Opiskelijaelämä tutuksi TYYn hallituksen puheenjohtaja Aliisan vinkeillä

Vieraskynä / Visiting author | 20.8.2021

Tiesitkö, että joka viides turkulainen on opiskelija? Turussa on yli 40 000 korkeakouluopiskelijaa, mutta vuosittain Turkuun hakee opiskelemaan yli tuon määrän. Voidaan siis todeta Turun olevan korkeakouluopiskelijoiden suosiossa. Ehkä jopa ylivertainen suosikki! Tutkimuksen mukaan 99 % pitää Turkua hyvänä kaupunkina opiskelijoille.

Turku on opiskelijoiden kaupunki

Turussa aloittaa vuosittain 5000 uutta korkeakouluopiskelijaa ja sen lisäksi joka viides turkulainen on opiskelija. Turku on siis todellinen Opiskelijakaupunki isolla O:lla! Tämän blogin myötä pääset opiskelijamaailmaan ja korkeakoulukulttuurin syövereihin Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYYn) hallituksen puheenjohtajan Aliisa Wahlstenin johdattelemana.

Aliisa Wahlsten on N:nnen vuoden opiskelija eli hän suorittaa biologian opintoja nyt kuudetta vuotta. Hän ei pidä kuitenkaan N:ttä vuotta pahana asiana, sillä hänen sanojensa mukaan "Opiskelijaelämä vie mennessään". Ja se pitää täysin paikkansa Aliisan kohdalla: Hänellä on kokemusta useammasta järjestöstä, joiden avulla hän on päässyt kehittämään tärkeitä työelämätaitoja.

TYYn hallituksen jäsenet selin kameraan opiskelijahaalarit päällä.
Tervetuloa Turkuun! © TYY

Miten uusturkulainen opiskelija sopeutuu Turkuun?

Vuosittaisesta 5000 uudesta opiskelijasta suurin osa tulee Turkuun kaupungin rajojen ulkopuolelta. Se tarkoittaa, että uudessa kaupungissa ja uudessa tilanteessa et joudu olemaan yksin. Saman on kokenut myös TYYn hallituksen puheenjohtaja Aliisa, joka on muuttanut Naantalista Turkuun.

Turku opiskelijakaupunkina yllätti myös Aliisan, jolle Turku oli jo kuitenkin entuudestaan tuttu. Aliisan yllätti etenkin opiskelijaelämän ja erilaisten tapahtumien määrä ympäri vuoden. Ne avasivat Turusta kokonaan uuden puolen. Opiskelun lisäksi on myös opiskelijaelämää, mikä on tärkeä osa opiskeluaikaa.

-Iltaohjelma alkaa heti orientaatioviikolla ja siihen kannattaa ehdottomasti osallistua, kertoo Aliisa kokemuksella.

TYY ja opiskelijajärjestöt pitävät huolen opiskelijoiden oikeuksista

Korkeakouluopiskelijat ovat monella tapaa järjestäytyneitä ja järjestöjä löytyy jokaiseen makuun. Perinteisimpiä järjestöjä ovat ainejärjestöt, mutta niiden lisäksi on olemassa monipuolinen kattaus harrastejärjestöjä, joiden tapahtumista ja toiminnan kautta pääset tutustumaan samanhenkiseen porukkaan.

-Uusiin ihmisiin tutustuu ja verkostoituu järjestöjen ja yliopiston kautta, painottaa Aliisa.

Turun yliopiston ylioppilaskunta eli TYY on lakisääteinen elin, joka tuo opiskelijoiden äänen kuuluviin erilaisissa yhteyksissä. Virkistystoiminnan lisäksi järjestöt myös ajavat opiskelijoiden etuja. TYYn lisäksi Åbo Akademin, Turun AMK:n, Yrkeshögskolan Novian, Humakin ja Diakonia-ammattikorkeakoulun ylioppilas- ja opiskelijakunnilla on Turussa järjestäytynyttä toimintaa.

Opiskelijoita verkkopalaverissa.
TYY on tuonut opiskelijoiden äänen kuuluviin myös poikkeusaikana. © TYY

Ryhmä 40 000 tuo turkulaisten opiskelijoiden ääntä kuuluviin kunnallisessa päätöksenteossa.

Miksi Turku on hyvä opiskelijakaupunki?

-Hyvä meno on jatkuvasti päällä ja toimiva sekä tiivis kaupunkirakenne on suuri etu, kuittaa Aliisa ytimekkäästi.

Turku on tosiaankin tiivis ja toimiva kaupunki. Kampusalueet keskittyvät pääasiassa Kupittaan ja Itäisen keskustan alueelle, jossa pyörä ja kävely on paras tapa liikkua. Turussa lähes kaikki paikat saavuttaa 20 minuutin pyöräilemällä. Lisäksi Föli on toimiva ja edullinen tapa liikkua. Fölillä pääset myös virkistäytymään Kurjenrahkan kansallispuiston suomaisemiin ja Ruissalon lehtoihin. HUOM! Klikkaamalla korostettuja alueiden nimiä, pääset tutustumaan niihin tarkemmin.

Opiskelijoita kävelemässä Kurjenrahkan pitkospuilla.
Retkeilyä Kurjenrahkassa © TYY

Opiskelijoita on Turussa paljon, joten Aliisan mielestä jokainen paikka Turussa on opiskelijoita varten. Tapahtumat muuttavat kaupunkitilaa ja suuret opiskelijoiden vaellukset approjen ja tapahtumien aikoina tekevät Turusta opiskelijoiden Mekan.

Miten Turussa voi virkistäytyä opintojen ohella?

Turku on lähes 200 000 ihmisen koti ja täällä on mahdollisuuksia hyvin erilaisiin harrastuksiin ja vapaa-ajan toimintoihin. Ulkoilu, urheilu, kulttuuri ja erilaiset harrastepajat ovat Turussa mahdollisia. Lisäksi opiskelijoiden ja järjestöjen itse toteuttamat tapahtumat ovat hyvä tapa virkistäytyä ja viettää vapaata opintojen ohella.

TYYn hallituksen puheenjohtaja Aliisa muistuttaa myös Fölin tuomista mahdollisuuksista naapurikunnissa. Fölillä pääset helposti ja samaan hintaan alueen lähikuntiin, kuten Kaarinaan, Naantaliin ja Raisioon, joissa on myös paljon tekemistä. Ruissaloon liikennöivä vesibussi esittelee palan merellistä Turkua ja Turun seitsemällä kukkulalla mieli lepää.

Opiskelijan kannattaa tutustua kaupunkiin ja keskustella siitä muiden kanssa. Jakamalla tietoa voi saada perspektiiviä kaupunkiin ja elämään sen eri osissa. Toisille Aurajoki tarkoittaa urbaania keskustaa ja toisille Halistenkosken kuohuja sekä lenkkipolkuja, muistuttaa Aliisa.

Kajakki Aurajoella.
Aurajoella voi vaikkapa meloa tai suppailla. © Ville Haka

Opiskelijoille tärkeitä ajankohtia ovat syksyn aloitus, Laskiainen ja Vappu, jolloin koko kaupunki on opiskelijoiden. Niiden avulla on helppoa virkistäytyä arjen rutiineista. Myös approtapahtumat, joiden avulla kierretään kaupunkia ovat mukava tapa virkistäytyä. Tärkeää on muistaa vapaa-aika opintojen ohella.

Kiinnitä näihin asioihin huomiota heti aluksi!

Opiskelijana olet oikeutettu moniin etuuksiin. Usein liikkuminen, syöminen, urheileminen ja muut palvelut ovat opiskelijoille jonkun verran halvempaa. Kannattaa ladata Frankapp-sovellus, josta näkee helposti koottuna paikat, joista saa alennusta. Kannattaa myös aina kysyä alehintaa opiskelijoille!

Ruoka on monelle tärkeä asia ja opiskelijalounaan saa Turussa monesta paikasta. Opiskelijoiden omistama Unica palvelee useiden toimipisteiden voimin ja saa nälkäiset opiskelijat taas jaksamaan opintojen parissa. Pääkirjastoa vastapäätä on avattu myös tunnelmallinen Unican Kulma, jossa viihdyt iltaan asti. Perinteinen lounas maksaa Kela-korvauksen kanssa vaivaiset 2,7€!

Neljä opiskelijaa hyppäävät ilman Turun yliopiston edustalla.
Ota kaikki irti opiskeluajasta. © TYY

Älä stressaa! Korkeakouluopiskelu eroaa monella tapaa aiemmista kouluistasi. On otettava enemmän itse vastuuta ja työn eteneminen on itsestäsi kiinni. Muista kuitenkin levätä ja rentoutua. Turussa on paljon siihen mahdollisuuksia. Tutustu myös uusiin ihmisiin, sillä olette luultavasti samanlaisessa, uudessa, tilanteessa kaikki.

Aliisan 4 + 4 vinkkiä uudelle opiskelijalle!

  1. Nauti opiskeluajasta, se kuluu nopeasti!
  2. Tutustu paikkoihin, älä jää kotiin.
  3. Tutustu ihmisiin ja keskustele.
  4. Tartu mahdollisuuksiin, voit yllätyä.

Näiden lisäksi Aliisa haluaa vielä muistuttaa neljästä F:stä: Fölistä, fölläreistä, Föristä ja funikulaarista!

TYYn puheenjohtaja Aliisa istuu kivimuurilla ylioppilaslakki ja opiskelijahaalarit päällä.
-Tervetuloa Turkuun ja parhaaseen elämänvaiheeseesi, toivottaa Aliisa! © TYY

Sinua voi myös kiinnostaa seuraavat blogit:

-Ville | Know Your Hoodsin opiskelijabloggaaja

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jätä kommenttisi ja avaa keskustelu :)