Naantalin luontopolut virkistävät – Talvisiin metsiin ja meren äärelle!

Ninna | 11.2.2021

Naantalin monet luontopolut tarjoavat huimia elämyksiä talvisiin päiviin ja talvilomaan koko perheelle. Valitse suosikkisi näistä Naantalin luontokohteista ja ota suunnaksi merenranta, sisämaan metsä tai kuvankaunis saaristo!

Useimmat tuntevat Naantalin aurinkoisena kesäkaupunkina, joka tarjoaa kaikenikäisille kesäloman viettäjille tekemistä. Naantalissa viihdytään kuitenkin hyvin myös talvella. Tällöin kaupungissa vallitsee uskomaton rauha, josta kesän turisti voi vain unelmoida. 

Jos et ole vielä kokenut talvista Naantalia, valitse suosikkisi näistä retkikohteista, pakkaa eväät reppuun ja astu virkistävän luonnon syleilyyn! Kaikki Naantalin huimat lähimatkavinkit ja herkulliset ravintolat löydät myös kätevästi Visit Naantalin sivustolta.

Suuret jääpuikot roikkuvat kalliolta auringossa Kailon saarella Naantalissa.
Nämä upeat jääpuikot löytyvät Kailon saarelta Naantalista. Tiedätkö, mistä saari on tunnettu? © Jani Pezzillo

1. Luolalanjärven luontopolku

Luolalanjärven luontopolku on yksi Naantalin keskustan suosituimmista luontokohteista, joka sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta. Luontopolun tasainen maasto johdattaa kulkijan pitkän historian omaavan Luolalanjärven ympäri. 

Luolalanjärvi oli vielä noin tuhat vuotta sitten yhteydessä mereen, mutta maan kohotessa siitä muodostui 25 hehtaarin kokoinen järvi. Naantalin satama ja merenranta eivät olekaan kaukana järvestä. Järven rannalla kävellessään pääsee irtautumaan täysin arkisista asioista ja aistimaan järvimaiseman tyyneyden. Lisäksi alueella sijaitsee lintubongareiden ja näköaloista nauttivien iloksi muutama lintutorni.

Järvi on hyvin matala ja talvella se jäätyykin nopeasti kunnon pakkasten iskiessä. Mikäli talviurheilu houkuttelee enemmän kuin luontopolulla tallustaminen, voi retkeilijä halutessaan vetää jalkaan joko luistimet tai sukset jää- ja lumitilanteesta riippuen. Blogin kirjoitushetkellä järven ympäri oli aurattu luistinrata ja tehdyt hiihtoladut, mutta tarkastathan Naantalin kaupungin sivuilta ajankohtaisen tiedon ladun ja luistelureitin kunnosta.

Huom! Luonnonjäällä liikkuminen on aina omalla vastuulla. Turvallinen jään paksuus on vähintään 10 cm. Kurkkaa lisää tietoa luonnonjäillä liikkumisesta hiihto- ja luistelublogimme lopusta

Kenelle: järvimaisemien ystäville, luonnonjäällä liikkuville ja lintuharrastajille

2. Kailon saari ja Muumimaailma

  • Pituus: 3 km
  • Lähtö: Naantalin rannan parkkipaikka
  • Vaikeusaste: Helppo
  • Opasteet: Ei opasteita
  • Varustelu: Muumimaailma, uimaranta (jos tarkenet!), nuotiopaikka, kaksi tenniskenttää ja lentopallokenttä
Muumimaailman pyöreä sininen muumitalo lumisessa talvimaisemassa.
Shh! Koko Muumimaailma nukkuu talviunta! © hoods.fi

Kailon saari on Naantalin ulkoilusaarista ehdottomasti juuri se seikkailujen saari, jonne kannattaa suunnistaa lasten kanssa ympäri vuoden. Saari on tunnettu Muumimaailmasta ja toisin kuin kesällä, talvella saarella saa vaellella vapaasti ilman pääsymaksuja. Muumit ovat talviunilla, mutta muumien omalta saarelta löytyy vaikka mitä tutkailtavaa. Saattaahan käydä niinkin, että Muumipeikko herää kesken talven, kuten kirjassa Taikatalvi, ja kurkistaa Muumitalon ikkunasta!

Kailon saarelle pääse kulkemaan Naantalin kirkon takaa, josta johtaa silta saarelle. Jos lähtee Naantalin rannasta ja kiertää saaren kaksi pääpolkua, matkaa kävelylle tulee yhteensä noin kolme kilometriä, minkä jaksaa taivaltaa perheen pienimpienkin kanssa. 

Kailoon kannattaa ottaa myös eväät mukaan, ja halutessaan saarelta löytyy nuotiopaikka, jossa voi paistaa esimerkiksi Muumimamman suosimaa teemakkaraa tai allekirjoittaneen suosimaa ilmasto- ja eläinystävällistä soijamakkaraa. :) 

Ihmisiä meren jäällä ja aurattu luistelurata Naantalin rannassa.
Kailon saarelta voi jatkaa meren jäätä pitkin matkaa kohti Väskin saarta jäätilanteen salliessa. © hoods.fi

Kenelle: lapsille, saariseikkailijoille ja muumien ystäville

3. Haijaisten luontopolku ja hiihtolatu

  • Pituus: Kuntorata 1,6 km / Luontopolku Silmu 3,4 km
  • Lähtö: Suutarintie 9, 21100 Naantali
  • Vaikeusaste: Helppo
  • Opasteet: Opastekyltit
  • Varustelu: laavu, tulentekopaikka, kuivakäymälä, ulkokuntoilulaitteet, frisbeegolfrata

 Huom! Talvisin vain hiihtäminen sallittua.

Kolme hiihtäjää ladulla ja punainen rakennus Haijaisissa.
Haijainen on suosittu hiihtokohde Luonnonmaalla. © hoods.fi

Luonnonmaa on yksi Naantalin parhaista paikoista, kun haluaa nauttia rauhasta ja koskemattomasta luonnosta saaren syleilyssä. Luonnonmaan ehdoton ykköskohde on Haijaisten retkeilyalue, josta löytyy kuntorata, luontopolku, laavu sekä Haijaisten toimintakeskuksen monipuoliset aktiviteetit.

Haijaisten valaistulle kuntoradalle tehdään talvisin hiihtolatu, joten ilman suksia tänne Luonnonmaan metsien siimekseen ei ole asiaa. Lumettomina aikoina Haijaisisten kuntorata ja ihastuttava metsiin sukeltava luontopolku Silmu palvelevat niin lenkkeilijöitä kuin eräilijöitäkin. Naantalin kaupunki pitää myös huolen, että laavulta löytyy puita tulentekoon! 

Kenelle: saaren rauhaan kaipaaville, lumisina talvina hiihtäjille

4. Kuparivuori & Rantaraitti

  • Pituus: 4 km
  • Lähtö: Kuparivuoren parkkipaikka
  • Vaikeusaste: Helppo
  • Opasteet: Ei opasteita
  • Varustelu: Valaistus, hiekoitus, Naantalin rannan ravintolat, ulkokuntoilulaitteet, 3 uimarantaa, Naantalin vierasvenesatama
Kumpuileva luminen maisema ja näkymä jäätyneelle merelle.
Kuparivuorelta avautuvat upeat maisemat löytyvät aivan Naantalin keskustan tuntumasta. © Eeva Heiro

Yksi Naantalin upeimmista näköalapaikoista on Kuparivuori ja sen jyrkät kalliot, jotka kohoavat korkealle merenpinnasta. Kuparivuoren alueen läpi mutkittelee suosittu ja talvellakin hiekoitettu kävelytie Rakkaudenpolku. Rakkaudenpolku on mitä ihastuttavin reitti, jonka varrella pääsee nauttimaan uskomattomista maisemista ja luonnon rauhasta aivan Naantalin keskustan lähellä.

Kun Rakkaudenpolku laskeutuu kohti merenrantaa, alkaa Naantalin suosituin kävelyreitti, Rantaraitti. Rantaraitti sopii retkeilijöille, jotka hullaantuvat Vanhan kaupungin tunnelmasta ja joita ei haittaa jakaa polkua muiden ulkoilijoiden kanssa. Rantaraitti mutkitteleekin Naantalin rannan kylämäisissä tunnelmissa, johdattaa kävelijän Nunnalahden puistomaiseen ja metsäiseen maastoon ja lopulta Ruonan rannan hiekkatietä pitkin Naantalin kylpylälle asti. 

Kesäisin nämä reitit ovat turistien suosiossa, mutta talvella Kuparivuorella ja Rantaraitilla kohtaa lähinnä paikallisia päiväkävelyllään, minkä ansiosta reiteillä voikin aistia todellista tunnelmallisen kaupungin ja (jäätyneen) meren rauhaa. Ja mikäli Rantareitti vie sydämesi, pidät varmasti myös naapurikaupungin Raision merellisistä Raisionlahden luontopoluista, joista voit lukea lisää Raision luontopoluista kertovasta blogistamme.

Kenelle: rantakallioita rakastaville, Vanhan kaupungin fiilistelijöille ja merimaisemista haaveileville

5. Kultaranta Resortin latu

Kultaranta Resortin latu ja yksi hiihtäjä avarassa lumimaisemassa.
Luonnonmaalta löytyy tasainen ja avara latu, joka on ajettu Kultaranta Resortin golfkentälle. © hoods.fi

Kun ajaa Naantalin Luonnonmaalle Kultaranta Resortin pihaan, löytää periltä kaikille avoimen ja maksuttoman noin 5 kilometrin mittaisen ladun! Tämä latu sopii myös niille, jotka eivät ole pitkään aikaan hiihtäneet tai kaipaavat tasaisempaa maastoa, sillä latu on tehty golfkentälle. Työkaverini kertoi, että aloittelijan into voi tyssätä heti ladun alussa olevaan alamäkeen (kuten hänelle kävi!), mutta sen voi halutessaan kävellä alas ja nauttia sen jälkeen avautuvasta varsin tasaisesta hiihtolenkistä.

Huom! Keväällä lumien sulaessa kannattaa suunnata paikallisten rakastamalle luontopolulle, Kultaranta Kurulle. Kultaranta Kurusta voit lukea syksyn retkeilyblogistamme. Talvella Kultaranta Kurulle järjestetään luontoretkiä Kultaranta Resortin eräoppaiden johdolla korona-tilanteen niin salliessa. 

Kenelle: tasaisten latujen taivaltajille

6. Rymättylän kuntorata ja hiihtolatu

  • Pituus: 1,6 km
  • Lähtö: Rymättylän koulu
  • Vaikeusaste: Helppo
  • Varustelu: Hiihtolatu lumisena aikana, muuten kuntorata, valaistus

 Huom! Talvisin vain hiihtäminen sallittua.

Lumen peittämiä kuusia.
Naantalin upeissa talvimaisemissa mieli rauhoittuu hiihtoladulla, meren jäällä ja metsässä. © hoods.fi

Rymättylän koululta lähtee mukava koko perheen hiihtolenkki. Monelle koululaiselle tämä latu onkin jo tuttu kohde, mutta latu on avoin myös muille talven seikkailijoille. Jos kaipaa vaihtelua keskustan läheisiin hiihtokohteisiin ja haluaa tutustua samalla talviseen saaristoon, onkin erinomainen idea suunnata kohti Rymättylän rauhaa.

Mikäli sinulla ei ole suksia mukana, voi talven päiväretkellä käydä kävelemässä Rymättylän upean kivikirkon ympäristössä ja suunnata esimerkiksi Kirkkolahden rantaan nauttimaan talvisesta saaristomaisemasta. Saaristo onkin erityisen mielenkiintoinen kohde juuri talven aikaan, jolloin asukkaita on lähes puolet vähemmän kuin kesällä, ja koko seutu tuudittautuu täydelliseen talviseen rauhaan. 

Kenelle: rauhallista talviluontoa kaipaaville, saaristomaisemista pitäville, lumisina talvina hiihtäjille

7. Merimaskun kuntorata ja hiihtolatu

  • Pituus: 2km
  • Lähtö: Iskolantie 32
  • Vaikeusaste: Helpohko
  • Varustelu: Hiihtolatu lumisena aikana, muuten kuntorata, valaistus
Latu keskellä metsää Merimaskussa.
Merimaskun metsäinen hiihtomaisema kutsuu saariston rauhaan. © hoods.fi

Merimaskusta löytyy ihastuttava metsäinen kuntorata, joka poukkoilee muutaman kukkulan ympärillä. Tämä muutaman kilometrin lenkki on valaistu, joten luonnon helmaan uskaltautuu pimeämmälläkin. Naantalin kaupunki ylläpitää latua lumiseen aikaan ja tällöin reittiä saa ainoastaan hiihtää. Eli kurkkaathan Naantalin kaupungin sivuilta ajankohtaisen tiedon ja nappaa sukset mukaan, jos tarpeeksi talviselta näyttää! 

Reitin varrella pääsee nauttimaan Merimaskun sisämaan metsistä sekä kallioiden ja peltojen värittämistä saaristolle tyypillisistä maisemista. Jos poikkeaa polulta, on lähettyvillä myös kaksi kiviröykkiöistä muodostuvaa muinaishautapaikkaa. Toinen löytyy Isovuoren huipulta ja toinen viereisen mäen huipulta. Muinaishautojen etsintä kannattanee säästää kesään, sillä talvella saattaa olla hieman liukasta. 

8. Väskin seikkailusaari

Huom! Väskiin pääsee vain, kun meri on jäätynyt. Löydät ajankohtaista tietoa Naantalin sivuilta, kun reitti on tehty. Muistathan, että luonnonjäällä liikkuminen on omalla vastuulla. Lue lisää hiihto- ja luistelublogista.

Naantalin kaupunki tekee talvisin suositun hiihto- ja luistelureitin meren jäälle, kun jäät ovat tarpeeksi kantavat. Tämä onkin ainutlaatuinen ja elämyksellinen reitti, joka johdattaa kiitämään avariin maisemiin luonnonjäällä aina Naantalin keskustasta Väskin seikkailusaarelle saakka.

Väskin saari on mitä mainioin retkeilykohde. Saarelta löytyy monia polkuja ja hauskoja rakennelmia, kuten puinen laiva. Grillattavaa kannattaa myös ottaa mukaan, sillä saarella on viihtyisä nuotiopaikka katoksen alla. 

Kaksi pulkkailijaa istuvat pulkissa kädet ylhäällä ja katselevat jäätynyttä lumista merenrantaa.
Talvisessa Naantalissa löytyy tekemistä niin hiihtäjille, luistelijoille kuin pulkkailijoillekin! © Erica Giacoletto

"Pakkasta oli muistaakseni melkein -20 astetta ja aurinko paistoi! Meidän ulkoiluporukka oli kolme 26-vuotiasta "lasta" ja menimme pulkkamäkeen pariksi tunniksi nauttimaan talvesta. Kuva on meistä kahdesta "lapsesta" istumassa pulkkiemme päällä kädet ilmassa täynnä lapsenomaista riemua :) Päivä päättyi take away -kaakaoihin ja iloiseen mieleen!"  - Erica Giacoletto

Lasten kanssa retkelle?

Talvisen Muumimaailman lisäksi koko perheen talviurheiluksi sopii erinomaisesti helppo Haijaisten kuntoradalle tehty hiihtolenkki ja eväiden grillaaminen viereisellä laavulla. Lenkki on sopivan mittainen pienemmillekin suksille. Tiesitkö, että tavallisesti (ei korona-aikana) Haijaisten toimintakeskuksessa järjestetään lapsille myös ilmaista toimintaa? 

Lumesta veistetyt Muumipeikko ja Niiskuneiti.
Muumimaailmasta saattaa löytää talviunilta heränneitä Muumilaakson asukkeja! Lumesta veistetyt muumit ovat Naantaliin vastikään muuttaneen Jani Pezzillon käsialaa. Taiteilija toivoi ilahduttavansa teoksillaan Muumimaailman kävijöitä, sillä poikkeuksellisina aikoina perinteinen Taikatalvi jää viettämättä. © Jani Pezzillo

Vielä muutama vinkki Naantalin retkiin

Aina kun lähdet retkelle, on hyvä varustautua sään mukaisella tavalla, jotta luontokokemuksestasi tulisi paras mahdollinen. Täydellisen talviretken ytimessä ovat lämpimät vaatteet, hyvät säähän sopivat kengät, herkulliset eväät ja tarpeeksi vettä. 

Nuotiosta haaveilevien kannattaa varautua ottamalla omia puita mukaan nuotiota varten. Osassa kohteita ei ole puita valmiina ja saattaa käydä myös niin, että polttopuut pääsevät loppumaan, jos retkeilijöitä on ollut paljon. Muistathan, että vastuullinen retkeilijä selvittää, missä ja milloin tulenteko on sallittua

Lähimatkalle mars! 

Me Know Your Hoodsilla päätimme kartoittaa lähiseutujen parhaita helmiä talvilomaa silmällä pitäen. Aina ei nimittäin tarvitse lähteä kauas lomanviettoon, sillä lähiseuduilta löytyy vierailemisen arvoisia kohteita ihan jokaiselle. Esittelemmekin tulevilla viikoilla lähiseutujen tarjoamia lähimatkaideoita, joilla irtiotto arjesta on taattu. Jokaisessa blogissa tulee olemaan myös vinkkejä lasten talviloman viettoon!

Kun kaikki Naantalin luontopolut ja retkikohteet ovat tulleet kierrettyä, voit tutustua lähikuntien retkeilymahdollisuuksiin Kaarinassa ja Raisiossa. Jos taas tahdot syventää ymmärrystäsi Naantalista, lähde seikkailuun ja tutustu Naantalin kulttuurikohteisiin.

Naantalin kirkko valaistuna pimenevönö iltana.
Käy tutustumassa myös lähimatkavinkkeihimme, joiden avulla pääset sisälle Naantalin kulttuurilliseen puoleen talvella (Blogiin pääset klikkaamalla kuvaa!) © Sami Lumme

Kerro myös blogin kommenttiosiossa, mitä pidit näistä kohteista ja jaa omat vinkkisi Naantalissa ulkoiluun!

- Ninna & Know Your Hoods tiimi

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jätä kommenttisi ja avaa keskustelu :)