Hei opiskelija! Onko Turku tullut jo tutuksi?

Ninna | 18.9.2020

Turku on opiskelijakaupunkina yksi Suomen suosituimmista. Me Know Your Hoodsissa halusimme auttaa tuhansia uusia opiskelijoita kotiutumaan uuteen kotikaupunkiinsa mahdollisimman helposti ja mukavasti. Elo-syyskuun aikana vietimme Opiskelijaviikkoja, joiden aikana uudet opiskelijat pääsivät tutustumaan niin aiempien opiskelijoiden vinkkeihin kuin uusiin kotikulmiin opiskelijoille suunnatun naapurustosuunnistuksen kautta. Keräsimme vielä kertaalleen yhteen parhaat vinkkimme Turkuun.

Mikä Turussa houkuttelee opiskelijoita?

Turun katukuvaa leimaa usein haalarit päällä vaeltavien tuhansien opiskelijoiden joukot. Eikä ihmekään, Turun kuudessa korkeakoulussa on suunnilleen 40 000 opiskelijaa, joista noin 4 000 on kansainvälisiä opiskelijoita - oikeastaan pienen kaupungin verran!

Onko sinun haalarisi jo tuunattu? © Jenni Polttila / CYF

Turku houkuttelee vuosittain noin 5000 uutta opiskelijaa. Koulutusalojen vaihtoehtojen määrä on tietysti yksi osasyy suureen suosioon, vaan se ei selitä koko totuutta. Turun seudussa on jotakin salaperäistä viehätystä, sillä niin moni jää tänne opintojen päätyttyäkin.

Vaikka itsekin ensimmäisten opiskeluvuosieni aikana huomasin, mitä kaikkea kiinnostavaa Turusta löytyykään, täytyy myöntää, että olin aluksi aika hukassa. Uuteen kaupunkiin tutustuminen vie aikaa. Olisin toivonut, että joku olisi kertonut minulle jo ennen muuttoani, mille alueille opiskelijat yleensä muuttavat, etten päädy vahingossa monien kilometrien päähän tulevista kavereistani. Hyödyllistä olisi ollut myös tietää, mitä ihmettä tarkoittaa Föri ja Föli, jotta olisin osannut puhua oikeasta kulkuneuvosta sekoittamatta näitä toisiinsa.

Mitä opiskelijan kannattaa tietää Turusta?

Jo ennen Turkuun saapumista, on uuden opiskelijan tehtävä päätös tulevan opiskelijakämppänsä sijainnista. Keräsimme muuton tueksi muiden opiskelijoiden vinkkejä siitä, mikä on ollut heille tärkeintä etsiessään sopivaa asuinpaikkaa. Kirjoitimme myös TYSin parhaista asumiskohteista ja muista opiskelijoiden suosimista naapurustoista. Löysitkö jo itsellesi sopivan kodin ja oletko tyytyväinen ratkaisuusi? :)

Suosittelemme ottamaan heti alkuvaiheessa haltuun Turun julkisen liikenteen ja muut kätevät keinot kaupungissa kulkemiseen, Kannattaa myös tutustua opiskelijoiden suosimiin liikuntapaikkoihin ja hakea vaihtelua työtiloihin, kun etäopiskelu alkaa puuduttaa. Keräsimme myös vinkkejä siihen, mitä kaikkea mukavaa vapaa-ajan tekemistä Turusta löytyy.

Turussa on monenlaista koettavaa ja nähtävää myös opiskelijarientojen ulkopuolella. Tunnetuin kohde on varmaankin Turun Linna. © CYF

Kysyimme myös kansainvälisiltä opiskelijoilta, mitä he ajattelevat Turusta ja mitkä naapurustot ovat etenkin kansainvälisten opiskelijoiden suosiossa. (Nämä tekstit ovat luettavissa vain englanniksi.)

Järjestimme Opiskelijaviikkojen lopuksi vielä oman hauskan opiskelijatapahtumamme yhdessä Turun yliopiston kanssa – Opiskelijan Turku -naapurustosuunnistuksen. Näin opiskelijat pääsivät rennolla ja aktiivisella tavalla tutustumaan uusiin asuinkulmiinsa.

Opiskelijat tutustuivat suunnistaen uuteen kotikaupunkiinsa

Naapurustosuunnistus on hauska tapa tutustua uuden kotikaupungin omaleimaisiin paikkoihin tai nähdä pitkäaikainen asuinpaikka uusin silmin. Ideana on etsiä rasteja ensi kartalta ja kaupungista sekä vastata kysymyksiin, jotka auttavat tutustumaan paikkojen tarinoihin entistä syvemmin.

Naapurustosuunnistuksen suunnistusrasti englanniksi ja suomeksi kiinnitettynä puiseen pylvääseen ja takana avautuu vehreä Kupittaanpuisto.
Naapurustosuunnistuksen rasteja löytyi ympäri Turkua. Yksi rasteista oli bongattavissa Kupittaanpuistosta. © CYF

Opiskelijan Turku -naapurustosuunnistus johdatti opiskelijat sekä muut innokkaat suunnistajat Yo-kylästä vaihtareiden asuinpaikan Retrodormin ympäristöön Luolavuoreen ja sieltä aina Varissuon lähiöön saakka. (Tiedätkö muuten, mikä Varissuossa herättää tunteita?)

Naapurustosuunnistus opasti osallistujat Turun 1200-luvun historiasta nykypäivään ja tutustumaan muun muassa opiskelijoille suunnattuihin harrastuksiin. Suosituin rasti tuntui olevan yliopiston nurkilla koreileva Posankka, tuo Turun rakastettu kaupunkieläin.

Yhdellä rastilla selviteltiin Posankan alkuperää. Posankka on luonnollisesti marsipaanipossun ja kumiankan jälkeläinen. © CYF

Suunnistus selvästi innosti rasteille lähteneitä ja auttoi löytämään uusia kiinnostavia paikkoja:

"Oli oikein kivaa. Löytyi monta uutta mielenkiintoista paikkaa." - Sanna, naapurustosuunnistaja syyskuu 2020

"Kiva tapa ulkoilla ja tutustua kotiympäristöön. Erityiskiitos rastista Kuuvuorella, jossa en ollut aiemmin käynyt" - Antti, naapurustosuunnistaja syyskuu 2020

"I had fun. Especially I liked Luolavuori, have to go find the actual caves." - Sarah, naapurustosuunnistaja syyskuu 2020

Koroisten kahvilan pöydällä omenapiiran ja kahvikuppi kesäisenä päivänä. Taustalla näkyy Koroisten kahvilarakennus.
Turku on täynnä yllätyksiä ja kannattaakin tutustua (uuteen) kotikaupunkiin ennakkoluulottamasti. Lenkin lomassa voi päästyä vaikkapa kesäkahvilaan Koroisilla tai poimia ketokukkia mukaan kotiin. © CYF

Koska suunnistetaan uudelleen?

Onneksi hauska ja mielenkiintoinen tekeminen ei tähän lopu. Pian pääsemme jälleen suunnistamaan, mutta emme ihan vielä paljasta seuraavaa kohdetta. Seurаа meidän Facebook- ja Instagram-sivuja, niin pysyt kartalla, missä suunnistetaan seuraavaksi! Lukaise myös blogistamme muut vinkit Turun seudulle.

-Ninna

P.S. Voit tutustua Turun seudun omaleimaisiin asuinalueisiin maksuttoman hakukoneemme avulla ja testata, mikä naapurusto sinulle sopisi parhaiten.

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jätä kommenttisi ja avaa keskustelu :)