Missä on Raision parhaat paikat? – Paikallisten Top 10 vinkkiä uusille asukkaille

Elisa | 9.8.2023

"Minne sinä veisit uuden raisiolaisen ensimmäisenä?" Näin kysyimme heinäkuussa Raision asiantuntijoilta - eli tietenkin itse paikallisilta. Saimme paljon erinomaisia vinkkejä, joista kokosimme yhteen suosituimmat. Inspiroidu kohteista ja kommentoi alle myös oma lempipaikkasi Raisiosta!

Arvoimme lisäksi kaikkien somekanavissamme (Facebookissa ja Instagramissa) kommentoineiden kesken kahden hengen lounaslahjakortin voittajan kanssa erikseen sovittuun raisiolaiseen lounasravintolaan. Arpaonni suosi tällä kertaa Maijua, onnittelut! :)

1. Lähde laavu-piknikille Haunisten altaalle

  • Osoite: Santaojantie
Järvimaisemaa, kalliota ja kivi Haunisten altaalla Raisiossa.
Haunisten allas on must-kohde niille, jotka kaipaavat hengähdystauon kaupungin vilinästä. © hoods.fi

"No tietenkin Haunistenallas" -@leffahullu_podcast

Haunisten allas on Raision Mahittulassa sijaitseva, vuonna 1973 rakennettu tekojärvi, jota vuoteen 2012 saakka käytettiin Raision ja Naantalin raakavesivarastona. Nykyään se tarjoaa upeat retkeilypuitteet vuoden ympäri: reitin varrelta löytyy peräti kaksi laavua, kaksi käymälää ja kaksi puuvajoilla varusteltua tulipaikkaa. "Fribaajia" ilahduttaa alueen 18-väyläinen frisbeegolfrata!

2. Tee päiväretki Uikkupolulta Playa Del Raisioon

Tienviitat Uikkupolulle.
Uikkupolku on erityisesti lintuja kiikaroivien suosiossa. © Raision kaupunki / Susse Määttänen

"Raisionlahti ja sen ympäri kulkeva Uikkupolku. Ihana lisä ympäristöön on tämän läheisyyteen tullut Playa del Raisio!" -@hilkka_ahlman

"Yksi parhaista on playa del raisio, uikkupolku luonnossa liikkumiseen: siellä on kesäaikana lampaita - -" -@villa_save

Oletko kuullut Uikkupolusta? Tämä noin 4 km mittainen luontopolku Raisionlahdella on tunnettu mm. kuvankauniista luonnostaan ja linnustostaan. Uikkupolun varrelta löytyy myös 19 alueen luonnosta kertovaa taulua sekä lintutorni.

Kun suuntaat Raisionlahdelta sillan yli etelää kohti, päädyt nopeasti toiseen paikallisten suosikkikohteeseen: nimittäin Playa Del Raisioon eli Hahdenniemen uimarannalle! Tällä pienellä ja suojaisella rannalla Raision Kaanaassa pääsee pelaamaan rantalentopalloa, vuokraamaan vesimenopelejä, fiilistelemään jopa Välimerellisiä maisemia, sekä nauttimaan raittiista meri-ilmasta. Nälkäisemmille löytyy lisäksi rantaravintola, ravintolalaiva ja grillit. Myös sauna lämpiää kesäisin ja talvisin - tiesitkö esimerkiksi, että täällä pääsee myös avantoon talvikaudella?

"Playa del Raisio ehdottomasti!" -@lifebymaiju

Ihmisiä Hahdenniemen uimarannalla.
Hahdenniemen uimaranta on suosittu kohde paikallisten keskuudessa niin kesällä kuin talvella. © Raision kaupunki

3. Rauhoitu merellisellä Timalipolulla

  • Osoite: Hahdenniementie 1
Syksyinen maisema Raisionlahdelle ja Mayerin telakalle.
Tekisitkö tänä syksynä retken Raisionlahden komeisiin merimaisemiin? Bongaa myös Mayerin telakka! © hoods.fi

Hahdenniemen uimarannan ja vieresvenesataman läheisyydestä johtaa tie myös 4 km mittaiselle Timalipolulle, jonka varrella voit ihastella lähes luonnontilassa olevaa merenrantalehtoa sekä bongata miltein kaikki Etelä-Suomen lehdoissa pesivät lintulajit. Matkan voi halutessaan taittaa Kukonpään niemelle asti, jota eräs paikallinen luonnehti kommentissaan "kauniiksi kallioiseksi merenrannaksi".

"Täällä on niin paljon kaikkea hienoa ettei yhtä voi valita. Omat lempparit ovat Timalipolku ja Uikkupolku, joita tulee kierrettyä viikoittain." -@backisthebig

"Timalipolku" -@paula.k.leppanen

4. Ihastu Karmelinpuistoon

  • Osoite: Navigoi esimerkiksi Topiaksenkadulle
Kiviteos.
Karmelinpuisto tunnetaan myös "kivipuistona". © Raision kaupunki

Myös Karmelinpuisto tarjoaa kauniin lehtomaisen puistoalueen aivan Ihalan koulun ja Vaisaaren läheisyydessä. Puistossa ohikulkija pääsee nauttimaan mm. noin 1000 pähkinäpensaan, jalojen lehtipuiden, sekä tuhansien sipulikukkien hehkusta. Karmelinpuisto tunnetaan myös kivipuistona, mikä juontaa juurensa alueelta löytyvään kuvataiteilija Tarja-Orvokki Virtasen sekä kuvataidekoulun oppilaiden suunnittelemaan kivilabyrinttiin.

"Karmelinpuisto" -@jonnagrindila

5. Hiki pintaan Kerttulassa!

  • Osoite: Esim. Kisakadun P-paikat ovat hyvä lähtöpaikka koko alueelle
Kerttulan yleisurheilukentän juoksurata ja ulkuntoilulaitteita Raision keskuspuistossa.
Kerttulasta löydät loistavat yleisurheilumahdollisuudet. © hoods.fi

"Liikunta on lääke ja Kerttulan liikuntakeskuksen ympäristössä voi liikkua kaikenikäiset, monella tapaa. Lisäksi pururadan ympäristöstä löytyy näköala- ja piknikpaikkoja." -@marttaeevis

"Kerttulassa on huikea ja yhteisöllinen tunnelma" -@daenboudian

Aivan Raision keskustan tuntumassa sijaitseva Kerttula on liikkujan paratiisi: täältä löydät monipuolisen Kerttulan liikuntakeskuksen kuntoportaineen ja -laitteineen, sekä Kerttulan metsän kuvankauniit luontopolut. Reippaimmat kiipeävät luontopolulta löytyvälle 52 metriä korkealle Kuuanvuorelle, josta avautuvat maisemat aina Mayerin telakalle asti.

Täältä löytyy myös mahtavat lenkkipolut kuntoportaineen! © Raision kaupunki

6. Kulttuuria ja yhteisöllisyyttä Raision kirjastotalossa

  • Osoite: Eeronkuja 2
Raision kirjasto sisältä.
Raision kirjastotalossa viihtyvät kaikki. © Raision kaupunki

Viihtyisä ja tilava Raision kirjastotalo ansaitsi paikallisilta erityismaininnan! Tämä keskustan Vaisaaresta löytyvä kulttuurin kehto tarjoaa monia ikäryhmittäin räätälöityjä palveluja ja tapahtumia, sekä monipuolisesti erilaisiin käyttövaatimuksiin tarkoitettuja työtiloja. Löytyypä täältä nykyään myös Raision Museo Harkko, jonka taidenäyttelyihin pääset tutustumaan kirjastokäynnin ohella.

Kurkkaa kirjastotalon tulevat tapahtumat Raision kaupungin nettisivuilta.

"Kirjasto :)" -@elsary

7. Nuorison suosikki: Pumptrack-rata

  • Osoite: Vaisaari
Raision pumptrack-rata.
Raision keskustassakin pääsee vauhdin hurmaan. © Raision kaupunki

Kirjastotalon läheisyydessä sijaitsee erityisesti nuorten - ja miksei myös aikuistenkin - suosikkikohde: lähes upouusi pumptrack-rata! Kiemurteleva asfaltti-rata soveltuu hyvin pyöräilyyn, rullalautailuun, rullaluisteluun ja skuuttailuun. Rata on lisäksi valaistu ja varustettu penkein ja opastetauluin. Muista kypärä, sekä polvi- ja kyynersuojat.

"Pump track rata on kiva, ja koko se urheilualue" -@venlakayhko

8. Alppiruusupuisto on täydellinen treffipaikka

  • Osoite: Kirkkoväärtinkujan päässä
Ihmisiä kuvaamassa Raision Alppiruusupuistossa.
Alppiruusupuisto on supersuosittu kuvauskohde kukinta-aikaan. © Raision kaupunki / Susse Määttänen

Alppiruusupuisto toistui monien - siis todella monien - raisiolaisten vinkeissä, eikä ihme! Vaikka puisto hurmaa keskusta-lenkkeilijän myös kukinta-ajan ulkopuolella, loistossaan puisto kannattaa kiertää toukokuun loppupuolen ja juhannuksen välisenä aikana - aika voi hieman vaihdella kevään lämpötilojen mukaan.

"Alppiruusupuisto toimii myös täydellisenä treffipaikkana: puiston monilla penkeillä on ihanaa istahtaa ja unohtua juttelemaan. Kuin olisi maagisessa puutarhassa." -Elisa

9. Herkuttele Raisiossa

Leivoksia kahvilassa.
Raisiosta löytyy monipuolisesti sekä isompia kahvilaketjuja että paikallisia pikkukahviloita. © hoods.fi

Raisiosta löytyy huima määrä erilaista ravintola- ja kahvilatarjontaa niin Raision keskustasta kuin Kauppakeskus Myllystäkin. Piditpä sitten italialaisesta, aasialaisesta tai kotimaamme tyypillisimmistä herkuista, jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Sama sääntö pätee kahviloihin: valikoimaa löytyy trendikkäästä Espresso Housesta monenlaisiin sympaattisiin pikkukahviloihin. Löytyypä Raisiosta myös Turun seudun parhaimmat konditoriaketjut, kuten Naantalin Aurinkoinen ja Nurmi&Sulonen.

Moni paikallinen suositteli kommenteissa Playa Del Raision rantaravintolaa. Äänen sai myös Raision Paikkarissa sijaitseva Pian Pakari & Bistro, joka on muovautunut nykyiseen muottiinsa Pian isän, Woti Ahlrothin vuonna 1985 perustaman Woti-Kebabin jalanjäljissä. Legendaarisia Wotin kebabeja myydään bistrossa yhä. Käy kokeilemassa!

10. Kiipeä Pähkinäpolun näköalapaikalle

Pähkinäpolku kulkee rauhoittavassa metsämaastossa. © hoods.fi
  • Osoite: Ylönpuolentie 2 tai Santalantie 121. Molemmissa lähtöpaikoissa on opastaulu. 

Paikalliset suosittelivat myös kenties itse raisiolaisillekin tuntemattomampaa helmeä: Tikanmaasta löytyvää pähkinäpolun luontopolkua ja näköalapaikkaa. Polun pituus on noin 3 km, ja se nousee hiljalleen kohti aavaa näköalapaikkaa. Kiipeämisen lomassa onkin hyvä levähtää aistimaan ympäröivää luontoa. Ota grillieväät mukaan, sillä polun varrelta löytyy kehuttu laavu, sekä tulipaikka piknikpöytineen!

“Pähkinämäen laavu ja näköalapaikka” -@annabannari

Minkä paikan sinä vinkkaisit uusille asukkaille Raisiossa? Kerro kommenteissa!

Kiitos vielä kaikille kyselyyn vastaajille erinomaisista vinkeistä! <3

-Elisa ja Hoodsin tiimi

Myös nämä blogit saattavat kiinnostaa sinua:

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jätä kommenttisi ja avaa keskustelu :)