Anna Turun yllättää 4: Löytöretki Länsi-Turkuun

Anna | 7.11.2023

Turun jokiranta on monelle rakas paikka, mutta joskus Aurajoenkin vesi alkaa näyttää väljähtäneeltä kahvilta. Turkulainen Jaana lähti tutkimusretkelle Länsi-Turkuun tavoitteenaan löytää uusia puolia kotikaupungistaan. Länsi-Turku tempaisi Jaanan mukaan kokeilemaan yllättäviä harrastuksia!

Neliosaisen sarjan viimeisessä osassa turkulainen Jaana tekee löytöretken omaan kotikaupunkiinsa. Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Turun kaupungin kanssa ja sen voi lukea myös Turun kaupungin blogista!

Katso videolta, millainen Jaanan tutkimusretki Länsi-Turkuun oli ja lue sitten kohteista lisää alta. 

YouTUbe-videon kansikuva.

Lähde Jaanan jalanjäljissä tutustumaan Länsi-Turkuun

Jaanan visiitti Länsi-Turkuun piti sisällään hauskaa yhdessäoloa uusien harrastuskavereiden kanssa ja vastapainoksi rauhoittumista luonnossa. Mutta mikä kohteista yllätti eniten? 

“Pansio kyllä yllätti minut täysin! Löytyi monipuolista luontoa, ihana luontopolku ja aivan mahtava tammipuu. Teräsrautelan liikuntapuisto oli myös kiva kokemus. Olen aikaisemmin aina vain ajanut puiston ohi, mutta seuraavalla kerralla aion pysähtyä liikkumaan!”

1. Skeittihalli Cube

  • Mikä? Skeittihalli, jossa toimintaa ja ohjeistusta kaikenikäisille 
  • Osoite: Ruissalontie 37-39
  • Miten tänne pääsee: Esim. Föli-bussilla 32 & 42, pyörällä, autolla
  • Lisätietoa: Cuben nettisivut
Graffiti skeittihalli cuben sisätiloissa.
Oletko Jaanan tavoin uskalias ja lähdet kokeilemaan skeittausta Cubeen? © Hoods.fi

Mitäpä jos aloittaisit tänä vuonna uuden harrastuksen? Skeittaus ei nimittäin ole vain nuoria varten, kuten jaanakin sai huomata! Skeittihalli Cube on kaikille avoin turkulainen skeittihalli, jossa voi skeittauksen lisäksi harrastaa myös bmx-pyöräilyä ja skoottausta. Cubessa järjestetään myös opetusta aloittelijoille ja tytöille on oma skeittiryhmänsä. Uskallatko? No totta kai!

2. Pansion luontopolku

  • Mikä? Valloittava luontopolku
  • Osoite: Luontopoluille on useita lähtöpaikkoja, ks. nettisivut
  • Miten tänne pääsee: Föli-bussit 32 ja 42, pyörällä ja autolla
  • Lisätietoa: Turun kaupungin sivut
Pansion 40-luvulla rakennetut laivateollisuuden omakotitalot rivissä.
Luontopolun lisäksi Pansiossa kannattaa pysähtyä ihailemaan laivateollisuuden asuinrakennuksia. © Hoods.fi

Pansio-Perno tunnetaan erityisesti telakastaan ja 1940-luvulla rakennetuista laivateollisuuden asunnoista. Mutta Jaanan yllätti monen muun tavoin Pansion monipuolinen luonto. Paavonpolut polveilevat ympäri Pansiosta, ja reitistön varrella on paljon nähtävää. Polku johtaa esimerkiksi metsälammelle, ja matkan varrelle sattuu myös vaikuttavia kallioleikkauksia, lehtoalueita ja näköalapaikkoja. Jaanan sydämen vei Pansion vanha tammi!  

Vinkki! Löydät Turun kaupungin sivuilta Citynomadi-kartan, josta näet kaikki Pansion luontopolun kohteet. Valitse vasemmanpuoleisesta valikosta karttapohjaksi Open Street Map, niin luontopolun nähtävyydet tulevat näkyviin.

3. Liikuntaa Länsi-Turussa

Jaana treenaa Teräsrautelan ulkokuntosalin laitteella.
Jaana tykästyi Teräsrautelan ulkokuntosaliin. Kaupungilta saa myös varata liikuntavälineitä käyttöön! © Kuvakaappaus videolta

Länsi-Turussa on tarjolla niin ohjattua harrastustoimintaa kuin paikkoja omatoimiseen liikuntaan. Jaana innostui erityisesti Teräsrautelan ulkokuntosalista, jonka läheltä löytyy myös palloilukentät ja skeittiparkki sekä kuntoilualue senioreille. 

Jos kaipaat Pansion luontopolun lisäksi muita luontokohteita, lähellä Teräsrautelaa sijaitsee esimerkiksi ulkoilualue Kuninkojanlaakso. Mälikkälän metsä on sekin lähiluontoa parhaimmillaan. Muhkurimäen luonnonsuojelualueen lehtimetsät lumoavat puolestaan Naantalintien varrella!

4. RC-Racing rata

Kauko-ohjattava auto ajaa RC-Racing radalla Jyrkkälässä.
RC-Racing radalla hurjastellaan ja pidetään hauskaa mukavassa harrastusporukassa. © Hoods.fi

Jaana kävi tutustumassa myös yhteen Länsi-Turun erikoisuuksista: RC-Racing -rataan! RC-racing tulee sanoista “remote control” ja tarkoittaakin kauko-ohjattavilla autoilla tapahtuvaa ajoa. Radalta löytyi innostuneita ja ystävällisiä harrastajia, joiden joukkoon Jaanan oli helppo solahtaa mukaan. Vauhtia ei tietenkään puuttunut! Radalla järjestetään myös kisoja, joista löydät lisätietoa harrastuskerhon somesta.

Lue myös sarjan aikaisemmat osat, joissa annetaan Etelä-Turun, Pohjois-Turun ja Itä-Turun yllättää!

Löytyykö Pohjoismaiden parhaat lähiöt Länsi-Turusta?

Mainitsimmekin blogissa jo aiemmin Pansion laivanrakennusteollisuuden myötä 40-luvulla rakennetut sympaattiset asuintalot. Viehättäviä pientaloalueita löytyy myös esimerkiksi Kastun sekä Kähärin alueilta läheltä Turun keskustaa.

Puistoalue ja kolme kerrostaloa Turun Jyrkkälässä.
Turun Jyrkkälä oli ehdolla Pohjoismaiden parhaimmaksi lähiöksi. © Hoods.fi

Pahaniemen vehreistä kerrostalolähiöistä ei pahaenteisestä nimestä huolimatta voi olla pitämättä. Yksi Länsi-Turun tunnetuimmista asuinalueista on kuitenkin Jyrkkälä, joka oli mukana kisaamassa Pohjoismaiden parhaan lähiön tittelistä vain muutama vuosi sitten!

Kirjoittajat:
Anna Ventola | Know Your Hoods
Sini Mäkeläinen | Turun kaupunki

Sinua saattaa myös kiinnostaa seuraavat blogit:

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jätä kommenttisi ja avaa keskustelu :)