Turun Itäinen keskusta on opiskelijan unelma

Susanna | 11.7.2019

Miten parikymppinen tamperelainen päätyi Turkuun ja teki kaupungista itselleen kodin? Tulin 14 vuotta sitten Turkuun opiskelemaan ja kasvoin kaupungissa opettajaksi ja myöhemmin teknologia-alan yrittäjäksi. Tuona aikana neljä keskustan lähellä olevaa, vehreää ja perinteikästä asuinaluetta on tullut tutuksi. Tässä kirjoituksessa pohdin opiskeluaikaisen asuinalueeni eli Itäisen keskustan tunnelmaa.

Tuntematon Turku yllätti

Tulin vuonna 2005 Turun yliopistoon opiskelemaan maantiedettä. Toinen vaihtoehtoni oli Helsinki, mutta selvästi kalliimmat asumiskustannukset ja pitkät etäisyydet eivät innostaneet. Turkuun houkutteli kaupungin kohtuullinen hintataso, kompakti keskusta ja kampusalue, rehevän kaunis Aurajoen varsi ja tuleva seikkailu Suomen entisessä pääkaupungissa. Muutto uuteen kaupunkiin jännitti, sillä ennen pääsykokeita olin käynyt Turussa vain viidennellä luokalla luokkaretkellä, enkä tuntenut kaupungista yhtäkään ihmistä.

Turun Itäinen keskusta Uudenmaankadun varrella ja alueelle tyypillisiä 1970-luvun kerrostaloja ilta-auringossa. Taustalla Turun Tuomiokirkko.
Turun Itäisen keskustan rakennuskantaa Uudenmaakadun varrella. Monen asunnon ikkunasta saa ihastella näkymää Turun Tuomiokirkolle. © CYF

Alun epävarmuus ja yksinäisyys vaihtui uusien ystävien myötä innostukseksi rakentaa uutta, nuoren aikuisen elämää. Itäinen keskusta sopi erinomaisesti nuorelle opiskelijalle, etenkin kun yhdessä vaiheessa neljä parasta ystävääni asui muutaman korttelin säteellä ja loput kävelymatkan päässä Ylioppilaskylässä. Asunnolta käveli seitsemässä minuutissa yliopistonmäellä sijaitseviin luentosaleihin, lounaspaikat olivat vieressä ja keskustan huvit lyhyen kävelymatkan päässä.

Kämppikseni kanssa jaetut ensimmäiset opiskeluvuodet ovat jääneet mieleen monistakin huolettomista ja hulvattomista syistä. Sivuaineeni biologian kenttäkurssien antia eli lintujen bongausta ja kasvien tunnistamista oli myös helppoa harrastaa Turun monipuolisilla viheralueilla. Suosikkipaikkojani, edelleen, ovat Ruissalo, Aurajoen yläjuoksun maalaismaisemat sekä henkeäsalpaava Turun saaristo.

Vehreä Tuomiokirkonpuisto, jossa vasemmalla kukkien istutusalue ja oikealla turkulaisten suosima, puiston läpi vievä kulkuväylä.
Tuomiokirkonpuisto on yksi Itäisen keskustan kauneimmista alueista ja monen turkulaisen päivittäisen kulkureitin varrella. © CYF

Hämeenkatu - Itäisen keskustan sydän

Hämeenkatu on Itäisen keskustan pääkatu ja kadulla sekä sen läheisyydessä on erinomainen palveluntarjonta ja monta mahtavaa ravintolaa. Tänä päivänäkin käyn lähes viikoittain Itäisessä keskustassa lounaalla ja suosikkipaikkojani ovat mielestäni Suomen paras kiinalainen ravintola Yangtze (saa haastaa!) ja raikas kasvisravintola Kuori. Kannattaa ehdottomasti kokeilla heidän lounasajan falafelbaarinsa antia.

Alueen läpi kulkeva Hämeenkatu on samanaikaisesti Itäisen keskustan etu ja haitta, sillä sen varrella on monipuolisia palveluja, mutta varsinkin talviaikaan se on hieman ankea ja meluinen väylä päivittäiseen kulkemiseen. Viereiset kadut tarjoavat kuitenkin sympaattisempia kulkureittejä. Yllättävän nopeasti totuin myös vartin välein soiviin Turun Tuomiokirkon kelloihin.

Hyvästit Itäiselle keskustalle

Opintojeni loppuvaiheessa Vähä-Hämeenkadulla sijaitseva asuintaloni päädyttiin purkamaan, ja muutin melko nopealla aikataululla, ajatuksena ’mikä vain lähellä keskustaa on OK’. Päädyin sattumalta rautateiden pohjoispuolelle Pohjolaan viimeistelemään graduni ja ihastuin syvästi alueeseen.

Uusi ja 1970-luvun kerrostalo Vähä-Hämeenkadun varrella Turun Itäisessä keskustassa. Tuuheat puut kadun varrella luovat vehreän tunnelman.
Entinen asuintaloni Vähä-Hämeenkadulla purettiin ja tilalle rakennettiin uusi asuinrakennus © CYF

Seuraavassa kirjoituksessa pohdin puutalovaltaisen ja nopeasti uudistuvan Pohjolan parhaita puolia ja kehityskohteita. Myöhemmin kirjoitan myös kokemuksistani viimeisimmillä asuinalueillani eli Kähärissä ja Raunistulassa.

Missä sinä olet asunut opiskelujen aikana? Vai haaveiletko muutosta opiskelujen myötä? Kerro kokemuksista kommenteissa.

-Susanna

P.S. Tutustu alueeseen tarkemmin Itäisen keskustan aluesivulla.

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Hilal

Amazing blog!~

16.3.2022 1:44Vastaa
0 0