Pansio-Jyrkkälä - edullista ja luonnonläheistä lähiöelämää

Susanna | 29.7.2020

Turun naapurustoviikot -tapahtumasarja on edennyt toiseksi viimeiseen eli 8. osaan ja on aika tutustua Pansio-Jyrkkälän suuralueen naapurustoihin. Läntisessä Turussa sijaitseva alue pitää sisällään useita kerrostalolähiöitä, idyllisiä pientaloalueita, Turun telakan sekä luonnonrauhaa. Katsotaanpa tarkemmin, miltä suuralueella näyttää ja mitä asukkaat siitä ajattelevat.

Mikä ihmeen Pansio-Jyrkkälän suuralue?

Turun kaupungissa on yhteensä 87 kaupunginosaa, jotka kaupunki on jakanut yhdeksään toiminnalliseen suuralueeseen. Pansio-Jyrkkälä on kaupunginosien määrällä mitattuna pienin, sillä siihen kuuluu vain neljä kaupunginosaa: Pansio, Perno, Pahaniemi ja pääasiassa teollisuuden ja työpaikkojen värittämä Artukainen. Alueiden oranssilla korostettuja nimiä klikkaamalla pääset tutustumaan naapurustojen omiin sivuihin täällä Know Your Hoodsissa.

Ei pelkkiä kerrostaloja

Pansio-Jyrkkälän suuralueesta tulee useimmiten mieleen kerrostalolähiöt. Pansio-Pernon alueella kerrostalot ovatkin merkittävä osa maisemaa, mutta mukaan mahtuu myös idyllisiä pientaloalueita. Yksi Turun kiinnostavimpia naapurustoja on Pansion eteläosassa sijaitseva puutalovaltoinen laivateollisuuden asuinalue, joka on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Vasemmalla muraalitalo Turun Pansiossa ja oikealla keltaisia taloja Pansion laivateollisuusalueella
Pansiossa on monipuolista rakennuskantaa. © CYF

Pahaniemi on kiinnostava kaupunginosa, sillä sinne mahtuu neljä erillistä asuinaluetta. Suuralueen nimessäkin esiintyvä Jyrkkälä sekä Härkämäki ja Vienola ovat perinteisiä kerrostalolähiöitä. Lisäksi kaupunginosan eteläkärjessä on mäen rinteeseen rakentunut omakotialue. Itselleni tämä alue oli kätketty helmi, johon tutustuin ensimmäisen kerran edellisenä kesänä erään kuvausreissun yhteydessä.

Vasemmalla kerrostaloja Jyrkkälän kerrostalolähiössä Turussa ja oikealla omakotitaloja Turun Pahaniemessä.
Jyrkkälän pidetty kerrostalolähiö ja tunnelmallinen omakotialue Pahaniemessä. © CYF

Lähiöt herättävät tunteita - Mitä ajattelevat asukkaat?

Lähiöt herättävät tunnetusti tunteita ja esimerkiksi erilaisissa Facebook-ryhmissä kommentoidaan välillä jopa rumaan sävyyn eri lähiöitä. Tyypillistä näille keskusteluille tuntuu olevan, että karuimmat kommentit tulevat useasti niiltä, jotka perustavat ajatuksensa mielikuviin ja kuulopuheiseen. Mahdollisesti eivät ole koskaan käyneetkään alueella. Toki ongelmia on kaikkialla, mutta niin on myös hyvää.

Me kuuntelemme mieluiten alueiden asukkaiden kokemuksia. Niinpä kysyimme keväällä 2020 turkulaisilta, millaista on asua heidän omilla kotikulmillaan. Poimimme videolle Pansio-Jyrkkälän parhaita puolia ja asukkaiden tunnelmia.

Sinun tulee sallia markkinointievästeet katsoaksesi tämän videon.

Luonto lähellä ja keskustaan pääsee näppärästi

Valtaosa Pansio-Jyrkkälän suuraluetta kuvailleista asukkaista kiitteli sen luonnonläheisyyttä ja ulkoilumahdollisuuksia. Vaihtoehtoja löytyy metsäpoluista merenrantaan ja Raisionjoen peltomaisemiin saakka.

"Ollaan viihdytty täällä jo kuusi vuotta vaikka alunperin muutettiin tänne ajatuksella että pääseehän täältä pois. Luonto on lähellä, saa oman rauhan ja liikenneyhteydet ovat hyvät." -Sati C.

"Pansio-Perno on loistava alue upeinen ulkoilumaastoineen." -Taru

Peltomaisema etualalla ja kerrostaloja taka-alalla Turun Härkämäessä
Härkämäessä pääsee kotiovelta tunnelmallisiin peltomaisemiin ja Raisiojoen rantaan. © CYF

Myös liikenneyhteydet keskustan suuntaan saivat kiitosta. Yhteyksien pitääkin olla kunnossa, sillä Pernossa sijaitsee yksi Turun merkittävistä työllistäjistä, Meyerin telakka.

Kehitettävääkin alueella on

"Pansio-Perno asuinalueena herjauksista huolimatta mukava asuinalue, lisää palveluja alueelle pitäisi saada ja osittain siivota ”häiriötekijöitä”. Asumallamme kadulla hiljaista ja rauhallista aivan kuin maaseudulla asuisi, aamulehteä hakiessa voi nähdä rusakon, ketun taikka peuran." -Katja H.

Mikään asuinalue ei ole ongelmaton ja asukkaat kommentoivatkin, että ajoittain häiriöitä esiintyy, aivan kuten kaikkialla muuallakin. Kommenteista kuitenkin huokuu, että pääosin asukkaat ovat tyytyväisiä asuinpaikkaansa. Muutamat asukkaat toivoivat lisää palveluja, kuitenkaan sen tarkemmin määrittelemättä millaisia palveluita he erityisesti kaipaisivat.

Eräs merkittävä uudistus on Jyrkkälässä koulun läheisyyteen avattu Aunelan monitoimitalo, joka otettiin käyttöön maaliskuussa 2020. Monitoimitalossa yhdistyy kirjasto ja nuorisotilat. Lue lisää monitoimitalosta paikallislehti Turkulaisen jutusta.

Aunelan monitoimitalo Turussa Jyrkkälän alueella
Aunelan uusi monitoimitalo kerää yhteen alueen asukkaita. © CYF

Pansio-Perno pääsi mukaan vuosien 2020-2022 kansalliseen lähiöohjelmaan, jonka tavoitteena on parantaa lähiöiden asukkaiden hyvinvointia ja alueiden elinvoimaisuutta. Turusta myös Runosmäki ja Lauste ovat mukana ohjelmassa. Voit lukea lisää lähiöohjelmasta Turun Sanomien jutusta.

Mitä muuta naapurustoviikoilla tapahtui?

EDIT 14.9.2020 Me Know Your Hoodsin toteuttajat järjestimme kesän 2020 aikana 10 viikkoa kestävän Turun naapurustoviikot -tapahtumasarjan. Esittelimme Turun naapurustoja kuvien, videoiden ja asukkaiden tarinoiden avulla täällä blogissa sekä meidän Facebook- ja Instagram-sivuilla.

Naapurustoviikkojen aikana olemme tutustuneet KeskustanHirvensalo-KakskerranSkanssi-UittamonVarissuo-LausteenNummi-HalisenRunosmäki-Raunistulan, Länsikeskuksen, Pansio-Jyrkkälän ja Maaria-Paattisten suuralueisiin.

Järjestimme myös kaksi naapurustosuunnistusta, joissa kaupunkilaiset pääsivät tutustumaan paremmin omaan kotikaupunkiinsa. Turun naapurustosuunnistus sijoittui keskustan alueelle ja Turun naapurustosuunnistus osa 2 Länsikeskuksen alueelle. Seuraa Know Your Hoodsin Facebook- ja Instagram-sivuja saadaksesi tiedon tulevista suunnistuksista!

-Susanna & Know Your Hoodsin tiimi

P.S. Asutko itse Pansio-Jyrkkälän alueella? Millaista alueella on asua? Jaa kokemuksesi blogin kommenttiosiossa. :)

P.P.S. Voit myös testailla naapurustojen hakukonettamme ja katsoa, mitä asuinaluetta hakukoneemme sinulle suosittelee.

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jätä kommenttisi ja avaa keskustelu :)