Miksi Turku? Miksi Korppolaismäki? Avarat maisemat ja keskustan läheisyys yhdistyvät Korppolaismäen Etelärannassa

Vieraskynä / Visiting author | 14.6.2020

Kun omakotitalon hoito käy raskaaksi ja on aika muuttaa, voi unelmien asunto löytyä toisesta kaupungista! Timo ja hänen vaimonsa löysivät kriteereihinsä sopivan asunnon Turun merellisistä maisemista Korppolaismäen kupeesta. Pian muuton jälkeen he olivat mukana kahden eri kaupunginosaseuran toiminnassa.

Turun Korppolaismäeltä löytyi unelmien asunto eläkepäivien viettoon

Timo Turkula Korppolaismäen kalliolla sauvakävelyllä. Taustalla kohoaa Turun linna.
Korppolaismäeltä löytyy upeita kävelykohteita ihan läheltä ja joen toisella rannalla riittää katseltavaa, muun muassa Turun linna. © Timo Turkula

Olimme asuneet vuosikymmeniä Helsingin seudulla, Helsingissä ja Vantaalla. Vantaanlaakson ison omakotitalon hoito alkoi käydä raskaaksi kuusikymppisille. Eläkepäiviksi teki mieli muuttaa omakotitalosta helppohoitoisempaan kerrostaloon. Kesämökillä pihatöitä piisaa ihan riittävästi.

Omakotitalosta kerrostaloon muuttaessa tärkeitä asioita meille olivat terassi tai parveke (pihan korvikkeeksi), hyvät pysäköintimahdollisuudet, tilat polkupyörille ja yleensäkin riittävät säilytystilat tavaroille. Hyvät säilytystilat eivät ole mitenkään itsestäänselvyyksiä kaikissa kerrostaloissa.    

Korppolaismäen Eteläranta Kaarle Knuuntinpojan rantatiellä Pitkäsalmen rannalla neljä punatiilistä kerrostaloa ilmakuvassa.
Korppolaismäen Eteläranta Kaarle Knuuntinpojan rantatiellä Pitkäsalmen rannalla on neljän punatiiliverhoillun kerrostalon ryhmä. Jokaisesta asunnosta avautuu avara maisema Pitkäsalmelle Hirvensalon suuntaan. Talojen takana on ulkoiluun sopiva Maununtyttärenpuisto. © CYF

Kerrostaloon muutto antoi mahdollisuuden asua lähempänä keskustaa, mikä tekee mahdolliseksi asioinnin kävellen ja pyörällä. Avarat maisemat, luonnon ja vesistön läheisyys sekä hyvät joukkoliikenneyhteydet olivat myös tärkeä valintaperuste.

Turun merellisyys ja hinnat veivät kaupungin voittoon vertailussa

Miksi valitsimme juuri Turun? Hinta-laatusuhde, meri ja jokiranta. Näillä kriteereillä oli mahdotonta löytää kerrostaloasuntoa Helsingin seudulta. Vastaavien asuntojen hinta Helsingissä oli ja on edelleen yli kaksinkertainen Turkuun verrattuna.    

Näkymä mereltä kohti Turkua, jossa vasemmalla on laivat Bore ja Suomen joutsen ja oikealla Wärtsilän nosturit.
Korppolaismäki sijaitsee aivan Aurajokisuulla, missä Turun merellisyys ja Aurajoki kohtaavat. © Timo Turkula

Haluttiin kompaktimpaan kaupunkiin, jossa olisi korkea palvelutaso ja riittävästi valinnanvaraa kulttuurikohteissa ja palveluissa. Loppusuoralle ylsivät Turku ja Tampere. Turku voitti edullisempien asuntojen ja merellisyyden ansiosta. Mökkimatka Kiskoon lyheni parikymmentä kilometriä.

Vuonna 2007 olimme hankkineet kesämökin Salon seudulta. Sen ansiosta Turussa tuli vierailtua usein. Turistina havaitsimme Turun harkinnan arvoiseksi asuinpaikaksi.

Todettiin, että pari viimeistä työvuotta voidaan tehdä etätöitä ja tarvittaessa pendelöidä Helsingin seudulle. Eläkkeellä ei ole pakko asua Helsingissä. Eläkkeellä teen edelleen töitä osapäiväisesti, mutta voin tehdä kirjoitustyöt kotona  – kiitos nykyaikaisen tietotekniikan.  

Näkymä Timon parvekkeelta merelle kohti Majakkarantaa ja Hirvensalon siltaa.
Näkymä Timon parvekkeelta merelle kohti Majakkarantaa ja Hirvensalon siltaa. © Timo Turkula

Kui sää nyt tollai turkulaisist?

Turkulaisista kerrotaan muualla kummallisia stereotypioita  – ovat juroja ja eivät kuulemma puhu vieraille. Pöh, täyttä puppua. Yhteisöllisyys on Turussa hyvä. Emme tunteneet ketään muuttaessamme Turkuun yhdeksän vuotta sitten. Nyt on paljon tuttuja. Bussipysäkilläkin jutellaan eikä juroteta. Taloyhtiössä keskustellaan ja järjestetään grillaus- ja jouluglögitilaisuuksia. Ne ovat kohentaneet yhteisöllisyyttä.

Turussa on runsaasti myös yhdistystoimintaa, mihin aktiivisesti osallistumalla olemme saaneet runsaasti uusia tuttavuuksia. Olen viiden turkulaisen yhdistyksen jäsen.    

Korppolaismäen Etelärannan talojen asukkaita yhteisellä pihallaan istuskelemassa.
Turussa on yhteisöllistä. Taloyhtiössä järjestetään muun muassa yhteisiä grillaushetkiä. © Timo Turkula

Miksi Korppolaismäki?  

Katsoimme ensin asuntoja ydinkeskustasta, mutta parvekkeen tai parkkipaikan puute johtivat etsinnän Martti ja Korppolaismäen suuntaan. Korppolaismäessä parasta ovat meren ja jokirannan läheisyys. Etelärannan taloista avautuvat pitkät näkymät Pitkäsalmelle ja Hirvensaloon. Matkaa kauppatorille on vain 3,8 kilometriä.

Tunnelma on toisaalta varsin urbaani ja toisaalta Hirvensaloon katsottaessa maaseutumainen, vehreää metsämaisemaa ja venelaitureita. Vuodenajan vaihtelut korostuvat. Kaksion terassiparveke ja erillinen kodinhoitohuone ratkaisivat asunnon valinnan.  

Timon vaimo seisomassa kallioisen Korppolaismäen päällä, jonka takana siintää Aurajoki ja Turun linna.
Korkealta Korppolaismäeltä näkee niin joen, meren kuin urbaanin Turun. Se on erinomainen kohde kävelylle. © Timo Turkula

Korppolaismäen Maununtyttärenpuiston metsä, mäen päällä ja talojen takana, on mukava lähikävelykohde. Mäeltä avautuvat huikeat näkymät sataman, Turun linnan, Kakolan ja keskustan suuntaan. Vastapäätä joen toisella puolella näkyy myös Suomen Joutsen, Bore ja Forum Marinum. Alhaalla avautuu entinen telakka-alue, joka muuntuu asuinalueeksi parhaillaan.  

Jokirantaa riittää käveltäväksi

Jokiranta on aivan ehdoton. Kun muutimme, Telakkaranta oli vielä suljettu. Odotimme rantareitin avautumista kuin kuuta nousevaa.   Muutama vuosi sitten avattu kevyen liikenteen rantareitti ulottuu Majakkarannan Airistontähden tornitalosta alkaen Korppolaismäen Etelärannan ja Telakkarannan kautta keskustaan jatkuen Tuomiokirkolta aina Halistenkoskelle ja pienellä poikkeamalla Ravattulaan saakka, lähes 10 kilometriä! Kirkon jälkeen rantareitiltä on poikettava muutaman korttelin verran kauniille Piispankadulle, mutta kuulemma kävelyreitti rantaan on suunnitteilla myös Piispankadun alueelle.

Miellyttävä lähikävely-ympäristö on tärkeä viihtyvyystekijä:. Lähiympäristössä näkyy eri-ikäisten ja erityyppisten rakennusten kerroksellisuus: Uudehkoja kerrostaloja Etelärannassa, Majakkarannassa ja Telakkarannassa, sekä eri-ikäisiä pientaloja Korppolaismäen lisäksi esim. Puistomäessä ja Vähä-Heikkilässä. Lisäksi kävelyetäisyydellä ltä löytyy ihania, vanhoja puutaloja Martissa Kupittaankadun ja Mestarinkadun varrella.        

Turussa Korppolaismäellä vanhoja puutaloja tien vierellä.
Korppolaismäen asutus koostuu suurimmaksi osaksi eri ikäisistä pientaloista. © Timo Turkula

Turistina tiesimme Turun puutaloalueista vain Portsan, mutta asukkaana olemme iloksemme löytäneet vanhoja puutaloalueita keskustan lähellä ympäri kaupunkia  – paljon puhutusta "Turun taudista" huolimatta.    

Huoli Korppolaismäen bussien ja maiseman huomisesta  – aika vaikuttaa on nyt

Ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin: Loistavat bussiyhteydet (linjat 3 ja 30) ratkaisivat asunnon valinnassa, mutta Fölin runkolinjasuunnitelma uhkaa poistaa molemmat linjat, seurauksena meikäläisten matka pysäkille pitenee 60 metristä 600 metriin. Asiasta järjestettiin asukastilaisuus, missä ongelmasta kerrottiin päättäjille.

Runkolinjasto otetaan käyttöön todennäköisesti vuonna 2022. Runkolinjasuunnitelmassa linjojen 3 ja 30 tilalle tulisi Korppolaismäkeen ajava palvelulinja P3, joka kulkisi tunnin välein vain arkisin klo 09.00 – 14.00 välillä. Palvelulinja ei pysty korvaamaan poistettuja linjoja, vaan useimmiten on käveltävä Stålarminkadun tai Hirvensalon puistotien pysäkille.  

Kaksi keltaista Fölin linja-autoa ajamassa peräkkäin.
Hyvät julkiset yhteydet olivat yksi tärkeimmistä syistä muuttopäätökseen. Moni asukas toivoo, että ne säilytettäisiin jatkossakin. © Timo Turkula

Rantaan Kölikadun päähän "Port Aboa" -niemekkeelle suunnitellaan venesatamaa ja massiivista yli 400 neliömetrin suuruista ravintola- ja toimistorakennusta. Kadun päähän tulisi jakeluaseman maanpäälliset polttoainesäiliöt pilaamaan rantamaisemaa. Asiasta tullaan valittamaan rakennuslupavaiheessa.    

Kaupunginosaseurat siteenä asukkaiden ja kaupungin päättäjien välillä

Toimin keskikaupunkiseura Tälpual Jokke ry:n ja Martinrantaseura ry:n hallituksissa, jälkimmäisessä myös ympäristöjaoksen vetäjänä.

Kaupunginosaseurojen toiminta on monipuolista: Valvotaan asukkaiden etuja, otetaan kantaa alueen kaavoitukseen ja liikennejärjestelyihin sekä kerätään tietoja alueen historiasta. Lisäksi järjestetään esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia ja tutustumiskäyntejä alueen kiinnostaviin kohteisiin. Näin autetaan asukkaita juurtumaan kotipaikkaansa.  

Joukko ihmisiä Turkuseura ry:n järjestämällä opastetulla kävelykierroksella Korppolaismäen päällä.
Turkuseura ry ja sen kaupunginosaseurat järjestävät asukkaille monenlaista tekemistä kuten yhteisiä kävelyitä asuinalueilla. Näkymä on Maununtyttärenpuiston mäen päältä kohti Telakkarantaa. Kuva Turkuseura ry:n järjestämältä opastetulta kävelykierrokselta Korppolaismäkeen 24.5.2018. © Timo Turkula

Kaupunginosaseurat toimivat myös yhdyssiteenä asukkaiden ja kaupungin päättäjien välillä:. Esimerkkinä mainittakoon Martinrantaseura ry:n ja Turkuseura ry:n aluetyön järjestämä Föli-runkolinjaston tiedotus- ja keskustelutilaisuus asukkaille. Se järjestettiin syyskuussa 2019 Vähä-Heikkilän Mäkitupatalolla. Mäkitupatalon sali täyttyi ääriään myöten. Paikalla oli yli 120 henkilöä. Asia kiinnosti asukkaita. Turun joukkoliikennetoimiston ja joukkoliikennelautakunnan edustajat vastasivat asukkaiden kysymyksiin.

- Timo Turkula

Korppolaismäki ja Telakkaranta, missä menee raja?

Me Know Your Hoodsin tekijät törmäämme usein samaan kysymykseen, eli millä perusteella asuinalueiden rajat on palvelussamme määritetty. Pääsääntöisesti ne seuraavat kaupunginosien virallisia rajoja, mutta poikkeuksiakin on. Meille tärkeintä on, että alueet muodostavat omaleimaisia ja viereisistä alueista erottuvia kokonaisuuksia. Helpommin sanottu kuin tehty!  

Korppolaismäen Etelärannan talot ovatkin mainio esimerkki linjanvedon vaikeudesta. Talot kuuluvat virallisesti kaupunginosaan 005 V, johon viitataan sekä Itärannan että Telakkarannan nimillä ja jonka pääasiallinen rakennuskanta on uudehkoja kerrostaloja. Timon kertoman mukaan näiden Etelärannan talojen asukkaat kokevat kuitenkin asuvansa ennemminkin Korppolaismäellä, joka on muuten rakennuskannaltaan perinteinen puu- ja pientaloalue. Rajanveto on siis (tässäkin) asiassa vaikeaa.  

-Know Your Hoods tiimi

Voit tutustua tarkemmin Korppolaismäen alueeseen myös Know Your Hoodsin asuinaluesivulla tai voit kokeilla naapurustojen hakukonettamme ja testata, mikä alue sopii parhaiten sinulle.

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jätä kommenttisi ja avaa keskustelu :)