Strömma

Kemiönsaari

Saaristo alkaa Strömmasta! Strömman alue tarjoaa asukkailleen luonnonkauniin asuinympäristön aivan saariston porteilla. Sijainti takaa jouhevat kulkuyhteydet Saloon ja Turkuun. Strömman kanava on itsessään ainutlaatuinen nähtävyys, jossa voi ainoana paikkana Suomessa havainnoida vuorovesi-ilmiön.

Strömma on portti saaristoon  

Strömman alue sijaitsee kemiönsaaren itäosassa, Salon ja Kemiönsaaren rajalla. Strömman kanava toimii itäisenä kulkureittinä Kemiönsaareen. Strömman asukkaat nauttivat ihanteellisesta sijainnista saariston ja meren syleilyssä, mutta samalla mantereen kupeessa ja hyvien kulkuyhteyksien äärellä. Salon keskustaan hurauttaa noin puolessa tunnissa ja Turkuun tunnissa. Strömma sijaitsee noin 10 km:n päässä Kemiön keskustasta, josta on säännöllinen linja-autoyhteys Saloon, Turkuun ja Helsinkiin. 

Kemiön keskustasta löytyy lisäksi kattavasti erilaisia palveluita, jotka ovat Strömman asukkaille helposti saavutettavissa. Koulujen, terveysaseman ja kauppojen lisäksi Kemiön keskustassa on monia erikoisliikkeitä ja harrastusmahdollisuuksia. Esimerkiksi Amospuisto tarjoaa monipuoliset puitteet erilaisiin urheilulajeihin yleisurheilusta tennikseen ja frisbeegolfiin. 

Strömman tontit sijaitsevat meren äärellä

Strömman puistoiselta ja metsien ympäröimältä Dahlby-Hiekkaharjun alueelta löytyy edullisia tontteja kodinrakentajille, viiden minuutin kävelymatkan päässä Solbadin uimarannalle. Uimarannalta löytyvät hyvät varustelut, vuokrattava sauna sekä hyppytorni hurjimmille uimareille!  Dahlby-Aurinkoranta tarjoaa puolestaan turvallisen ja mutkattoman saaristounelman hyvillä kulkuyhteyksillä, yhteisrannalla ja merinäköalalla. Dahlbyssä asut turvallisesti osana naapurustoa ja kuljet helposti ostoksille niin Kemiöön kuin Saloonkin. 

Historiallinen kanava

Strömman kanavalla on ollut tärkeä merkitys Suomen rannikon teollisuus- ja liikennehistoriassa ja se oli vilkas tie- ja meriliikenteen risteyskohta. Kanavan ruoppaus aloitettiin 1840-luvulla ja samalla kanavan ympärille kehittyi asutusta ja palveluita sekä ensimmäinen silta. Strömman nykyinen läppäsilta valmistui vuonna 1968. Vanhan Strömman kanavan ylittää 1897 rakennettu kääntösilta ja alue on merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö.

Maantieliikenteen kehittyessä liikenne Strömman kanavassa väheni, mutta kanava on edelleen ainutlaatuinen kohde, jonka historia on hyvin säilynyttä. Esimerkiksi vanha luotsitupa 1850-luvulta ja kanavavartijan asuinrakennus ovat erityisiä nähtävyyksiä, koska Strömmassa toimi Suomen ainoa kanavan yhteyteen rakennettu luotsiasema.

Aktiivista elämää saaristossa  

Merellisestä ja luonnonläheisestä miljöön lisäksi Strömman alueella on paljon vapaa-ajan toimintaa ympäri vuoden. Strömma-Dahlbyn kyläyhdistys järjestää alueen asukkaille erilaisia aktiviteetteja, kuten kirpputoreja. Yhdistys on myös suurena ponnistuksena remontoinut Strömman makasiinin kyläläisten kohtaamispaikaksi. Eikä Kemiönsaaren lukuisten liikunta- ja ulkoiluaktiviteettien pariinkaan ole pitkä matka.

Naapuruston ominaisuudet

Luonnonympäristö
meren äärellä
metsän reunalla
saaristossa
puistojen vehreyttä
pellon laidalla

Rakennettu ympäristö
pientaloasumista
maaseudun rauhaa
vapaa-ajan asumista

Rakennuskanta
omakotitaloja
puutaloja
uudiskohteita
vapaa-ajan asuntoja
tontteja

Naapuruston erityispiirteet
kulttuurihistoriallinen

Alue on
kaksikielinen

Kirjoituksia naapurustoista

Naapuruston hintataso info

Asuntojen myyntihinnat

Keskihintaa vähemmän
Keskihinta Turussa: 2090 €/m2
Hintataso on suuntaa-antava.

Naapuruston asukkaat info

Pääasiallinen elämäntilanne

työssäkäyvät 36 % opiskelijat 7 % eläkeläiset 46 % alle 14-vuotiaat 12 % muut 18 %
% asukkaista

Asumisen tapa


omistusasunnoissa 91 % vuokralla 5 % muut asumismuodot 3 %
% asumisesta

Asukkaiden keskimääräinen ikä

52 vuotta
Leaflet | ...

70 km Turun keskustaan
38 km Salon keskustaan