Anna Turun yllättää 3: Tutkimusmatka Itä-Turkuun

Anna | 31.10.2023

Milloin olet viimeksi ollut turistina omassa kotikaupungissasi? Turkulainen Jarkko lähti Itä-Turkuun ja antoi tutun kaupungin yllättää. Jarkon retkeen mahtui puutarhojen väriloistoa, yllättäviä taide-elämyksiä ja monipuolista urheilua. Retken kohokohta löytyi Lausteelta.

Neliosaisen sarjan kolmannessa osassa turkulainen Jarkko tekee löytöretken omaan kotikaupunkiinsa. Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Turun kaupungin kanssa ja sen voi lukea myös Turun kaupungin blogista!

Missä kaikkialla Jarkko vieraili Turun tutkimusretkellään? Katso video ja nappaa tarkemmat vinkit tästä blogista!

YouTube-videon kansikuva.

Lähde Jarkon jalanjäljissä Itä-Turkuun

Tutut kulmat alkavat arjessa helposti tylsistyttää. Välillä kannattaakin lähteä rohkeasti pois keskustasta ja omista tutuista ympyröistä. Jarkon Itä-Turun retki olikin täynnä iloisia yllätyksiä: 

“Suosikkipaikkani oli Lausteen frisbeegolfkenttä. Sinne olisi hienoa päästä pelailemaan kunnolla uudelleen! Positiivinen yllätys oli myös Siirtolapuutarha: todellinen rauhallisuuden ja luonnon keidas keskellä kaupunkia.

Näissä paikoissa Jarkko vieraili:

1. Lausteen Frisbeegolf

 • Mikä? Monipuolinen ja haastava frisbeegolfrata 
 • Osoite: Hiihtomajanpolku 1
 • Miten tänne pääsee: Föli-bussit 9 ja 60, pyörällä, autolla
 • Lisätietoa: Turun kaupungin sivut
Jarkko seisoo tyytyväinen ilme kasvoillaan ja frisbee kädessään frisbeekorin vieressä Lausteen frisbeegolf-radalla.
Yhdellä Suomen parhaista frisbeegolfradoista kelpaa Jarkonkin hymyillä! © Kuvakaappaus videolta

Lausteen Frisbeegolf-rata yllätti Jarkon, joka aikoo palata kentälle pelaamaan uudemmankin kerran. Tämä ei ole ihme, onhan Lausteen rataa kutsuttu yhdeksi Suomen parhaimmista! 24-väyläinen rata on suunniteltu pro-tason pelaajille, joten se tarjoaa haastetta kokeneemmallekin heittelijälle. Kentällä järjestetään myös säännöllisesti kilpailuja. Vaikka frisbee-kärpänen ei olisikaan purrut juuri sinua, Lausteen alue on kiva paikka ihan kaikenlaiseen ulkoiluun!  

Tiesitkö muuten, että Lausteella ja eri puolilla Turkua järjestetään Yökorista nuoremmille liikkujille? Pistä tämä muistiin, jos satut olemaan nuori yökukkuja ja kaipaat peliseuraa! 

2. Fimbul taiteilijatalo ja Itä-Turun yllättävät taide-elämykset

 • Mikä? Taiteilijatalo, jossa järjestetään myös yleisötapahtumia 
 • Osoite: Luolastopolku 31, rakennus 2
 • Miten tänne pääsee: Föli-bussit 32 ja 42, pyörällä, autolla
 • Lisätietoa: Fimbulin sivut
Varissuon alikulkutunnelin taideteos, johon oppilaat ovat maalanneet luontoaiheita.
Itä-Turussa on monenlaista kaupunkitaidetta. Tämä Assi Huhtasen ja paikallisten oppilaiden taideteos on nähtävillä Littoistentien alikulkutunnelissa. © Hoods.fi

Fimbulin taiteilijatalo Turun Pääskyvuoressa on vuodesta 2009 toiminut työtila, jossa järjestetään säännöllisesti erilaisia yleisötapahtumia ja työpajoja. Esimerkiksi elokuussa 2023 Fimbul järjesti ympäristötaiteeseen keskittyvän tapahtuman Fimbul Konstvägenin, joka levittäytyi reilun kilometrin mittaiselle alueelle Pääskyvuoren kasarmialueella. Taiteen ystävien kannattaakin painaa talo muistiin! Fimbulin järjestämistä tapahtumista löydät tietoa taiteilijatalon nettisivuilla ja somekanavista.  

Fimbulin lisäksi Itä-Turusta löytyy taidetta myös muista yllättävistä paikoista. Esimerkiksi Littoistentien alikulkutunneliin Varissuolle on juuri valmistunut kuvataiteilija Assi Huhtasen ja paikallisten oppilaiden yhdessä toteuttama taideteos. Lisäksi Turku 2029 säätiön tuella Lausteelle ja Varissuolle saadaan syksyn 2023 aikana taideteokset piristämään syysiltoja!

3. Halistenkoski

 • Mikä? Suosittu ulkoilupaikka, kesäkaudella mahdollisuus vuokrata kajakki tai kanootti 
 • Osoite: Valkkimyllynkuja 2
 • Miten tänne pääsee: Föli-bussit 55 ja 56, pyörällä, autolla
 • Lisätietoa: Aurajokisäätiön sivut
Maisema Turun Halistenkoskella kesäpäivänä.
Halistenkoskelta voi lähteä pitkälle kävelylle Aurajoen vartta pitkin – vai kuljetko mieluummin vesiteitse? © Hoods.fi

Halistenkoski on syystä suosittu retkikohde: kosken kuohujen kuuntelu rauhoittaa mieltä, minkä lisäksi Halistenkoskelta voi lähteä pitkälle kävelylle tai melontaretkelle Aurajokea pitkin naapurikaupunki Lietoon asti. 

Aurajokisäätiö vuokraa Halistenkoskella kesäkaudella kanootteja ja kajakkeja ja järjestää ohjattuja melontaretkiä. Lintubongarit sen sijaan tulevat koskelle nähdäkseen harvinaisen kuningaskalastajan. Kosken alajuoksulla bongaa usein myös kalastajia. Muistathan kalastusluvan!

4. Puutarhoja moneen makuun

 • Mikä? Vasaramäen Maailmanpuutarha & Peltolan siirtolapuutarha
 • Osoite: Kirsikkatien ja Vaapukkatien välissä (Vasaramäki) & Ilpoistentie 26 (Peltola)
 • Miten tänne pääsee: Föli-bussit 9, 58 ja 60 (Vasaramäki), 18 ja 61 (Peltola), pyörällä, autolla
 • Lisätietoa: Peltolan siirtolapuutarhayhdistyksen sivut
Kukkapensas ja istumapenkit Vasaramäen Maailmanpuutarhassa.
Vasaramäen Maailmanpuutarha on turkulaisten yhdessä suunnittelema puutarha, joka kuvaa monikulttuurista Turkua. © Hoods.fi

Väriloistoa löytyy Vasaramäessä sijaitsevasta Maailmanpuutarhasta, joka nimensä mukaisesti kuljettaa seitsemän mantereen halki. Puutarha on suunniteltu työpajoissa yhdessä turkulaisten kanssa ja toteutuksessa on ollut mukana Turun kasvitieteellinen puutarha. Täällä vieraillessa kannattaa ehdottomasti pistäytyä myös läheisessä Tähkäpuistossa, joka tunnetaan erityisesti ruusuistaan. Eri ruusulajikkeita löytyykin puistosta jopa 400! 

Peltolan siirtolapuutarha on Turun suurin siirtolapuutarha, joka on perustettu jo 1940-luvulla. Vaikka ei viherpeukalo olisikaan, Peltolan siirtolapuutarha on avoinna myös vierailijoille ja kutsuu mukaan säännöllisesti järjestettäviin tapahtumiin.

5. Kuralan Kylämäki

 • Mikä? Elävän historian kylä, museo, kahvila ja kulttuurimaisema 
 • Osoite: Jaanintie 45
 • Miten tänne pääsee: Föli-bussi 2, pyörällä, autolla 
 • Lisätietoa: Kuralan kylämäen sivut
Ihmiset kävelevät kärrypolulla laitumien välissä Kuralan kylämäessä aurinkoisena kesäpäivänä.
Kuralan Kylämäessä on tekemistä ja nähtävää kaikenikäisille. © Visit Turku

Kuralan Kylämäki kuljettaa kävijän 50-luvun turkulaiseen maalaiselämään. Kurala ei kuitenkaan ole mikään pölyttynyt museo, vaan monen rakastama elävän historian kylä, jossa kannattaa vierailla jo pelkästään viehättävän miljöön takia. Kumpuilevat niityt Aurajoen varressa ovatkin miellyttävä vierailukohde vuodenajasta riippumatta. Kylämäessä järjestetään myös aktiivisesti erilaisia työpajoja ja muuta toimintaa, joissa voi opetella kädentaitoja!

Lue myös sarjan aikaisemmat osat, joissa annetaan Etelä-Turun ja Pohjois-Turun yllättää!

Sykkiikö sydämesi pysyvästi Itä-Turulle?

Edellä esiteltyjen huippukohteiden lisäksi Itä-Turussa on useita vehreitä pientaloalueita, rakastettuja lähiöitä ja jopa maaseutumaista asutusta! Alueelta on erinomaiset kulkuyhteydet Turun keskustaan, mutta toisaalta monilta asuinalueita löytyy kattavat palvelut omasta takaa. Esimerkiksi Varissuolla on monipuolinen ostoskeskus, jonka paikalliset yritykset houkuttelevat kävijöitä ympäri Turkua. Varissuon ostoskeskuksesta löydät esimerkiksi leipomoita, vaateputiikkeja sekä monikulttuurisia elintarvikeliikkeitä.

Ilmakuva Varissuon kerrorstaloista ja metsäsaarekkeista talojen välissä.
Varissuo on vehreä ja aktiivinen lähiö. © Hoods.fi

Lisäksi monia asuinalueita ympäröi täällä rikas luonto ja monipuoliset liikuntamahdollisuudet, kuten maastopyöräreitit Luolavuoressa ja Katariinanlaakson luontopolut. Ei siis ihme, että Itä-Turun naapurustot Halisista Huhkolaan ja Vasaramäestä Varissuolle ovat keränneet useita uskollisia faneja!

Kirjoittajat:
Anna Ventola | Know Your Hoods
Sini Mäkeläinen | Turun kaupunki

Sinua saattaa myös kiinnostaa seuraavat blogit:

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jätä kommenttisi ja avaa keskustelu :)