Herkkuja historiannälkäisille – Tee päivämatka Raisioon!

Anna | 11.2.2021

Moni tuntee Raision shoppailumahdollisuudet, mutta Raisiosta löytyy myös monia kiinnostavia nähtävyyksiä. Näillä vinkeillä tutustut Raision vähemmän tunnettuun puoleen ja vietät talvilomapäivän Raision kiehtovimpien historiallisten nähtävyyksien parissa!

Raisio tunnetaan erityisesti shoppailijan paratiisina, jonne on helppo ja mukava lähteä päiväksi tekemään isot ja pienet ostokset. Mutta tiesitkö, että Raisiossa on monia mielenkiintoisia historiallisia kohteita tai että Raisiosta löytyy upea ja mittava luontopolkujen verkosto? 

Esittelemme tässä blogitekstissä Raision historiallisia nähtävyyksiä, joiden äärellä viihtyy mainiosti talvilomapäivän. Aiemmin kerroimme, mille Raision lukuisista luontopoluista kannattaa suunnata talvipäivän viettoon. Laita siis ostoskassit hetkeksi sivuun, ja innostu Raision vähemmän tunnetusta puolesta!

Raision keskuspuiston puun oksilla jääkiteitä ja taustalla kerrostalo.
Raisio tarjoaa upeita päiväretkikohteita kulttuurin nälkäisille. Oletko valmis seikkailuun? © hoods.fi

Raision Vaskipolku vie retkeilijän matkalle menneeseen 

Historia on vahvasti läsnä Raisiossa – onhan alueella ollut asutusta mahdollisesti jo kivikaudella, ja vanhimmat kirjalliset maininnat Raisiosta ovat peräisin 1200-luvulta. Raision kaupunki ja Turun yliopisto ovat tehneet mittavaa yhteistyötä, jonka ansiosta alueella on tehty monia kiinnostavia arkeologisia löytöjä. 

Menneisiin aikoihin ja Raision historiaan voi tutustua Vaskipolulla, jonka varrella löytyy monia rautakauden aikaisia muinaisjäännöksiä, kuten polttokenttäkalmistoja, linnasmäki sekä tutkijoita erityisesti ihastuttanut rautakautinen asuinpaikka, joka oli ikäänsä nähden verrattain hyvin säilynyt. 

Ihalan ja Kuloisten alueella sijaitseva Vaskipolku on kokonaisuudessaan noin kaksi kilometriä pitkä lenkki, joka on kätevää kiertää kävellen. Maasto on helppokulkuista, ja soveltuu siksi suurimmaksi osaksi myös liikuntarajoitteisille. Vaskipolun kiertämisen voi aloittaa Huhkon kartanolta, joka ei suinkaan ole peräisin rautakaudelta, mutta huokuu sekin omaa kiinnostavaa historiaansa!

Raision Petäsmäen talvinen maisema, jossa lunta ja jäisiä puitia.
Raision historiaan voi tutustua ulkoilemalla Vaskipolulla tai ihastelemalla kaivauksista löytyneitä aarteita Museo Harkossa. © Ulla Jousimo

Vaskipolulla tehdyistä löydöksistä kertovat polun varrella olevat opastaulut, ja Raision kirjastotalolta voi ostaa Vaskipolkua varten myös opaslehtisen. Polun saloihin voi tutustua myös Museo Harkon tuottamalla mobiilikierroksella, jossa oppaana toimii oma kännykkä! 

Vaikka arkeologiset kaivaukset lisäävätkin ymmärrystämme historiasta, paljon on silti asioita, joita emme tiedä. Polun varrella voikin syventyä pohtimaan, millaista alueen asukkaiden elämä on ennen muinoin ollut, ja keitä alueella on oikein elänyt. Jos käveleminen historiallisessa miljöössä tempaa mukaansa, myös naapurikunta Naantalista löytyy vastaavanlainen opastettu kävelyreitti.

Vaskipolun esinelöydöt näytteillä museossa 

Historiallisen Vaskipolun kiertämisen jälkeen kannattaa ehdottomasti suunnata Museo Harkkoon, jossa avautuu 15.1.2021 Vaskipolun varrella olevan Siirin polttokenttäkalmiston löydöksiä esittelevä näyttely (HUOM! Varmistathan ajantasaisen tiedon museon sivuilta, sillä rajoitusten vuoksi museo saattaa olla suljettu). Kun Vaskipolulla on ensin saanut kulkea rautakaudella eläneiden asukkaiden jalanjäljissä, voi Museo Harkossa seuraavaksi nähdä, millaisia esineitä alueen kaivauksilta on oikein löytynyt. 

Vaskipolku ja museo Harkko muodostavat oivallisen parin historian nälkäiselle päiväretkeläiselle. Museo on myös itsessään vierailun arvoinen kohde kaikille, jotka haluavat oppia lisää alueen historiasta ja innostua kiinnostavista löydöistä. Arkeologisten löytöjen lisäksi museossa voi nauttia kattavasta taidekokoelmasta, joka esittelee virolaisten, suomalaisten ja venäläisten taitelijoiden töitä. 

Taideteokset saavat mielikuvituksen lentoon

Historiaan voi tutustua Raisiossa myös taiteen keinoin. Raisiossa on monta hienoa ilmaista ulkotaideteosta, jotka kertovat historiasta kukin omalla tavallaan. Matka-aikatauluun kannattaa sovittaa ainakin Tiina Vainion teos Ajan rajat Raision kirjastotalolla. Teos kuvaa, missä veden ja maan raja on kulkenut eri aikoina alueen historiassa. 

Karmelinpuistossa Raision keskustassa sen sijaan löytyy näyttävä kivilabyrintti, jonka taiteilija Tarja-Orvokki Virtanen suunnitteli yhdessä lasten ja nuorten kuvataidekoulun oppilaiden kanssa. Maantasalla teos näyttää perinteiseltä labyrintiltä, mutta ylhäältä katsottuna näkee, miten se jäljittelee Mahittulan naapurustosta löydetyn hopeasoljen ornamentteja. Tiesitkö muuten, että Karmelinpuistossa on myös jalopuualue? Nämä puut osaisivat ikänsä puolesta varmasti kertoa jännittäviä tarinoita Raision menneisyydestä! 

Raision kaupungintalon edustalla Kaaret-taideteoksen kolme valaistua kaarta.
Raision Kaaret-taideteos hohtaa aivan keskustan ytimessä. © hoods.fi

Raision tuorein taideteos on kaupungintalon edustalla sijaitseva näyttävä “Kaaret”. Tämä Mika Natrin kolmesta teräksisestä kaaresta koostuva teos on näyttävä päivällä, mutta herää valoineen todella henkiin illan hämärtyessä. 

Raisiossa on monia muitakin julkisia taideteoksia, joista voi koota mieleisenä galleriakierroksen päiväretkelle! Kierroksella oppaana voi hyödyntää Museo Harkon tarjoamaan mobiiliopastusta

Erikoinen valoilmiö taivaalla ja luminen tie Raision Petäsmäessä.
Onko luonto matkinut Mika Natrin Kaaret-teosta vai toisinpäin? © Ulla Jousimo

Raision kirkossa mennyt ja nykyisyys kohtaavat  

Raision kirkko on yksi maamme vanhimmista kirkoista, minkä takia se onkin oivallinen retkikohde historian nälkäisille. Legendan mukaan kirkon rakensivat jättiläiset Killi ja Nalli, ja kirkon viereiseltä puistoalueelta löytyykin kuvanveistäjä Harry Kivijärven kaksikkoa kuvaava teos. 

Kivipaasista tehty taideteos Killi ja Nalli lumisena iltana Raisiossa.
Killi ja Nalli on näyttävä kivinen taideteos kirkon edustalla. © hoods.fi

Raision kirkon rakennusvuoden on arvioitu olevan 1305, ja vaikka rakentajina eivät välttämättä ahkeroineetkaan jättiläiset, on kirkko silti monella tapaa erityinen paikka. Sieltä esimerkiksi löytyy monia kiinnostavia esineitä, kuten keskiaikainen ehtoollisvälinekaappi ja 1300-luvulta peräisin oleva näyttävä krusifiksi. Historiaa huokuvat myös hautakivet kirkon aulassa, jotka ovat todennäköisesti Suomen vanhimmat!

Raision kirkko ei kuitenkaan ole pysähtynyt historiaan, sillä kirkon hautausmaalla on 90–luvulla rakennettu uniikki muistolehto, jollaista ei toistaiseksi löydy muualta maailmasta. Kirkkauden kappeliksi nimetty uurnahautausmaa on lasisine seinineen näyttävä ulkoapäin, mutta tarjoaa todellisen yllätyksen sisällä: sen ensimmäisen kerroksen maalattiaa peittää ympäri vuoden vehreä kasvillisuus. 

Arkkitehti Bey Hengtin suunnittelema kappeli tarjoaakin ainutlaatuisen paikan hiljentymiseen, ja jättää oman erityisen jälkensä Raision kirkon pitkään historiaan. 

Palava lyhty lumessa Raision muistolehdossa.
Muistolehdon lyhdyt luovat hartaan tunnelman kirkon ympäristöön. © hoods.fi

Lähemmäs nykyaikaa – kartanoita, kuppikiviä ja maaseutuidylliä 

Raisiosta löytyy myös mielenkiintoisia rakennuksia ja kortteleita ihasteltavaksi, kuten Katteluksen asuntomessualue vuodelta 1997 Kaanaan alueella sekä Vatselan kylämiljöö, jonka lauta-aidat ja kapeat hiekkatiet kutsuvat ihastumaan Kerttula-Pirilän naapurustoon

Raisiossa sijaitsee myös upeat empiretyyliset kartanot – Hintsan kartano Mahittulassa ja Huhkon kartano Kuloisissa. Molemmat kartanorakennukset ovat peräisin 1800-luvulta ja Hintsan kartanon arkkitehtina on todennäköisesti toiminut Carl Ludvig Engel. 

Hintsan kartanon läheltä Mahittulantien itäpuolella kannattaa myös tiirailla kallion korkeinta kohtaa – sieltä löytyy nimittäin yksi Kummalan kuppikallioista! Tutkiessa kiveen rautakaudella hakattuja kuppeja voi todella aistia historian havinan. 

Raision lähimatkailijan villeimmät vinkit

Lähimatkaan kuuluu oleellisena osana tietysti hyvä ruoka! Historian ystävä syö Raisiossa lounaan ihastuttavassa Krookilan kotiseutukeskuksessa ja tutustuu samalla paikan pitkään historiaan. Myös Raision keskustan yhdeksän ravintolaa tarjoavat juuri sopivan määrän maittavia vaihtoehtoja nälkäisille!  

Krookilan kotiseutukeskuksen punaiset talot lumihangen ympäröimänä.
Krookilan kotiseutukeskuksen ympäristössä on aitoa maalaistunnelmaa. © hoods.fi

VINKIT LAPSILLE: Perheen pienimmätkin tampautuvat mukaan oppimatkalle historiaan museo Harkon tarjoamalla mobiilikierroksella, joka esittää teksti- ja kuvaopastusten lomassa hauskoja tietovisakysymyksiä! Mobiiliopastus toimii ilman latausta kännykän ja muiden mobiililaitteiden selaimessa.

Lapsia ilahduttavat myös Raision monet ulkotaideteokset, jotka kutsuvat pönöttämisen sijaan leikkimään. Esimerkiksi Karmelinpuiston kivilabyrintti on paitsi kaunis, myös verraton leikkipaikka kaikille lapsenmielisille! 

Näiden vinkkien avulla on helppo suunnata talvilomapäivän viettoon Raisioon! Jos Raision historialliset nähtävyydet ovat kuitenkin jo tuttuja, mitäpä jos lähtisit jollekin Raision lukuisista luontopoluista? Kurkkaa myös lähilomavinkit naapurikaupunki Naantaliin ja Kaarinaan.  

Aurinkoinen luminen maisema merelle ja Pernon telakan nostureille Raision satamasta.
Raision luontopolut tarjoavat sekä metsäisiä että merellisiä elämyksiä. (Klikkaa kuvaa lukeaksesi lisää!) © Juuso Rantanen

Lähimatkalle mars! 

Me Know Your Hoodsilla päätimme kartoittaa lähiseutujen parhaita helmiä talvilomaa silmällä pitäen. Aina ei nimittäin tarvitse lähteä kauas lomanviettoon, sillä lähiseuduilta löytyy vierailemisen arvoisia kohteita ihan jokaiselle. Esittelemmekin tulevilla viikoilla lähiseutujen tarjoamia lähimatkaideoita, joilla irtiotto arjesta on taattu. Jokaisessa blogissa tulee olemaan myös vinkkejä lasten talviloman viettoon!

Matkan tueksi kannattaa kurkata muitakin itseäsi mahdollisesti kiinnostavia kohteita Raision kaupungin sivuilta.

Kerro myös blogin kommenttiosiossa, mitä pidit näistä Raision historiallisista kohteista ja jos sinulla on lähimatkailijoille lisää hyviä vinkkejä Raisioon! Entä mikä on oma suosikkikohteesi lähimatkailuun?

- Anna & Know Your Hoods tiimi

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu. Lämna en kommentar och börja diskussionen :)