Kaarinan parhaimmat näköalat – valloita luontokohteiden huiput!

Anna | 11.2.2021

Kalliolle, kukkulalle vai lintutornin laelle? Kaarinassa riittää korkeita paikkoja, joille kavuta. Lähde hiihtolomalla lähimatkalle Kaarinan luontokohteisiin ja kerro, mistä löysit hienoimmat maisemat!

Kaarinan luontopolut ja retkeilyreitit palkitsevat upeilla näköaloilla ne, joita korkeat paikat eivät huimaa. Kokosimme vinkit Kaarinan hienoimmista maisemapaikoista, ja nyt kannattaakin lähteä lähimatkalle linnavuoren tai lintutornin laelle nauttimaan näkymästä! Kuinka monta kohdetta ehdit "huiputtaa" hiihtoloman aikana?

Piikkiön linnavuori

Talvinen näkymä metsästä ja kallioista Piikkiön Linnavuorelta.
Piikkiön Linnavuorelta on henkeäsalpaavat maisemat kaikkialle ympäristöön. © hoods.fi
  • Pituus: 3,5 km (lisäpolkuja jopa 7 km)
  • Lähtö: Piikkiön Kehityksen kerhotalon parkkipaikka 
  • Vaikeustaso: Keskivaikea–vaikea
  • Opasteet: Viitat ja maalimerkit
  • Varustelu: Laavu, nuotiopaikka, huussi ja opastaulut

Piikkiön luonnonsuojelualueella voit nauttia upeista näköaloista peräti kahdella eri huipulla: Huttalan linnavuorella sekä viereisellä Pohtionvuorella. Linnavuoren reitit tarjoavat vaihtelevia maisemia, mutta myös historiaa: alueelta löytyy esimerkiksi muinaisranta ja esihistoriallisia hautapaikkoja ja asuinalueita. Lisäksi polun varrelta löytyy linnavuorten ohessa paljon muitakin kallionyppylöitä, joilla testata omaa kiipeilykuntoa! 

Linnavuoren reitti on vajaa neljä kilometriä pitkä, mutta alueella kierteleviä polkuja seuraamalla voi saada jopa seitsemän kilometrin mittaisen retken aikaiseksi. Reitti on enimmäkseen keskivaikeaa maastoa, mutta Huttalan linnavuorelle nouseva reitti on jo haastava. Huikea maisema kuitenkin palkitsee jalkatyön, sillä linnavuoren laelta voi nähdä jopa Turkuun asti! Olethan erityisen varovainen liukkaalla kelillä. Liukuesteet kenkiin ja/tai kävelysauvat ovat hyvä lisä retkeilijöille. 

Kenelle: historiaa arvostaville huimapäille

Kappelinmäki ja Kuusiston lintutorni

Linnanrauniot talvella kevyen lumipeitteen alla.
Monelle Kuusiston linnanrauniot ovat tuttu paikka, mutta oletko jo kiivennyt viereiselle Kappelinmäelle? © Kaarinan kaupunki
  • Pituus: 1,7 km (lisäpolkuja 3,5 km)
  • Lähtö: parkkipaikka Linnanrauniontie 556 
  • Vaikeustaso: Helppo–vaikea
  • Opasteet: Vihreät tolpat
  • Varustelu: Nuotiopaikka, huussi, taukopaikka, opastaulut

Moni tuntee Kuusiston linnanrauniot, mutta tiesitkö, että raunioiden lähettyvillä nousee Kappelinmäki, jonka huipulta on upea näköala Kuusistonlahdelle? Kuusiston saarella sijaitseva Kappelinmäki on myös kulttuurihistoriallisesti merkittävä alue, ja alueelta löytyykin muun muassa keskiaikainen hautausmaa.

Kappelinmäen luontopolkua seuraamalla voi kavuta mäelle nauttimaan näkymistä ja historian tuulista. Polun varrelta löytyvät opastaulut kertovat kulkijalle alueen luonnosta ja historiasta. Reitti on pääsääntöisesti helppokulkuista, mutta nousu Kappelinmäelle on paikoin haastavampaa maastoa.

Kuusiston lintutorni koivujen takana lumisten peltojen ympäröimänä.
Kuusiston lintutorni sijaitsee luonnonsuojelualueella, joka on tunnistettu merkittäväksi lintualueeksi. © hoods.fi

Jos Kappelinmäeltä laskeuduttuasi kaipaat vielä lisää Kuusistonlahden maisemia, voit piipahtaa Kuusiston lintutornilla. Tornille pääsee kätevästi Linnanraunioiden parkkipaikalta. Kuusistossa vieraillessa kannatta pysähtyä myös Kuusiston taidekartanolla, tai vierailla muissa Kaarinan kiinnostavissa kulttuurikohteissa.

Kenelle: merenlahden huomaan kaipaaville

Vaarniemen näköalatorni

Kaarinan Vaarniemen näköalatorni puiden katveessa talvella.
Vaarniemen näköalatorni johdattaa retkeilijän Kaarinan huipulle. © hoods.fi
  • Pituus: 4 km
  • Lähtö: Pysäköintipaikka Rauvolantien varrella
  • Vaikeustaso: Keskivaikea
  • Opasteet: Opaskyltit
  • Varustelu: Laavu, taukopaikka, opastaulut

Vaarniemen–Rauvolanlahden luontopolut johdattavat Vaarniemen näköalatornille, joka palkitsee kiipeilijät jylhillä merimaisemilla! Korkealla voi myös testata, kuinka monta Turun ja Kaarinan maamerkkiä maisemasta tunnistaa. Eväät voi syödä maisemien syleilyssä läheltä löytyvällä taukopaikalla. 

Näillä Lemunniemessä sijaitsevilla luontopoluilla voi ihastella vanhoja jalopuita sekä kalliomaisemia, jotka kuuluvat Natura2000-alueeseen. Vaarniemen reitti yhdistyy Pyhän Katariinan polkuihin, joita seuraamalla innokkaimmat voivat jatkaa pidemmälle patikointiretkelle. Luontopolut johdattavat myös Rauvolanlahden lintutornille, jolta avautuva merimaisema on ehdottomasti näkemisen arvoinen!

Vaarniemen reitti on keskivaikea, koska polku on paikoin kivinen ja juurakkoinen, mutta huipulle nousemista helpottavat kuitenkin portaat, jotka sijaitsevat tunnelmallisesti metsän siimeksessä. 

Kenelle: jylhistä maisemista haaveileville 

Littoistenjärven lintutornit

Lumen alle peittynyt kaislikko jäätyneen järven rannassa.
Littoistenjärvellä on peräti kaksi lintutornia ja yksi lintulava, joilta katsella upeita maisemia ja järven elämää. © Tarja Nuotio
  • Pituus: 2,9 km
  • Lähtö: Littoistenjärventie 153
  • Vaikeustaso: Helppo
  • Opasteet: Maalimerkit
  • Varustelu: Grilli- ja eväspaikka

Littoistenjärven luontopolku kuljettaa lintutornille, jolta avautuu kaunis näköala Littoistenjärvelle. Järvi on valittu linnustollisesti tärkeäksi alueeksi ja sen kiertävä luontopolku kuljettaa tunnelmallisissa maisemissa metsässä ja järven rannalla. 

Samalla retkellä voit halutessasi jatkaa myös Järvelän lintulavalle, joka sopii ramppinsa ansiosta hyvin myös liikuntarajoitteisille ja lapsiperheille! Järvelän kosteikko on mielenkiintoinen kohde; se muodostui vasta vuonna 2009, mutta on siitä huolimatta jo lajistoltaan rikas lintualue. Järvelän kosteikkoa voi ihastella myös Liedon puolella sijaitsevalta Järvelän lintutornilta

Kenelle: lintuharrastajille ja muille järvimaisemaan haikaileville 

Jälkiä lumihangessa jäätyneellä järvenjäällä usvassa.
Littoistenjärven maisemat hurmaavat ympäri vuoden. © Riikka Ahonen

Vinkki lapsille! 

Edellä mainittujen reittien lisäksi lapsille sopii erityisen hyvin ‘Lasten luontopolku’ Tuorlassa, jonka varrella on hauskoja tehtäviä innostaen koko perheen liikkeelle! Luontopolku on noin kilometrin pituinen, ja sopii siksi perheen pienemmillekin. Alueelta löytyy myös nuotiopaikka evästaukoa varten.

HUOM! Erityisesti talviaikaan polut voivat olla liukkaita. Olethan siksi varovainen reiteillä kulkiessa! 

Keltainen talo Tuorlassa lumisen maiseman ympäröimänä.
Tuorlasta löytyy iloisten keltaisten rakennusten lisäksi tekemistä koko perheelle. © hoods.fi

Lähimatkalle mars! 

Me Know Your Hoodsilla päätimme kartoittaa lähiseutujen parhaita helmiä talvilomaa silmällä pitäen. Aina ei nimittäin tarvitse lähteä kauas lomanviettoon, sillä lähiseuduilta löytyy vierailemisen arvoisia kohteita ihan jokaiselle. Esittelemmekin tulevilla viikoilla lähiseutujen tarjoamia lähimatkaideoita, joilla irtiotto arjesta on taattu. Jokaisessa blogissa tulee olemaan myös vinkkejä lasten talviloman viettoon!

Lisää ideoita luontopoluista lounaspaikkoihin löydät myös Kaarinan kaupungin sivuilta. Kannattaa käydä kurkkaamassa myös sieltä ideoita Kaarinan retken suunnitteluun.

Kun kaikki Kaarinan upeat näköalat ovat tulleet nähdyksi, voit tutustua lähikuntien retkeilymahdollisuuksiin Raisiossa ja Naantalissa. Jos taas tahdot syventää ymmärrystäsi Kaarinasta, lähde seikkailulle Kaarinan kulttuurikohteisiin.

Punainen puinen kartano lumisen maiseman keskellä Kaarinan Kuusistossa.
Tutustu myös Kaarinan kulttuurikohteisiin (klikkaa kuvaa, niin pääset blogiimme!). Moni kulttuurikohteista sijaitsee lähellä Kaarinan parhaita näköalapaikkoja. Tiedätkö, missä tämä taidekartano sijaitsee? © hoods.fi

Kerro myös blogin kommenttiosiossa, jos olet käynyt joillakin Kaarinan upeista maisemapaikoista. Mistä on mielestäsi parhaimmat näköalat? Entä jäikö joku mielestäsi ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka uupumaan blogista?

-Anna & Know Your Hoodsin tiimi

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Tarja

Kiitos hyvistä vinkeistä ja kohdekuvauksista. Eipä tarvitse lähteä kotikuntaa edemmäksi kokeakseen upeita luonto-ja kulttuurihistoriaelämyksiä 👍

12.2.2021 10:44Vastaa
2 0
Susanna | Hoods.fi

Kiitos Tarja kivasta kommentistasi! Usein läheltä löytyy aivan mainioita paikkoja, joiden myötä irtautua arjesta. Vietähän mukavia ja inspiroivia luonto- ja kulttuurihetkiä. 😊

24.2.2021 17:37
0 0
Katja L

Mielenkiintoisia vinkkejä, kesän retkiä varten täytyy tallentaa 😀

6.3.2021 13:44Vastaa
0 0