Jokainen meistä on joskus loman tarpeessa. Niin myös Manu, joka päätti ottaa äkkilähdön etelään. Manun etelänlomaan ei kuitenkaan tarvita passia, sillä miniloma suuntautui Etelä-Turkuun, joka tarjoaa kulttuuriyllätyksiä, hiekkarantoja ja vaikuttavia maisemia aivan kuin ulkomaanmatkalla konsanaan. Joskus kivoimmat paikat odottavat nimittäin vain Föli-matkan päässä!
Neliosaisen sarjan ensimmäisessä osassa turkulainen Manu tekee löytöretken omaan kotikaupunkiinsa. Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Turun kaupungin kanssa ja sen voi lukea myös Turun kaupungin blogista!
Katso videolta, millainen Manun tutkimusretki Etelä-Turkuun oli. Lisäksi voit tutustua kohteisiin tarkemmin tässä blogissa.
Anna Manun opastaa retkelle Etelä-Turkuun
Vaikka Manu luuli jo tuntevansa kotikaupunkinsa, pääsi Etelä-Turku silti yllättämään. Erityisesti yksi kohde oli sellainen, johon Manu haluaa palata heti uudestaan:
“Olin kuullut, että täällä on uimarantoja, mutta yllätyin siitä, miten kivoja luontokohteita pääsin näkemään! Maanpään näköalapaikka esimerkiksi on loistava piknik-kohde. Brinkhallin kartano oli minulle ihan vieras, josta tykkäsin hirveästi! Aion ehdottomasti palata kartanolle uudelleen, sen historia ja miljöö veivät mennessään!”
Lähde Manun siivellä tutustumaan Etelä-Turkuun ja suunnittele oma minilomasi esimerkiksi seuraavien vinkkien pohjalta!
1. Etelä-Turun rannat
- Mikä? Esimerkiksi Brinkhallin uimaranta Kakskerran järven rannalla, Ekvallan uimaranta Satavassa, Ispoisten ranta Uittamolla
- Osoite: Katso osoitteet kaupungin sivuilta.
- Miten tänne pääsee: Föli-bussit 9 ja 13 (Ispoinen), 14 ja 15 (Hirvensalo/Kakskerta), pyörällä, autolla
- Lisätietoa: Turun kaupungin uimarannat
Etelänloma ei tietenkään ole täydellinen ilman kunnon rantaa! Niitä Etelä-Turusta löytyy monia. Suunnaksi kannattaa ottaa esimerkiksi Ekvallan uimarannan pehmeät hiekat tai Brinkhallin suojaisampi uimaranta Kakskerran järvellä. Ekvallasta löytyy wc- ja suihkutilat, mutta hauskana lisänä myös kuntoiluvälineet, jos ennen pulahdusta kaipaa liikuntatuokiota. Monet pyöräilijätpuolestaan suosivat Kaksjärven kierrosta, jolla voi ennen uintia käydä rikkomassa oman nopeusennätyksensä!
Uimarannat tarjoavat tekemistä myös kesäkauden ulkopuolella. Esimerkiksi Ispoisten uimaranta on suosittu avantouintipaikka, jossa lämpenee sauna uimareille koko talven. Ispoisista löytyy lisäksi Saaristomeren melojien ranta, josta voi vuokrata kajakin tai sup-laudan, tai oppia melonnan salat kurssilla!
2. Brinkhall
- Mikä? Kulttuuritapahtumia ja kartanokierroksia järjestävä tila Kakskerrassa
- Osoite: Brinkhallintie 414
- Miten tänne pääsee: Föli-bussi 15, pyörällä, autolla tai omalla veneellä
- Lisätietoa: Brinkhallin tilan nettisivut
Etelän lomalla on tietysti nautittava kulttuurista, herkuista ja kauniista miljööstä. Tätä kaikkea tarjoaa Brinkhallin tila. Kakskerran saaressa sijaitseva Brinkhall on Suomen kulttuuriperinnön säätiön omistuksessa, ja se tarjoaa puitteet monenlaiselle kulttuuritoiminnalle.
Brinkhallin tilan miljöö on jo itsessään näkemisen arvoinen, mutta täällä järjestetään myös paljon tapahtumia, kuten taidenäyttelyitä ja kesäisin Brinkhall soi -festivaalia. Kesäaikaan myös kahvila palvelee vierailijoita!
3. Maanpään näköalapaikka
- Mikä: Hirvensalossa sijaitseva korkea kallio, josta hieno näkymä merelle
- Osoite: Maanpääntie (pysäkin takaa lähtee polku metsään)
- Miten tänne pääsee: Föli-bussilla 53A (pysäkki 12729), pyörällä tai autolla (pieni parkkialue autoille)
Hirvensalossa sijaitsevan Maanpään maisemat eivät lainkaan kalpene tunnetuimmille Ruissalon maisemille. Maanpään korkealle kalliolle kannattaa tulla nauttimaan näköaloista ja bongaamaan ohikulkevia risteilijöitä. Piknik-eväät voi nauttia paikan päällä, kunhan muistaa, että tulenteko alueella on kielletty.
Innokkaimmat polkaisevat paikalle pyörällä, jolloin Turun keskustasta kilometrejä kertyy 10, mutta näköalapaikan lähelle pääsee myös bussilla. Itse kallioille johtava polku on lyhyt ja alkaa heti bussipysäkin takaa. Merkkaamattoman polun löytäminen voi olla ensikertalaiselle hankalaa, mutta maisemat kyllä palkitsevat etsijän!
4. Friskalanlahti
- Mikä? Suojeltu lintualue ja viehättävä luontokohde Hirvensalossa
- Osoite: Vihtiläntie tai Rauhaniementie
- Miten tänne pääsee: Föli-bussit 55, 14 ja 15A, pyörällä tai autolla (parkkipaikat molempien lähtöpaikkojen lähettyvillä)
- Lisätietoa: Friskalanlahti Turun kaupungin verkkosivuilla
Eteläisestä Turusta löytyy monia metsäpolkuja ja rantoja ulkoiluun. Yksi mainitsemisen arvoinen kohde on suojeltu Friskalanlahti Hirvensalossa. Ruovikoista, rantaniityistä ja lehdoista koostuva lahti on osa Natura-2000 -verkostoa. Sen alueella pesii harvinaisia lintulajeja, kuten viiksitimali, jonka voi yrittää bongata alueen lintutornista tähyillen. Ja vaikka et lintuharrastaja olisikaan, Friskalanlahti on hyvä kohde ihan vain luonnossa rauhoittumiseen. Paikan päälle on helppo tulla joko omalla autolla, pyörällä tai Fölin kyydissä.
5. Pyhän Henrikin Ekumeeninen Taidekappeli
- Mikä? 2005 avautunut taidekappeli Hirvensalossa
- Osoite: Seiskarinkatu 35
- Miten tänne pääsee: Föli-bussi 54, pyörällä tai autolla
- Lisätietoa: Taidekappelin kotisivut
Hirvensalossa sijaitseva Pyhän Henrikin Ekumeeninen Taidekappeli on taideteos jo itsessään ja kerää vierailijoita ulkomaita myöten. Taidekappelin suunnittelija arkkitehti Matti Sanaksenaho voitti kappelista kansainvälisen suunnittelupalkinnon. Ulkopuoleltaan kuparinen kappeli muistuttaakin kalliosta nousevaa veistosta, joka sulautuu kauniisti havupuiden keskelle meren läheisyyteen.
Kappelin sisätila on kokonaan suomalaista puuta, minkä lisäksi kappelissa voi ihailla taiteilija Hannu Konolan lasireliefejä. Kappelissa järjestetään musiikkiesityksiä, tapahtumia ja vaihtuvia näyttelyitä, mutta paikan päälle voi saapua myös hiljentymään tai keskustelemaan.
Vai jäisitkö sittenkin asumaan pysyvästi?
Jos haluaisit nauttia näistä maisemista joka päivä, löytyy Etelä-Turusta monenlaisia naapurustoja, joille on ominaista meren läheisyys. Esimerkiksi Uittamo on asuinalueena kuin Turun oma Huvikumpu, jonka vanhimmat omakotitalot on rakennettu 1900-luvun alkupuolella. Samalla Uittamolta löytyy kuitenkin myös viihtyisiä kerrostaloalueita, joista on lyhyt matka uimaan, melomaan ja nauttimaan muutoin asuinalueen merellisyydestä.
Hirvensalon silta yhdistää puolestaan Hirvensalon, Satavan ja Kakskerran saaret muuhun Turkuun. Hirvensalo on saarista suosituin ja siellä asuukin jo noin 10 000 asukasta. Virallisesti Hirvensalon saari jakautuu 14 erilliseen kaupunginosaan ja myös sen rakennuskanta on monipuolinen: arkkitehtuurisesti kiinnostavien omakotitalojen lisäksi Hirvensalossa on myös kerrostaloja ja rivitaloja vehreän luonnon ympäröimänä. Vaikka Hirvensalosta pääsee kätevästi Turun keskustaan, on saarella myös hyvät omat peruspalvelut, kuten koulu ja päiväkoteja.
Omaa rauhaa, luonnonläheisyyttä ja saariston tunnelmaa arvostavat viihtyvät puolestaan Satavan ja Kakskerran saarilla. Tiiviimmin asuttuun Hirvensaloon nähden saarilla on vain noin 2000 asukasta, mutta asukkaiden lisäksi saaret ovat monien kesämökkiläisten suosiossa. Moni turkulainen myös nauttii alueiden mahtavista ulkoilumahdollisuuksista, ja saaret ja niiden ympäristö ovat erityisesti veneilijöiden ja pyöräilijöiden suosiossa. Ympäröivä luonto järvi- ja merimaisemineen tekeekin näistä saarista uniikin miljöön elää!
Tutustu Etelä-Turun naapurustoihin ja niiden palveluihin kartalla.
Kirjoittajat:
Anna Ventola | Know Your Hoods
Sini Mäkeläinen | Turun kaupunki
Sinua saattaa myös kiinnostaa seuraavat blogit: