Vampula

Huittinen

Vampulan alue eli Huittisten eteläiset kylät ovat maaseutuidyllejä etäällä tiheämmin asuttujen alueiden vilkkaudesta. Vampula oli vuoteen 2009 asti itsenäinen kunta ja vahvat paikallisidentiteetit ovat säilyneet sen monimuotoisissa elinvoimaisissa yhteisöissä.

Elämää Loimijoen laaksossa hyvien kulkuyhteyksien päässä

Entisen Vampulan kunnan alue sijaitsee maisemaa hallitsevan Loimijoen varrella noin 15 km päässä Huittisten keskustasta etelään rajautuen Loimaaseen. Vampulasta hurauttaa autolla Huittisten keskustaan noin 15 minuutissa 41-tietä pitkin. Valtatien ansiosta myös liikenneyhteydet Porin, Turun ja Тampereen suuntiin ovat erinomaiset. Paikallisliikenne puolestaan kuljettaa asukkaita perjantaisin Vampulan ja Lauttakylän eli Huittisten keskustan välillä.

Vampula oli itsenäinen kunta vuoteen 2009 asti, jolloin se liittyi osaksi Huittisia. Vampulassa sijaitsee kymmeniä omaleimaisia kyläyhteisöjä pitkin Loimijoen laakson maaseutumaisemaa. Tunnetuin Vampulan kylistä on Sallila, josta löytyy suurin osa Vampulan palveluista kuten alakoulu, päiväkoti, nuorisotalo, terveysasema, kirkko ja muita päivittäispalveluita. Löytyypä Vampulasta myös yksityinen pienlentokoneiden kenttä, jossa järjestetään myös tapahtumia. Lisäksi muissa kylissä toimii paikallisia yrityksiä ja yhdistyksiä.

Yhteisöllisiä kyliä ja modernia maataloutta

Vampulan alueen rakennuskanta koostuu pääosin omakotitaloista ja maatiloista, joissa toimii aktiivisia maatalousyrittäjiä. Oma rauha on monen mieleen, mutta samalla moni Vampulan kylistä on yhteisöllinen ja oman identiteettinsä omaava paikka. Aktiiviset kyläyhdistykset edistävät kylien asioita ja järjestävät mukaansatempaavia aktiviteetteja. Esimerkiksi kesäisin Teatteri Hirvenpää houkuttelee kävijöitä kauempaakin ja jokakesäinen Vampulaviikko tarjoaa monipuolista ohjelmaa kaikenikäisille.

Muita kyliä Vampulan alueella ovat Hanhikoski, Harjunkylä, Honko, Horna, Huhtaa, Kotaja, Kukonharja, Kärväselä, Matkusjoki, Murto, Punola, Riittiö, Rutava, Salmenoja, Siivikkala, Soinila, Soinilan Metsäkulma, Tanokas, Tamare, Pikku-Vampula ja Vehka-Alho.

Kukonharjan kylä – aktiivinen ja omaleimainen yhteisö

Yksi alueen aktiivisista kylistä on lähellä Huittisten itäisiä kyliä sijaitseva Kukonharja, joka on ollut pitkään omaleimainen noin 200 asukkaan yhteisö. Kukonharjan kyläyhdistys järjestää asukkaiden iloksi monipuolista toimintaa aina talkootöistä lavatansseihin Saunakosken lavalla. Kukonharjan kylälle on muuttanut viime vuosina myös uusia kyläläisiä ja lapsiperheitä ilahduttaa kaupungin kerhotoiminta sekä Kukonharjan kyläyhdistyksen järjestämä ohjelma.

Matkalle maaseudulle

Vampula on mielenkiintoa herättävä kohde myös matkailijoiden keskuudessa. Loimijoen laakson ihastuttavat maisemat tarjoavat silmänruokaa Vampulan maaseutukylissä. Sallilan kylältä löytyy Sallilan pato, Vampulan kotiseutumuseo, Vampulan kirkko ja lounaskahvila. Myös ITE taidekohde Vampulan maalivahtipatsaat piristävät 41-tietä pitkin matkaavia ja innokkaille frisbee golffareille elämyksiä tarjoaa Vampulan frisbeegolfrata Harjureitin varrella.

Naapuruston ominaisuudet

Luonnonympäristö
joen varrella
pellon laidalla
metsän reunalla
puistojen vehreyttä

Rakennuskanta
omakotitaloja
tontteja
puutaloja

Rakennettu ympäristö
maaseudun rauhaa
pientaloasumista

Alueella on
luonnonsuojelualue

Kirjoituksia naapurustoista

Naapuruston hintataso info

Asuntojen myyntihinnat

Keskihintaa vähemmän
Keskihinta Turussa: 2090 €/m2
Hintataso on suuntaa-antava.

Naapuruston asukkaat info

Pääasiallinen elämäntilanne

työssäkäyvät 42 % opiskelijat 6 % eläkeläiset 37 % alle 14-vuotiaat 15 % muut 8 %
% asukkaista

Asumisen tapa


omistusasunnoissa 86 % vuokralla 11 % muut asumismuodot 2 %
% asumisesta

Asukkaiden keskimääräinen ikä

48,5 vuotta
Leaflet | ...

75 km Turun keskustaan
90 km Tampereen keskustaan