Lähimatka Kaarinaan – taidetta, runoutta ja historian havinaa

Anna | 11.2.2021

Miltä kuulostaisi talvilomapäivä Kaarinassa? Kaarinan monet kiinnostavat päiväretkikohteet kutsuvat taide-elämysten ja upean kulttuurimiljöön äärelle. Näiden vinkkien avulla tutustut kaupunkiin ja vietät elämyksellisen lomapäivän!

Tiedätkö jo, mitä löytyy Kaarina-talosta talven 2021 päiväretkelle? © Kaarinan kaupunki

Big Blue 

Korkean talon seinässä suuri maalattu sinivalas puunlatvojen yläpuolella.
Big Blue teos kohoaa Piispanristillä puiden latvojenkin yläpuolelle. © hoods.fi

Joko olet käynyt tervehtimässä Kaarinan Piispanristin sinivalasta? Tämä kuvataiteilija Mauri Kososen ja arkkitehti Heimo Paukkusen valo- ja lasiteos komeilee Vanhan Hartwallin panimorakennuksessa osoitteessa Kairiskulmantie 12. Työmatkalaiset ovat saattaneet nähdä valaasta vilahduksen Piispanristin liikennevaloissa, mutta valaan luona kannattaa ehdottomasti vierailla ajan kanssa, sillä yli 30 metrin korkeuteen nouseva teos ihmetyttää ja ihastuttaa katsojaa. 

Big Blue koostuu yli 180:stä suuresta lasilevystä ja aidon valaan kokoinen sinivalas on 25 metriä pitkä. Iltaisin vedenalaiset valot saavat teoksen pinnan väreilemään. Rakennus onkin kuin eriskummallinen ikkuna valtameren syvyyksiin – meri keskellä kaupunkia. Tällaisia julkisia taideteoksia on totuttu näkemään vain suurkaupungeissa, minkä vuoksi onkin upeaa, että nyt sellainen on ihasteltavana Kaarinassa!

Kavalton tila

Kavalton tilan hirsimökki talvella auringonpaisteessa.
Kavalton tilan idylliset puitteet ja luonnonrauha hemmottelevat lähimatkailijoita. © Kavalton tila

Kavalton tila on yksi Kaarinan Piikkiöön kätketyistä lähimatkailun salaisista helmistä. Upea maaseutuidylli tarjoaa uskomattomat puitteet juhlien järjestämiseen, rentoutumiseen, lomailuun ja herkutteluun keskellä koskematonta luontoa. Kavalton tilalla on myös mahdollisuus harvinaiseen suomalaiseen herkkuun, nimittäin savusaunaan. Etenkin nyt korona-aikaan tilalla on voinut esimerkiksi nauttia pienellä porukalla savusaunan löylyistä tai viettää iltaa laavulla nuotion ääressä.

Lisäksi tilan hirsimökkien ja pienen lammen ympäristöstä löytyy erinomainen kattaus mielenkiintoisia aktiviteetteja. Huimapäisemmille löytyy kaikennäköistä vaijeriliukuradasta jousiammuntaan ja inkkarimelontaan. Rentoutumista kaipaavat voivat hemmotella itseään hieronnalla tai vaikka äänimaljarentoutuksella.

Toki majoittuminen tilalla ja sen aktiviteetit vaativat pientä lompakon raotusta. Mikäli lomakossa kuitenkin asustaa Matti, voi päiväretkelle lähteä Meri-Piikkiön ihastuttavaan luontoon aivan ilmaiseksi joko Kavalton tilan läheisyyteen tai vaikkapa Harvaluodon saarelle.

Tiesitkö, että meillä on menossa tällä hetkellä Lähimatkahaaste Instagramissa, jonka palkintona on majoitus ja aamiainen kahdelle Kavalton tilalla! Käy itsellesi uudessa paikassa, liitä kuvaasi #lähimatkahaaste ja osallistu arvontaan. :)

Kaarinan kartanot 

Kaarinan ihastuttavat kartanot ovat hyviä päiväretkikohteita lähilomalla. Esimerkiksi Kuusiston taidekartanossa voi kesäisin vierailla taidenäyttelyissä, mutta talvellakin kartanon ympäristö tarjoaa tekemistä. Voit esimerkiksi kiertää Kappelinmäen suojelualueella sijaitsevan lahopuuveistospolun, ja nauttia kävellessä paitsi taiteesta myös ympäröivästä kulttuurihistoriallisesta miljööstä ja Kuusistonlahden kauniista luonnosta. 

Punainen puinen kartano lumisen maiseman keskellä Kaarinan Kuusistossa.
Kuusiston taidekartanon miljöö viehättää talvellakin. © hoods.fi

Kuusiston taidekartano sijaitsee lähellä Piispanlinnan rauniota ja niiden historiat nivoutuvatkin kiinnostavasti yhteen. Kuusiston taidekartanon lisäksi Kaarinassa riittää paljon muitakin kiinnostavia kartanokohteita, joilla on pitkät ja vaiherikkaat historiat. Esimerkiksi Koriston kartanon vilja-aitat ovat vanhimpia Varsinais-Suomessa säilyneitä aittoja. Koriston Vanha talli sen sijaan on peräisin 1700-luvulta ja sen tiloissa toimii tällä hetkellä Kaarina-seura, joka järjestää vaihtuvia tapahtumia ja näyttelyitä silloin, kun poikkeusaika ei estä. 

Lisäksi Kaarinassa on asumiskäytössä viehättäviä kartanoita, joista osaa voi ihailla ulkoapäin ja osassa järjestetään esimerkiksi juhlapalveluita. Tutustuimme vuoden 2020 alussa lämminhenkiseen ja taidolla remontoituun Voivalan juhlakartanoon ja voit lukea kokemuksista aiemmasta blogikirjoituksestamme Voivalan juhlakartanosta ja sen ihastattuvasta pariskunnasta

Punainen vanha puutalli lumen peitossa
Koriston tallit ovat peräisin 1700-luvulta, mutta edelleen täynnä elämää, sillä Kaarina-seura järjestää talleilla vaihtuvia tapahtumia. © Arja Markkanen

Mökki Galleria 

Lähiloman suloinen helmi, Mökki Galleria, kietoo vierailijat tunnelmalliseen idylliin Kaarinan Rauhalinnassa. Tässä pienessä mökissä mieli virkistyy taide-elämysten äärellä. Mökissä voi nauttia vaihtuvista näyttelyistä ja erilaisista tapahtumista sekä ostaa käsityöaarteita. 

Mökillä on pitkä ja kiinnostava historia ja onkin ilo, että tämä piskuinen kahden huoneen tupa on avoinna vierailijoille koronatilanteen salliessa. Mökki Gallerian vierailemisen ohessa voit pistäytyä myös läheisille Rauhalinnan luontopoluille! Käy siis lyhyemmälle tai pidemmälle visiitille, jos kaipaat lautalattioiden narinaa ja virkistävän piristysruiskeen talven keskelle.

Mökki Galleria on auki tiistaista perjantaihin ja löytyy osoitteesta Iso-rauhalinnantie 5

Punainen pikkumökki talvella lumen keskellä.
Mökki Galleriaa ei kannata jäädä ihastelemaan vain ulkoa, sillä sisällä odottaa oikea taiteen aarreaitta! © Jussi Kantola

Kaarina-talon näyttelyt 

Lähimatkalla voi suunnata myös Kaarinan keskustassa sijaitsevaan Kaarina-taloon, joka tarjoaa vaihtuvia näyttelyitä kahdessa kerroksessa. Helmikuussa Kaarina-talon näyttelyt tutustuttavat kävijän paikalliseen taiteeseen, kun alakerrassa on esillä kaarinalaisten harrastetaiteilijoiden töitä ja toisen kerroksen näyttely esittelee Kaarinassa eläneen taiteilija Gotfried Huotarin elämää ja teoksia. Kaarina-talon näyttelyt ovatkin oivallinen tapa tutustua Kaarinaan uudesta näkökulmasta!

Kaarinatalon kirjahyllyjä ja suuren ikkunat kuvattuna katon rajasta.
Kaarinatalolla on monipuolisia kulttuurimahdollisuuksia kirjastosta näyttelyihin. © Kaarinan kaupunki

Ravattulan Ristimäki

Ravattulan Ristimäeltä Kaarinan Auranlaaksosta löytyy Suomen vanhimman toistaiseksi tunnetun kirkkorakennuksen jäännökset. Kirkon arvellaan olevan peräisin 1100–1200-luvuilta, mikä tekeekin siitä loistavan lähimatkakohteen kaikille, jotka haluavat oppia lisää historiasta!

Alueella on nähtävissä kirkkomaata ympäröineen kiviaidan perustus sekä ennallistus paikalla, jossa kirkko sijaitsi. Talvella jäännökset saattavat kuitenkin olla piilossa lumen alla. Jos olet kiinnostunut lähialueiden muinaishistoriasta laajemminkin, löytyy myös läheisestä Raisiosta monia kiinnostavia historiallisia nähtävyyksiä, joista voit lukea lisää Raision kulttuurikohteista kertovasta blogistamme.

Ravattulan Ristimäellä ollaan vuoden 2021 aikana suunnittelemassa opastauluja sekä opastettuja kierroksia ja muinaispolkua. Ennen niiden valmistumista voi kuitenkin käydä paikan päällä aistimassa historian havinaa ja lukea lisätietoa Ravattulan Ristimäki -hankkeen kattavilta nettisivuilta. Sivuilta löytyy tietoa esimerkiksi Ravattulan muinaispuvusta, jonka malli on kehitetty kaivauksissa tehtyjen vaatelöytöjen perusteella. 

Luminen kuusi ja korkeiden puunrunkojen reunustama tie auringonvalossa.
Kaarina tarjoaa monenlaisia metsäelämyksiä koko perheelle. © hoods.fi

Vinkki lapsille!

Kaarinassa on paljon kivaa talvilomapuuhaa myös perheen pienimmille. Kaarinan sivuilta voi esimerkiksi tulostaa aarrekarttoja, jotka johdattavat pienet etsijät liikuntaleikkiaarteiden äärelle. Eri alueille löytyy oma karttansa, joten voitte käydä metsästämässä leikkiaarteita esimerkiksi Kuusistossa tai Tuorlassa, tai vaihtoehtoisesti lähteä seikkailulle koko Kaarinan alueelle! 

Lähimatkalle mars! 

Me Know Your Hoodsilla päätimme kartoittaa lähiseutujen parhaita helmiä talvilomaa silmällä pitäen. Aina ei nimittäin tarvitse lähteä kauas lomanviettoon, sillä lähiseuduilta löytyy vierailemisen arvoisia kohteita ihan jokaiselle. Esittelemmekin tulevilla viikoilla lähiseutujen tarjoamia lähimatkaideoita, joilla irtiotto arjesta on taattu. Jokaisessa blogissa tulee olemaan myös vinkkejä lasten talviloman viettoon!

Jos sinua kiinnostaa Kaarinan ulkoilukohteet, voit käydä poimimassa vinkit blogistamme Kaarinan parhaimmista näköalapaikoista. Voit myös tutustua Raision historialliseen puoleen ja kuulla vinkkejä talviseen saaristoon.  

Käy lukemassa Kaarinan upeista luontokohteista blogissamme (klikkaa kuvaa!). Moni luontokohteista on aivan lähellä edellä suositeltuja lähimatkakohteita. © hoods.fi

Kerro myös blogin kommenttiosiossa, mitä pidit näistä Kaarinan kohteista ja jos sinulla on lähimatkailijoille lisää hyviä vinkkejä Kaarinaan! Entä mikä on oma suosikkikohteesi lähimatkailuun?

-Anna & Know Your Hoodsin tiimi

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Maarit Hedman

Kuusistossa on myös Juurvallin kalliot,josta aukeaa hieno panoraama Kuusiston kirkolle päin.

20.3.2021 7:43Vastaa
1 0