Meren jäältä kaukaloihin - Parhaat luistelupaikat Turun seudulla

Ninna | 29.12.2021

Turun seutu on täynnä erinomaisia luistelujäitä. Saisiko olla urbaani luistinrata Suomen suurimmassa kaupunkipuistossa, kilometrien mittaista kiitoa luonnonjäällä vai jäädytetty kenttä viehättävässä maalaismaisemassa? Kokosimme blogiin parhaat paikat luisteluun eri puolilta Turun seutua.

1. Turun Kupittaan kuuluisa luistelumato

Monia luistelijoita Kupittaan luistelumadolla.
Kupittaan luistelumato on suosittu ja urbaani luistelureitti keskellä Kupittaan puistoa. @ hoods.fi
 • Osoite: Tahkonkuja 5, 20520 Turku

Jos et ole vielä käynyt testaamassa Kupittaanpuistoon jäädytettyä luistelurataa, nyt on korkea aika! Urbaanissa ympäristössä Kupittaan asuinalueella pääsee kiertämään Kupittaan luistelumatona tunnettua kiemurtelevaa reittiä puiston sydämessä.

Kupittaan luistelumato on suosittu paikka, joten siellä harvemmin saa olla täysin omassa rauhasta. Radalla vallitsee kuitenkin hyvä tunnelma ja siellä viihtyvät kaikenlaiset luistelijat vauvasta vaariin, ensikertalaisista ammattilaisiin.

Jos sinulla ei ole omia luistimia, voit vuokrata ne kätevästi luistelumadon viereisestä kojusta muutamalla eurolla. Otathan huomioon, että vuokrauksen ollessa auki saattaa reitillä olla myös ruuhkaa. Omat luistimet omaavan kannattaa suunnata paikan päälle väljempänä ajankohtana. Muista myös tarkistaa radan huoltoajat, ettet joudu odottelemaan pakkasessa!

Ajankohtaista tietoa Kupittaan luistelumadosta löytyy Turun kaupungin sivuilta.

2. Littoistenjärven jää ja Littoisten kenttä

Mies ja nainen luistelevat kädestä kiinni pitäen lumisessa maisemassa.
Järven jäällä on tilaa luistella. © Pexels / Pavel Danilyuk
 • Osoite: Littoistenjärventie 153, Kaarina (luonnonjää) & Sippaantie (Kaarina/Lieto)

Littoistenjärvi on Kaarinan yksi suosituimmista alueista liikkumiseen niin kesällä kuin talvellakin. Littoistenjärvi on varsin matala, joten se jäätyy nopeasti ja paikalliset hyödyntävät jäätä monipuoliseen talviurheiluun. Mikäpä sen ihanampaa kuin kiitää avaralla luonnonjäällä Littoisten idyllisissä maisemissa.

Joulukuun alussa, kun pakkaspäivät suosivat myös Varsinais-Suomesa, nähtiin jo ensimmäiset luistelijat Littoistenjärven jäällä. Kannattaa kuitenkin tutkia tarkkaan, onko jää tarpeeksi paksua ja mikä on lumitilanne (jos lunta on liikaa, on turha unelmoida luistelusta, mutta tällöin esimerkiksi hiihtäminen voi olla loistava ratkaisu).

Huom! Luonnon jäällä liikkuminen on aina omalla vastuulla. (Kurkkaa lisää tietoa luonnonjäillä liikkumisesta blogin lopusta).

Järven jäälle ei aurata virallista reittiä, joten tietoa järven luistelumahdollisuuksista joutuukin etsimään. Monesti sosiaalisesta mediasta paljastuu kätevimmin, ovatko paikalliset jo lähteneet luistelemaan! Mikäli luonnonjäälle ei ole vielä turvallista mennä, kannattaa suunnata Littoisten kentälle luistelemaan tunnelmallisiin Verkatehtaan maisemiin. Ajankohtainen tieto Littoisten kentän jäädytyksestä löytyy Kaarinan kaupungin sivuilta.

3. Naantalin Luolalanjärven jää

Naantalin Luolalanjärvelle aurattu luistelurata ja hiihtoladut.
Luolalanjärvelle aurataan hyvä luistelurata ja hiihtämäänkin pääsee. © Hoods.fi
 • Osoite: Järveläntie 10, Naantali

Luistelua kannattaa ehdottomasti lähteä testaamaan naantalilaisten rakastamassa luontokohteessa – Luolalanjärven jäällä, jonne aurataan talvisin luistelurata ja hiihtolatu! Tämä retkiluistelun helmi jäätyy myös verraten nopeammin kuin moni muu järvi, sillä Luolalanjärvi on varsin matala. Luolalanjärvi löytyy aivan Naantalin keskustan itäpuolelta ja järvellä riittää upeasti pinta-alaa monelle luistelijalle.

Huom! Luonnonjäällä liikkuminen on aina omalla vastuulla. (Kurkkaa lisää tietoa luonnonjäillä liikkumisesta blogin lopusta). Löydät ajankohtaista tietoa Naantalin sivuilta ja Naantalin latuinfosta.

4. Luistellen Väskin saaren ympäri

Luistelijoita Naantalin meren jäällä.
Naantalin meren jäällä oleva luistelurata on suosittu talviseikkailu. Samalla voi poiketa talvisessa Muumimaailmassa. © hoods.fi

Huom! Meren jäätymistä joudutaan odottelemaan todennäköisesti vielä monta pakkaspäivää, mutta Väskin saaren seikkailu on Turun seudun ehdottomasti mielenkiintoisin luistelureitti. Kannattaa siis pistää jo nyt korvan taakse!

Naantalin kaupunki tekee talvisin suositun hiihto- ja luistelureitin meren jäälle, kun jäät ovat tarpeeksi kestävät. Tämä onkin ainutlaatuinen ja elämyksellinen reitti, joka johdattaa kiitämään avariin maisemiin luonnonjäällä Väskin seikkailusaarelle saakka.

Huom! Luonnonjäällä liikkuminen on aina omalla vastuulla. (Kurkkaa lisää tietoa luonnonjäillä liikkumisesta blogin lopusta). Löydät ajankohtaista tietoa Naantalin sivuilta.

Väskin saaressa kannattaa myös pistäytyä, sillä sieltähän löytyy esimerkiksi puinen laiva ja nuotiopaikka. Reitti ei ole mahdottoman pitkä, mutta retkelle kannattaa varustautua, sillä ulkoilupäivän kruunaa herkulliset eväät sekä kuumaa kaakao. :)

5. Raision kahdeksan kenttää

Mies jäädyttämässä luistelukenttää.
Raisiossa luistelukentistä pidetään hyvää huolta. © Raision kaupunki

Raision upea luonto lumipeitteineen kutsuu talven ulkoilijoita. Luistelukenttiä löytyy lähes jokaisen koulun pihalta. Alueen koululaisille ja perheille kentät ovat varmaankin jo tuttuja, mutta moni kentistä tarjoaa myös vierailijalle uudenlaisia luisteluelämyksiä. Iltaisin kentät ovat kaikkien vapaassa käytössä ja mukaan tarvitset vain omat luistimet.

Erityismainintana suosittelen Tahvion koulun kenttää Nuorikkalassa. Tahvion koulu on kyläkoulu keskellä peltojen rauhaa. Koulun välittömässä läheisyydessä ei ole edes asutusta, joten kentällä on yleensä mukavasti tilaa luistella ja laakea luminen peltomaisema on kaunista katseltavaa. Luisteluelämys koulun kentällä peittoaa mennen tullen täydet yleisöluistelutilaisuudet ja kentällä voi rauhassa harjoitella piruetteja tai koota oman porukan jääkiekko-otteluun.

Ajankohtainen tieto kentän jäädytyksestä löytyy Raision kaupungin sivuilta.

6. Nousiaisten Kirkonpiirin kaukalo ja tekojää

Kaunoluistimet jäällä.
Hoidetulla kentällä on kiva opetella luistelemaan. © Pixabay / Manfred Richter
 • Osoite: Vahdontie 52, Nousiainen

Koulun jääkenttiä on monia, vaan harva sijaitsee niin tunnelmallisessa ympäristössä kuin Nousiaisten Kirkonpiirin koulun kaukalo ja tekojää! Aivan Nousiaisten kivikirkon kulttuurimaiseman läheisyydessä Kirkonpiirin koululla voi nauttia jäällä kiitämisestä laajojen peltoaukeiden levittyessä ympärille. Tilaakin löytyy, sillä koulun pihassa on tekojää ja kaukalo erikseen.

Näitä jäitä ylläpitää Kirkonpiirin koulun vanhempainyhdistys, joten heidän Facebook-sivuiltaan saa varmasti myös ajankohtaisimman tiedon jään kunnosta. Tänä talvena jää oli valmis jo marraskuussa!

7. Kakskerranjärven jää

Kakskerranjärvellä oleva luistinrata pysyy avoinna vapaaehtoisvoimin. © Rami Kohonen
 • Osoite: Brinkhallintie 387, Turku

Turun Kakskerta on siitä erityinen saari, että siellä voi viettää aikaa sekä meren että järven jäällä, kunhan on tarpeeksi pakkasta ja jäät kantavat. Kakskerran saaren keskellä on nimittäin pitkä ja kapeahko järvi, joka jäätyy nopeasti talvisin.

Tänä talvena jäälle aurattiin luistelurata ensimmäisen kerran jo joulukuussa. Ajantasaisen aurauksen tilannetta kannattaa udella Hirvensalo-Kakskerran FB-ryhmästä, tosin reittiä huoltavat vapaaehtoiset kuten Rami pitävät jään hyvässä kunnossa ihailtavan ahkerasti päivätyönsä ohella. Kiitos aktiivisuudesta!

Huom! Luonnon jäällä liikkuminen on aina omalla vastuulla. (Kurkkaa lisää tietoa luonnonjäillä liikkumisesta seuraavasta kappaleesta).

Turvallisuus ennen kaikkea! Erittäin tärkeää huomioida luonnonjäällä liikkuessa:

Ohuesti toisiinsa kiinni jäätyneitä jäälauttoja.
© Pexels / James Cheney
 1. Luonnonjäällä liikkuminen on aina omalla vastuulla.
 2. Turvallinen jään paksuus on 10 cm.
 3. Suoraan vedestä muodostuvan kirkkaan teräsjään paksuuden tulee olla vähintään 5 cm, jotta se kantaa yksin kulkevan ihmisen.
 4. Luonnonjäällä liikkuessa tulee ottaa naskalit mukaan ja heittoliina, mikäli jotain sattuu niin tällöin voit pelastaa tai pelastautua.
 5. Kannattaa myös miettiä, lähteekö yksin, sillä on turvallisempaa, jos joku toinen on mukana, jos jotain sattuu.
 6. Muista käydä katsomassa etukäteen reitin kunto kaupungin sivuilta, jos se on kaupungin ylläpitämä.
 7. Lisää ohjeita jäällä liikkumiseen löytyy Suomen ladun sivuilta ja ajankohtaisia jäähavaintoja löydät Suomen retkiluistelijoiden Skrinnari.fi -palvelusta.

Sinua voi myös kiinnostaa seuraavat blogit:

-Ninna

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Heli Lehti

Haluan tietoa uusista liikunta/urheilupaikoista luonnossa.

2.1.2022 22:19Vastaa
0 0
Ninna | Hoods.fi

Hei Heli! Kiitos ehdotuksestasi, voisimme tällaista kokoelmablogia suunnitella keväämmäksi. 🙂 Viimeaikaisimpia Turun seudun uusia luontokohteita ovat muun muassa Vaarjoen luontopolku Naantalin ja Maskun rajalla, Merimaskun Villivuoren luontopolku ja Nousiaisissa Valpperin urheilukeskukselta lähteviin metsiin kunnostetut reitistöt. Näistä Valpperi on jo pitkään tunnettu hyvistä hiihtomaastoistaan, jos kaipaa nimenomaan talvista luontokokemusta! Lisäksi maininnan arvoinen uudistus on, että Turun Aurajoen rannan polku sai vihdoin valaistuksen. Muista uudistuksista seudulla en ole vielä tietoinen, mutta vinkkejä otetaan mielellään vastaan! 🙂

3.1.2022 9:17
1 0