19:44Vastaa
0 0