Koirien uimarannat Turun seudulla

Vieraskynä / Visiting author | 6.7.2021

Oletko sinä ja koirasi viilennyksen tarpeessa? Tiedätkö jo mistä löytyy parhaat koirien uimapaikat? Turun seudulla on hyvä kattaus erilaisia rantoja koirakaverillesi.

EDIT: Tiedot päivitetty 29.6.2023. Uudet kohteet on merkitty listaan erikseen. :) -Elisa Hoodsista

Aurinko hellii Suomea näin kesällä ja mikäs sen parempi tapa virkistäytyä, kuin viilentyä järvessä tai meressä? Ihmisten lisäksi meidän rakkailla koirillamme on kuuma ja nekin janoavat pääsyä viilentävään veteen. Kun jatkuva suihkussa käyminen ei koiraasi enää innosta, kannattaa suunnata koirille varta vasten varatuille uimarannoille! 

Koira kävelemässä rantavedessä.
Toimistokoiramme Sylvi totuttelee varovaisesti uimaan. © hoods.fi

Ennen koiran kanssa rannalle menoa on hyvä muistaa, että mihin vaan ei koiran kanssa saa rantautua. Järjestyslain mukaan koiria ei saa päästää yleisille uimarannoille, joten koiraa ei voi ottaa uimarannoille mukaan nauttimaan kesäpäivistä. Onneksi kaupungit ja kunnat ovat ottaneet lemmikinomistajat huomioon tekemällä koirille suunnattuja uimarantoja!

Koira saa uida kaikkialla muualla paitsi yleisillä tai yksityisillä uimarannoilla.

Turun seudulla kunnat ja kaupungit ovat järjestäneet koirille uimapaikkoja niin meren kuin järvien rannoilta. Omistajana voit siis valita mieleisesi paikan ja mennä lemmikkisi kanssa rannalle ja vaikka itse pulahtaa veteen siinä samalla!

Muistilista koirien uimarannoille:

 1. Huomioi muut ulkoilijat ja koirat.
 2. Pidä koirasi kytkettynä, mikäli et saa pidettyä lemmikkiäsi muuten hallittuna.
 3. Tarkista rannan kunto ja veden laatu ennen lemmikin päästämistä sinne.
 4. Nauti ja anna koirasi nauttia!

Huom! Sinilevä on myös koirille myrkyllistä ja äkkisyvät kohdat voivat yllättää koirasi.

Saaronniemi | Turku

 • Osoite: Saarontie 25, Turku
 • Muuta: Koiratarha rannan läheisyydessä.
Aavaa merta ja purjevene Paraisilla.
Merenrannan maisemissa voi bongailla myös purjeveneitä. © hoods.fi

Turun Ruissalossa sijaitseva Saaronniemi on yksi Turun kaupungin suosituimmista uimarannoista ja sen hietikko täyttyykin usein nopeasti aurinkoisina päivinä. Tiesitkö, että Saaronniemessä on myös Turun pitkäaikaisin koirien uimaranta?  

Saaronniemen pohjoispuolella, leirintäalueen takana, metsän siimeksessä sijaitsee koirien uimiseen tarkoitettu uimaranta. Pitkään Turun ainoana koirien uimarantana toiminut Saaronniemi tarjoaa loistavat puitteet koirien, mutta myös koiranomistajien pulahdukselle. Ilta-auringon loisteessa rannalle on mukava päättää lenkki ja antaa lemmikin nauttia virkistävästä merivedestä. 

Saaronniemen ranta syvenee jonkin verran, joten kannattaa valvoa lemmikin uimista tarkasti!

UUTTA! Lukkarinkadun ranta | Lammasluoto (Naantalin keskusta)

 • Osoite: Lukkarinkatu, Naantali
 • Muuta: Raivattu ranta-alue koirille.

Naantalista löytyy tätä nykyä peräti kolme koirien uimarantaa: viimeisin avattiin kesällä 2022 Naantalin Lammasluotoon, aivan kävelyetäisyydelle ydinkeskustasta. Raivattu ranta-alue syntyi alun perin vesihuollon projektista, jonka tiimellyksessä huomattiin, kuinka ranta sopisi erinomaisesti koirien vilvoittelukeitaaksi. Hyvä niin! :)

Uittamo | Turku

 • Osoite: Rykmentintie 29, Turku
 • Muuta: Mereen rajoittuva koiratarha.
Koira hyppää veteen
Uittamo on toinen Turun virallisista koirien uimapaikoista. © Pexels

Legendaarisella Uittamon uimarannalla sijaitseva koirien uimapaikka on varsin nuori ranta. Vuonna 2017 valmistunut koirille suunnattu uimapaikka sijaitsee tavallisen uimarannan vieressä. Varo siis päästämästä koiraasi yleiselle rannalle!

Uittamon koirien uimaranta on mereen rajoittuva koiratarha, joten lemmikkisi voi vapaasti temmeltää ja uida rantahietikossa. Koiratarha on muutenkin hyvin varusteltu ja viihtyisä, sillä sitä rajaa tunnelmallinen kallio ja sen lisäksi aitaukseen on jätetty myös kasvillisuutta. 

Mikä sen parempaa, kun istua meren rannalla ja katsella kun oma koira nauttii uimisesta!

UUTTA! Hahdenniemi | Raisio

 • Osoite: Hahdenniementie, Raisio
 • Muuta: 4 km mittainen Timalipolku, maisemat telakalle ja monipuoliset palvelut veneilijöille.

Raision Kaanaassa sijaitsee Playa del Raisionakin tunnettu Hahdenniemen uimaranta. Vaikka koirien uittaminen uimarannalla onkin kiellettyä, löytyy lähistöltä mahdollisuuksia karvakamujen vilvoitteluun. Satamassa koiria voi uittaa esimerkiksi veneiden laskuluiskan vieressä ja hyviä paikkoja löytyy myös 4 km mittaisen Timalipolun varrelta. 

Hahdenniemen rannalta löytyy luontoreittien lisäksi mm. matonpesupaikka, sup-lautojen vuokrausta, ravintolatoimintaa sekä vierasvenesatama. Täällä viihtyykin "laivakoirien" lisäksi koko perhe!

Haukkuhelmi | Paimio

 • Osoite: Naskarlantie, Paimio 
 • Muuta: Haukkuhelmi koostuu uimaranta-alueesta ja aidatusta ulkoilutusalueesta. 
Ruskea koira kävelemässä rannassa.
Karvakaveri nimeltä Hera nauttii rantavedestä. © Beatrice Suominen

Paimion Haukkuhelmi sijaitsee pienen lenkkeilymatkan päässä Paimion keskustasta etelään. Vuonna 2018 avatulla koirien uimapaikalla on hyvät puitteet päästää koirasi turvallisesti uimaan. Naskarlassa sijaitseva hiekkapohjainen järvenranta on aidattu, joten lemmikkiä voi pitää vapaana aidatulla alueella.

Haukkuhelmen ranta on oiva pysähtymispaikka, vaikka kesken koiran ulkoilutusta, mutta kannattaa paikalle tulla vähän kauempaakin. Paimion kunta on myös laatinut polskutussäännöt koirien rannalle ja niihin kannattaakin tutustua ennen rannalle tuloa!

Soinisten retkeilyranta | Naantali

 • Osoite: Soiniementie, Naantali
 • Muuta: Eläinten uimapaikka, jossa sijaitsee roska-astia. Pysäköintitilaa Soiniementiellä.

Metsän siimeksessä Soinisissa sijaitsee lemmikeille tarkoitettu uimaranta. Soinisten hiekkapohjaiselle ja suojaiselle rannalle kannattaa lähteä, vaikka päivälenkille rakkaan lemmikkisi kanssa. Kirkkaaseen ja virkistävään veteen päästessään lemmikkisi kiittää!

Ranta sijaitsee Luikkionlahdella, kotvan matkan päässä Naantalin keskustasta. Hiekan lisäksi rannalla on silokalliota, jonka kuvauksellisessa maisemassa voit ottaa koirastasi hienoja kuvia ja vinkata kuvien avulla muillekin hienosta rannasta!

Sannaisten retkeilyranta | Merimasku 

 • Osoite: Uimarannantie, Naantali
 • Muuta: Grillikatos, käymälä.
Koira kävelee kivikkoisella merenrannalla.
Pörri merenrannalla tepastelemassa. © Sofia Tenho

Naantalin upeassa saaristossa sijaitsee Sannaisten koirille suunnattu uimaranta. Sannainen on pieni hiekkaranta Merimaskussa Kuuperinlahdella. Rauhalliselta uimarannalta löytyvät myös grillikatos ja käymälä, joten rannalle on mukava tulla viettämään kesäpäivää.

Sannaisissa voit viettää leppoisan kesäpäivän niin, että sinä ja rakas koirasi nautitte molemmat!

Hiekkakuopat | Rusko

 • Osoite: Nummilammentie, Rusko

Ruskon alue on tunnettu sen virkistävästä lähdevedestä täyttyneistä Hiekkakuopista. Koiriemme onneksi Ruskolta löytyy kirkasvetinen hiekkakuoppa myös niitä varten! Nimittäin Nummilammen läheisyydessä sijaitsee koirille tarkoitettu aitaamaton ja hyväkuntoinen uimaranta.

“Uimaranta on melkein parempi, kuin ihmisille tarkoitettu!” - koiranomistaja Turusta.

Suojaisella paikalla sijaitseva viihtyisä koirille ja hevosille suunnattu uimapaikka on oiva valinta kuumalle kesäpäivälle! Samalla kun päästät lemmikkisi virkistävään pohjaveden täyttämään hiekkakuoppaan, voit itse pulahtaa veteen lemmikkisi perässä. 

Littoinen | Kaarina

 • Osoite: Littoistenjärventie, Kaarina
 • Muuta: Koirapuisto ja koirien uimaranta.
Valkoinen pörröinen koira rantavedessä.
Leevi nauttii Littoistenjärven rannoista. © Julia Hyytiäinen

Littoistenjärven rannalla Littoisissa sijaitsee Kaarinan kaupungin ikioma koirien uimapaikka. Rannalla on uimapaikan lisäksi koiratarha, joten täällä koirasi pääsee nauttimaan vapauden tunteesta oikein kunnolla! 

Littoistenjärven rannalla sijaitsee myös ihmisille varattu uimapaikka, jonne koiran kanssa ei kuitenkaan ole syytä mennä. Pysythän siis koirille rajatulla alueella. Päiväretki alueelle kannattaa kuitenkin tehdä koko perheen voimin ja vaikka jakaa koiran vahtivuoroja ;)

Bläsnäs | Parainen

 • Osoite: Harjunniementie 19, Parainen
 • Muuta: Ranta on aidattu ja alueella on roska-astia.

Paraisilla on vuonna 2020 avattu kauan odotettu koirien uimaranta! Bläsnäsin niemenkärjessä on koirille varattu ruhtinaallisen kokoinen rantakaistale, jonka puitteissa uimaan mahtuu useampikin koiria.

Punaisilla aidoilla osoitettu alue on tarkoitettu koirien uimapaikaksi. Puiset rappuset johdattavat sinut ja karvakaverisi viihtyisälle rannalle, jossa meren laineet viilentävät molempien mielen! Rannalla pääset myös nauttimaan mukavasta ilta-auringosta.

+ UUTTA! Koirien keidas | Mynämäki

 • Osoite: Ampumaradantie 17, Mynämäki
 • Muuta: Koirametsä.
Koira uimassa
Tässäpä vähän erilainen uimaranta! © Pexels

Mynämäellä koirat pääsevät vilvoittelemaan luvan kanssa hieman erilaisemmalla rannalla, nimittäin koirien omassa lammessa koirametsän siimeksessä! Lampea ympäröi hiekkainen maa ja se on aidattu.

Koirien keidas on koirametsä, jossa koiraa on mahdollista pitää täysin vapaana. Lisäksi alueelta löytyy mm. evästelyyn tasokas laavu sekä kuivakäymälä. Koirien keidas on maksullinen ja vierailuun on varattava aika erikseen.

Päivälenkille vai kesäretkelle?

Koirat ovat siitä hyviä lemmikkejä, että ne vievät omistajansa useita kertoja päivässä ulkoilemaan. Toisinaan koirilla on myös oma tahto, joka johdattaa niitä kohti kiinnostavia lenkkimaastoja. Ihmisten tapaan myös koirat hamuavat viilentävälle rannalle ja usein käykin niin, ettei lemmikkiä meinaa saada pois vedestä!

Koira katselemassa rannalla joutsenia.
Koiran kanssa rantoja kolutessa on hyvä olla tarkkana lintujen pesimisrauhasta, erityisesti luonnonsuojelualueilla. © hoods.fi

Turun seudulla sijaitsevat koirien uimarannat soveltuvat monenlaisille ulkoilijoille. On rajattuja ja ilman aitauksia olevia uimapaikkoja eri puolilla seutua. Koiratarhojen yhteydessä olevat aitaukset ovat hyvä valinta siinä, missä ilman aitausta olevat uimapaikatkin. Valinta on usein omistajan, mutta koiratarhan nähdessään on lemmikkisi usein nenä pitkällä jo portilla!

Monipuolisiin maastoihin sijoittuvat koirien uimarannat mahdollistavat pidemmät ja virkistävät retket myös koirakavereiden kanssa. Esimerkiksi Paraisille tai Naantaliin kannattaa lähteä kauempaakin, jos ei juuri satu asumaan naapurissa. Uittamo, Saaronniemi tai Haukkuhelmi palvelee naapurustojen asukkaita kävelylenkkien ohessa! 

Mukavaa ja virkistävää lenkkiä sinulle sekä karvaiselle ystävällesi! 

Mikäli haluat myös itsellesi virkistystä, kannattaa tutustua myös Kesän parhaat uimarannat Lounais-Suomessa -blogiin!

- Ville | Know Your Hoodsin kesäbloggaaja

Sinua saattaa myös kiinnostaa seuraavat blogit:

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jätä kommenttisi ja avaa keskustelu :)