Kaarinan Naapurustosuunnistus - tähtitieteestä kummitusjuttuihin

Ninna | 21.10.2020

Kaarinan Naapurustosuunnistus houkutteli innokkaat suunnistajat kiertämään rasteja syyslomaviikolla 10.-18.10.2020. Naapurustosuunnistuksen rastit johdattivat suunnistajat seikkailuun, jossa tutustuttiin niin taiteeseen, tähtitieteeseen kuin kummitusjuttuihinkin ympäri Kaarinan kaupunkia.

Syksyinen seikkailu Kaarinassa

Järjestimme Kaarinan Naapurustosuunnistuksen yhteistyössä Kaarinan kaupungin ja Kaarinan Kehitys Oy:n kanssa (kaupallinen yhteistyö). Tapahtuma johdatti syysloman viettäjät etsimään Kaarinan kätkettyjä rasteja ja vastaamaan rasteilta löytyviin kysymyksiin. Vastaukset paljastivat mielenkiintoista paikallistietoa ja inspiroivat suunnistajia pohtimaan omia toiveitaan muun muassa alueiden kehittämiseksi.

Kaarinan Naapurusosuunnistus tapahtuman kansikuva
Kaarinan Naapurustosuunnistus johdatti suunnistajat Kaarinan keskustan palveluiden ääreltä peltomaisemien läpi merellisiin tunnelmiin. © CYF

Toiveemme oli saada kaarinalaiset heittäytymään hetkeksi turisteiksi omaan kotikaupunkiinsa ja innostaa lähimatkailijoita tutustumaan monipuoliseen Kaarinaan. Tavoitteemme oli tarjota mukavaa ja koronarajoitukset huomioivaa tekemistä syyslomalle. Onnistuimme tavoitteessa hienosti, sillä vastauslomakkeita huimalla 20 kilometrin reitillä kirjattiin yhteensä 146 kappaletta ja kommenttien perusteella matkan varrella viihdyttiin erinomaisesti:

"Olipa mukava syyslomaretki perheen kanssa! Kaarinassa on upeita paikkoja ja vaihtelevia maisemia! Löysin myös uuden paikan lenkkeillä." -Anu T.

"Oli mahtavaa, ja taas löytyi täysin uusia paikkoja." -Toni K.

Naapurustosuunnistuksen kruunaavat osallistujien kesken arvotut Kaarina-aiheiset palkinnot. Palkintojen voittajat paljastetaan tämän blogikirjoituksen lopussa. :)

10 rastia - 10 erityistä kohdetta Kaarinassa

Kaarinan suunnistuksen kartta, josta näkyy myös suunnistusrastien osoitetiedot.

Kaarinan Naapurustosuunnistus oli kilometreissä pisin tähän mennessä toteuttamistamme suunnistuksista. Jos kiersi koko reitin, matkaa kertyi huimat 20 kilometriä. Suosittelimme pyörää matkakumppaniksi, mutta kuulimme myös kovimpien suunnistajien taittaneen koko matkan jalkaisin. Täytyy nostaa hattua!

Liikkeelle Kaarinan keskustasta

Suunnistuksen ensimmäinen rasti löytyi Kaarinan keskustasta ja se sijaitsi modernissa palvelujen keitaassa, Kaarina-talossa. Rastilla selvitettiin, mitä palveluja Kaarina-talosta löytyykään. Moni tunsi entuudestaan palvelupiste Fiskarin, kirjaston ja lounaskahvila Huikopalan, mutta esimerkiksi taidenäyttelyt, konsertit ja mahdollisuus varata tiloja harrastustoimintaa varten yllättivät iloisesti.

Suunnistusrasti Kaarina-talon seinässä ja nainen kävelemässä lasiseinän edessä ulkona.
Kaarinan Naapurustosuunnistus alkoi modernin ja viihtyisän Kaarina-talon luota. © CYF

Kaarina-talolta siirryttiin seuraavalle rastille Aktia-Arenalle Nummenniittyyn, jossa suunnistajat pääsivät pohtimaan mieltymyksiään liikunnan suhteen. Nummenniityn alueella sijaitsee Kaarinan keskusliikuntapuisto ja parhaat keskitetyt liinkuntamahdollisuudet. Tiedätkö jo, mitä kaikkea liikuntaa Kaarinassa voi harrastaa? Kurkkaa lisätietoja liikuntapaikoista Kaarinan nettisivuilta.

Muraalitaidetta ja kehittyviä naapurustoja

3. rasti johdatti ihailemaan Mauri Kososen toteuttamaa upeaa Big Blue -muraalitaideteosta Piispanristillä. Taideteos on yksityisrahoitteinen ja toteutettu entiseen Hartwallin panimorakennukseen. Alue on kokemassa muutoksen uudenlaisen yrityskeskuksen myötä.

Tälle rastille sopikin erinomaisesti kysymys paikalliseen yritystoimintaan liittyen. Kaarina on palkittu yritysmyönteisenä kuntana ja paikallinen elinkeinoyhtiö Kaarinan Kehitys Oy valitsee kuukausittain kuukauden yrityksen. Tehtävänä olikin selvittää, mikä yritys mahtoi olla valittu kuukauden yritykseksi. Vinkki! Vastauksen löydät Kaarinan Kehitys Oy:n sivuilta.

Kerrostalo, jonka seinään on maalattu 25 metriä pitkä sinivalas ja merta.
Big Blue -teoksen 25 metrinen sinivalas koreilee Piispantornin seinässä. Pian teosta koristaa myös näyttävä valotaide. ©CYF

Piispanristiltä matka jatkui Lemunniemeen, jossa on suunnitteilla uudenlainen naapurusto - Torppalan ekokylä. Kylän rakentamisessa keskeistä on ekologisesti luontoa kunnioittava ja kestävän kehityksen periaatteiden mukainen rakentaminen. Rastilla suunnistajat saivat ideoida, millainen olisi heidän unelmiensa kylä tai asuinpaikka.

"Mukava pyöräretki rauhallisessa ympäristössä. Koriston tallit ja Lemun alue olivat minulle täysin uusia. Hyvä katsaus Kaarinan ydinmiljööseen." -Teijo R.

Koriston talleilla tutustuttiin Kaarina-seuraan

5. rasti johdatti suunnistajat takaisin kohti Kaarinan keskustaa Koriston talleille. Koriston tallit ovat jo nähtävyys itsessään. Tallit ovat kuuluneet aikoinaan osaksi Koriston kartanoa ja rakennettu jo 1750-luvulla. Koriston talleilla pohdittiin, mitä kaikkea talleilla kotipaikkaa pitävä Kaarina-seura tekee.

Koriston tallien punainen rakennus ja sen edustalla syksyn lehtiä.
Koriston tallit ovat kaarinalaista kotiseutuhenkeä vaalivan Kaarina-seuran toimipaikka. ©CYF

Merelliset tunnelmat

Rastit 6., 7. ja 9. sijoittuivat Kaarinalle tyypillisiin upeisiin merellisiin tunnelmiin. Rastit sijaitsivat Hovirinnan rannalla Kaarinan keskustan kupeessa, Kuusiston saarella ja Voivalan vierasvenesatamassa.

Kaarinan Kuusistonsalmen auringonlasku merellä.
Yksi suunnistuksen rasteista sijoittui saaristomaisemiin Kuusiston saarelle. © CYF

Hovirinnassa suunnistajat saivat esittää toiveitaan, kuinka Hovirinnan rantaa tulisi kehittää jatkossa. Kuusistossa arvuuteltiin, kuinka pitkä on Kuusiston saari. Voivalan kysymyksen vastaus Kaarinan venesatamien lukumäärästä saattoi yllättää monet suunnistajat. Ainakin itse olisin veikannut vähemmän! Kurkkaa Kaarinan sivuilta kuinka monta niitä oikein onkaan.

Rauhalinna kummitusten silmin

8. rasti oli meidän tiimin ehdoton suosikki, sillä luvassa oli oikea kummitustarina. Rastilla suunnistajille paljastui, kuka läheisellä Rauhalinnan kartanon alueella oikein kummitteleekaan. Täällä oli ehkäpä turvallisempaa käydä valoisan aikaan? Jos kaipaat vastausta kummitustarinaan, kurkkaa lisätietoja alueen naapurustosivulta.

Rauhalinnassa sijaitsevan Mökki gallerian punainen rakennus valaistuna yöllä.
Rasti oli sijoitettu ihastuttavaan Mökki Galleriaan, joka oli monille suunnistajille mieluisa yllätys ja erinomainen paikka piipahtaa suunnistuksen varrella. © CYF

Viimeinen rasti sijoittui Tuorlan observatoriolle. Tuorlan maalaismaiseman keskellä pähkäiltiin, mitä sellaista on tilattu kaarinalaiselta yritykseltä, mitä NASA ei ole pystynyt tuottamaan. Vastaus liittyy tietysti tähtitieteeseen, kun observatoriolla ollaan; kaarinalainen Opteon hioo peilejä ja linssejä kaukoputkiin ja teleskooppeihin, joiden avulla voidaan nähdä jopa jopa miljardien valovuosien päähän. Huima juttu!

Palkinnot kirsikkana kakun päällä

Vaikka Naapurustosuunnistus on jo itsessään mukavaa tekemistä, on tietysti vielä mukavampaa voittaa muistoksi palkinto. Arvoimme Kaarina-aiheisia palkintoja yhteensä 10 kappaletta. Ahkerimmilla suunnistajilla oli suurempi mahdollisuus voittaa, sillä jos vastasi kaikkiin 10 rastin kysymyksiin oikein, osallistui 10 äänellä myös arvontaan. Onnea voittajille! :)

10 Kaarina-aiheista palkintoa

  • lounas kahdelle ravintola Foccaan - Klaudia L.
  • lounas kahdelle ravintola Piispanhelmeen - Antti T.
  • 2 kpl Kaarina-mukeja - Juke & Heli S.
  • 2 kpl kokoontaitettavia reppuja syksyn retkille - Heikosen dudet & MinniP
  • 2 kpl pipo & tuubihuivi -lahjapakkaus talvikuukausien varalle - Pihla H. & Iida
  • 2 kpl sateenvarjoja - Milko & Jari T.

Otamme yhteyttä palkintojen voittajiin sähköpostitse. HUOM! Käythän kurkkaamassa myös roskapostistasi, ettei voittoviesti ole päätynyt sinne.

Missä suunnistetaan seuraavaksi?

Saitko Naapurustosuunnistus-kipinän ja kaipaat jo seuraavaa seikkailua? Seuraava suunnistus toteutetaan Turun Linnanniemessä 30.10.-15.11.2020, yhteistyössä Turun kaupungin kanssa.

Linnanniemeltä ilmakuva merestä, jonka päällä teksti "Linnanniemen Naapurustosuunnistus 30.10.-15.11.2020"

Odotellessa suunnistuksen alkua voit kokeilla meidän naapurustojen hakukonetta ja lähteä löytöretkelle tutkimaan Turun seudun naapurustoja virtuaalisesti.

Kiitos osallistumisesta Kaarinan Naapurustosuunnistukseen! :)

-Ninna & Know Your Hoods tiimi

P.S. Olitko mukana suunnistamassa? Kerro kommenteissa, mikä oli parasta reitillä!

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jätä kommenttisi ja avaa keskustelu :)