Valokuvaaja Jyri Aerikkalan vinkit pimeän vuodenajan kuvaamiseen

Ninna | 21.11.2020

Pimeä ja sateinen vuodenaika ei välttämättä houkuttele lähtemään ulos kameran kanssa, mutta sen vuoksi ei kuitenkaan tarvitse luopua valokuvausharrastuksesta. Pyysimme valokuvaaja Jyri Aerikkalaa paljastamaan parhaimmat vinkit, joilla pimeyden keskellä piilevän kauneuden saa tallennettua valokuviin.

Kun syksyn ruska on päättynyt, voi harmaa marraskuu tuntua valokuvaajasta lannistavalta. Jyri Aerikkalan Instagram-tilillä (käyttäjänimi @aerijyr) on kuitenkin toinen toistaan upeampia kuvia Turun seudulta, vaikka päivät pimenevät ja säät vaihtelevat.

Halusimmekin tutustua kuvaajaan paremmin, ja pyytää häneltä neuvoja siihen, miten mekin voisimme ottaa kauniita kuvia näinä pimeinä vuodenaikoina. Sillä harmaat kelit eivät oikein houkuttele valokuvaamaan.

Littoistenjärven laituri tyynellä järvellä upean värisen taivaan heijastuessa järven pintaan.
Pimenevistäkin päivistä löytyy kiehtovia värejä ja valoja, kuten tässä kuvassa pakkasaamuna Kaarinassa © Jyri Aerikkala

Valokuvaus tuo mielenrauhaa

Katsellessa Jyrin lumoavia kuvia ei uskoisi, että hänen taipaleensa valokuvauksen parissa lähti käyntiin vasta viisi vuotta sitten, jolloin Jyri aloitti valokuvaamisen kännykkäkameralla. Kuvaamisen viedessä mukanaan Jyri siirtyi käyttämään järjestelmäkameraa, joka tarjosi tilaisuuden monipuolisempien kuvien ottamiseen. 

Nyt käytössä onkin jo kolmas järjestelmäkamera, ja viidessä vuodessa valokuvauksesta on tullut Jyrille tärkeä osa elämää.

“Valokuvaus merkitsee minulle hetkeen pysähtymistä, mielenrauhaa ja oman luovuuden esiin tuomista” - Jyri

Soutuvene Kemiönsaaressa rannalla puiden ja kaislojen kehystäessä merimaisemaa.
Rauhallista tunnelmointia Kemiönsaaressa © Jyri Aerikkala

Loppusyksyn värit tallentuivat suosikkivalokuvaan

Aloittaessaan valokuvauksen Jyri kuvasi erityisesti makrokuvia, eläimiä ja toisinaan muotokuvia, mutta nykyään hän keskittyy kuvaamaan erityisesti maisemia. Instagramissa Jyrin kuvat ovat kiinnittäneet myös suuremman yleisön huomion, ja häntä on pyydetty esimerkiksi ylläpitämään Visit Finlandin Instagram-tiliä viikon ajan. Jyri myös voitti kunniamaininnan Know Your Hoodsin Väriä-valokuvakisassa

Maisema Katariinanlaakson kallioilta, joissa näkyy kallioita, vehreitä puita ja horisontissa aurinko.
Viidessä vuodessa Jyri on kehittynyt persoonallisen tyylin omaavaksi maisemakuvaajaksi. Turun Katariinanlaakson kalliot pääsevät oikeuksiinsa Jyrin ikuistamassa tunnelmallisessa värimaailmassa. © Jyri Aerikkala

Viimeaikaisista kuvista Jyrin ehdoton suosikki on syksyn värien täyteinen otos Liedon Vanhalinnan portaista, missä kellastuneiden lehtien värit tuovat mukavaa kontrastia usvan ympäröivään maisemaan.

Liedon Vanhalinnan portaat kirkkaanväristen  syksyn lehtien peitossa.
Jyrin suosikkikuva viimeaikaisista otoksistaan on otettu Liedon Vanhalinnasta usvaisena syyspäivänä © Jyri Aerikkala

“Kiehtovinta loppusyksyn aikana kuvaamisessa on ehdottomasti viileiden aamujen mukana tuomat sumut värikkäineen auringonnousuineen ja -laskuineen. Olisi mahtava ikuistaa myös upeat taivaalla loimuavat vahvat revontulet, mitä täällä etelässä vähemmän nähdään.” - Jyri

Aamu usva ja sen kostuttama ruohikko Kaarinassa.
Ilta-auringon ja usvan koristelema nurmimaisema Kaarinasta © Jyri Aerikkala

Parhaimmat kuvauskohteet Kaarinan Littoistenjärvellä

Jyri on syntynyt ja viettänyt lapsuutensa Maskussa, mutta muutti Kaarinaan noin neljä vuotta sitten. Hänen mukaansa palvelut ovat lähellä Kaarinassa, mutta myös hyviä ulkoilumahdollisuuksia on paljon. Jo neljässä vuodessa Kaarina on tehnyt niin lähtemättömän vaikutuksen, ettei valokuvaaja suunnittele poismuuttoa:

“Kun tänne on kerran muuttanut, ei täältä helpolla pois halua lähteä.”

Jyrin mukaan Kaarinassa yhdistyvät luontevasti kaupunkielämä ja luonnonläheisyys. Niin naapurustosta kuin Turun seudulta ylipäätään löytyy monia hyviä kohteita valokuvaamiseen. Jyrin yksi suosikkikuvauskohteista onkin Kaarinan Littoistenjärvi

“Järveä kiertää mukava luontopolku, jonka varrella voi pysähtyä nauttimaan retkieväitä, napsimaan hienoja kuvia upeista järvimaisemista ja pulahtaa vaikka uimaan” - Jyri

Auringonlasku Littoistenjärvellä, syksynlehtiä ja pitkälle horisonttiin kurkottava laituri.
Littoistenjärvi on yksi Jyrin ehdottomista suosikkikohteista valokuvaamiseen omassa naapurustossaan. © Jyri Aerikkala

Kaarinan lisäksi Jyri kuvaa ahkerasti myös Ruissalon kansanpuistossa, jonka upea luontoa ja merimaisema puhuttelevat valokuvaajaa. Jyri on huomannut, että vesi esiintyy elementtinä hänen kuvissaan toistuvasti.

Kuohuavat meren rannan aallot ja niistä nousevat kalliot upean ilta-auringon värjääminä.
Turun Ruissalo on erinomainen paikka napata auringonlaskun värjäämiä merimaisemia © Jyri Aerikkala

Marraskuu kysyy valokuvaajalta mielikuvitusta 

Ruskan upean väriloiston päätyttyä voi kiinnostavien kuvauskohteiden löytäminen olla vaikeaa. Jyri myöntääkin, että marraskuu on mahdollisesti yksi haastavimmista kuukausista valokuvaamisen kannalta. Marraskuussakaan ei silti tarvitse jättää kameraa hyllylle pölyttymään.

“Maisemaan ei saa sisällytettyä juurikaan värejä, mutta tunnelmaa kuviin saa esimerkiksi kynttilöillä, lyhdyillä tai muilla erilaisilla valoilla” - Jyri

Soutuvene Kemiönsaaressa meren rannalla kiinnitettynä laituriin pimeän tullessa ja auringon viimesäteiden hohtaessa puiden siluetin takaa horisontissa.
Kemiönsaaren rannalla Jyri on onnistunut ikuistamaan tunnelmallisen hetken ja auringon viimeisen hohteen horisontissa © Jyri Aerikkala

Valokuvaaja voi myös kääntää katseensa kohti taivasta. Jos marraskuu tarjoilee kirkkaita öitä, tulee tähtitaivaan valokuvaaminen mahdolliseksi, ja silloin koko linnunrata on valokuvaajan ulottuvilla. Käyttämällä mielikuvitusta voikin Jyrin mukaan onnistua nappaamaan puhuttelevan valokuvan pimeästä vuodenajasta huolimatta! 

Innostu kuvaamaan ja osallistu kisaan!

Meillä on tällä hetkellä meneillään Väriä ja valoa -valokuvakisan toinen osa ‘Valoa’, jossa pyritään ikuistamaan loppusyksyn kauneimmat valot kameralle pimeyden keskellä. Jos et ole vielä osallistunut, voit hyödyntää näitä Jyrin neuvoja ja osallistua omalla kuvallasi 29.11. mennessä. Tarkemmat ohjeet löydät täältä.

- Anna & Ninna

P.S. Kokeile maksutonta naapurustojen hakukonettamme ja tee löytöjä! Voit myös seurata Turun seudun naapurustojen kuulumisia meidän Facebook- ja Instagram-sivuilla.

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu. Lämna en kommentar och börja diskussionen :)