Nuorempana sitä tuntee, että vain maailma on rajana ja sitä voisi muuttaa vaikka ulkomaille asti. Turkulainen Ville päätti kuitenkin jäädä Turkuun asumaan ja opiskelemaan. Mikä saa nuoren jäämään Turkuun ja miltä Turun naapurustot Härkämäki, läntinen keskusta ja Ylioppilaskylä tuntuvat nuoren turkulaisen kokemana?
Mikä Turussa viehättää?
Lähes jokaisella on mielipide Turusta ja sen naapurustoista. Asuinalueiden ja naapurustojen maineet ovat tekijöitä, jotka vaikuttavat usein henkilöiden käsityksin niistä. Kokemukset ja henkilökohtaiset yhteydet paikkoihin ja alueisiin muokkaavat ihmisten mielipidettä eri naapurustoista. Asukkaat kokevat oman asuinalueensa yleensä positiivisesti ja sen olen myös itse huomannut ihmisten kanssa keskusteltaessa.
Asuinalueiden mainetta ja ihmisten kokemuksia on pohdittu myös Susannan Varissuota käsittelevässä blogissa aiemmin.
Olen itse asunut kolmessa hyvin erilaisessa naapurustossa Turun sisällä. Jokaista asuinaluetta kohtaan olen kuullut ennakkokäsityksiä sekä ennakkoluuloja. Niihin huomaa sortuneensa välillä myös itse. Härkämäessä, läntisessä keskustassa ja Ylioppilaskylässä asuneena liitän alueet tiettyihin elämänvaiheisiin ja niiden aikana syntyneisiin kokemuksiin ja näkemyksiin.
Opiskelemaan lähtiessä mietin, mihin hakea ja millä perustein. Päätös oli loppupeleissä helppo. Olen kasvanut ja elänyt Turussa koko elämäni ja koin Turun nuorille hyvänä ja otollisena opiskelukaupunkina. Kaiken lisäksi en ollut vielä kyllästynyt Turkuun, sillä kaupunki osaa yllättää kerta toisensa jälkeen.
Turku tarjoaa myös sen jonkun, mitä voisi kutsua vaikka Turun hengeksi!
Turku kaupunkina kiehtoo yhä vuosien jälkeen ja halusinkin kokea Turun opiskelijan näkökulmasta. Olenhan koko lapsuuteni seurannut haalarikansaa kaduilla. Useat tulevat Turkuun vain opiskelemaan ja tällöin Turusta syntyy heille opiskelukaupunki. Halusin itse kokea Turun kotikaupungin lisäksi opiskelukaupunkina ja nähdä sen monet kasvot.
Erilaiset asuinalueet ja naapurustot tarjoavat hyvin kattavan paketin paikkoja, joihin kannattaa tutustua. Kaiken lisäksi Turku on kompaktin kokoinen kaupunki ja pyörällä pääsee lähes kaikkialle.
Turku osaa yllättää täällä pidempäänkin asuneen!
Härkämäen kompaktista lähiöstä ainekset elämään
Pahanieman kaupunginosassa sijaitseva Härkämäki on pääosin 1970-luvulla rakennettu lähiö ja naapurusto lähellä Raision rajaa. Härkämäki oli erinomainen paikka kasvaa nuorempana. Vartuin alueella yhteensä 16 vuotta, minkä aikana alueen metsät, ihmiset ja pihapiirit tulivat hyvinkin tutuiksi. Alueen lähistöllä sijaitsee myös Aunelan alakoulu ja alueella oli paljon samanikäistä porukkaa.
Vehreät ja hyvinhoidetut pihapiirit ja ympäröivät kangasmetsät, unohtamatta Raisionjoen pientareita tekivät alueesta erityisen viihtyisän. Härkämäessä on hyvät mahdollisuudet harrastaa liikuntaa sillä lenkkipolut, palloilukenttä, ulkokuntosali ja tenniskenttä mahdollistavat hyvät puitteet siihen.
Härkämäen sydämenä toimiva liikekeskus tuo alueelle palveluita kuten kaupan, parturin, pizzerian ja ravintolan. Lisäksi lähiö oli keskustasta käsin hyvin saavutettavissa, sillä bussilinjat liikennöivät suhteellisen tiheästi ja yhdellä bussilla pääsi aina Skanssiin asti. Liikenneyhteyksiä myös parannettiin rakentamalla pyörätie Turun keskustaan saakka.
Läntisen keskustan urbaania tunnelmaa
Lukiosta valmistumisen jälkeentoteutin monen nuoren haaveen ja muutin Turun läntiseen keskustaan asumaan. Seitsemännessä kaupunginosassa palvelut olivat lähellä ja eloisa, mutta rauhallinen tunnelma tarjosi elämäni vuodet alueella. Kolmen vuoden asumishistoria keskustassa kumosi useita ennakkoluulojani siitä ja elämä alueella oli mahtavaa!
En koskaan ajatellut keskustassa asumisen olevan niin rauhallista, mitä se oli. Satunnaiset liikenteen äänet ja rautatieaseman säännölliset kuulutukset loivat urbaania tunnelmaa alueelle. Keskustan runsaat palvelut ja alle kymmenen minuutin matka kauppatorille konkretisoivat palveluiden monipuolisuuden ja saavutettavuuden. Jokirannan viihtyisät maisemat ja ympäröivät puistot toivat vehreyttä runsaiden puiden lisäksi.
Ennen keskustassa asumista en edes tajunnut, kuinka vehreää urbaanissa naapurustossa voi olla!
Läntisen keskustan liikenneyhteydet tekivät siitä keskeisen paikan. Rautatieasemalle kesti viitisen minuuttia ja linja-autoasemalle noin viitisentoista minuuttia kävellen. Fölin bussit kulkivat rautatietasemalta ja Puutarhakatua pitkin. Keskustan pysäkit olivat myös lähellä. Lisäksi läntisen keskustan pyörätiereitistöjä laajennettiin Humalistonkadulle ja Puutarhakadulle. Itse liikun pääasiassa polkupyörällä ja liikkuminen muuttui huomattavasti helpommaksi ja turvallisemmaksi.
Keskustan urbaani tunnelma viehätti ja välillä kaipaan sitä yhä!
Ylioppilaskylän tunnelmaa ja opiskelijaelämää
Muutto kolme vuotta sitten "täl puol jokke" oli itselleni ja omalle identiteetilleni muutos. Aina joen länsipuolella asuneena, muutto joen toiselle puolelle tuntui symbolisesti oudolta. Vaikka vaihdoinkin vain naapurustoa Turun sisällä, tuntui muutos pään sisällä paljon suuremmalta. Minusta tuli ylioppilaskyläläinen ja opiskelijaidentiteettini voimistui.
Ylioppilaskylässä asumista on vaikea tiivistää. Ylioppilaskylä koostuu pääasiassa Turun ylioppilaskyläsäätiön vuokra-asunnoista, mutta myös omakotitaloasumista ja muutakin rakennuskantaa täältä löytyy.
Eri alueilla ja rakennuksissa asuvat identifioituvat asuinrakennuksen tai -paikan mukaan ja kokemus Ylioppilaskylässä asumisesta voi olla hyvinkin erilainen, riippuen asuinkohteesta.
Itse asun Ylioppilaskylän uusimmassa rakennuksessa, Aitiopaikassa ja olen ollut erityisen tyytyväinen, että arpaonni suosi kun asuntoja arvottiin. Alue myös kehittyy jatkuvasti ja vuoden 2021 aikana pitäisi valmistua Tyyssija, joka parantaa opiskelija-asuntojen tarjontaa ja lisää alueen palveluita.
Ylioppilaskylässä erilaiset kulttuurit ja erilainen rakennuskanta kohtaavat. Uusimmat rakennukset noudattavat kokeilevaa ja ekologisuuteen nojaavaa otetta, kun taas 1970-luvulla valmistuneet ja myöhemmin rakennetuksi kulttuuriympäristöksi nimetyt rakennukset tuovat omanlaisensa tunnelman alueelle.
Ylioppilaskylä on tuhansien ihmisten koti ja täällä kohtaavat ihmiset eri taustoista ja kulttuureista.
Asuinalueen etuna ovat hyvät ulkoilumahdollisuudet Aurajoen rannassa ja Kuuvuoren kentän liikuntapalvelut tuovat vaihtoehtoja. Aurajoen yläjuoksun maisemat ja lähialueen kylämäkien (Halinen, Kurala ja Koroinen) maalaistunnelma toimivat hyvinä keinoina irrottautua opiskelun rytmittämästä arjesta. Joenranta on yksi Turun suosituimmista ulkoilumaastoista. Mikäli viljelemisen aloittaminen kiinnostaa itseäsi, voit myös vuokrata kaupungilta viljelypalstan Ylioppilaskylästä!
Yliopiston ja keskustan läheisyys vaikuttivat päätökseeni muuttaa tänne. Yliopistonmäelle matka taittuu kävellen kymmenessä minuutissa ja keskustaan pyöräilee samassa ajassa. Muutenkin Ylioppilaskylä sijaitsee hyvällä paikalla ja Fölin paikallisliikenne on tiheään liikennöityä. Uskon asuvani täällä opiskelijaelämäni loppuun saakka.
Asuinalueiden moninaisuus Turun valttina
Turkuun minut sai lopulta jäämään monet tekijät. Perhe, ystävät, kaupungin hyvä maine opiskelijoiden keskuudessa ja toimiva sekä monipuolinen kaupunki itsessään. Erilaiset naapurustot antavat kaupungille persoonallisuutta ja mahdollisuuden vaihtaa naapurustoa elämäntilanteiden mukaan. Itse olen nähnyt kaikissa naapurustoissa niiden parhaat puolet.
Turun monet kasvot ja naapurustot on hyvä kokea itse. On paljon naapurustoja, joihin olen päässyt tutustumaan ystävien tai sukulaisten kautta ja haluaisin päästä kokemaan ne itse asukkaan näkökulmasta. Harmi, että monessa paikassa ei voi asua samaan aikaan!
Onneksi on aikaa ja mahdollisuuksia valita naapurustoja! Käy testaamassa naapurustojen hakukonettamme ja kurkkaa, mikä naapurustoista vastaa tämän hetken toiveitasi.
Sinua voi myös kiinnostaa seuraavat blogit:
- Föli, Föri, Funikulaari - Turun seudun joukkoliikenteen lyhyt oppimäärä
- Etsinnässä asuinpaikka Turussa? Lue opiskelijan vinkit
-Ville