Muraalimatkalle Turkuun: Katso 10 upeaa teosta!

Vieraskynä / Visiting author | 17.9.2021

Ovatko Turun kutkuttavat muraalit eli seinämaalaukset sinulle jo tuttuja? Tiedätkö minkälaisia muraaleja löytyy Varissuolta ja Runosmäestä? Mitä UPEA-kaupunkitaidefestivaalit ovat tuoneet Turkuun tullessaan? Näihin ja moneen muuhun kutkuttavaan kysymykseen saat vastauksen, kun lähdet muraalimatkalle Turkuun!

Muraalien Turku

Viimeisten vuosien ja etenkin 2010-luvun aikana, ovat Turussa asuvat saaneet hieraista silmiään. Entiset harmaat ja masentavat betoniseinät ovat saaneet pinnoillensa väriä ja toinen toistaan hätkähdyttävämpiä taideteoksia. Viime aikoina turkulaisia ovatkin puhuttaneet seinämaalaukset eli muraalit. Esimerkiksi Turun kaupunki varaa vuosittain rahaa kaupungin kaunistamiseksi ja osalla siitä rahasta maalataan muraaleja. Mutta mitä nämä paljon julkisuutta saaneet muraalit ovat?

Tiesitkö, että Turussa on enemmän muraaleja kun äkkiseltään uskoisit! Lähde muraalimatkalle ja koe toinen toistaan hienompia taideteoksia Turussa!

Muraali Leaf arenan seinässä.
Leaf Areenan seinän muraali Turussa. © hoods.fi

Elävä kaupunki ja elävät pinnat kertovat katsojalleen viestiä. Viesti on usein visuaalista ja ne tarjoavat mahdollisuuksia sen tulkitsemiseksi. Muraalit eli seinämaalaukset ovat luvallisesti seiniä koristamaan tehtyjä taideteoksia. Ensimmäiset seinämaalaukset ovat kaiketi luolien seiniin maalattuja kalliomaalauksia. Myöhemmin kirkoissa ja muissa rakennetuissa ympäristöissä on alettu maalaamaan ja koristamaan seiniä. Nyt seiniä koristetaan kaupungeissa!

Turun vanhin ja yksi tunnetuimmista muraaleista löytyy Eskelinkadun parkkihallin seinästä. Pitkään Suomen suurimman seinämaalauksen titteliä pitänyt muraali on tehty jo vuonna 1998. Se on yhteistyöteos Turun nuorisotyön ja Rostockin kaupungin kanssa.

Turun muraaleista äänestettiin suosikkia!

Koko seinän kokoinen pöllömuraali Varissuolla.
Muraaliäänestyksen voitti ylivoimaisesti Jussi TwoSevenin muraali Varissuolla. © hoods.fi

EDIT 4.10. Lukijat saivat äänestää syyskuun aikana suosikkiaan 10 + 1 muraalista. Muraaliäänestyksessä voitti seuraavat muraalit:

 1. Voittaja: 4. Pöllö "The Owl" (43% äänistä)
 2. Toinen sija: 7. Jokikadun kätketty muraali (19% äänistä)
 3. Kolmas sija: 10. Tykistönkadun sisäpihan muraali (12,5% äänistä)

Äänestäjien kesken arvottiin 20 euron ravintolalahjakortti vapaavalintaiseen ravintolaan Lounais-Suomessa. Arpaonni suosi tällä kertaa Sari Sulostа. Onneksi olkoon!

Olemme yhteydessä voittajaan sähköpostitse. Kurkkaathan myös roskapostin, ettei voittoviesti päädy vahingossa sinne.

Turun muraalien helmet

Karttaesitys muraalien sijainnista Turussa.
Nappaa kartta mukaasi ja lähde etsimään Turun muraaleita!

On yllättävää kuulla, että Turussa on yhteensä noin parikymmentä seinämaalausta, jotka koristavat meidän arkipäiväistä kaupunkiamme. Toisia teokset puhuttelevat enemmän kuin toisia. Mutta kylmäksi muraalit eivät jätä ketään!

Tiesitkö, että esimerkiksi Pansiosta, Runosmäestä ja Varissuolta löydät jokaisesta naapurustosta kaksi toinen toistaan kiinnostavampaa muraalia? Osa Turun hienoista muraaleista on saanut jo peittyä milloin mistäkin syystä. On hyvä muistaa, että taide elää ja kehittyy yhteiskunnan ja kaupungin mukana. Seinämaalauksista on parasta nauttia silloin, kun ne ovat seinillä - joten mars matkaan!

1. Upea17-festivaalityö Runosmäessä

Taiteellinen visio ihmishahmoista kahdessa muraalissa.
Runosmäen muraali on italialaisen Vesodin käsialaa. © hoods.fi
 • Osoite: Runosmäenkatu 2, Turku

UPEA17-festivaalin tuloksena turkulaisten lähiöiden ja talojen seinät saivat ansaitsemaansa koristusta yhteensä kolmen kuvankauniin muraalin verran! Festivaalin tuotoksena Turun Runosmäkeen tehtiin jopa kahden seinän verran muraaleita.

Osoitteessa Runosmäentie 2 sijaitsee kahdessa kolmikerroksisessa kerrostalossa italialaisen Vesodin muraalityöt. Seinämaalaukset näkyvät kauas ja ne ovat ohikulkijalle pysäyttävä näky, sillä talon kokoiset ihmishahmot herättävät varmasti huomion.

Mitä mahtaa tuumia seinämaalauksen nainen sulka kädessään tai mitä on kiveä kantavalla miehellä agendalla?

2. Lakupiippu | Leaf Areena

Muraali lakupiipusta.
Jukka Hakasen muraali Lakupiipusta Kärsämäessä. © hoods.fi
 • Osoite: Kärsämäentie 35, Turku

Turun Kärsämäessä sijaitseva Leaf areenana nykyisin tunnettu vanha Leafin makeistehdas kätkee syvyyksiinsä sympaattisen ja huomiota herättävän taideteoksen. Lakupiippu-teos voi saada makeannälkäisille aikaan lakritsanhimon, mutta täältä saat silmänruokaa. Vanhan makeistehtaan olemassaolosta muistuttava lakupiippu on Jukka Hakasen vuonna 2013 tekemä seinämaalaus. Teos on maalattu Ars Kärsämäki 2014 -tapahtuman mainingeissa.

Seinämaalaus koostuu keskellä suurena komeilevasta lakritsipiipusta, jonka vieressä muistutetaan tupakoinnin haitallisuudesta ytimekkäästi "Stop smoking! Тry Lakupiippu". Teoksen toisessa laidassa on myös muistutus hampaiden pesun tärkeydestä ja se onkin paikallaan, jos lakuhyllylle teoksen ihastelun jälkeen eksyy!

Lakupiippu ei suinkaan ole vanhan tehdasalueen ainoa muraali! Löydätkö alueen muut seinämaalaukset?

3. Teksti tuntemattomalla kielellä

Paasi Varissuolla, jossa tekstiä.
Mitä kieltä muraalin teksti voisi olla? © hoods.fi
 • Osoite: Suurpäänkatu 31, Turku

Yksi ehkä Turun mielenkiintoisimmista ja oivaltavimmista muraaleista sijaitsee Varissuon kaupunginosassa itäisessä Turussa. Monimuotoinen väestö on yksi Varissuon suurimmista voimavaroista, sillä lähiön alueella puhutaan kymmeniä ellei jopa sataa eri kieltä!

Suurpäntiellä sijaitsevan kerrostalon seinään on haluttu kirjoittaa kieltä, joka muistuttaa etäisesti hyvinkin montaa eri kieltä. Todellisuudessa teksti ei ole mitään puhuttua tai olemassa olevaa kieltä. Teos juhlistaa Varissuon monikulttuurisuutta teksteillä, joita kaikki ymmärtävät yhtä paljon. Samalla se on muistutus meidän ihmisten monimuotoisuudesta ja siitä, miten toisia pitää ymmärtää, vaikka yhteistä kieltä ei olisikaan.

4. Pöllö "The Owl"

Koko sähkökaapin seinän kokoinen pöllömuraali Varissuolla.
Jussi TwoSevenin muraali Varissuolla. © hoods.fi
 • Osoite: Kuopuksenpolku, Turku

UPEA17-festivaalin tuotoksena Turkuun tehtiin yhteensä kolme erillistä muraalia. Jo aiemmin mainitun Runosmäen muraalin lisäksi "The Owl" eli pöllö maalattiin Turun Varissuolle. Kolmas vuoden muraaleista eli "Sukupolvien harmonia" on saanut jo väistyä julkisivusaneerauksen tieltä.

Kuopuksenpolulla Varissuolla sijaitseva seitsenmetrinen Pöllö-muraali on silmiä ja mieltä hivelevä ja kaunis taideteos. Se on hienoista luontokuvista tunnetun Jussi TwoSevenin käsialaa ja teos koristaa yltäpäältä suuren sähkökaapin seinämiä. Sympaattisen pöllön valvovan silmän alla on turvallista kulkea.

5. Metsä

Metsäaiheinen muraali Pansiossa.
Jukka Hakanen & Level 11 Crew & Osmo ovat tämän näyttävän teoksen takana. © hoods.fi
 • Osoite: Laivateollisuudenkatu 28, Turku

Turun länsipuolella Pansion lähiössä sijaitsee ympäristöönsä passelisti sulautuva Metsä-niminen muraali. Pansion luonnonläheisessä lähiössä muraali on koristanut seinää ja ilahduttanut asukkaita jo vuodesta 2016. Pansion Metsästä voit löytää erilaisia puita ja metsän asukkaita niiden oksilta.

Mutta mikäköhän lintu mahtaa Metsän siimeksessä pesiä?

6. Ratapihankadun Juna

Värikäs junamuraali, jossa lukee Tervetuloa Turkuun.
Jukka Hakasen muraali Iso-Heikkilässä. © hoods.fi
 • Osoite: Ratapihankatu 53, Turku

Oletko jo bongannut juna-aiheisen seinämaalauksen Iso-Heikkilässä? Turun Ratapihankadun varressa sijatseva seinämaalaus on varmasti jäänyt usealta huomaamatta, sillä se on osoitettu junaraiteiden suuntaan, jolloin autoilijoilta jää helposti taidokas seinämaalaus näkemättä.

Vuonna 2018 valmistunut Jukka Hakasen toteuttama seinämaalaus toivottaa Turun satamaan matkaavat junamatkustajat tervetulleeksi kaupunkiin!

7. Jokikadun kätketty muraali

Muraali, jossa kettu on rekan kyydissä.
Jukka Hakasen muraali Tuomaansillalla. © hoods.fi
 • Osoite: Helsinginkatu 15, Turku

Et ehkä tiennyt, että Tuomaansillan juurella "täl puol jokke" sijaitsee yksi Turun muraalien kätketyistä helmistä. Väriloistolla ja mielikuvituksella rikastettu taideteos Turun Itäisessä keskustassa on vertaansa vailla. Kätketty ja vain oikeasta suunnasta näkyvä muraali jää useilta näkemättä. Vain pieni osa teoksesta näkyy Aurajoen varressa kulkevalle kadulle ja jos et ole tarkkana, voi muraali jäädä sinulta huomaamatta!

Jokikadun muraalina tunnettu maalaus sijaitsee perinteisen seinän sijasta talon pihalla olevassa muurissa. Jukka Hakanen piti muraalin lähtökohtana ja innoittajana jokivarren maisemaa, joka Tuomaansillalta aukeaa. Voitkin tunnistaa tuttuja kaupunkikuvaan kuuluvia elementtejä. Muraali myös muistuttaa alueen historiasta oivallisesti.

8. Night walk

Muraali joss erikoisia hahmoja ja haaksirikkoutunut vene.
Arsek & Eras – Night walk Turun keskustassa. © hoods.fi
 • Osoite: Ursininkatu 4, Turku

Suomessa järjestettiin vuonna 2016 ensimmäisen kerran UPEA-kaupunkitaidefestivaali, jonka tuoksinnassa Turkuun saatiin seinällisen verran uutta kaupunkitaidetta. Turun Ursininkadun kerrostalon seinää koristaa bulgarialaisten Arsekin ja Erasen hieno yöaiheinen muraali. Se jättää katsojan mielikuvitukselle paljon mahdollisuuksia siihen, miten kuvaa kannattaa lähteä tulkitsemaan.

Minneköhän muraalin sienipäinen hahmo mahtaa olla matkalla?

9. Pino | Luostarinmäki

Muraali kerrostalon seinässä, jossa esineistä muodostuva pino.
Jukka Hakasen muraali Pino Turun keskustassa. © hoods.fi
 • Osoite: Luostarinkatu 15, Turku

Vuonna 2016 Luostarinkadun koulualue sai ansaitsemaansa huomiota Jukka Hakasen valloittavan hienon seinämaalauksen toimesta. Vanhojen mainosten ja maalaustekniikoiden innoittamana taiteilija halusi maalata talon seinään kasan koulutarvikkeita, sillä alue on tunnettu pitkästä perinteestä koulujen sijaintipaikkana.

Huomasithan, että Pinon alapuolelle on jätetty ihmisen verran tilaa, jotta voisit pidellä valokuvissa pinoa kämmenelläsi!

10. Tykistönkadun sisäpihalla

Muraali, jossa erilaisia esineitä, perhosia ja lintuja.
Jukka Hakasen muraali Kupittaalla. © hoods.fi
 • Osoite: Tykistönkatu 4-6 sisäpiha, Turku

Lähellä Kupittaan asemaa, Electrocityn ja Biocityn ahdasta sisäpihaa on elävöitetty vuodesta 2014 alkaen! Jukka Hakasen osallistavalla otteella tehty ja toteutettu seinämaalausten kokoelma on saanut aika ajoin täydennystä ja ideat ovat tavallisilta kansalaisilta lähtöisin. Kuvat ovat arkisia, mutta erittäin taitavalla otteella tehtyjä väriläiskiä sisäpihan syövereissä!

Suurten rakennusten välissä seinämaalaukset luovat ikäänkuin pienen paratiisin, jossa voi ohikulkiessaan hetkeksi irrottautua arjesta. Samalla voit antaa mielen levätä ja tutkailla katutaidetta siirtyessäsi paikasta toiseen. Eikö pieni taidenäyttely olekin paikallaan kesken kiireisen työpäivän?

Montako eri kuvaa löydät Tykistönkadun sisäpihalta?

+ Taideparkkihalli Kupittaalla

 • Osoite: Joukahaisenkatu 3-5 (parkkihalli), Turku

BioCityn ja DataCityn alla sijaitsevan laajan parkkihallin viihtyisyyden lisäämiseksi järjestettiin elävöittämisprojekti, jonka osana kilpailtiin parkkihallin tunnelman elävöittämisestä. Kilpailuun tuli yli 350 ehdokasta ja parkkihallia elävöittämään valittiin 53 erilaista teosta. Teoksista osa on jo koristamassa parkkihallin seiniä, joten seuraavaksi ne odottavat ihailijoitaan! Teokset valittiin yleisöäänestyksen ja raadin toimesta. Yleisöäänestyksen suosikki oli Eeva Forsströmmin kaunis 'Circus'-teosehdotus.

Parkkihalliin voit auton sijasta saapua myös jalan, jolloin taideteosten ja seinämaalausten ihasteleminen on varmasti antoisampaa ja turvallisempaa. Parkkihalliin saapuminen ja siellä vietetty aika on kuin taidenäyttelyssä olisi. Toinen toistaan hienommat ja puhuttelevammat maalaukset ja taideteokset elävöittävät perinteisesti tylsänä ja betoninkatkuisena pidettyä parkkihallia.

Onko Turussa tarpeeksi katutaidetta?

Muraali Leaf arenan seinässä.
Kaipaako Turku lisää taidetta? © hoods.fi

Elävä kaupunki on asukkaidensa näköinen. Turku on saanut viime vuosina paljon värejä ja tilaa myös seinämaalauksille on löytynyt. Varmaksi ei voi todeta, mutta todennäköistä on, että uusia muraaleja ja taideprojekteja tullaan jatkossakin näkemään Turun katukuvassa. On hyvä muista, että katutaide ja seinämaalauksetkin ovat taiteen muoto, joka muuttuu ja elää ajassa. Toisinaan ne voivat joutua myös väistymään muutoksen tuulissa.

Muraalit piristävät päivää ja katukuvaa aivan omalla tavallaan. Suuret ja pysäyttävät muraalit ovat parasta, mitä harmaat betoniseinät voivat asukkaille ja matkailijoille tarjota. On myös hienoa, että muraaleja löytyy myös muualtakin, kuin vain kaupungin keskustasta. Esimerkiksi Pansiossa, Runosmäessä ja Varissuolla asuu paljon ihmisiä, joita muraalit ilahduttavat päivittäin!

Kommenttikenttään voit jättää oman mielipiteesi Turun muraaleista. Mikä on Turun nykyisistä muraaleista hienoin? Yllättikö Turun muraalit sinut? Entä olisiko jokin muu muraali ansainnut paikkansa tässä postauksessa? Kerro ajatuksesi meille!

Sinua voi myös kiinnostaa seuraavat blogit:

-Ville

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Maarit

Numero 10. Ihanat värit ja piristävä teema.

17.9.2021 20:14Vastaa
2 0
Jaana

Numero 7. Söpön urbaani muraali. Ei helppo huomata, mutta ehkä siksi pysynyt puhtaana tageista. Aina tulee hyvä mieli, kun sen ohi kävelee. Ekstraplussaa on kettu ❤️

17.9.2021 20:23Vastaa
3 0
Päivi Säiniö

4. Pöllö ” The Owl”
Yksinkertaisesti PYSÄYTTÄVÄ! Vangitsee, lumoaa, kiehtoo. Sopii täydellisesti maisemaan.

17.9.2021 20:24Vastaa
2 0
Smirre

Hyvä ja ajankohtainen teksti, stop smoking! Sekä lakupiippu on klassikko.

18.9.2021 11:03Vastaa
2 0
Jenna

7. todella taidokas ja suloinen

21.9.2021 16:08Vastaa
1 0
Hanna

Hienoin on 4. eli Pöllö.
Rakastan pöllöjä! Miten komea pöllö tämä! <3

21.9.2021 16:11Vastaa
0 0
Heidi

Numero 9.
Muraali sopii todella hyvin tuohon seinään ja tykkään sen väreistä, ei liian räikeitä.

23.9.2021 19:15Vastaa
1 0
Eira Mäki

Pidän useistakin muraaleista, mutta numero 9. Pino on jotenkin niin läheinen ja sopii juuri tuolle paikalle. Käyn usein Luostarinmäellä ja Samppalinnan puistossa, kävelen muraalin ohitse ja usein myös kuvaan sen.

23.9.2021 21:52Vastaa
0 0
Anna Laine

4. Pöllöt nyt on vaan niin valloittavia. Pöllö valvoo kun kävelet ohi 🙂

24.9.2021 7:24Vastaa
0 0
Sari Sulonen

Nro: 4
Hieno on ja upea teos minusta. Tykkään.
Siksi valitsin sen.

26.9.2021 21:04Vastaa
0 0
Annmari

4 pöllö

27.9.2021 5:52Vastaa
0 0
Jaakko

Runosmäki tai varissuo

29.9.2021 11:25Vastaa
0 0
Marjatta Öhman

7 on paras, kaunein ja ihanasti piilossa eli kun sen ensimmäisen kerran löytää, nousee suupielet hymyyn!

30.9.2021 16:29Vastaa
1 0
Mirja

Nro 4 Pöllö. Rauhalliset värit, hieno katse, katse seuraa ohikulkija. Sopii maisemaan.

30.9.2021 17:00Vastaa
0 0
Soili Seilo

4 – Upea! Pysäyttävä!

30.9.2021 21:28Vastaa
0 0
Esa Mela

10. Tässä on iloisia, värikkäitä ja selvästi hahmottuvia aiheita.

30.9.2021 22:23Vastaa
0 0