Lentämisestä leivontaan ja karatesta kulttuuriin: Löydä uusi harrastus Eurasta

Anna | 22.4.2024

Hoodsin Susanna testasi viime vuonna Eurassa asumista ja testikuukaudella oli odottamaton seuraus: aikaisemmin aamusta iltaan töitä puurtanut yrittäjä alkoi hidastaa tahtia, herätellä eloon vanhoja harrastuksia ja kokeilla kokonaan uusia. Ei ole sattumaa että muutos tapahtui juuri Eurassa, sillä kunnan harrastusmahdollisuudet ovat omaa luokkaansa!

Liikuntaa karatesta keilaukseen

Euran Urheilutaloon tullaan viettämään aikaa ympäryskunnista asti, sillä Urheilutalossa on nykyaikaisen uimahallin lisäksi myös keilahalli, kuntosali, palloiluhalli ja mm. budolajeihin ja tanssiin soveltuvia saleja. Läheisestä urheilukeskuksesta löytyy useita kenttiä ja laadukas liikuntapuisto.

Euran Urheilutalon uimahallin uima-allas ja kaksi vesijuoksijaa.
 Euran moderniin Urheilutaloon tullaan pulikoimaan, keilaamaan ja pelailemaan naapurikunnista asti. © Hoods.fi

Eurassa on kymmeniä urheiluseuroja, joista löytyy harrastuskavereita niin lapsille kuin aikuisille, ihan kilpatasolle asti. Sataopisto puolestaan järjestää Eurassa muun muassa joogaa, pilatesta ja kuntoliikuntaa.

“On urheilutaloa, urheilukenttää, tennishallia yms, sekä lapsille leikkipuistoja. Mahdollisuudet harrastaa on tosi hyvät. Eura on sopivan pieni ja rauhallinen paikka, joskin täälläkin välillä tapahtuu. Kaikki tarpeellinen löytyy kuitenkin läheltä. Eurassa on myös todella kivat uimarannat.” -Euran asukas  

Euralaisia yhdistyksiä kannustetaan lisäämään kuvaus toiminnastaan valtakunnalliseen yhdistysrekisteri Lähellä.fi:hin, jolloin uutta harrastusta etsivän on helppoa löytää itseään kiinnostavaa harrastustoimintaa. Nämä tiedot näytetään myös täällä naapurustopalvelu Hoodsissa

Kulttuuria keikoista kuvataiteeseen

Liikunnan lisäksi Eurassa nautitaan hengästyttävän monipuolisesta kulttuuritarjonnasta. Vuosi starttaa lasten tammikuulla ja seniori-ikäisten maaliskuulla, Sanat! -kirjallisuustapahtuma ilahduttaa tänä vuonna syyskuussa ja syksyllä on myös konserttien vuoro. Välissä on koko joukko monia muita tapahtumia ja taidenäyttelyitä. 

“Yhteisöllisyys korostuu erilaisten tapahtumien muodossa. Väkeä kokoontuu harrastuksiin, yhdistystoiminta on erittäin vilkasta. Kesällä Elorannan saunaa lämmitetään yhdessä, kylätapahtumia ympäri vuoden. Ja ei voi unohtaa klassikkoa, Matkabaaria, jossa kyläparlamentti kokoontuu.“ -Mia, Hinnerjoen asukas

Kauttuan Ruukinpuistossa yhdistyy ruukkihistoria, Alvar Aallon arkkitehtuuri ja vaihtuvat taidenäyttelyt. Lisäksi paikallisten yrittäjien myymälät, kahvilat ja Ruukinkartanon ravintola elävöittävät aluetta erityisesti kesäisin. Ennen visiittiä kannattaa tarkistaa, milloin oma suosikkiartisti nousee esimerkiksi Kauttuan Kivinavetan lavalle esiintymään. 

Kaksi rinnakkaista kuvaa, joista toisessa Alvar aallon suunnittelema Terassitalo Eurassa ulkoapäin ja toisessa Terassitalon sisätilan sisustusta.
Kauttuan Ruukinpuisto on kulttuuriharrastajan must-kohde. Alueelta löytyy kiinnostavaa historiaa, arkkitehtuuria, näyttelyitä ja konsertteja © Hoods.fi

Myös Sieravuorella keikkaillaan kesäisin ahkerasti. Pyhäjärvi-teatteri sen sijaan huolehtii teatteritarjonnasta, ja toimintaan voi tietysti hypätä mukaan myös harrastajaksi! Erilaisia taide-, musiikki- ja muita kulttuuriharrastuksia erilaisten yhdistysten muodossa löytyy melkein joka kylältä.

Historiaa rautakaudesta rautaruukkiin

Eura on yksi Suomen merkittävimmistä rautakautisista tutkimuskohteista, josta löytyy valtavasti koettavaa historian ystäville. Mannilan viikinkiaikaisessa Härkänummen kylässä järjestetään esimerkiksi suosittua Muinaisaikaan-tapahtumaa ja Esihistorian opastuskeskus Nauravassa Lohikäärmeessä voi puolestaan tutustua Eurassa tehtyihin esinelöytöihin vuoden ympäri. 

Nauravan Lohikäärmeen rakennus.
Naurava Lohikäärme sopii vierailukohteeksi kaikenikäisille. © hoods.fi

Euran tuoreempaan historiaan voi tutustua Kauttuan vierailukeskuksessa, joka esittelee alueen teollisen historian vaiheita. Kauttuan ruukkikylä ja Alvar Aallon suunnittelemat ruukin työntekijöiden asuinrakennukset ovatkin oleellinen osa Euran kulttuurimaisemaa!

Vinkki: Euran kulttuuri- ja historiakohteet koottiin Suomen 100-vuotispäivän kunniaksi Euran 100 helmeä -sivulle. Kaikkien kohteiden luona on QR-koodilla toimiva infotaulu ja geokätkö. Todellinen sadan aarteen seikkailu!   

Tiesitkö muuten, että euranrinkilää pääsee maistelemaan ja leipomaan Euran pirtillä? Rinkilä on paikallinen délicatesse, ja sen leipominen on valittu ensimmäisten joukossa Suomen aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Historia kohtaa herkuttelun – nam!

Elintärkeää vapaaehtoistyötä VPK:ssa 

Eurassa toimii peräti seitsemän vapaapalokuntaa, jotka ovat ovat tärkeässä roolissa varmistamassa kuntalaisten turvallisuuden. Toimintaan otetaan mielellään mukaan uusia vapaaehtoisia ja myös nuorille, veteraaneille ja naisille löytyy omat jaostot. “Tositoimiin” pääseminen riippuu omasta aktiivisuudesta ja taitojen ylläpitämisestä. 

Hoodsin Susanna palokunnan varustuksessa Kauttuan VPK:n harjoituksissa.
Hoodsin Susanna pääsi mukaan Kauttuan Tehtaiden VPK:n harjoituksiin. VPK:ta merkityksellisempää harrastusta onkin vaikea löytää! © Hoods.fi

“Kiukaisten yhteisöllinen meininki imaisee myös uudet asukkaat sisäänsä. Pieneksi kyläksi täällä voi harrastaa vaikka mitä ja tiedon mitä tapahtuu saa kyläkaupalta tai vaikka kysymällä vastaantulijoilta. Hyvin moni on halukas kylänraitilla liikkuessaan vaihtamaan muutaman sanan. Yhdistyksiä ja seuroja on monia kaiken ikäisille ja eri asioista kiinnostuneille. Mukaan pääsee ja ilolla otetaan varmasti vastaan.” -Kiukaisten asukas

Yllätyksiä lentämisestä herkutteluun

Oikeastaan listaa Euran vapaa-ajan mahdollisuuksista voisi jatkaa loputtomiin. Petankki? Euran Raikussa pelataan SM-tasolla asti. Lentäminen? Kauttuan ilmailukerho auttaa. Kreikkalaisen ruoan ilta? Soveron talossa tavataan! Luontopolut, uimarannat ja lounaisen Suomen suurin järvenselkä odottavat nekin Eurassa. 

Ilmakuva Hiitteenkarin luontopolusta, jonka niemi ulottuu pitkälle Pyhäjärvelle.
Hiitteenkarin luontopolulta voi ihailla Pyhäjärven maisemia. © Hoods.fi

“Yhdistykset ja Sataopisto tarjoavat Honkilahden koululla monipuolisesti etenkin liikunnallisia harrastusmahdollisuuksia. Koulun lähellä sijaitsee Koskeljärven luonnonsuojelualueen reitit, jonne suuntaan useimmiten, kun vien lapset illalla harrastuksiin.” -Honkilahden asukas Hilja 

Eipä taida olla mitään, mitä Eurassa ei pääsisi tekemään. Inspiroivatko nämä vaihtoehdot sinua uuden harrastuksen pariin? 

Sinua saattaa myös kiinnostaa seuraavat blogit:

-Anna & Know Your Hoodsin tiimi

P.S. Voit tutustua seudun naapurustoihin maksuttoman naapurustojen hakukoneemme avulla!

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jätä kommenttisi ja avaa keskustelu :)