Takaisin luontoon – Kolme kiinnostavaa pyöräretkeä Turussa

Vieraskynä / Visiting author | 28.9.2019

Harvemmin viikonloppuisin ehtii lähtemään pidemmälle reissuun, joten kotinurkilta alkavat retkeilyreitit tarjoavat mukavan vaihtoehdon arjesta palautumiseen. Turun seudulla on erinomaisia pyöräilyreittejä, joista vieraskynäilijämme Titta esittelee kolme kiinnostavinta.

Aurajokilaakson kulttuurimaisema (noin 40 km)

Suomen sivistyksen kehdossa pystyy sukeltamaan myös Tuomiokirkkoa ja Vanhaa Suurtoria kauemmaksi menneisyyteen, jonka kerroksia löytyy Aurajoen yläjuoksulta. Tämän reitin varrelta löytyy muun muassa Suomen vanhimman tunnetun kirkon jäännökset (Ravattulan Ristimäki) sekä useita rautakautisia muinaisjäännöksiä (Virnamäki).

Ravattulan Ristimäen jäännökset löydettiin vasta vuonna 2013, mutta arkeologit ovat sittemmin ahkeroineet alueella. Tutkimustuloksiin ja Ristimäen menneisyyteen pääsee tutustumaan kätevästi reitin varrella sijaitsevassa Myllärintalossa (Halistenkoski). Myllärintalossa sijaitsee myös ihastuttava Padolla -kahvila, jossa kannattaa poiketa tankkaamassa energiaa pyöräretkelle. 

Halistenkosken alajuoksun kivikkoa ja Aurajoen ylittävä Halistensilta kesäiltana auringossa.
Kesäilta Halistenkosken alajuoksulla. © CYF

Poljen kesäisin töihin Virnamäen ja Ristimäen läpi. Varsinkin Virnamäen lehdossa on erityistä, jopa mystistä tunnelmaa. Maisemasta vain jotenkin aistii, että paikalla on sattunut ja tapahtunut vuosisatojen saatossa kaikenlaista. Aamuvarhaisellakaan en koskaan tunne olevani yksin – aivan kuin menneisyyden sielut vielä vaeltaisivat paikalla hoitaen arkisia askareitaan.

Virnamäen ja Ristimäen jälkeen retkireitti kaartaa kohti Liedon maalaismaisemia. Liedon Ilmarisissa voi esimerkiksi poiketa sisustusliike Kotilaiturissa. Ilmaristen jälkeen reitti kulkee Liedon maalaismaisemissa ja taittuu Aurajoen toiselle puolelle kauniin Nautelankosken kohdalla. Koski on Aurajoen pisin – se putoaa 600 metrin matkalla 17 metriä. Kosken ympäristössä kulkee luontopolku ja paikalla sijaitsee myös kotiseutumuseo. Itseäni viehättää alueen kedot, niityt ja runsas linnusto.

Kohti Turkua polkiessa voi vielä poiketa Vanhalle Härkätielle ja kiivetä yhdelle Suomen merkittävimmistä muinaislinnoista – Liedon Vanhalinnalle. Vanhan Härkätien jälkeen kannattaa taittaa oikealle Hämeentien hälystä ja palata joen toiselle puolelle riippusiltaa pitkin. Jos alkumatkan taittoi legendaarisen Ylioppilaskylän puolta, voi vielä loppumatkasta pysähtyä ihmettelemään Koroistenniemeä, jossa sijaitsi 1200-luvulla Turun ensimmäinen kirkollinen ja hallinnollinen keskus.

Tutustu reittiin!

Kakskerran lenkki (noin 50 km)

Tällä suoraviivaisella maantiepyöräilijöiden ja rullaluistelijoiden suosimalla reitillä ei pysähdellä ihmettelemään nähtävyyksiä, vaan haetaan hikeä pintaan kiskomalla myös ylämäet täysillä. Reitti kulkee kumpuilevissa maalaismaisemissa halkoen Satavan ja kiertäen sekä Kakskerran että Hirvensalon saaret.

Näkymä Satavan ja Hirvensalon yhdistävältä sillalta merelle, jossa näkyy manner siluettina molemmin puolin ja auringonlaskun värjäämä taivas.
Kakskerran lenkiltä palatessa voi ihastella auringonlaskua vaikkapa Satavan (vas.) ja Hirvensalon yhdistävällä sillalla. © CYF

Ne, jotka eivät ole rikkomassa Strava-ennätyksiä, voivat pysähtyä vilvoittavalle uinnille joko Brinkhallin tai Ekvallan uimarannalle. Myös Satavan kyläkauppa on klassikkostoppi. Urheilujuomia tai proteiinipatukoita putiikista on turha hakea, mutta sen edustalla voi nauttia vaikkapa jäätelön energiavajeeseen. Kiireettömien ja kulttuurinnälkäisten kannattaa herkutella Brinkhallin kartanon kahvilassa.

Tutustu reittiin!

Ruissalo eli sinne ja takaisin (noin 35 km)

Ruissalo on tuttu pyöräretkikohde turkulaisille, ainakin Ruisrockin aikaan. Kauneimmillaan Ruissalo on kuitenkin mielestäni keväällä ja alkukesästä – joko aikaisinaamulla tai myöhään illalla – kun usva peittää peltoaukeat ja houkuttelee kauriit ja peurat niityille ruokailemaan. Kun tammivanhusten lehdet ovat vielä kirpeän vihreitä ja lintujen laulu on kiihkeää ja täynnä odotusta.

Peura katsoo suoraan kameraan korvat pystyssä ruohon seasta Ruissalossa.
Ruissalossa asustaa myös paljon uteliaita peuroja © Titta

Liikuttavan kauniin ja monimuotoisen luonnon jälkeen parasta Ruissalossa on sen ruokatarjonta. Ruissalon telakan miljöössä viihtyy urbaaneinkin pyöräretkeilijä. Telakan alueelta löytyy aivan vesirajaan pystytetty Pizzeria al Mare ja sisustusliike Avelian kahvila. Kuulemani mukaan Kasvitieteellisen puutarhan ravintolassa tarjoillaan viikonloppuisin oivallista brunssia.

Telakan jälkeen koittaa rokkikansan tuntema Via Dolorosa eli Rantapromenadi, joka johtaa Kansanpuiston uimarantaan. Jos on vieraillut Ruissalossa ainoastaan festarimielessä, ei ehkä tiedä, että Rantalavan takaa löytyy toinen toistaan kauniimpia puuhuviloita. Pikku-Pukin promenadia kulkiessa ja huviloiden ranskalaisia leivoksia muistuttavia uimamajoja ihaillessa tuntuu kuin olisi sukeltanut Muumimaailmaan.

Kahvihampaan kolotukseen (tai vaapukkamehun janoon) löytyy Ruissalosta useampikin helpotus. Puolivälissä saarta sijaitsee Honkapirtti, joka on Ruissalon teeskentelemätön klassikko. Kahvin ja leivonnaisten lisäksi Honkapirtistä saa perinteistä lounasruokaa. Kahvila Punaisesta tuvasta sai aikoinaan Turun suurimmat ja maistuvimmat ”möhnämunkit” – terveisiä ystäväni Kaisan sedälle, joka kahvilaa muinoin piti! Ruissalon puistotieltä pikkuteille poikkeamalla löytää ainakin kesäkahvilat Villa Bella Vista ja Villa Kuuva. Aivan Ruissalon länsipäässä, Saaronniemen hiekkarannan edustalla, helpotusta heikotukseen tarjoaa Café Villa Saaro.

Sinivioletti kukka Ruissalon luonnossa.
Ruissalon luonto on kuvankaunista © Titta

Herkuttelun ja pyöräilyn lisäksi Ruissalossa voi ainakin pulahtaa uimaan, vuokrata SUP-laudan, kiivetä lintutorniin ja rentoutua Ruissalon kylpylässä. Saaronniemestä löytyy myös maksullinen leirintäalue niille, jotka haluavat viihtyä vähän pitempään.

Tutustu reittiin!

-Titta

P.S. Tutustu tarkemmin pyöräreittien varrella oleviin asuinalueisiin Halisiin, Raunistulaan, Ylioppilaskylään, Hirvensaloon, Satava-Kakskertaan ja Ruissaloon tai hae itsellesi parhaiten sopivaa asuinaluetta hakukoneemme avulla.

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Eija Aaltonen

Mielenkiintoinen tuttavuus!

20.4.2021 11:26Vastaa
1 0