Syksyn parhaat retkikohteet kuvankauniissa Kaarinassa

Ninna | 4.10.2021

Retki ruskamaisemaan meren äärelle, Suomen vanhimmille kirkonraunioille vai esteettömälle retkelle maastopyörätuolilla? Nyt on monta hyvää syytä lähteä syysretkelle Kaarinaan!

Kaarina on oikea retkeilijän unelma: kulttuurimaisemia meren äärellä, Varsinais-Suomen parhaimpia lintuvesistöjä, Suomen merkittävimpiä historiallisia löydöksiä ja uskomattomia urheilumahdollisuuksia. Erityisesti syksyllä retkeilijää ilahduttaa Kaarinan lehtipuiden runsas ja värikäs ruska sekä pääsy niin meren, järven kuin joenkin rannoille.

Oletko valmis syksyn monipuolisimpaan ruskaretkeen? Käy kaikissa näissä kohteissa ja jaa retkikokemuksesi blogin kommenttiosiossa!

Karttaesitys, jossa Kaarinan 6 syysretkikohdetta.
Nappaa tästä kartta mukaan Kaarinan syysretkille!

1. Rauhalinnan luontopolku

  • Pituus: 2 km
  • Aloituspiste: Iso-Rauhalinnantie, Kaarina
  • Julkinen liikenne: Föli liikennöi 700-707 ja K1-K2
  • Kartta: Rauhalinnan luontopolkujen kartta (PDF)
  • Esteettömyys: 700 metrin matkalla pystyy kulkemaan helppokulkuista leveää soratietä ja laskeutumaan Kuusistonsalmen rantaan.
Syksyn lehtien värittämä luontopolku, jonka ympärillä on vehreitä lehtipuita ja pusikkoa.
Rauhalinnan luontopoluilla voi ihastella seudun kauneinta ruskaa! © CYF

Ensimmäinen syysretkemme Kaarinaan sijoittuu Rauhalinnan kulttuurihistoriallisesti merkittäviin maisemiin ja rauhalliseen kartanomiljööseen. Noin 2 kilometrin mittainen luontopolku johdattaa kulkijan lehtometsiin, avokallioille, meren rannalle ja ihastelemaan puron solinaa. Kulkemista helpottamaan löytyy kauniisti kuvitettuja opastekylttejä, jotka ovat jo nähtävyys itsessään.

Rauhalinnan alueella sijaitsee myös vanha kartano, joka on osa merkittävää historiallista kulttuurimiljöötä. Kartano on tällä hetkellä yksityisomistuksessa, joten sen pihamaalle ei kannata kuitenkaan astua. Lisäksi tarinan mukaan viimeisimmän kartanossa asuneen suvun asukkaan, kreivitär Auda Armfeltin, voi nähdä palaavan omille mailleen ihastelemaan Rauhalinnan luontoa yhä tänäkin päivänä. 

Vinkki! Lähellä Rauhalinnaa sijaitsee myös ihastuttava pieni taidegalleria, jonne kannattaa poiketa! Mökkigalleriassa on kuukausittain vaihtuva näyttely ja siellä järjestetään myös mm. herkkuiltoja. Tiesitkö myös, että Mökkigallerian Sibel Kantola on suunnitellut Rauhalinnan polkujen kauniit opastekyltit?

Miten pääsen Rauhalinnan luontopolulle?

Rauhalinnantien varrelta löytyy parkkipaikka, johon mahtuu muutama auto. Parkkipaikalta luontopolulle kävelymatka on noin 500 m. Myös Fölin linja-autoilla pääsee lähelle luontopolun alkua.

2. Ravattulan Ristimäki

  • Sijainti: Vanha Ravattulantie, Kaarina
  • Julkinen liikenne: Föli liikennöi 2, 2A, 2B, 2C, 6, 55
  • Tietoa: Ravattulan Ristimäki -hankkeen sivut
  • Esteettömyys: Pääsy Ristimäelle ei ole esteetön. Aurajoen rannan tiet ovat melko helppokulkuisia hiekkateitä.
Peltojen ympäröimä matala mäki ilmakuvassa ja vanhan kirkon perustukset.
Ravattulan Ristimäellä voi aistia menneen maailman. © Juha Ruohonen

Kaarinan Auranlaaksosta löytyy Suomen mittakaavalla erikoinen yllätys, nimittäin Ravattulan Ristimäki, josta on löydetty Suomen vanhimman kirkkorakennuksen jäännökset. Kirkon arvellaan olevan peräisin 1100–1200-luvuilta, ajalta ennen Suomen seurakunnallista järjestäytymistä!

Ravattulan Ristimäen pieni puiden valtaama mäennyppylä lepää rauhoittavan peltomaiseman ympäröimänä Aurajokirannan läheisyydessä. Nykyään alueella on nähtävissä kirkkomaata ympäröineen kiviaidan perustus sekä ennallistus paikalla, jossa kirkko sijaitsi. Lähettyviltä löytyy myös kuppikiviä ja polttokalmisto.

Vinkki: Ravattulan Ristimäellä julkistetaan tämän syksyn 2021 aikana uudet opastaulut ja QR-koodein ohjattu muinaispolku. Tilannetta kannattaa seurata Ravattulan Ristimäki -hankkeen kattavilta nettisivuilta. Sivuilta löytyy tietoa myös Suomen vanhimmista sukista ja juuri julkistetusta Ravattulan muinaispuvusta, jonka malli on kehitetty kaivauksissa tehtyjen vaatelöytöjen perusteella!

Mikäli kaipaa pidempää syyslenkkiä, kannattaa katsoa, mitä kaikkea muuta Aurajoen varrelta löytyy. Aurajoen varren reitti kätkee sisälleen monia muitakin historiallisia kohteita! Ravattulan Ristimäeltä on myös lyhyt matka Littoisten järven rannoille kohti seuraavaa syysretkikohdetta.

Miten pääsen Ravattulan Ristimäelle?

Pyöräilytiet kohteeseen ovat erinomaiset Auranlaaksosta, Turusta ja Liedosta. Auto kannattaa jättää Kuralan kylämäen parkkipaikalle tai läheisen Citymarketin pihaan. Molemmista kävelyä kirkonraunioille on vähän päälle kilometri. Fölin linja-autoilla pääsee kätevästi Kuralaan.

3. Järvelän kosteikko

  • Sijainti: Järveläntie 6, Kaarina
  • Julkinen liikenne: Föli liikennöi 2B, 2C, K1
  • Kartta: Tammireitistöt
  • Esteettömyys: Esteetön lintujentarkkailupaikka, esteetön melontalaituri ja esteetöntä kulkua Järveläntiellä.
Peltojen ja vesistön vuorotteleva avara maisema.
Järvelän kosteikko on lintubongarien unelma. © Piia Aarnio

Järvelän kosteikko on oikea lintujen, pysähtyneen veden ja ympäröivien metsien rauhan keidas. Alue sijaitsee Littoistenjärven pohjoispuolella Kaarinan ja Liedon rajalla. Kosteikko vaikuttaa mitä luonnollisimmalta paikalta, minkä voi aistia upeasta Järvelän kosteikon luontovideostakin.

Vaan tiesitkö, että Järvelän kosteikko syntyi vasta keväällä 2009 ja ihan vahingossa?

Tämä 20 hehtaarin peltoalue täyttyi vedestä, kun pellot kuivina pitänyt pumppu meni rikki. Vesi valtasi pellot ja linnut löysivät uuden kotinsa välittömästi. Kosteikko onkin oikea lintubongarin unelma, yksi Varsinais-Suomen parhaista lintukohteista ja sen läheisyydessä on muutama lintutorni bongailuun!

Järvelän kosteikon eteläpuolella kulkee paikallisten rakastama Littoistenjärven luontopolku, jonka varrelle mahtuu useita erityisiä kohteita. Virallinen luontopolkuosuus on noin 2,9 kilometriä, mutta halutessa retkeilijän on mahdollista lähteä myös Liedon puolelle koko Littoistenjärven ympäri johtavalle noin 5 kilometrin mittaiselle syksyiselle seikkailulle. Matkan varrelta löytyy viehättävän Verkatehtaan ympäristö, rannan luontopolku ja sen komeat kalliot sekä uimaranta.

Kaarinan puolella Auranlaaksossa sijaitsee yksi koko Turun seudun suosituimmista uimarannoista. Littoistenjärven uimarannan grillipaikat, eväspöydät ja penkit ilahduttavat retkeilijöitä ympäri vuoden. Tosin omat polttopuut kannattaa napata mukaan!

Miten pääsen Järvelän kosteikolle?

Järvelän kosteikolle on erinomaiset pyörätiet. Autolla pääsee sekä Järveläntien alussa ja lopussa sijaitseville parkkipaikoille, joista ei ole kuin muutaman sadan metrin kävely kosteikolle. Fölin linja-autoilla pääsee kätevästi Littoistenjärventielle ja Littoisten uimarannan läheisyyteen.

4. Keskusliikuntapuisto

  • Sijainti: Viipurintie 32, Kaarina
  • Julkinen liikenne: Föli liikennöi 700-706 ja 801
  • Esteettömyys: Kulku keskusliikuntapuiston alueella on suurimmaksi osaksi esteetöntä.
Mies kuntoilee ulkokuntosalin laitteella.
Kaarinan keskusliikuntapuisto tarjoaa mahdollisuuden monipuoliseen urheiluun. © Vesa-Matti Väärä

Kaarinan keskusliikuntapuisto on Kaarinan urheilun ja monipuolisten harrastusmahdollisuuksien keskus. Viihtyisä puistoalue kätkee sisälleen monenlaista virkistävää aktiviteettia koko päiväksi.

Yleisurheilukentän kunnostus on juuri valmistumassa ja uutuutena puistossa on ulkoliikuntasali säädettävillä laitteilla!

Nummenniityssä sijaitsevan keskusliikuntapuiston monipuoliset liikuntamahdollisuudet ilahduttavat jokaista urheilijaa. Puistossa on yleisurheilukentän lisäksi jalkapallokenttiä, koripallokenttiä, frisbeegolfia, uusia ulkoliikuntalaitteita, kuntosali ja pururata. Keskusliikuntapuistossa sijaitseva Aktia-areena mahdollistaa lisäksi monenlaista sisäliikuntaa sulkapallosta ryhmäliikuntaan.

Keskusliikuntapuiston ääreltä voi myös suunnata samoilemaan metsän rauhaan. Ihastuttava 6 kilometrin luontopolku alkaa puiston pohjoispuolelta Lakimiehenkadun päästä ja johdattaa Lausteelle Turun puolelle. Polulle kannattaa suunnata valoisan aikaan tai napata lamppu mukaan!

Miten pääsen Keskusliikuntapuistoon?

Pyörätiet ovat erinomaiset ja keskusliikuntapuisto on Uudenmaantien varrella Kaarinan keskustan kupeessa. Autolla pääsee puiston parkkipaikalle. Fölin linja-autoilla pääsee kätevästi Kaarinan keskusurheilukenttä -nimiselle pysäkille.

5. Esteetön retkeily Kaarinassa

Kaarinan kaupungille on tärkeää, että jokainen pääsee nauttimaan sen ainutlaatuisista luontokohteista ja viime vuosien aikana kaupunki onkin panostanut retkikohteidensa esteettömyyteen.

Esteettömyydessä Kaarina on aikaansa edellä, sillä retkille voi lainata kaupungilta mukaan maastopyörätuolin! Tuolia ja muita maastovälineitä voi testata Kuusiston linnanraunioilla 25.10.2021 soveltavan liikunnan luontovälinepäivänä. Seuraa Kaarinan kaupungin tiedotusta.

Poika istuu maastopyörätuolissa, taustalla avautuu Kaarinan merimaisema.
Kaarinan kaupungilta voi lainata muun muassa maastopyörätuolin syysretkeä varten. © Kaarinan kaupunki

5a. Tuorlan esteetön luontopolku

  • Pysäköinti: Tuorlantie 1

Yksi seudun pidemmistä luontopoluista, joissa on erityisesti huomioitu esteettömyys on 1,2 kilometrin mittainen Tuorlan esteetön luontopolku. Sen voi kulkea hyvin pyörätuolilla, vaikkakin jos haluaa tehdä ympyräreitin, kannattaa 300 metrin mittaiselle metsäiselle ja jyrkälle osuudelle ottaa avustaja seuraksi.

Tuorlan keltaisia taloja ruska-aikaan.
© Vesa-Matti Väärä

Tuorlan luontopolku johdattaa kulkijan idylliseen lehtimetsään tammien ja pähkinäpensaiden keskelle. Syksyllä lehtipuut puhkeavat erityisen kauniiseen ruskaan. Luontopolun varrelta löytyy myös nuotiopaikka, joten syysgrillauksesta unelmoivan kannattaa ottaa polttopuita mukaan. Tuorlan alue on muutenkin kiinnostava kohde käydä ja alueelta löytyy Tuorlan kartano, Tuorlan Majatalo, Avaruuspuisto Väisälä ja Ammattiopisto Livia, jonka opiskelijat pääsevät myymään valmistamiaan tuotteita Livian järjestämillä markkinoilla.

Tuorlan majataloa vastapäätä on parkkipaikka, opaskartta ja Tuorlan majatalossa pääsee vessaan. Talossa on invaramppi, muutamia kynnyksiä ja käytössä Vessapassi. Avaruuspuisto Väisälän luona on myös liikuntaesteisille tarkoitettu pysäköinti.

5b. Kuusiston piispanlinnan rauniot

  • Pysäköinti: Linnanrauniontie 633, Kaarina
Kaarinan kuusiston linnanrauniot syksynlehtien seassa.
Kuusiston linnanrauniot on hieno retkikohde jokaiseen vuodenaikaan. © Kaarinan kaupunki

Kuusiston piispanlinnanrauniot on yksi seudun tunnetuimmista ja ikimuistoisimmista retkikohteista. Kuusiston piispanlinna eli kukoistuskauttaan 1300-1500 -luvuilla, jolloin linna toimi hallinnollisena keskuksena. 1520-luvulla hallinto siirrettiin Kustaa Vaasan käskystä Turun linnaan, jolloin Kuusiston linnaa alettiin purkaa. Onneksi ei sentään kokonaan ja uskomattomia raunioita pääsee vielä ihastelemaan meren äärelle.

Linnanraunioita kiertävä noin 500 metrin mittainen polku on helppokulkuinen ja tasainen, sopii lastenvaunuille ja liikuntarajoitteiset voivat kulkea sen mukavasti avustajan kanssa. Linnanraunioiden viereen pääsee pysäköimään ja läheltä löytyy myös nuotiopaikka, ulkokäymälä ja esteetön sähkövessa, joka on auki lokakuun loppuun saakka!

5c. Rauhalinnan esteetön luontopolku

  • Pysäköinti: Parkkipaikka 500 metrin päässä esteettömän luontopolun alusta Iso-Rauhalinnantiellä.

Rauhalinnan luontopolulla on jopa 700 metriä esteetöntä kulkua kuvankauniissa ruskamaisemissa. Tie on sorainen, joten jos yhtään epäilyttää tien pinnan mukavuus, kannattaa ottaa Kaarinan kaupunkiin yhteyttä ja testata maastopyörätuolia.

5d. Järvelän ja Littoistenjärven esteettömät kohteet

  • Pysäköinti: Järveläntie 6

Järvelän kosteikolla on esteetön lintujentarkkailupaikka ja kulku kosteikon läheisyydessä Järveläntiellä on esteetöntä. Tie on tosin tarkoitettu myös autoille, joten se ei ole varsinaisesti luontopolku. Mielenkiintoista Järvelän esteettömissä kohteissa on erityisesti esteetön melontalaituri! Vaikka jalat eivät kantaisi, pääsee täältä helposti 5,5 kilometrin mittaiselle melontaretkelle idyllisen Littoistenjärven ympäri.

Lisää tietoa Kaarinan esteettömistä kohteista löytyy:

Mitä muuta löytyy kuvankauniista Kaarinasta?

Puinen kyltti, jossa lukee Retkeilyreitti.
Mihin seuraavaksi? © Kaarinan kaupunki

Kaarina on monipuolinen retkeilyn keidas. Tunnetko jo esimerkiksi Vaarniemen metsät ja näköalapaikan, Harvaluodon virkistysalueen tai Piikkiön linnavuoren rakastetut reitistöt? Kaikista luontopoluista löytyy lisää tietoa Kaarinan kaupungin sivuilta!

Toteutitko yhden tai useamman syyslomaretken vai kävitkö peräti kaikissa kohteissa? Millainen kokemus sinulle jäi näistä retkistä? Kommentoi alle ja kerro myös, jos listalta puuttuu oma suosikkisi Kaarinan kiehtovista retkikohteista ja vinkkaa se muille retkeilijöille!

-Ninna

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat blogit:

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Mika Rantanen

Hieno kooste reiteistä. Kiitos.

21.10.2021 13:42Vastaa
1 0