Euran Kauttua – Ruukkikylän lumo vie helposti mennessään

Ninna | 18.4.2022

Kauttua on vienyt monen matkailijan sydämen – vaan mikä paikassa viehättää? On aika lähteä ikimuistoiselle tutkimusmatkalle tunnelmalliseen Ruukkikylään ja Lounais-Suomen suurimman järven - Pyhäjärven - rannoille. Kauttuan asukkaat nauttivat inspiroivasta ilmapiiristä vuoden jokaisena päivänä. Lähdetkö kesäretkelle vai löytyisikö sinullekin alueelta vuokrakämppä kesäksi tai peräti unelmien tontti?

Euran matkailun helmi on kuvankaunis Kauttuan Ruukinpuisto, joka täyttyy kesäisin monipuolisista tapahtumista. Paikan päällä on myös viehättäviä pienyrittäjien palveluita. Menneen ajan ohella Kauttualla pääsee ihailemaan Alvar Aallon arkkitehtuuria. Kauttuan kylältä löytyy myös hämmästyttävän edullisia asuntoja, tontteja omasta kodista haaveileville ja vuokra-asuntoja (kesä)asukkaiden iloksi.

Tiedätkö jo, mikä on paikallisten rakastama luontokohde Pyhäjärven rannalla? Tai millaista on elämä Kauttualla? Lähdetäänpä kurkistamaan kulissien taakse!

Kauttuan Ruukinpuiston rakennuksia ja puistoaluetta
Kauttuan Ruukinpuiston kuvankaunis kulttuuriympäristö tarjoaa runsaasti nähtävää. © hoods.fi

Ikimuistoinen kesäretki Kauttuan Ruukinpuistossa

Tutustuminen Kauttuaan kannattaa aloittaa sen ytimessä lepäävästä ihmeellisestä ruukkikylästä. Kauttuan Ruukinpuisto on rakentunut kolmensadan vuoden ajan rauta- ja paperiteollisuuden ympärille, ja se on yksi Satakunnan retkeilyn suosikkikohteista. Ihastuttavassa ruukkimiljöössä riittää taivallettavaa tuntikausiksi ja menneen ajan tunnelmaan on helppo sukeltaa kokonaisvaltaisesti. 

Mielenkiintoisen vivahteen paikkaan tuo Alvar Aallon kädenjälki, joka näkyy alueella vahvasti. Aallon suunnittelema Terassitalo on monen Aalto-fanin suosikkikohteita ja yksi talon asunnoista onkin varattu näyttelytilaksi. Aallon Jokisauna kosken kupeessa puolestaan tarjoaa tunnelmallisen kahvilakokemuksen ja saunomaankin on mahdollista päästä tilaussaunan löylyissä. Jos kiehtovat rakennukset kiehtovat enemmänkin, tutustu Kauttuan kiehtovat talot -kohteisiin.

“Koko ruukin alue on aivan upea kohde. Aalto on aina huikea juttu. Kannatti lähteä Tampereelta asti.” - Kauttualla Kesäretkihaasteen 2021 aikana vieraillut matkailija

Tallimäki täynnä messuvieraita ja kojuja.
Tallimäen aukio täyttyy monenlaisista tapahtumista ympäri vuoden. © Erkki Saarinen

Erityisen houkuttelevaksi Ruukinpuiston tekee myös sen monet kesänäyttelyt, monipuoliset tapahtumat ja vaikkapa tauko tunnelmallisessa kahvilassa! Tapahtumia järjestetään ympäri vuoden, mutta erityisesti kesäisin Ruukinpuisto täyttyy markkinoista, teatterista, yhteislauluilloista ja juhlapäivistä. Kannattaa varmistaa putiikkien ja kahviloiden aukioloajat ennen retkeä Ruukinpuistoon, sillä pienyrittäjät eivät työskentele ihan kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä. ;) 

“Kauttuan Ruukinpuistossa parasta on kosken kuohunta ja vanhat ruukkirakennukset. Täällä voisi vaikka asua, ainakin kesällä.” - Kauttualla Kesäretkihaasteen 2021 aikana vieraillut matkailija

Kurkkaa Kauttuan Ruukinpuiston sivuilta kaikki Kauttuan yrittäjät ja palvelut! 

Valloittavia luontoelämyksiä Pyhäjärven rannoilla

Kauttuan kylä ja Ruukinpuisto sijaitsevat Lounais-Suomen suurimman järven eli Pyhäjärven rannoilla. Tämä takaakin mielettömät mahdollisuudet monipuolisiin luontoelämyksiin. Kauttualaisten ehdoton suosikki on pitkä ja kapea niemennokka nimeltä Hiittenkari, jota pääsee ihastelemaan muutaman kilometrin mittaisella luontopolulla. Luontopolun läheisyydessä on myös uimaranta, josta Pyhäjärvi aukeaa kaukaisuuteen kuin meri!

Möljän Leijonanrannan kaksi laituria ja maisema Pyhäjärvelle.
Möljän Leijonaranta on yksi suosituimpia uimarantoja Kauttualla. © hoods.fi

“Kylältä löytyy niin kanoottiklubi, uimaranta kunnan rantasaunalla, luonnonsuojelualue, jossa voit nähdä pähkinäpensaita ja tuurilla myös liito-oravia, kuin myös ruukinpuiston sekä linnavuoren muinaisalue.” - Maikkiannukka, kauttualainen

Kauttuan Ruukinpuiston läheisyydessä kannattaa käydä kiipeämässä Kauttuan linnavuorelle, joka on rautakaudella toiminut puolustuksena. Eurassa esihistoria pilkistääkin melkein jokaisella mäennyppylällä, sillä viikinkiaikoina alueella on ollut runsaasti porukkaa! 

Vinkki: Jos esihistoria kiinnostaa, kannattaa poiketa myös Euran keskustaan Nauravaan lohikäärmeeseen, joka on esihistorian opastuskeskus. 

Kauttualle kesäasukkaaksi – vai ainiaaksi?

Punaisen puutalon portaat ja kukkaistutukset.
Miltä kuulostaisi koti historiallisen ruukkikylän läheisyydessä, taiteen, designin ja persoonallisten palveluiden ympäröimänä? © hoods.fi

Kauttuan asunnot ja tontit sijaitsevat luovassa ja innostavassa ympäristössä. Harva pääsee asumaan Alvar Aallon suunnittelemaan taloon, mutta Kauttualla sekin on mahdollista. Vaikkei Aallon arkkitehtuuri kotiasi koristaisikaan, on Kauttuan vanhat talot erittäin viehättäviä ja suosittuja asuntoja. Ruukinpuistossa suurin osa taloista onkin asuinkäytössä ja yllättävää kyllä, tunnelmallisista taloista löytyy myös varsin edullisia kunnan vuokra-asuntoja! 

Pitäisikö muutaman päivän kesäretken majoitus vaihtaakin kesän mittaiseen vuokrasopimukseen? 

Töitäkin Eurassa on tarjolla monella eri alalla mielenkiintoisissa yrityksissä. Esimerkiksi maamme merkittävin puutarhahoitoon ja ekoasumiseen erikoistunut yritys, Biolan, on parhaillaan rakentamassa Euraan uutta biokuitulaitosta, jonka on määrä valmistua vuoden 2022 aikana ja on yrityksen suurin investointi tähän mennessä. Eurassa on erinomainen työpaikkaomavaraisuus, joten töitä kyllä tekevälle riittää!

Jos alueen työmahdollisuudet kiinnostavat, kurkkaa Euran sivuilta kunnan avoimet työpaikat!

Kauttuan kylän palvelut takaavat huolettoman elämän

“Kauttualta löytyy kaikki mitä tarvitset.” - Jyri, kauttualainen

Kivenheiton päässä Ruukinpuistosta löytyy Kauttuan kylän keskusta, josta löytyy tärkeimmät päivittäispalvelut ja yrityksiä moneen tarpeeseen. Monelta Kauttuan asukkaalta olemme kuulleet kiitosta kylän julkisista palveluista ja yrityksistä, joista erityisesti suosiossa ovat kylän lounaspaikat ja muutama ravintola, kirpputori ja kenkäkauppa. Maininnan arvoinen erikoisuus on myös kylän oma elokuvateatteri! 

“Kauttualta löytyvät myös koulu, päiväkoti, nuokkari sekä yksi kauppa. Matka ei toki ole pitkä Euran keskustaan, josta löytyy enemmän palveluita.” - Maikkiannukka, kauttualainen

Kauttuan asukkaita ilahduttavat lisäksi Kiperin alueen virkistysmahdollisuudet. Kauttualta löytyy esimerkiksi monipuolinen urheilukeskus, saunoja ja uimapaikkoja sekä luontopolkuja ja ulkoilureitistöjä.

“Pyhäjärvikin näkyy pihalleni. Lyhyet matkat kahdelle Euran kunnan saunalle, Kiperiin, jossa myös talviuintimahdollisuus, ja Kotkaniemeen, näiden lisäksi myös kunnalla 3 muuta edullista saunomis- ja uimapaikkaa.” - Virkku, kauttualainen

Upouusia omakotitaloja ja unelmien tontteja

Kauttuan monipuoliset naapurustot levittäytyvät Kauttuan kylän ympärille, kohti Euran keskustaa tai toiseen suuntaan Pyhäjärven rannoille. Kauttuan vapaat tontit tarjoavat väljää asumista metsän läheisyydessä ja parhaiden ulkoilumahdollisuuksien vieressä. 

Uusi ja tilava omakotittalo Euran Kauttualla.
Kauttuan uudet tontit tarjoavat mahdollisuuden rakentaa suuria taloja tilaville pihoille luonnon välittömään läheisyyteen. © hoods.fi

Tällä hetkellä tontteja on myynnissä esimerkiksi metsän kupeeseen rakentuvalta Kauttuanmetsän alueelta. Pyhäjärven rannalle rakennettuja uusia ja upeita asuntoja kannattaa etsiskellä Lohiluomasta ja sen läheisiltä asuinalueilta

“Hyvät naapurit, hoidamme pensasaidat yhteisesti, joskus joku auttaapi jopa koneella lumenluonnissa.” - Virkku, kauttualainen

Kaikki Euran myytävät asunnot ja tontit löydät kätevästi Eura Plus sivustolta.

Hämmästyttävän edullista kerrostaloasumista Ruukinpuiston kupeessa

Eura hämmästyttää monia asumisen hinnoillaan. Voiko olla mahdollista elää yhdessä Suomen kauneimmista kulttuurimiljöistä ja olla maksamatta itseään kipeäksi? Ruukinpuiston kupeessa on monia vaihtoehtoja kerrostaloasumiselle – niin vuokralla kuin omassa kodissa. 

Tiilinen kerrostalo keskellä metsää.
Kauttuan kerrostalot tarjoavat huoletonta edullista asumista lähellä keskustaa ja luontoa. © Euran kunta

Erityisesti Varkaudenmäen kerrostalot ovat lähestulkoon osa Ruukinpuistoa, asumisratkaisuja on tarjolla moneen tarpeeseen ja taloissa on huomattavissa harvinaista yhteisöllisyyttä. Asukkaat hoitavat yhdessä pihan upeita istutuksia ja järjestävät yhteistä toimintaa. Kerrostalojen takapihalta alkaakin Ruukinpuisto, jota ihastuttavampaa ympäristöä saa hakea päiväkävelyille.

Vapaat vuokra-asunnot löydät kätevästi Euran kunnan sivuilta.

Viisi syytä muuttaa Kauttualle

  1. Ainutlaatuinen Ruukinpuiston kulttuurimiljöö ja sen palvelut sekä tapahtumat.
  2. Monipuoliset ympärivuotiset ulkoilumahdollisuudet Pyhäjärvellä ja Kauttuan metsissä.
  3. Euran kunnan erinomaiset työllistymismahdollisuudet ja työpaikkaomavaraisuus.
  4. Asuntojen hinnat ovat hämmästyttävän edullisia! 
  5. Kauttualla on toimivat lähipalvelut, joita alueen asukkaat kehuvat kovasti.

Eura on täynnä viehättäviä asuinalueita

Jos Kauttuan kulttuuriympäristön sijaan kaipaat maaseudun mainioimpia kyläyhteisöjä tai keskustan palveluiden riemuja, on Eurassa monta muutakin erityistä asuinaluetta! 

Panelian kylä ilmskuvassa, jossa näkyy taloja, kirkko ja peltoa.
Eurassa on monia omaleimaisia kyliä, kuten vuoden kyläksi vuonna 2017 valittu Panelia. © hoods.fi

Aktiivisia maalaisyhteisöjä, kulttuuriympäristöjä ja lähiruoan tuottajia löytyy erityisesti Honkilahdelta, Hinnerjoelta, Kiukaisista ja vuoden kyläksi valitusta Paneliasta. Kesäasujia houkuttelee erityisesti Pyhäjärven rannan läheisyys Honkilahdella ja Sieravuoren tapahtumakeskus tuo myös vierailijoita, festivaaleja ja keikkoja keskelle mahtavimpia järvimaisemia. 

Euran keskusta puolestaan tarjoaa mitä kattavimpia palveluita asukkailleen, jotka pääsevät nauttimaan suurista pihapiireistä ja vehreästä luonnonläheisestä pientaloasumisesta. Myös muutamat kerrostalot monipuolistavat keskustan asuinmahdollisuuksia.

Lähde virtuaaliselle tutkimusmatkalle Euraan ja sen kiehtoviin asuinalueisiin täällä Know Your Hoodsissa!

Jos innostuit suunnittelemaan kesäretkeä Kauttualle, suosittelemme laittamaan kalenteriin muistiin 11.-12.6.2022, jolloin järjestetään Eurapäivät. Kannattaa seurata Euran tapahtumakalenteria, jossa julkaistaan viikonlopun tapahtumat lähempänä ajankohtaa.

- Ruukinpuistoon ihastunut Ninna

Myös nämä blogit saattavat kiinnostaa sinua:

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jätä kommenttisi ja avaa keskustelu :)