Luonnonmaa

Naantali

Luonnonmaan saarella voi valita asuinpaikkansa joko meren rannalta tai metsäisten maaston keskeltä. Alue on rauhallista ja väljästi rakennettua, mutta sen suosituimmat naapurustot sijaitsevat vain muutamien kilometrien päässä Naantalin keskustan palveluista.

Luonnonmaa on Naantalin keskustan lounaispuolella sijaitseva saari, jonka suurimmat erilliset naapurustot ovat Viiala, Linnavuori, Kaivola ja Kultaranta. Pinta-alaltaan saari on melko suuri, mutta Luonnonmaalla asuu ainoastaan reilu kymmenesosa koko Naantalin asukasluvusta. Luonnonmaalla on siis nimensä mukaisesti paljon asuttamatonta luontoa. Suurin osa asutuksesta sijaitsee Rymättyläntien varressa, jota pitkin myös Turun seudun liikenteen eli Fölin bussit liikennöivät päivisin Naantalin keskustan ja saariston välillä. Autolla Rymättyläntietä pitkin hurauttaa Turun keskustaan alle puolessa tunnissa.

Kansallisesti tunnetuin Luonnonmaan naapurustoista on Kultaranta, jossa sijaitsee tasavallan presidentin kesäasunto, viihtyisä omakotitaloalue ja Kultarannan alakoulu. Kultarannassa oleva tasavallan presidentin kesäasunto on ehtinyt palvella jo kaikkia Suomen 12 presidenttiä.

Kultarannan lisäksi muut Luonnonmaan omakotialueet sijaitsevat lähellä Naantalin keskustaan johtavaa Ukko-Pekan siltaa. Poikkeuksen tekee Merimaskun vastarannalla sijaitseva moderni Porhonkallion asuinalue, josta löytyy myös venesatama, uimaranta ja luontopolku nimeltä Kultaranta Kuru.

Muuten Luonnonmaan asutus koostuu lähinnä harvaan asutuista kylistä luonnon keskellä. Haijainen on alle sadan asukkaan alue, jossa on runsaasti maisemallisesti arvokkaita peltoalueita ja muun muassa luontopolku laavuineen, valaistu hiihtolatu ja frisbeegolfrata. Myös Villan uimapaikka on lähellä. Saaren kaakkoisosassa sijaitseva Käkölä puolestaan on yksi Luonnonmaan 17 keskiaikaisesta kylästä, joka on väljästi asuttu ja jossa on myös lähisaarten yhteysliikenteen venesatama.

Luonnonmaalle rakennetaan jatkuvasti uutta – esimerkiksi 2010-luvun jälkimmäisellä puoliskolla Kaivolaan rakennettiin useiden kymmenien pientalotonttien asuinalue. Luonnonmaalla järjestettiin myös vuonna 2022 asuntomessut, jolloin saarelle valmistui uusi merellinen asuinalue Lounatuuli ja sen yhteyteen venesatama ja rantapuisto.

Luonnonmaalle valmistuu v. 2023 perhetalo, jossa yhdistyy koulu, päiväkoti ja muita lapsiperheiden palveluita. Perhetalon läheisyyteen on kaavoitettu satoja uusia asuntoja ja alueelle tulee ruokakauppa ja huoltoasema sekä uusia liikunta- ja ulkoilualueita. Bussillakin pääsee tulevaisuudessa keskustaan kätevämmin, sillä alueen julkista liikennettä kehitetään.

Naapuruston ominaisuudet

Luonnonympäristö
meren äärellä
saaristossa
metsän reunalla
järven läheisyydessä
puistojen vehreyttä
pellon laidalla
mäkimaisemaa

Rakennettu ympäristö
pientaloasumista
maaseudun rauhaa
vapaa-ajan asumista

Rakennuskanta
omakotitaloja
uudiskohteita
vapaa-ajan asuntoja
puutaloja
rivitaloja

Naapuruston erityispiirteet
kulttuurihistoriallinen

Alueella on
luonnonsuojelualue

Kirjoituksia naapurustoista

Naapuruston hintataso info

Asuntojen myyntihinnat

Keskihintainen
Keskihinta Turussa: 2090 €/m2
Hintataso on suuntaa-antava.

Naapuruston asukkaat info

Pääasiallinen elämäntilanne

työssäkäyvät 40 % opiskelijat 7 % eläkeläiset 40 % alle 14-vuotiaat 13 % muut 10 %
% asukkaista

Asumisen tapa


omistusasunnoissa 60 % vuokralla 38 % muut asumismuodot 2 %
% asumisesta

Asukkaiden keskimääräinen ikä

49 vuotta
Leaflet | ...

18 km Turun keskustaan